A héten nem egyszer gondoltam egy fincsi citromos kekszre, így végül csak nekikezdtem,de mivel a gyerek a csokisat jobban szereti, egyből kétfélét csináltam.
CITROMOS VAGY CSOKIS KEKSZ:
Hozzávalók:
citromos keksz:
10 dkg vaj,
15 dkg liszt
9 dkg cukor
félcsomag vaníliás cukor
csipetnyi sütőpor
1 tojás sárgája
2 evőkanál tej
só
2 citrom reszelt héja
fél citrom leve
kandírozott citrom vagy narancs héj
csokis keksz:
10 dkg vaj
15 dkg liszt
9 dkg cukor
fél csomag vaníliás cukor
csipetnyi sütőpor
csipetnyi só
1 tojás sárgája
1 kiskanál kakaópor
csipetnyi őrölt fahéj
csipetnyi őrölt gyömbér
4 evőkanál tej
5 dkg étcsoki apróra vágva
Elkészítés: 2 tállal dolgozok, mindegyikbe beleteszem az összes hozzávalót, a vaj szoba hőmérsékletű legyen.
Szépen összedolgozom, ha nagyon morzsalékos még egy kis tejet lehet hozzáadni.
Fóliába tekerem és kb. 4 cm-es rudat formálok belőlük, majd félórára a fagyasztóba teszem.
Ezután attól függően, hogy vékonyabb vagy vastagabb kekszeket szeretnék, vágom 5-9 mm vastag korongokra.
Sütőpapírral bélelt tepsibe teszem és előmelegített 170 C fokos vagy légkeverésnél 160 C fokossütőbe teszem. 12 perc kell a vékonyabbnak és 18 perc a vastagabb szeleteknek, akkor van készen, ha az oldalán egy picit megpirul.
Ne süssük túl, mert akkor kiszárad. Zárt dobozba elég sokáig el áll, de mindegy is, mert sosem tudni meddig állna el, hiszen előbb elfogy:-)
Jó étvágyat hozzá!
Nem fogok varázsolni inkább megosztom a sütemények iránti szenvedélyes lelkesedésemet, hókuszpókusz helyett pedig könnyen elkészíthető recepteket kínálok.
2015. 06. 27.
2015. 06. 26.
SAJTTAL ÉS SPENÓTOS TÉSZTÁVAL SÜLT CSIRKE, és PIRÍTOTT CSIRKEMELL CSÍKOK, RUKKOLÁVAL,PARADICSOMMAL,KUKORICÁVAL
Sziasztok:-)
Megvagyok, aki tudja az tudja aki nem annak elmondom, túl vagyok mind a 2 plasztikai műtéten. Jól, nagyon szépre/szépen sikerültek:-)
A doki neve dr László Gyula és mindenkinek jó szívvel ajánlom, bármilyen problémája is akadna.
Na és akkor előrukkolok a mai 2 étellel, amit az elmúlt időszakban csináltam. Könnyűek, nyáriasak, pár alapanyagból és nem nagyon drágák, ellenben nagyon finomak:-)
SAJTTAL ÉS SPENÓTOS TÉSZTÁVAL SÜLT CSIRKE COMBOK:
Hozzávalók:
40 dkg spenót levél vagy
1 doboz fagyasztott spenótlevél
1 lapos evőkanál liszt
2 dl tejszín
só
őrölt bors
3 gerezd fokhagyma reszelve
30 dkg reszelt sajt (bármilyen)
1 doboz spagetti vagy penne tészta
olaj vagy vaj
A csirkéhez:
3 egész csirke comb (felezve)
só
őrölt bors
mustár
Elkészítés: Először a csirkével foglalkozunk, mert a tészta hamar megvan. A sütőt előmelegítjük 200 C fokra. A csirkéket félbe vágjuk, sózzuk, borsozzuk és j vastagon mustárral bekenjük mind a két oldalát. Ezután sütőzacskóba tesszük, melléöntünk 1 dl folyadékot,ami lehet víz, alaplé, száraz fehér bor, lezárjuk a zacskót és a sütőben pirosra sütjük, ez kb 45 perc.
A tésztát, sós,olajos vízben a dobozon feltüntetett ideig főzzük, majd leszűrjük.
A spenótot előkészítjük, ha friss, leforrázzuk, apróra vágjuk, ha fagyasztott akkor felolvasztjuk, kevés vajon megfuttatjuk a reszelt fokhagymával, sózzuk, borsozzuk és 1 kanál liszttel meghintjük majd a tejszínnel felöntjük. Nem baj ha hígabb a spenótfőzeléknél majd a tészta felszívja.
Összekeverjük az elkészült spenótot a megfőtt tésztával, az egészet olajozott tepsibe terítjük.
A megsült csirkéket a levével együtt ráhelyezzük a tésztára, vastagon meghintjük az egészet reszelt sajttal és visszatoljuk a forró sütőbe de csak addig, amíg a sajt szépen rápirul.
Lehet tálalni:-)
PIRÍTOTT CSIRKEMELL RUKKOLÁVAL, PARADICSOMMAL,
KUKORICÁVAL:
Hozzávalók:
3 db csirkemell filé csíkokra vágva
8 db koktél paradicsom negyedelve
1 cs. rukkola
1 dob. kukorica
4 szál újhagyma
só
őrölt bors
oregánó
olaj
Köret: tojásos rizs
3 dl rizs
3 db tojás
kevés tej vagy tejszín
olaj
só
petrezselyem levél
Elkészítés: A tojásos rizzsel kezdem, mert ennek kell több idő. A rizst megmosom, kevés olajon megpirítom, sózom, meghintem petrezselyem levéllel és 2 x-es mennyiségű meleg vízzel felöntöm. Hagyom felforrni, majd takarékra teszem és lefedem.
A 3 tojásból kevés sóval, tejjel vagy tejszínnel hígabb, darabosabb tojásrántottát készítek és az elkészült rizsbe belekeverem.
Egy serpenyőbe olajat öntök, ebbe megpirítom a csirkemell csíkokat, majd sózom, fűszerezem, borsozom, és hozzáadom a többi hozzávalót, a koktél paradicsomot, a kukoricát, az újhagymát és a rukkolát.
Csak átforgatom és már készen is van.
Jó étvágyat!
Megvagyok, aki tudja az tudja aki nem annak elmondom, túl vagyok mind a 2 plasztikai műtéten. Jól, nagyon szépre/szépen sikerültek:-)
A doki neve dr László Gyula és mindenkinek jó szívvel ajánlom, bármilyen problémája is akadna.
Na és akkor előrukkolok a mai 2 étellel, amit az elmúlt időszakban csináltam. Könnyűek, nyáriasak, pár alapanyagból és nem nagyon drágák, ellenben nagyon finomak:-)
sajttal, spenótos tésztával sült csirke combok
SAJTTAL ÉS SPENÓTOS TÉSZTÁVAL SÜLT CSIRKE COMBOK:
Hozzávalók:
40 dkg spenót levél vagy
1 doboz fagyasztott spenótlevél
1 lapos evőkanál liszt
2 dl tejszín
só
őrölt bors
3 gerezd fokhagyma reszelve
30 dkg reszelt sajt (bármilyen)
1 doboz spagetti vagy penne tészta
olaj vagy vaj
A csirkéhez:
3 egész csirke comb (felezve)
só
őrölt bors
mustár
Elkészítés: Először a csirkével foglalkozunk, mert a tészta hamar megvan. A sütőt előmelegítjük 200 C fokra. A csirkéket félbe vágjuk, sózzuk, borsozzuk és j vastagon mustárral bekenjük mind a két oldalát. Ezután sütőzacskóba tesszük, melléöntünk 1 dl folyadékot,ami lehet víz, alaplé, száraz fehér bor, lezárjuk a zacskót és a sütőben pirosra sütjük, ez kb 45 perc.
A tésztát, sós,olajos vízben a dobozon feltüntetett ideig főzzük, majd leszűrjük.
A spenótot előkészítjük, ha friss, leforrázzuk, apróra vágjuk, ha fagyasztott akkor felolvasztjuk, kevés vajon megfuttatjuk a reszelt fokhagymával, sózzuk, borsozzuk és 1 kanál liszttel meghintjük majd a tejszínnel felöntjük. Nem baj ha hígabb a spenótfőzeléknél majd a tészta felszívja.
Összekeverjük az elkészült spenótot a megfőtt tésztával, az egészet olajozott tepsibe terítjük.
A megsült csirkéket a levével együtt ráhelyezzük a tésztára, vastagon meghintjük az egészet reszelt sajttal és visszatoljuk a forró sütőbe de csak addig, amíg a sajt szépen rápirul.
Lehet tálalni:-)
PIRÍTOTT CSIRKEMELL RUKKOLÁVAL, PARADICSOMMAL,
KUKORICÁVAL:
Hozzávalók:
3 db csirkemell filé csíkokra vágva
8 db koktél paradicsom negyedelve
1 cs. rukkola
1 dob. kukorica
4 szál újhagyma
só
őrölt bors
oregánó
olaj
Köret: tojásos rizs
3 dl rizs
3 db tojás
kevés tej vagy tejszín
olaj
só
petrezselyem levél
Elkészítés: A tojásos rizzsel kezdem, mert ennek kell több idő. A rizst megmosom, kevés olajon megpirítom, sózom, meghintem petrezselyem levéllel és 2 x-es mennyiségű meleg vízzel felöntöm. Hagyom felforrni, majd takarékra teszem és lefedem.
A 3 tojásból kevés sóval, tejjel vagy tejszínnel hígabb, darabosabb tojásrántottát készítek és az elkészült rizsbe belekeverem.
Egy serpenyőbe olajat öntök, ebbe megpirítom a csirkemell csíkokat, majd sózom, fűszerezem, borsozom, és hozzáadom a többi hozzávalót, a koktél paradicsomot, a kukoricát, az újhagymát és a rukkolát.
Csak átforgatom és már készen is van.
Jó étvágyat!
2015. 06. 14.
Nyárias rakott krumpli csirkével, friss gyümölcs saláta
Ma korán keltem,hogy ne a nagy hőségben kelljen főzőcskéznem.
Az alapanyagok meg voltak,csak azt nem döntöttem el, hogy mi lesz belőle, végül a kényelem döntött, amíg főtt a karfiol, a krumpli és pirult a csirke, addig csinálhattam mást is, a tepsiben összerakva, meg ugye megint magától elkészült:-)
NYÁRIAS RAKOTT KRUMPLI CSIRKEMELLEL, ZÖLDSÉGEKKEL:
Hozzávalók:
3-4 db csirkemell filé
1 db karfiol
20 dkg sárgarépa kocka
1,2 kg újburgonya
1 db vöröshagyma
2 db paradicsom
2 db zöldpaprika
2 gerezd fokhagyma
olaj
2db egész tojás
20 dkg reszelt sajt
4 dl 20-25 % tejföl
só
őrölt bors
curry fűszerkeverék
Elkészítés: A burgonyát héjában megfőzzük és megpucoljuk. A karfiolt rózsáira szedjük és szintén megfőzzük. A csirkemelleket apró kockákra vágjuk, a hagymákat is, és kevés olajon megpirítjuk, utána mehet bele a paprika, paradicsom, répakocka fűszerezzük majd 8-10percre lefedve pároljuk.
A sütőt előmelegítjük 170 C fokra.
Úgymint a rakott krumplinál, felkarikázva rétegezzük a kiolajozott tepsibe először a krumplit, majd a karfiolt, ezután a húsos ragut, majd újra a burgonya. Sózzuk, rétegenként.
A tejfölt elkeverjük a tojásokkal és a reszelt sajttal. Az egészet elterítjük a tetején és 40 percet sütjük,amíg a teteje szép színt kap.
A napokban csináltam nagyon finom gyümölcs salátát,csak friss gyümölcsökből, tegyétek Ti is ezt, ebben a melegben kimondottan jólesik:-)
GYÜMÖLCSSALÁTA FRISS GYÜMÖLCSÖKBŐL:
Hozzávalók:
1 db ananász
3 db banán
7 db őszibarack
6 db mandarin
1 db sárgadinnye
40 dkg eper
1 doboz szeder
1 l 100 % almalé
pici só
Elkészítés: Minden alapanyagot megpucolunk és feldaraboljuk kb. egyforma méretűre.
Nagy mennyiség lesz,így nagyobb tálat válasszunk,pici sóval meghintjük, átforgatjuk,majd az egészet az almalével felöntjük. Cukor, citromlé nem kell bele.
Lefedjük,hűtőbe tesszük és készen is van:-) Fincsi:-)
Az alapanyagok meg voltak,csak azt nem döntöttem el, hogy mi lesz belőle, végül a kényelem döntött, amíg főtt a karfiol, a krumpli és pirult a csirke, addig csinálhattam mást is, a tepsiben összerakva, meg ugye megint magától elkészült:-)
NYÁRIAS RAKOTT KRUMPLI CSIRKEMELLEL, ZÖLDSÉGEKKEL:
Hozzávalók:
3-4 db csirkemell filé
1 db karfiol
20 dkg sárgarépa kocka
1,2 kg újburgonya
1 db vöröshagyma
2 db paradicsom
2 db zöldpaprika
2 gerezd fokhagyma
olaj
2db egész tojás
20 dkg reszelt sajt
4 dl 20-25 % tejföl
só
őrölt bors
curry fűszerkeverék
Elkészítés: A burgonyát héjában megfőzzük és megpucoljuk. A karfiolt rózsáira szedjük és szintén megfőzzük. A csirkemelleket apró kockákra vágjuk, a hagymákat is, és kevés olajon megpirítjuk, utána mehet bele a paprika, paradicsom, répakocka fűszerezzük majd 8-10percre lefedve pároljuk.
A sütőt előmelegítjük 170 C fokra.
Úgymint a rakott krumplinál, felkarikázva rétegezzük a kiolajozott tepsibe először a krumplit, majd a karfiolt, ezután a húsos ragut, majd újra a burgonya. Sózzuk, rétegenként.
A tejfölt elkeverjük a tojásokkal és a reszelt sajttal. Az egészet elterítjük a tetején és 40 percet sütjük,amíg a teteje szép színt kap.
A napokban csináltam nagyon finom gyümölcs salátát,csak friss gyümölcsökből, tegyétek Ti is ezt, ebben a melegben kimondottan jólesik:-)
GYÜMÖLCSSALÁTA FRISS GYÜMÖLCSÖKBŐL:
Hozzávalók:
1 db ananász
3 db banán
7 db őszibarack
6 db mandarin
1 db sárgadinnye
40 dkg eper
1 doboz szeder
1 l 100 % almalé
pici só
Elkészítés: Minden alapanyagot megpucolunk és feldaraboljuk kb. egyforma méretűre.
Nagy mennyiség lesz,így nagyobb tálat válasszunk,pici sóval meghintjük, átforgatjuk,majd az egészet az almalével felöntjük. Cukor, citromlé nem kell bele.
Lefedjük,hűtőbe tesszük és készen is van:-) Fincsi:-)
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)