Viszont ez a süti amit most megosztok egy igazi sikerélmény! A BORHABTORTA. Nagyon különleges az íze és könnyed, ráadásul szép is. Itt a legfontosabb, hogy milyen bort használunk, a finom, illatos és édes muskotályos bor a legjobb, bár a Tokaji Aszúval még nem próbáltam:)))
BORHABTORTA:
Hozzávalók:
- A tésztához:
- 4 tojás
- 4 evőkanál liszt
- 4 evőkanál cukor
- 1 csomag sütőpor
- 2 evőkanál olaj
- pici só
- A krémhez:
- 4 dl muskotályos fehérbor
- 6 dl habtejszín
- 1 csomag lapzselatin
- 1,5 csomag habfixáló
- 15 dkg cukor
- 5 dkg porcukor
- 3 tojás sárgája
- 1 kávéskanál őrölt fahéj
- 1 kávéskanál őrölt gyömbér
- 1 kávéskanál ánizsmag
- Tetejére:
- kandírozott narancshéj
- durvára tört zöld pisztácia
Elkészítés:
Lapos tepsiben 4 tojásos piskótát készítek, majd kétfelé vágom.
A krémhez a 4 dl bort a 15 dkg cukorral, a fűszerekkel és a lapzselatinnal, állandóan kevergetve forrásig melegítem, majd lehúzom a tűzről.
A tojássárgákat 1 kanál porcukorral kikeverem, és 1 merőkanálnyi meleg boros keverékkel fellazítom, majd összekeverem a meleg borral, újra a tűzhelyen melegítem (nem forralom), amíg besűrűsödik és eltűnik a habja. Ezután az egészet hideg vízfürdőn lehűtöm.
A tejszínt egy nagyobb tálban a maradék porcukorral és a 1,5 csomag habfixálóval jól felverem, és lassan csorgatva, folyamatosan keverve, hozzáadom a lehűlt boros-zselés-fűszeres krémet.
Kis időre visszateszem még hűlni, majd géppel újból kikeverem.
Tálcára és - ha van - keretbe teszem a piskóta alját, a krémet rákanalazom, elsimítom, egy keveset hagyok a tetejére is. Ráteszem a fedőlapot, lenyomkodom, majd krémmel bevonom, kandírozott narancshéjjal és pisztáciával díszítem.
Pár órás hűtés után szeletelhető.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése