2011. 07. 26.

GESZTENYÉS SÜTIK

Most az elmúlt évben gesztenyével készített sütijeimet gyűjtöm össze és osztom meg. Érdekes, hogy nyáron nem is jut eszembe, hogy gesztenyés sütit csináljak. Miért? Pedig szeretem.))



GESZTENYÉS, ALMAKOMPÓTOS SÜTI:
Hozzávalók:

  • egy 30 x 25 cm-es kisebb tepsihez:
  • A tésztához:
  • 4 tojás
  • 1 evőkanál holland kakaópor
  • 2 evőkanál olaj
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 4 evőkanál cukor
  • 3 evőkanál finomliszt
  • 1 csomag sütőpor
  • A töltelékhez:
  • 2 darab almából kompót: 
  • (cukor, fahéj, szegfűszeg, citromhéj, alma)
  • 25 dkg gesztenyemassza
  • 20 dkg margarin
  • rumaroma
  • 8 dkg cukor
  • 5 dl habtejszín
  • 8 dkg cukor
  • 2 csomag zselatinfix

Elkészítés:



A tésztához a tojásokat szétválasztom, a fehérjét kemény habbá verem, a sárgáját a cukorral, az olajjal és a kakaóporral szintén jól kikeverem, majd mehet bele a sütőpor és a liszt, végül óvatosan a fehérjehab.

A sütőt előmelegítem 170 fokra, egy kisebb tepsit kibélelek zsírpapírral, és belesimítom a tésztát. Kb. 22 percig sütöm (tűpróba).

A kompótból az almát kisebb cikkekre vágom.

A gesztenyemasszából egy picit félreteszek a díszítéshez, a többit a cukorral és a puha margarinnal és a rumaromával habosra keverem.

Egy másik tálban a tejszínt a cukorral és a zselatinfix-szel keverem tartós habbá.

A tésztát kifordítom egy tálcára, ha kihűlt, rákenem a gesztenyemasszát, erre helyezem az almacikkeket, majd a habbal betakarom. Díszítem, és megszilárdulás után szeletelem.
Ha nincs kicsi tepsink, akkor arányosan több tojásból készítsük a tésztát, és a gesztenyemasszából is 2 csomaggal vegyünk.


KÖNNYŰ, KEVERT GESZTENYÉS SÜTI:
Hozzávalók:


  • A tésztához:
  • 20 dkg margarin
  • 4 tojás
  • 12 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 evőkanál holland kakaópor
  • 1,5 dl tejföl
  • 1 db alma pépesre reszelve
  •                                                   1 csomag sütőpor
  •                                                   38 dkg liszt

  • A krémhez:
  • 2 dl növényi tejszín
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 csomag habfixáló
  • 10 dkg puha margarin
  • 25 dkg gesztenyemassza
  • 5 dkg cukor
  • rumaroma
  • 1 evőkanál almapép

  • Valamint:
  • csokireszelék
  • 4 evőkanál lekvár
Elkészítés:

A tésztához a puha margarint, a cukrokat és az almapépet géppel pár percig keverjük, majd mehet bele a többi hozzávaló, de innen már kézzel keverjük tovább.


190 fokra előmelegített sütőben, zsírpapírral bélelt lapos 33 cm x 30 cm-es tepsiben kb. 25 percig sütjük. (Tűpróba!) Kivesszük és hűlni hagyjuk.


A habot a vaníliás cukorral és a habfixálóval felverjük.


Egy másik tálban a puha gesztenyemasszát a margarinnal és a rumaromával, az almapéppel és a cukorral habosra keverjük, majd a tejszínhabbal óvatosan összeforgatjuk.


A kihűlt tésztát lekvárral megkenjük és rákanalazzuk a gesztenyés krémet. Nagy késsel elsimítjuk, a tetejét csokireszelékkel díszítjük.
A tésztát borítsuk tálcára rögtön, mert törékeny.










még folytatom.......

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése