A lenti mennyiségből 3 nagyobb és 2 kisebb koszorú lett.
adventi koszorú hagyományos mézeskalácsból |
ez a miénk |
a szomszéd Katicáé |
Beus-Attis-é |
Krisztié |
Jucus-é |
ADVENTI KOSZORÚ HAGYOMÁNYOS MÉZESBŐL:
Hozzávalók:
tészta:
0,5 kg méz
2-3 evőkanál sárgabarack lekvár
30 dkg kristálycukor
13 dkg margarin
4 tojás sárgája
1 tojás fehérje
1,1 kg finomliszt
1 citrom reszelt héja
só
1 mokkáskanál szalalkáli
1 mokkáskanál szódabikarbóna
1 csomag mézeskalács fűszerkeverék
a lekenéshez:
tojásfehérje
a mázhoz:
2 tojásfehérje
25 dkg porcukor
Elkészítés:Hőálló üvegtálba öntöm a mézet, a cukrot és a lekvárt, majd 3 perc alatt mikróban felmelegítem. (lehet lábosban is)
Egy másik tálban a lisztet keverem össze a szárazanyagokkal és fűszerekkel. A puha margarint hozzákeverem a mézes keverékhez, addig keverem amíg a cukor elolvad benne, majd összekeverem a tojásokkal és beledolgozom a lisztes keverékbe.
Összegyúrom, majd amikor szépen összeáll, elfelezem és mindkét darabot folpackba csomagolom és hűvös helyre teszem (de nem hűtőbe) 24 órára pihenni.
mennek a hűvösbe pihenni |
Holnap folytatom....
Na, itt vagyok és mivel ma van a tegnap holnapja, így most az egyik tésztát kicsomagolom és a felét 4-4 mm vastagra kinyújtom.
Az előre megrajzolt papírsablont ráteszem és kivágom. A gyertyák helyét is kilyukasztom.
mehet a sütőbe |
ezek kisebbek lettek |
a kisebbhez egy tálat körbevágtam és a pohár volt a közepe |
A sütőt előmelegítem 165 C fokra. A tepsiket sütőpapírral kibélelem , majd szilikonlapon kinyújtok egy adag tésztát, körbevágom, a kisebbik sablonból kivágom a közepe részre kerülő szíveket.
Tojásfehérjével lekenem az alsó lapot, ráhelyezem a közepét, végül az egészet újra lekenem tojás fehérjével és 15-16 perc alatt megsütöm.
még melegen kiszúrom a gyertyák helyét |
az erkélyen hűlnek |
jobb felső sarokban ott a dekor ceruza, ezzel kontúrt húzok |
cukormázzal bevonom |
Kis tálkába kiveszek keveset a cukormázból és 1-1 csepp ételfestékkel megszínezem, zölddel és pirossal.
Amikor elkészültem színes cukorgyöngyökkel is kirakom, majd a gyertyákat is beleteszem.
Pár óra száradás után készen is van. 4 óra alatt elkészültem az egésszel, tegnap a tészta bekeverése kb. 30 perc volt.