2013. 04. 28.

BURGUNDI MARHALÁBSZÁR, KRUMPLIPÜRÉVEL ÉS MEGGYES-SZILVÁS TARKA PISKÓTA

Ez az étel sem saját ötlet, többféle receptet lehet találni a net-en,  elolvasgattam és  ezt a verziót találtam a legszimpatikusabbnak:

Kuktában készült, hogy ne kelljen 3 órát főzni, - mert időm az nincs ennyi- , de ettől függetlenül kellemes lett a végeredmény.


Burgundi marhalábszár


BURGUNDI MARHALÁBSZÁR :
Hozzávalók:

1 kg marhalábszár, megtisztítva

2 db vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
0,5 kg gomba negyedelve
0,7  kg sárgarépa falatokra vágva
0,2 kg kockázott bacon
olaj
őrölt babérlevél
őrölt színes bors
rozmaring
kakukkfű
3 evőkanál paradicsompüré

chili paprika
0,6 dl testes vörösbor

Elkészítés: Kuktában megpirítom a bacont, majd kiszedem és a felkockázott, megtisztított marhalábszárt lisztben megforgatom és a kisült zsírban megpirítom.

pár perc forralás után kerül rá a teteje a kuktának

Ezután adom hozzá a a hagymát és a fokhagymát, tovább pirítom, majd jöhet a többi hozzávaló, vöröshagyma, fokhagyma, gomba, sárgarépa, paradicsompüré. Fűszerezem ízlés szerint, hozzáöntök majdnem egy egész üveg testes vörösbort.



Forralom egy pár percet, majd lezárom és 50 percet főzöm a kuktában.

Krumplipürével tálalom.




MEGGYES-SZILVÁS TARKA PISKÓTA:
Hozzávalók:

6 db tojás
6 evőkanál cukor
6 evőkanál liszt

1 evőkanál kakaópor
1 dl tej

1 csomag sütőpor
1 üveg magozott meggybefőtt
pár szem felezett szilva

Elkészítés: Egy tálban az egész tojásokat a cukorral 10 percen át keverem géppel. Ezután hozzáadom a lisztet és a sütőport, majd elfelezem a tésztát és az egyik feléhez még hozzáadom a kakaóport és a tejet. Kicsit elkeverem, majd sütőpapírral bélelt tepsibe először a kakaós piskótát, majd a sárga piskótát öntöm, elsimítom és kirakom a gyümölcs szemekkel.



Előmelegített 180 C fokos sütőben 15 perc alatt készre sütöm.








2013. 04. 27.

HÚSGOLYÓK GOMBÁS-TEJSZÍNES MÁRTÁSBAN, GNOCCHIVAL ÉS EGY MÁLNÁS MASCARPONÉS TORTA

Darált húst vettem és mindenképpen húsgombóc szerettem volna készíteni. A paradicsomost nem választhattam, mert korábban már tettem fel ide ilyesmi receptet, így egy új gombás változat készült, de ez is nagyon fincsi volt:)



húsgolyók tejszínes-gombamártással, gnocchival

HÚSGOLYÓK TEJSZÍNES-GOMBÁS MÁRTÁSBAN, KRUMPLINUDLIVAL:
Hozzávalók:

Húsgolyóhoz:
0,5 kg darált hús (borjú)
1 db vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
0,5 dl tej
1 kanál zsemlemorzsa
1 db tojás
őrölt borskeverék
majoránna
őrölt kömény
picike wok fűszer keverék
olaj

Gnocchihoz:
60 dkg főtt, áttört burgonya
2 db tojás
25 dkg liszt
őrölt szerecsendió
olívaolaj

Tejszínes gomba mártáshoz:
0,5 kg gomba szeletelve
1 db vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
1 db chili paprika
0,5 l főzőtejszín
kevés liszt
őrölt borskeverék
oregánó
bazsalikom
balzsamecet

Elkészítés: A darált húst egy tálban összekeverem a többi hozzávalóval. Kisebb gombócokat formázok, majd egy nagyobb serpenyőben kevés olajat hevítek és ebbe kisütöm kevergetve a  húsgolyókat.



Ezután sem szedem ki, hanem folytatom tovább az apróra vágott hagymákkal, majd a szeletelt gombával és a fűszerezéssel. Lefedem és hagyom, hogy párolódjon, majd amikor a gomba teljesen összeesett, akkor meghintem liszttel, átforgatom és belekeverem a tejszínt.


a végén balzsamecettel meglocsoltuk
A legvégén balzsamecettel is meglocsolom.

A krumpli gombóchoz egy tálban összekeverem a hozzávalókat, nem baj ha ragad, majd lisztezett asztalra szedek ki egy maréknyi adagot belőle, elsodrom, késsel kisebb darabokat vágok belőle és forró, sós vízben addig főzöm, amíg a víz tetejére feljön. Leszűröm és olívaolajban átforgatom.

(Elég nagyra sikeredtek a gombócok, így elfeleztem őket, hogy a fotón szebben mutasson:)

mascarponés-tejszínes málna torta


MASCARPONÉS MÁLNA TORTA:
Hozzávalók:

Tészta:
40 dkg Győri mézes keksz, darálva
2 db tojás
10 dkg vaj
1 dl tejföl
pici őrölt fahéj (el is maradhat)

Málna krém:
0,5 kg málna (fagyasztott)
0,5 kg mascarpone krém
2,5 dl habtejszín
2 db habfixáló vagy zselatin is jó
porcukor ízlés szerint
fél citrom leve és reszelt héja
4-5 kanál málna lekvár

Elkészítés: A sütő saját tepsijébe fogom kisütni a szögletes formába nyomkodott tésztát, ami úgy készül, hogy a darált kekszet összekeverem a többi hozzávalóval, sütőpapírt teszek a forma aljára és belenyomkodom a ragacsos tésztát. Villával elsimítom a tetejét és 20 perc alatt megsütöm.
Ha kihűlt, málna lekvárral megkenem a tetejét.



(Azért sütöttem meg, mert a krém nagyon nedves lesz és eláztatja a tésztát, úgyhogy bátran süssük szárazabbra)

A krémhez a felvert tejszínhabot összekeverem a többi hozzávalóval végül a málnát is belekeverem. Nem forgatom össze teljesen, hogy a színek ne legyenek homogének, nekem így jobban tetszik:)



A megsült tésztás formát átcsúsztatom kerettel együtt egy tálcára, belekanalazom a málnáskrémet és hűtőben hagyom 4-5 órát dermedni.



Na ezt a sütit, még egy kisiskolás is simán elkészíti, bár nem olcsó a mascarpone miatt, de nagyon fincsi:)

Lehetett volna a tetejére hagyni még málna szemeket, de nem tettem, esetleg zselével áthúzni, de így is nagyon finom volt.



2013. 04. 19.

MEGGYES-TÚRÓS-KÓKUSZHABOS SÜTI

Tegnap volt a névnapom és az új munkahelyemen lévő aranyos kolléganőimnek és persze a többieknek is viszem, úgyis olyan nehezen telik az éjszakás műszak:)

Egy alap sütit készítek, amit bármilyen gyümölccsel helyettesíthetünk, nekem ma a meggy volt a soron, de a legfinomabb eperrel, (szerintem).

Nem kell azonnal megijedni, hogy mennyi minden kell hozzá, mert nem drága semmi sem, az elkészítése pedig igen egyszerű, kezdők sem tudják elrontani.


meggyes-túrós-kókuszhabos süti

MEGGYES-TÚRÓS KÓKUSZHABOS SÜTI:
Hozzávalók: 1 nagy tepsihez

Tészta:

25 dkg margarin
2 dl tejföl
18 dkg cukor
70 dkg liszt
1 csomag vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja
1 db tojás
pici só
1 csomag sütőpor

Krém:
0,75 kg ricotta túró (jó a tehéntúró is)
0,4 kg főtt, áttört burgonya
2 marék mediterrán  mix (aszalványok)
1 citrom reszelt héja
még sütés előtt
1 csomag vaníliás cukor
5 db tojás sárgája
18 dkg cukor (lehet több is)
pici só

Tetejére:
1 ü. meggybefőtt

Habcsók:
5 db tojás fehérje
25 dkg porcukor
5 dkg kókusz reszelék

Elkészítés: A tésztához egy nagy tálban összekeverem a puha margarinnal a többi hozzávalót, összegyúrom és egy zsírosan fénylő, puha tésztát kapok. Ezt belenyomkodom kézzel (persze lehet nyújtani is) a sütő mértének megfelelő tepsibe.

Előmelegített 180 C fokos sütőben elősütöm egy 15 perc alatt.

A túrós töltelékhez a krumplit megpucolom, és sima vízben puhára főzöm, leszűröm, áttöröm és ezzel fogom a ricottát fellazítani, nem pedig búzadarával. (Így akkor is finom puha a túró töltelék, ha másnap a hűtőből vesszük ki)
A töltelék hozzávalóit is összekeverem egy tálban.



A tojások fehérjét a porcukorral szintén összekeverem és géppel kemény habot verek belőle, majd a kókuszreszeléket is beleszórom és tovább verem, habcsókká.

Amikor a tészta elősült, a tölteléket elosztom rajta, elsimítom, majd kirakom gyümölccsel (most éppen meggyel) ezután visszatolom a sütőbe és 40 percet sütöm.

Ezután nyomózsákba töltöm a habcsókot és rácsozom vele a süti tetejét. Ezután visszaveszem a hőmérsékletet 100-110 C fokra és légkeveréssel megszárítom a habot. Ez további 15 perc.

A legvégén díszítésként színes kókuszreszelékkel megszórom a tetejét.


Közben még maradt egy kis energiám és 4 tojásból házi metéltet készítettem, mert ma Carbonara tészta  lesz. Ennek a receptjét korábban már feltettem, de azért idemásolom. :)



Na így ne csináljátok, nagyobb tálcára kell, szépen egymás mellé tenni, ha nem főzitek ki rögtön, hogy ne tapadjon össze.

Carbonara házitésztával:

5 dl főzőtejszín 20 %
10 dkg sonka felkockázva
40 dkg bacon felkockázva
5 gerezd fokhagyma apróra vágva
1 db vöröshagymát is tettem bele felkockázva
őrölt színes bors
oregánó ízlés szerint
10 dkg reszelt parmezán sajt
2 db tojás sárgája
2 dl száraz fehérbor

tetejére:
reszelt füstölt sajt (én karavánt használtam)

Elkészítés:A tésztát kevés sóval a leírás szerint kifőzzük, majd leszűrjük.

Egy nagyobb serpenyőben a bacon kockákat a fokhagymával és sonka kockákkal megpirítom, majd felöntöm tejszínnel, fűszerezem őrölt borssal és oregano-val. (sót nem adtam hozzá, mert a szalonna elég sós illetve a parmezán is) 
Hozzáadom a reszelt parmezánt (az egészet) majd pár percig ezzel is forralom, kevergetem. Lehúzom a tűzről, hagyom hűlni és amikor a tészta elkészült akkor keverem bele a 2 db tojás sárgáját. Ha nagyon forró a szósz akkor összekaphatja a tojást.
Belekeverem a tésztát, majd tálaláskor füstölt sajtot is reszelek rá.

Jó étvágyat hozzá, nagyon fincsi lett:)






2013. 04. 07.

ÜNNEPI NARANCSOS KACSACOMBOK A LEGEGYSZERŰBBEN, SÜTŐZACSKÓBAN SÜTVE


Ünnepi jellegű az étel, de egyszerűen, mindent sütőzacskóba téve, sütjük meg a kacsacombokat és bár a krokettet jobban szeretem a kacsához, de most egy hagymás tócsni készült mellé, ez is fincsi volt, és a maradékot este ettük meg fokhagymás tejföllel.


narancsos kacsacomb, hagymás tócsnival

NARANCSOS KACSACOMBOK:
Hozzávalók:

4 db kacsacomb (hízott)
2 db narancs
2 db vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
kakukkfű ízlés szerint
narancsvirág ízlés szerint
őrölt gyömbér ízlés szerint
őrölt fahéj ízlés szerint

frissen őrölt színes bors
2 db babérlevél

Tócsni:
1,5 kg krumpli
3 db tojás
liszt

1 db lila hagyma
őrölt színes bors

Elkészítés: A kacsacombok bőrös részét bevagdossuk, ízlés szerint mindkét oldalukat fűszerezzük. A fűszereket előtte összekeverjük egy kisebb tálban, így egyszerűbb.

minden benne van, mehet a sütőbe

A sütőt 200 C fokra előmelegítjük.

A sütő tepsijébe tesszük a sütőzacskót, ebbe vágjuk bele nagyobb cikkere a hagymát, a jól megmosott narancsot, az apróra vágott fokhagymát. Erre az alapra tesszük a kacsacombokat, jól lezárjuk, megszurkáljuk, hogy a gőzök távozni tudjanak és betoljuk a sütőbe.

kiszedtük a zacskóból és így sütöttük ropogósra


hűűű de jól néz ki:)

Jó 1 órán át rá sem kell nézni, majd csak akkor, amikor a combok teteje elkezd barnulni, akkor kivesszük. (Itt lehetne csak levágni a sütőzacskó tetejét és visszatolni, de én a fotó kedvéért, kiszedtem egy sütőpapírra, átszedtem a narancsot és a hagymát is)



Sütőzacskó nélkül ropogósra sütjük a kacsacombokat.
reszelt krumpli, hagyma, fűszerek

A tócsnihoz egy nagyobb tálba, nagy lyukú reszelőn a nyers krumplit lereszeljük, fűszerezzük apróra vágott lila hagymával, sóval, borssal, hozzáütjük a tojásokat és annyi lisztet, hogy kanállal a forró olajba tudjuk szaggatni.


Nem kell egyszerre sokat sütni, hogy elférjenek a serpenyőben. Szűrőlapáttal kiszedjük és ezt tálaljuk köretként a kacsa mellé.
a tócsni elég sok lett, a maradékot fokhagymás tejföllel ettük meg


A sült narancs meglepően jó ízű mellette:)