2011. 07. 23.

BORHABTORTA

A mai nap eddig semmi sem sikerült, elmentünk sárgabarackot venni, de nem jött össze, aztán jártuk a környező településeket de sehol nem találtunk 60 kg körüli mennyiséget, míg végül a Guszti bátran egy útszéli zöldséges bodegánál, Mogyoród szélén, leelőlegezte a barackot, látatlanban és még egy cetlit sem kapott az előlegről. Hmmm. Majd meglátjuk, hogy lesz-e belőle valami. Ja, hogy mihez kell ennyi sárgabarack? Majd később elmondom, de nem lekvárnak, mert abból már 25 kg-ot befőztem.

Viszont ez a süti amit most megosztok egy igazi sikerélmény! A BORHABTORTA. Nagyon különleges az íze és könnyed, ráadásul szép is. Itt a legfontosabb, hogy milyen bort használunk, a finom, illatos és édes muskotályos bor a legjobb, bár a Tokaji Aszúval még nem próbáltam:)))

BORHABTORTA:
Hozzávalók:
  • A tésztához:

  • 4 tojás
  • 4 evőkanál liszt
  • 4 evőkanál cukor
  • 1 csomag sütőpor
  • 2 evőkanál olaj
  • pici só


  • A krémhez:
  • 4 dl muskotályos fehérbor
  • 6 dl habtejszín
  • 1 csomag lapzselatin
  • 1,5 csomag habfixáló
  • 15 dkg cukor
  • 5 dkg porcukor
  • 3 tojás sárgája
  • 1 kávéskanál őrölt fahéj
  • 1 kávéskanál őrölt gyömbér
  • 1 kávéskanál ánizsmag

  • Tetejére:
  • kandírozott narancshéj
  • durvára tört zöld pisztácia

Elkészítés:


Lapos tepsiben 4 tojásos piskótát készítek, majd kétfelé vágom. 

A krémhez a 4 dl bort a 15 dkg cukorral, a fűszerekkel és a lapzselatinnal, állandóan kevergetve forrásig melegítem, majd lehúzom a tűzről.

A tojássárgákat 1 kanál porcukorral kikeverem, és 1 merőkanálnyi meleg boros keverékkel fellazítom, majd összekeverem a meleg borral, újra a tűzhelyen melegítem (nem forralom), amíg besűrűsödik és eltűnik a habja. Ezután az egészet hideg vízfürdőn lehűtöm.

A tejszínt egy nagyobb tálban a maradék porcukorral és a 1,5 csomag habfixálóval jól felverem, és lassan csorgatva, folyamatosan keverve, hozzáadom a lehűlt boros-zselés-fűszeres krémet.

Kis időre visszateszem még hűlni, majd géppel újból kikeverem.


Tálcára és - ha van - keretbe teszem a piskóta alját, a krémet rákanalazom, elsimítom, egy keveset hagyok a tetejére is. Ráteszem a fedőlapot, lenyomkodom, majd krémmel bevonom, kandírozott narancshéjjal és pisztáciával díszítem.

Pár órás hűtés után szeletelhető.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése