A túrótorta nagyon könnyen variálható az évszaknak megfelelő gyümölcsökkel illetve aszalványokkal és ennek megfelelően mindig új a végeredmény is.
Szeretek túrótortát készíteni, mert pár apróságra kell csak odafigyelni és akkor garantált a siker.
Az egyik, hogy mindig törjük át a túrót, mert ha elfelejtjük a megsült sütiben túrócsomócskák fehérlenek.
Persze ez nem baj csak elveszti a selymesség érzetét. Ne cukrozzuk túl, mert a tejtermékek hamar édesednek. Mennyiségtől és mérettől függően általában 1 órás sütést igényelnek.
Az első túrótorta amit most megosztok egy légies, liszt mentes változat amit ma délelőtt sütöttem:
KÖNNYŰ ŐSZIBARACKOS TÚRÓTORTA:
Hozzávalók:
2,5 dl tejföl 20%
25 dkg túró
3 evőkanál cukor
3 db tojás
1 citrom reszelt héja
2 evőkanál búzadara
1 cs. főzős vaníliás pudingpor
1/2 csomag sütőpor
1 evőkanál olaj
1 dob. őszibarack befőtt
kevés ánizsmag
só
Elkészítés: A tojásokat szétválasztom, a fehérjét kemény habbá verem. A túrót krumplinyomón áttöröm,
hozzáadom a tojás sárgáját, cukrot, citromhéjat, tejfölt és géppel pár percig keverem. Ezután beleszórok két kanálnyi búzadarát és a pudingport ezzel tovább keverem, majd a fél csomag sütőport is és legvégül a fehérjehabot. Elég folyós masszát kapok.
A sütőt előmelegítem 180 C fokra.
Egy 28 cm-es tortaforma alját kibélelem sütő-
papírral. Ehhez a mennyiséghez lehet kisebb
formát is használni akkor persze tovább kell sütni.
Beleöntöm a masszát a formába, majd barack befőtt szeletekkel díszítem.
A tetejét meghintem ánizsmaggal. Ebből a fűszerből ha keveset használunk egy nagyon finom ízt kapunk, ha eltúlozzuk a mennyiséget az valahogy nem tesz jót neki.
A sütőbe tolom és egy órán át sütöm.
Ezután hagyom teljesen kihűlni és csak ezután szeletelem.
A mennyiségek többszörözhetők.
A kész süti:
RIBIZLIS KÓKUSZOS TÚRÓTORTA:
Hozzávalók:
tésztához:
13 dkg ráma
6 dkg cukor
30 dkg liszt
1 tojás sárgája
A krémhez:
50 dkg túró
10 dkg kókuszreszelék
1,5 dl kókusztej (lehet kókusztejpor is, de lehet tehéntej is)
2 egész tojás + a megmaradt fehérje a tésztából
1 csomag vaníliás pudingpor
1 nagy citrom reszelt héja
13 dkg cukor
13 dkg ráma
1 csomag vaníliás cukor
30 dkg ribizli (ha fagyasztott, ki kell olvasztani)
Elkészítés:
A tésztához valókat összekeverem, és amíg a tölteléket készítem, a hűtőbe teszem.
A krémhez minden hozzávalót (kivétel a ribizli) egy keverőtálba teszek, és géppel 4 percig keverem.
Egy kapcsos tortaformába belenyomkodom a tésztát úgy, hogy pereme is legyen. Erre rászórom a lecsöpögtetett ribizlit, és ráöntöm a kókuszos-túrós tölteléket.
Előmelegített 175-180 fokos sütőben legalább 1 órát sütöm, majd a formában hagyom kihűlni.
A krémhez minden hozzávalót (kivétel a ribizli) egy keverőtálba teszek, és géppel 4 percig keverem.
Egy kapcsos tortaformába belenyomkodom a tésztát úgy, hogy pereme is legyen. Erre rászórom a lecsöpögtetett ribizlit, és ráöntöm a kókuszos-túrós tölteléket.
Előmelegített 175-180 fokos sütőben legalább 1 órát sütöm, majd a formában hagyom kihűlni.
A képen látszik, hogy ez egy kisebb 22 cm-es tortaformában sült így magasabb is lett.
TÚRÓS VANÍLIÁS PÖTTYÖS TORTA:
Hozzávalók:
- A tésztához:
- 13 dkg ráma, 8 dkg cukor, 35 dkg liszt, 1 citrom reszelt héja, 1/2 csomag sütőpor, 1 tojás,
- A túrós krémhez:
- 50 dkg túró, 2 tojás, 1 csomag vaníliás cukor, 2 evőkanál búzadara, 8 dkg cukor,
- 1 citrom reszelt héja, 1 cs vaníliás pudingpor, 3 evőkanál cukor, ,4 dl tej
- Valamint:
- 2 marék áfonya, 1 csomag koktélcseresznye,
- A tetejére:
- kakaópor
A puha margarint a többi hozzávalóval összegyúrom, szép fényes tésztát kapok, ami elválik az edény falától. Gombóccá formálom, és fél órára a hűtőbe teszem.
A túrós töltelékhez a túrót krumplinyomón áttöröm, a többi hozzávalót belekeverem.
Egy 28 cm-es kapcsos tortaformát kis margarinnal kikenek, és a tésztát belenyomkodom úgy, hogy legyen 1 cm-es pereme.
A sütőt 180 fokra előmelegítem.
A nyers tésztára ráöntöm a túrós tölteléket, és szépen kör alakban áfonyával és koktélcseresznyével díszítem. Legalább 60 percig sütöm.
Ez idő alatt elkészítem a főzős vaníliás pudingot. Ha ilyen széles formába sütjük, elfér rajta dupla mennyiségű puding is.
Ha megsült a süti, rákanalazzuk még melegen a vaníliapudingot, elsimítjuk, majd lehűtjük és kakaóport hintünk rá.
A túrós töltelékhez a túrót krumplinyomón áttöröm, a többi hozzávalót belekeverem.
Egy 28 cm-es kapcsos tortaformát kis margarinnal kikenek, és a tésztát belenyomkodom úgy, hogy legyen 1 cm-es pereme.
A sütőt 180 fokra előmelegítem.
A nyers tésztára ráöntöm a túrós tölteléket, és szépen kör alakban áfonyával és koktélcseresznyével díszítem. Legalább 60 percig sütöm.
Ez idő alatt elkészítem a főzős vaníliás pudingot. Ha ilyen széles formába sütjük, elfér rajta dupla mennyiségű puding is.
Ha megsült a süti, rákanalazzuk még melegen a vaníliapudingot, elsimítjuk, majd lehűtjük és kakaóport hintünk rá.
TÚRÓTORTA SÁRGABARACKKAL:
Hozzávalók:
- A tésztához:
- 25 dkg liszt
- 13 dkg ráma
- 6 dkg cukor
- 1 tojás
- pici só
- A töltelékhez:
- 25 dkg túró
- 25 dkg mascarpone krémsajt
- 2 tojás
- 13 dkg puha ráma
- 13 dkg cukor
- 1 citrom reszelt héja
- 1 csomag vaníliás pudingpor
- Valamint:
- 60 dkg kimagozott sárgabarack
- 1 csomag vaníliás cukor
- 2 kávéskanál őrölt fahéj
- A forma kikenéshez:
- kevés ráma
A sárgabarackot, csíkokra szeletelem.
Kiveszem a tésztát a hűtőből, rászórom egyenletesen a barackot, megszórom vaníliás cukorral és fahéjjal, majd ráöntöm a túrós keveréket.
175 fokra előmelegített sütőben legalább 1 órát sütöm.
Csak kihűlés után veszem ki a formából és szeletelem.
MÁKOS BARACKOS MINI TÚRÓTORTA:
Hozzávalók:
- egy 18 cm-es formához:
- A tésztához:
- 13 dkg liszt
- 6 dkg margarin
- 4 dkg cukor
- pici só
- 1 tojás sárgája
- A mákos krémhez:
- 5 dkg darált mák
- 1 csomag vaníliás cukor
- 2 evőkanál cukor
- 0,5 dl forralt tej
- A túrókrémhez:
- 1 tojás + a tésztából kimaradt fehérje
- 25 dkg túró
- 8 dkg cukor
- 2 evőkanár búzadara
- 1 citrom reszelt héja
- Valamint:
- 6 db sárgabarack negyedelve (konzerv is lehet)
- 2 kiskanál őrölt fahéj
A tésztához valókat összedolgozzuk, és belenyomkodjuk egy kivajazott, 18 cm-es kerek kapcsos formába, hagyunk egy 1,5 cm-es peremet is neki. Betesszük a hűtőbe, amíg előkészítjük a többi hozzávalót.
A mákos töltelékhez valókat összekeverjük a forralt tejjel.
A túrós töltelék hozzávalóit is összekeverjük.
A tésztát kivesszük a hűtőből, rászórjuk a barackot, erre szórunk egy kis fahéjat és cukrot, majd elegyengetjük rajta a mákos tölteléket, ezen pedig a túrós tölteléket.
Elsimítjuk a tetejét, 180 fokra előmelegített sütőben 50 percig sütjük.
ŐSZIBARACKOS ÁNIZSOS RICOTTA TORTA:
Hozzávalók: ugyanaz mint a legelső receptnél,
csak túró helyett ricottát használtam
a tésztába meg került 2 kanál
zsemlemorzsa is.
A mennyiséget dupláztam.
RÉSZEGES KÖRTÉS TÚRÓS TORTA:
Hozzávalók:
- A tésztához:
- 30 dkg liszt
- 13 dkg vaj
- 6 dkg cukor
- 1 citrom reszelt héja
- 1 egész tojás
- pici só
- A töltelékhez:
- 3 db szép, keményebb körte
- 4 evőkanál gyümölcs pálinka
- 50 dkg túró
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 csomag főzős vaníliás pudingpor
- 25 dkg vaj
- 15 dkg cukor
- 1 kiskanál ánizsmag
- 8 dkg kókuszreszelék
- 1 evőkanál holland kakaópor
Elkészítés:
A tésztához valókat összedolgozom, belenyomkodom egy 26 cm-es tortaformába, amit előtte kivajazok. A hűtőbe teszem, amíg a krémet elkészítem.
A körtéket megpucolom, kicsumázom, felkockázom, és a pálinkával meglocsolom egy tányérban.
A krémhez 2 tálat használok. Először a puha vajat a cukorral és vaníliás cukorral géppel jól kikeverem, majd mehet bele a túró, a kókuszreszelék, az ánizsmag, a vaníliás pudingpor, géppel tovább keverem. A körtekockákról a pálinkát beleöntöm, majd 2 felé osztom a krémet. Az egyik feléhez még hozzákeverem a holland kakaóport.
A sütőt 175 fokra előmelegítem.
Kiveszem a hűtőből a tésztát, rászóróm az aljára a körtéket, erre jön a kakaós krém, elsimítom, majd kiskanállal rákanalazom a másik (világos) krémet, szépen elsimítom, és mehet a sütőbe 70 percet sülni. Csak kihűlés után szabad felszeletelni.
GRÁNÁTALMÁS TÚRÓS KÓKUSZHABOS TORTA:
Hozzávalók:
A tésztához:10 dkg cukor
20 dkg margarin
45 dkg liszt
1 tojás
só
2 evőkanál kókuszreszelék
1 csomag sütőpor
A túrókrémhez:
4 tojás sárgája
8 dkg cukor
1 citrom reszelt héja
1 evőkanál búzadara
50 dkg túró
1 csomag vaníliás cukor
- A kókuszhabhoz:
- 4 tojásfehérje
- 6 evőkanál cukor
- pici só
- 8 dkg kókuszreszelék
- Valamint:
- 22 dkg ribizlilekvár
- 2 db szép gránátalma
Elkészítés:
A tésztához a puha margarint összekeverjük a többi hozzávalóval, még ragad, belekaparjuk egy 26 cm-es kapcsos tortaformába, vizes kézzel elsimítjuk, majd 180 fokra előmelegített sütőben, középső sínen 18 percig elősütjük.
Ezután kivesszük, és megkenjük a 22 dkg lekvárral. Rákanalazzuk a túrókrémet, és meghintjük a 2 gránátalma kiszedett magocskáival.
Visszatoljuk a sütőbe, és 30 percig 180 fokon sütjük. A vége felé a kókuszhabot elkészítjük. Ehhez a tojások fehérjét a cukorral és pici sóval kemény habbá verjük, a végén beleszórjuk a kókuszreszeléket, rásimítjuk a tortánk tetejére, és további 10 percig sütjük. Ha van légkeverésünk, akkor 165 fokra visszavesszük a hőfokot, és légkeveréssel sütjük tovább, mert így lesz egy kis kemény kérge a tetejének.
Csak kihűlés után szeleteljük.
Ezután kivesszük, és megkenjük a 22 dkg lekvárral. Rákanalazzuk a túrókrémet, és meghintjük a 2 gránátalma kiszedett magocskáival.
Visszatoljuk a sütőbe, és 30 percig 180 fokon sütjük. A vége felé a kókuszhabot elkészítjük. Ehhez a tojások fehérjét a cukorral és pici sóval kemény habbá verjük, a végén beleszórjuk a kókuszreszeléket, rásimítjuk a tortánk tetejére, és további 10 percig sütjük. Ha van légkeverésünk, akkor 165 fokra visszavesszük a hőfokot, és légkeveréssel sütjük tovább, mert így lesz egy kis kemény kérge a tetejének.
Csak kihűlés után szeleteljük.
NARANCSOS TÚRÓTORTA:
Hozzávalók:
30 dkg finom liszt
14 dkg margarin
7 dkg cukor
1 tojás
1 kávéskanál ánizsmag
pici só
1 csomag vaníliás cukor
A krémhez:
50 dkg túró
2 tojás
15 dkg margarin
10 dkg cukor
1 narancs reszelt héja + leve
1 csomag vaníliás cukor
1 kupak triple sec
1 csomag főzős vaníliás pudingpor
Valamint:
5 evőkanál narancs- vagy baracklekvár
5 dkg kandírozott narancshéj
Elkészítés:
A tésztához valókat egy tálban összekeverem. Egy 26 cm-es kapcsos kerek tortaformát kikenek, a tésztát rögtön belenyomkodom, egy kis peremet hagyok neki, majd a fagyasztóba tolom addig, amíg a túrókrémet elkészítem.
A sütőt 170 fokra előmelegítem.
A túrós töltetlékhez minden alapanyagot egy tálba teszek, majd géppel jól összekeverem.
A tésztát kiveszem a hűtőből, megkenem lekvárral, rátöltöm a túrókrémet, megszórom kandírozott narancshéjjal, és legalább 1 órán át sütöm. Csak kihűlés után szeletelem fel.
A sütőt 170 fokra előmelegítem.
A túrós töltetlékhez minden alapanyagot egy tálba teszek, majd géppel jól összekeverem.
A tésztát kiveszem a hűtőből, megkenem lekvárral, rátöltöm a túrókrémet, megszórom kandírozott narancshéjjal, és legalább 1 órán át sütöm. Csak kihűlés után szeletelem fel.
A következő tortát a Patriknak csináltam (a suliból) a szülinapjára. Igyekeztem is kitenni magamért. A fenti narancsos full extrás kiadásban:))
BARACKOS-NARANCSOS TÚRÓTORTA:
Hozzávalók:
A tésztához:30 dkg finomliszt
7 dkg cukor
1 kávéskanál ánizsmag
15 dkg margarin
pici só
1 csomag vaníliás cukor
1 tojás
1/4 sütőpor
A töltelékhez:
50 dkg ricotta édes túró
2 dl 20 %-os tejföl
1 narancs reszelt héja + leve
1 citrom reszelt héja
13 dkg margarin
10 dkg cukor
1 kupak triple sec
1,5 csomag főzős vaníliás pudingpor
3 tojás
Valamint:
5 evőkanál narancs- vagy baracklekvár
1 doboz őszibarack befőtt
2 marék aprított aszalt gyümölcs (mediterrán mix)
vagy mazsola
Elkészítés:
A tésztához valókat egy tálban jól összekeverem, majd egy kivajazott 26 cm-es tortaformába belenyomkodom, egy kis peremet is hagyva neki. 180 fokos sütőben elősütöm 20 percig.
Ez idő alatt elkészítem a túrós tölteléket. Egy nagyobb tálba teszek minden hozzávalót: margarin, túró, tejföl, cukor, tojások, reszelékek, pudingpor, összekeverem, majd botmixerrel tökéletesen selymesre pépesítem.
A sütőből kiveszem az elősütött tésztát, megkenem vastagon lekvárral, a barackok felét felszeletelve elosztom rajta, megszórom az aszalt gyümölcsökkel, erre ráöntöm a túrós masszát, a tetejét díszítem a maradék barackbefőtt szeleteivel, és ezt is megszórom szépen az aszalt gyümölcsökkel.
Visszatolom a sütőbe, és 170 fokon még 1 órát sütöm. Csak kihűlés után szeletelhető.
A következő torta igazi nyári, gyümölcsös, de a hozzávalóiból is látszik, hogy ünnepi alkalomra is megfelelő:
TÚRÓS SZILVATORTA KÓKUSZOS HABBAL:
Hozzávalók:
A tésztához:
1 tojás
10 dkg cukor
1 citrom reszelt héja
13 dkg margarin
0,5 dl tej
40 dkg liszt
1 csomag sütőpor
pici só
A túrós krémhez:
25 dkg túró
1 citrom reszelt héja
8 dkg cukor
1 vaníliás cukor
3 tojás sárgája
3 evőkanál búzadara
Valamint:
35 dkg szilva kimagozva, negyedelve
A szóráshoz:
kevés grillázs, ha nincs, akkor kevés darált dió cukorral
A habhoz:
3 tojásfehérje
pici só
5 evőkanál cukor
8-10 dkg kókuszreszelék
Elkészítés:
A tésztához a puha margarint összekeverem a többi hozzávalóval, először ragad a tészta, majd elválik az edény falától.
Egy széles (28 cm) kapcsos tortaformába belenyomkodom, egy kicsi peremet is hagyok neki.
A sütőt 180 fokra előmelegítem.
A tojásokat szétválasztom. Elkészítem a túrós tölteléket, ehhez keverem a tojások sárgáját.
Rákanalazom a tésztára a túrós keveréket, és negyedelt szilvával szépen kirakom. Megszórom grillázsdarabokkal, ha az nincs, akkor darált diós cukorral.
A sütőben sütöm kb. 25-30 percig, amíg a szélén a tészta megsül. A tojások fehérjét a cukorral és pici sóval kemény habbá (habcsókká) verem, majd ha készen van, beleforgatom a kókuszreszeléket. Ne ijedjünk meg, ha összeesik.
A megsült süti tetejére öntöm a kókuszos habot, és visszatolom a sütőbe (ha van légkeverésünk, akkor azon), és 160 fokon tovább sütöm, amíg roppanós lesz a teteje (kb 15 perc).
Kihűlés után szeletelem.
Még biztosan folytatom:))
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése