2011. 10. 31.

ÜNNEPI ILLATOS KACSASÜLT ALMA-NARANCS CSATNIVAL ÉS BURGONYA KROKETTEL

Hosszú hétvége van, holnap Mindenszentek napja és én már napok óta az apukámra gondolok, aki 5 éve ment el.:-(

Azt, hogy ilyen jó érzékem van a sütéshez-főzéshez azt valószínűleg Tőle örököltem, mert Ő nagy ínyenc volt. Szeretett és tudott is főzni, amiben nem is maga a főzés a tudomány -szerintem-, hanem sokkal inkább a fűszerezés és a megfelelő alapanyagok  kiválasztása.



ÜNNEPI ILLATOS KACSA SÜLT ALMÁS-NARANCSOS CSATNIVAL ÉS BURGONYA KROKETTEL:
Hozzávalók: 

A csatnihoz mindenből egy kevés kell
alma-narancs csatni:
2-3 dkg vaj
2 pici sárga chili feldarabolva
1 cm-es darabka reszelt friss gyömbér
őrölt kurkuma
őrölt fahéj
2 szem szegfűszeg
4 db illatos alma
1 db narancs
őrölt szerecsendió
kevés barna cukor


kacsához:
2 db kacsa mell
2 db kacsa comb
1 db alma
a kacsa még sütés előtt
1 db vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 narancs héja és leve
0,5 dl vörösbor
őrölt fahéj
szegfűbors

majoránna


burgonya krokett:
2 kg burgonya
3 tojás sárgája
kb. 40 dkg liszt

gyönyörű, de majdnem a felére összesült
a bevonáshoz:
3 tojás fehérje
2 db egész tojás
zsemlemorzsa




Elkészítés:
A burgonyakroketthez a krumplit megpucolom, felkockázom, sós vízben megfőzöm, leszűröm, egy tálba teszem. Hozzáadom a  tojások sárgáját, a  sót, lisztet. Összegyúrom könnyedén, majd lisztezett asztalon kisebb darabokat sodrok ki, ezeket 2 cm szélességben feldarabolom, megformálom, majd a tojásfehérjék és az egész tojások keverékébe forgatom, majd a zsemlemorzsába, és forró olajban kisütöm. 


Az alma-narancs csatnihoz a fűszereket előkészítem, egy edényben a vajat megolvasztom és belekeverem az összeset a cukorral. Pár percig kevergetem, majd hozzáadom a megpucolt, apró kockákra vágott almákat, a narancs kockákat és egy két darabot a megmosott narancs héjából is. (ezeket később kiveszem). Kevéske vizet öntök alá és kis lángon , kevergetve puhára főzöm a gyümölcsöket, ha szükséges pótolom mindig egy kevéske vízzel. Fél óra alatt készen van, olyannak kell lennie mint a lekvárnak. Langyosan adjuk majd a megsült kacsa mellé.
alig bírtam megenni, isteni volt a csatni hozzá




A kacsa melleket és combokat megmosom, majd a bőrüket éles késsel bevagdosom. Sózom, őrölt fahéjjal, majoránnával fűszerezem. Egy megfelelő méretű tepsibe teszem, meghintem szegfűborssal, megszórom a feldarabolt hagymával, fokhagymával és almával. Ráfacsarom a narancs levét és a héját is hozzáadom nagyobb darabokban.Kevés vörösbort aláöntve, alufóliával lefedve 200 C fokos sütőbe tolom és 1,5 óráig rá sem nézek.


Ekkor a fóliát leveszem, pecsenyeszívóval leszívom a felesleges szaftot, majd visszatolom a sütőbe és addig sütöm míg a bőre szép piros (inkább rozsdás barna) nem lesz. Ha a szaftot nem szívom le, akkor egy kicsit előbb leveszem a fóliát róla és hagyom, hogy a sütőben elpárologjon. 


nagyon-nagyon-nagyon fincsi volt:)














2011. 10. 30.

PÁCOLT SZŰZPECSENYE VEGYES GOMBÁS, CERUZABABOS, JÁZMIN RIZSES KÖRETTEL

A sertés szűz az egyik legkedveltebb húsom. Szeretem az ízét az állagát és persze nagyon egyszerű elkészíteni.
Lássuk:

PÁCOLT SZŰZPECSENYE, ROSTON SÜTVE, VEGYES GOMBÁS, CERUZABABOS, JÁZMIN RIZSES KÖRETTEL:
pirulnak a gombák
Hozzávalók:
pác:
olaj
mustár
durvára darált színes bors
száraz fehérbor
bazsalikom
reszelt fokhagyma
őrölt kömény


40 dkg-os szűzpecsenye


3 dl jázmin rizs


gombás ragu:
itt már a ceruzabab is belekerült
30 dkg csiperke gomba
1 marék rókagomba
1 tálca újhagyma
4 gerezd fokhagyma
olaj
2 marék zöld ceruzabab

majoránna
őrölt bors


Elkészítés: A pác hozzávalóit ízlés szerint adagolva egy mélyebb tálban, még reggel bepácolom a megmosott húst (egyben) és beteszem a hűtőbe.

A gombás ragúhoz a megpucolt és 4 részre vágott gombát hozzáadom a serpenyőben feldarabolt és olajon megdinsztelt újhagymához. sózom, borsozom, majd kevergetve hagyom közepes lángon, hogy a gomba az eresztett levét elpárolja. Ezután adom hozzá a ceruzababot és az apróra vágott fokhagymát, lefedem és készre párolom pár perc alatt. Akkor jó, ha még egy kicsit roppanós.

A kontakt grill lapját vékonyan megolajozom, közepes fokozatra kapcsolom. Ha a pácolt hús (mint nálam is) hosszabb, mint a grill lapja, akkor ferdén félbe vágom, megsózom és a sütőlapra helyezve kb 8-10 perc alatt készre sütöm. Ezután a húst 1 cm-es szeletekre vágom, a rizzsel és a gombás ragúval tálalom.

A rizs elkészítése: egy közepes méretű serpenyőben olajon a megmosott rizsszemeket 3-4 percen át pirítom, sózom,  majd duplája mennyiségű forró vízzel felöntöm, egyet keverek rajta, majd kis lángon még pár percet forralom, lefedem és elzárom alatta a lángot, így magától elkészül.

Nekünk nagyon ízlett, könnyű volt és finom, a rókagomba meg magába szívta a fűszerek aromáját és a szánkban kiadta, úgyhogy mindenkinek csak ajánlani tudom:))



2011. 10. 29.

KAPROS-TÚRÓS PITE/LEPÉNY ÉDESEN VAGY SÓSAN

Ma kétféle mégis nagyon hasonló sütit készítek. A sós változatot a világ legaranyosabb szomszédjának a Józsinak csinálom, mert ma van a szülinapja.
Az enyhén édes változatot pedig magunknak a hosszú hétvégére.
Hű de jól néz ki! Józsika biztosan örül majd neki:))


KAPROS TÚRÓS PITE SÓSAN:
Hozzávalók:
tészta:
1 tojás
8 dkg zsír

20 dkg liszt
fél csomag sütőpor




krém:
sütés előtt is jól néz ki:))
20 dkg túró
2 tojás
2 db főtt áttört burgonya
1 dl tejföl

1 csomag friss kapor
fél csomag vaníliás cukor (csak aki szereti)
pár apró kockára vágott szalonna


Elkészítés: Először sós vízben megfőzöm a megpucolt, kockára vágott krumplit, majd leszűröm és áttöröm. Hagyom kihűlni.
A tésztához valókat egy tálban gyorsan összegyúrom, majd egy kis gombócot félreteszek belőle a tetejére és a többit egy piteformába nyomkodom úgy, hogy a széleire is jusson. 180 C fokra előmelegített sütőbe tolom és 15 percet elősütöm.
Ez idő alatt elkészítem a krémet: egy nagyobb tálba teszem a túrót, a főtt, áttört krumplit,  a tejfölt, sót és a 2 tojás sárgáját a friss kaporral. Kézzel vagy villával elkeverem. A 2 tojás fehérjét kemény habbá verem és végül ezt is beleforgatom. Egy fél csomag vaníliás cukorral is meghintem, majd kiveszem az elősütött tésztát és rákanalazom a túrós tölteléket.
de megsütve még jobban:))
A félretett tésztagombócot kinyújtom, derelyevágóval vékony csíkokat vágok le és a pite tetejére teszem rács alakzatba. Meghintem az apróra vágott szalonna kockákkal és visszatolom a sütőbe, amíg szép pirosra nem sül. (kb. 35 perc)

/átviszem a szomszédba, remélem eltaláltam a Józsi ízlését:))/








KAPROS TÚRÓS PITE ÉDESEN:
Hozzávalók:
tészta:
30 dkg margarin
60 dkg liszt
1,5 dl tejföl
1 csomag sütőpor
8 dkg barna cukor
1 tojás



az elősütött tésztán a túrós töltelék
töltelék:
50 dkg túró
2 marék mediterrán mix aszalt gyümölcs
1 csomó friss kapor
1 csomag vaníliás cukor
8 dkg barna cukor
1 citrom reszelt héja
2 dl tejföl
2 tojás
3 db főtt krumpli áttörve (búzadara helyett)



indulás a sütőbe:)
Elkészítés: Először a krumplit megpucolom és felkockázom, majd sós vízben megfőzöm, leszűröm, áttöröm és hagyom kihűlni.
Ez idő alatt a tészta hozzávalóit egy tálban összekeverem, egy közepes 32 x 33 cm-es tepsibe nyomkodom, majd 180 C fokra előmelegített sütőbe 15 percet elősütöm. Egy kis darabot a tésztából félreteszek a tetejére.

A túrós töltelékhez egy nagyobb tálba rakom a túrót, az áttört krumplit, a cukrokat, kaprot és az aszalt gyümölcsöt. Hozzáadom a 2 tojás sárgáját , a reszelt citromhéjat és a tejfölt is, majd jól elkeverem.
A tojások fehérjét kemény habbá verem és azt is hozzáforgatom a túróhoz.

Kiveszem az elősütött tésztát, rákanalazom és elsimítom a tölteléket, majd a félretett tésztát kinyújtom, derelyevágóval csíkokra vágom és a süti tetejére helyezem rács alakzatban.

Visszatolom a sütőbe és 45 percig tovább sütöm.

Kihűlés után szeletelem.






2011. 10. 23.

PIRÍTOTT MÁJ (RESZTELT MÁJ) ZÖLDSÉGEKKEL

Mára resztelt májat terveztem, erre tegnap este mit látok? A TV Paprikán volt egy ugyan olyan szakácsverseny a cseheknél, mint nálunk is és mit főztek? Hát resztelt májat zöldbabbal. Bár ott a májat inkább párolták és meg pirítani fogom, szerintem nem rossz ötlet. Sőt, mivel már meg is ettük mondhatom, hogy nagyon finom volt!:))

A fűszereket megint csak nem sajnáltam, inkább bőven adagoltam:

RESZTELT MÁJ ZÖLDSÉGEKKEL, KRUMPLIPÜRÉVEL:
Hozzávalók:
0,5 kg csirkemáj
4 nagy fej hagyma
1 csípős zöldpaprika
1 TV paprika
2 db paradicsom
4 gerezd fokhagyma
30 dkg fagyasztott zöldségkeverék
4-5 db brokkoli rózsa
4-5 db gomba

őrölt bors
morzsolt majoránna
fűszerpaprika
párolódik a hagymás zöldséges alap
olaj


krumplipüréhez:
2 kg krumpli
5 dkg vaj

forralt tej


Elkészítés: Egy nagy edényben olajon megdinsztelem a hagymákat , amiket elég durvára vágtam, majd bele keverem  feldarabolt paprikákat és paradicsomot, sózom, borsozom, majoránnával is meghintem bőségesen és a zöldségkeveréket a brokkolival, gombával, szintén belekeverem. Lefedem és többszöri kevergetés mellett készre párolom.

Egy másik serpenyőbe olajat forrósítok és a felcsíkozott májat hirtelen megsütöm. Szűrőlapáttal átszedem a hagymás zöldséges keverékhez, 1-2 percig összeforralom, hozzáadom a fűszerpaprikát és ha szükséges utána fűszerezem.

/Nem szükséges két edényben dolgozni, nyugodtan lehet egyszerre is, én azért csináltam így, hogy biztosan pirítva legyen a máj és ne párolva./

Krumplipürével tálalom és csak a tányérokon sózom.

Vettem hozzá egy üveg Noszlopi finomságok nevezetű vegyes savanyúságot. Na hát ez volt a melléfogás. Szépnek szép volt, de nem volt eléggé savanyú és tele volt pakolva karfiollal, ami kemény is volt és nem is járta át kellőképpen az ecet, ráadásul jól kitöltötte az üveget így az egész egy nap alatt elfogyott, közel 700 Ft.-ért:-(

A másik csalódásom a héten a Bonduelle apró szemű uborka volt, aminél egészen az üveg elmosogatásáig nem is vettem észre, hogy az üveg  magassága kisebb 1,5 cm-el, mint szokott lenni és persze egy pirinyót keskenyebb is!!! Ilyen méretű üvegem még nem is volt eddig.

Hát nem igaz, hogy így verik át az embert és akármilyen rutinos is vagyok, ebbe megint beleszaladtam.
Persze ezután erre is figyelni fogok.

2011. 10. 22.

MEGGYES-ALMÁS OMLÓS PITE

Most úgy látszik a pite gyártás van soron, a múlt héten volt a sima almás és a meggyes-mákos, most jön az almás-meggyes: ebbe már tettem aszalt gyümölcs keveréket is, mert azzal is nagyon fincsi.



MEGGYES-ALMÁS OMLÓS PITE:
Hozzávalók:
tészta:
50 dkg zsiradék (25 dkg margarin és 25 dkg zsír)
1 kg finom liszt
az almás töltelék jó sok fahéjjal:))
1 citrom reszelt héja
1 dl tejföl
15 dkg barna cukor (jó a fehér is)

1 csomag vaníliás cukor
1 csomag sütőpor

2 tojás és 1 tojás fehérje


töltelékhez:
2,1 kg alma
1 üveg meggybefőtt
sütés előtt
8 dkg barna cukor
2 marék mediterrán mix (aszalványok)
1 citrom reszelt héja
bőségesen: őrölt fahéj
1 csomag vaníliás cukor
hintésnyi zsemlemorzsa


tetejére:
1 tojás sárgája


Elkészítés: A mennyiség  egy tepsinyi (a sütő méretének megfelelő).
A zsiradékot gyorsan eldolgozom a többi hozzávalóval, majd a felét egy nagy tepsibe belerakom, a széleit a kezemmel eligazgatom, majd előmelegített 180 C fokos sütőben 12 perc alatt elősütöm.

nyammi..  megsült
Ez idő alatt a tölteléket elkészítem: Az almákat megpucolom és lereszelem egy olyan tálba amibe egy nagyobb szűrőt is beleteszek, hogy a levét könnyen ki tudjam nyomkodni. (az almalét megiszom , isteni) Hozzáadom az aszalványokat, a fahéjat és a citromhéjat, végül megszórom cukrokkal és elkeverem a leszűrt meggy szemekkel.

Ezt a tölteléket halmozom az elősütött tésztára, majd elsimítom a tetejét, meghintem egy kevés zsemlemorzsával. Kinyújtom a tészta másik felét, ezt a sodrófa segítségével átemelem a töltelékre, a széleit eligazítom. Nedves kézzel a tetején a tojás sárgáját elsimogatom, villával becsíkozom és visszatolom a sütőbe, amíg szép barna nem lesz a teteje. kb. 35 perc.

/A süti szélével nem foglalkozom, mert azt úgy is levágom/

Kihűlés után szeletelem.

BRUTAL VÖRÖSBOROS MARHAPÖRKÖLT NOKEDLIVEL

Hét közepén feltettem a nagy kérdést, hogy mit főzzek hétvégén? Guszti mondta, hogy marhapörköltet vastag szafttal és nagy kockákra vágva. Csináljak hozzá házi tésztát is. Na jó, a pörkölt rendben van, de a tészta gyártáshoz most nincs kedvem:-( Így aztán a soktojásos nokedli mellett döntöttem:



NYERTEM A MINDMEGETTE RECEPTVERSENYEN EGY CSOKIMŰHELY BELÉPŐT!!!!
Köszi, köszi, köszi, köszi:)))))

Az elkészült pörkölt felét lefagyasztottam, mert nagy adagot főztem. A fűszereket gazdagon használtam, így mennyiségeket nem írok hozzá, mindenki a saját ízlése szerint fűszerezi:))

BRUTÁLIS VÖRÖSBOROS MARHAPÖRKÖLT, NOKEDLIVEL:
Hozzávalók:
2,5 kg marhahús vegyesen:
nyak, lapocka, stefánia
4 db nagy vöröshagyma
5 duci gerezd fokhagyma
1 db csípős zöldpaprika
1 db TV paprika
2 db paradicsom
sertés zsír
őrölt babérlevél
őrölt kömény
őrölt fehér bors
fűszerpaprika
morzsolt majoránna
2 dl száraz vörösbor



Nokedlihez:
4 db tojás
 kevés víz
80 dkg liszt



Elkészítés: A hagymákat megpucolom, feldarabolom és egy jó nagy adag zsíron megdinsztelem, hozzáadom a felkockázott marhahúsokat, fehéredésig kevergetem, majd jöhetnek a paprikák és a paradicsom. Sózom és nem sajnálom a fűszereket, majd aláöntök először 1 dl vörösbort (nem kóficot, mert az aromaanyagai benne maradnak a szaftban), lefedem és óránként ránézek, megkeverem, majd amint szükséges a többi bort is aláöntöm. A főzést három óra után befejezem, ekkor a mennyiség a felére csökkent, viszont egy isteni vastag szaftot kaptam a puha hús mellé.

A nokedli készítés rendkívül egyszerű: Egy nagy tálba töröm a tojásokat, sózom, hozzáadom a lisztet és a vizet (először csak kevesebbet) én kézzel gyúrom össze, igaz, hogy ragad, de a kezemmel gyorsabb és egyenletesebb dolgozni. Ha nagyon száraz akkor adok még hozzá hideg vizet, akkor jó a tészta, ha ragad, nyúlik, de nem szakad el, ha kiemelem a tálból, hanem csak nyúlik, nyúlik.

Bő sós forrásban lévő vízben kifőzöm, hagyom pár percet forrni, majd leszűröm, hideg vízzel leöblítem és egy kevés olajon átforgatom.

Savanyúsággal tálalom, ha vörösbort is teszek a marhapörköltbe, akkor nem kínálok hozzá tejfölt (csak magamnak, mert én mindenhez szeretem:))
a fele mennyiségből is 8 adag lett, ez már megy a hűtőbe

2011. 10. 16.

ANANÁSZOS-ZÖLDSÉGES KARAJCSÍKOK

 A héten találtam olcsón gyönyörű nagy friss ananászt, így tudtam, hogy a hétvégén ebből alkotok:)
Volt a fagyasztóba 4 szelet karaj, na ez nem sok, de most csak ketten vagyunk a gyerekkel, mert a Guszti lement Pécsre, így aztán nekünk pont elég.

Mielőbb belefogtam volna a recept lejegyzésébe,  olvastam a fb.-on hogy újra lesz recept verseny, úgyhogy ezzel fogok elsőnek pályázni, ha elindul:))

Találtam egy új fagyasztott wok zöldséget (Indonéz) , pár hete már a Sziámit is kipróbáltam, azért szeretem, mert különleges zöldségeket tartalmaznak, szépek, színesek, finomak és már elő vannak készítve, ezt is felhasználom ma:))



ANANÁSZOS-ZÖLDSÉGES KARAJCSÍKOK:
friss ananász, nyammi:))
Hozzávalók:
4 szelet karaj csíkokra vágva
1 egész friss ananász
40 dkg Indonéz wok zöldség keverék
2 gerezd fokhagyma

1 evőkanál zöld curry paszta
1 dl száraz bor
őrölt bors, vaj vagy olaj
pirul az ananász
sül a husi






Elkészítés:
Az ananászt
megpucolom, levágom a középső torzsáról és felkockázom. Egy serpenyőben vajat melegítek, ezen hirtelen kisütöm a megsózott karajcsíkokat, majd üvegtálba szedem, ezután ugyanebben a zsiradékban megpirítom az ananász kockákat, nem kell rá semmi fűszer, mert finom édes magában is. Ezt is kiszedem az üvegtálba, pár perc alatt készen van. Ezután következik az Indonéz zöldségkeverék, ezt sózom, rákanalazom a zöld curry pasztát és hozzáadom a bort is, amivel a pasztát egy kicsit fellazítom. (bármivel fel lehet önteni, nem szükséges borral jó a zöldséglé, kókusztej, szójaszósz esetleg víz is, minden esetben egy picit másmilyen ízű szószt kapunk) Belereszelem a fokhagymát és meghintem őrölt borssal. Pár perc alatt ez is készen van, így visszateszem a húst is és az ananászt is a zöldségekre, kicsit átforgatom és készen van.


(A zöld curry pasztával óvatosan bánjunk, mert egy kicsit csípős, ha nincs jó a sárga curry por is, azzal lágyabb ízt kapunk)

Párolt rizzsel tálalom.


Tálaláskor kerek fémgyűrűkbe nyomkodom a köretet és a ragut is, így olyan szép:))

2011. 10. 15.

MEGGYES-MÁKOS PITE (gazdagon)

A múlt héten kívántam meg az almás pitét, amit ugye meg is csináltam, persze ilyenkor mi szokott történni? Hát például az a "beszólás", hogy igen-igen fincsi az almás is, na de a mákos-meggyes az még finomabb.

Kinek a pap, kinek a papné, ezért ma a meggyes-mákos pite következik hasonló tésztával mint az almás, mert az nagyon jó volt:))

Ja, még azt el kell mondanom, hogyha belekezdek akkor nem kis tepsivel csinálok, úgyhogy ha valakinek ez sok, nyugodtan felezze a mennyiségeket.



MEGGYES-MÁKOS PITE:
sok sok fincsi mákszem:)
Hozzávalók:
tészta:
40 dkg zsiradék (vaj, margarin, zsír bármelyik jó)
70 dkg finomliszt
2 dl tejföl
1 citrom reszelt héja

15 dkg nádcukor
2 tojás sárgája
1 csomag sütőpor

mákos töltelék szárazanyagai




töltelék:
40 dkg darált mák
1 üveg magozott meggybefőtt
350 ml házi meggy dzsem
3 tojás fehérje
10 dkg nádcukor
1 citrom reszelt héja
1 csomag vaníliás cukor
kevés őrölt szegfűszeg
kevés őrölt fahéj
2 marék mediterrán mix (aszalt gyümölcsök)
1 csomag főzős vaníliás pudingpor
az alsó lap kisütve, megkenve meggydzsemmel majd mákkal
2 dl tej
3 tojás fehérje kemény habbá verve
pici só


tetejére: 1 tojás sárgája


Elkészítés: Egy közepes méretű tálba szórom a darált mákot, a nádcukrot, citromhéjat, fűszereket, aszalványokat, vaníliás cukrot és a pudingport. 2 dl (nem több!) forró tejjel leöntöm, átkeverem és félreteszem. Ha már langyos, akkor hozzákeverem a tojásfehérjehabot is. (Ezzel lazítok rajta)

meggyszemekkel kirakva
kisült:))
 A tésztához a hideg zsiradékot a többi hozzávalóval gyorsan összedolgozom (ha felmelegszik, több lisztet vesz fel és akkor már nem omlós a tészta) kétfelé választom . A sütőt előmelegítem 180 C fokra. A sütő méretének megfelelő nagy tepsibe simítom az alsó lapot (nyújtófára tekerve) és elősütöm kb. 12 perc alatt.  Kiveszem, megkenem a darabos meggydzsemmel, erre öntöm a mákos tölteléket, ezt elsimítom rajta, majd a meggyszemekkel is kirakom, végül a másik kinyújtott tésztalappal befedem. A kezemmel lenyomkodom a tetejét. A tojás sárgáját nedves kézzel (így könnyebb) elsimogatom a tetején, villával óvatosan berácsozom a tetejét és visszatolva a sütőbe szép középbarnára sütöm. Hagyom kihűlni és utána szeletelem.



Hasonlóan ízesítem a karácsonyi bejgliket is, persze ott a töltelék valamivel szárazabb.


Ugye nem kell mondanom, hogy embertelen finom:))

2011. 10. 14.

GÓLYABÁLRA: FRANCIASALÁTA ÉS ÓRIÁS PALACSINTA BOLOGNAI RAGUVAL

Ma délután Gólyabál lesz a suliban amire nem nagyon akartam készülni, de a fiúktól hallottam, hogy reménykednek az óriás palacsintában amit már többször is csináltam.  A kérést pedig, főleg ha ételről van szó, mindig teljesítem:))

FRANCIASALÁTA:
Hozzávalók:


1 kg francia saláta alap
5 db krumpli
4 db alma
2 db csemege uborka
1 kis fej lila hagyma, apróra vágva,
öntethez:
850 ml tejföl
300 ml majonéz
ízlés szerint:  mustár, só, őrölt bors, balzsamecet, cukor, 


Elkészítés:

Az almát megpucolom  apró kockákra vágom, az uborkát is apró kockákra vágom. Az öntethez valókat egy nagy tálba összekeverem , hozzáadom, a lila hagymát, az uborkát és az almát.

Sós vízben 10-15 perc alatt megfőzöm a zöldségeket, a krumpli kockákat pár perccel később teszem hozzá, majd leszűröm és hagyom kihűlni. Ha kihűlt az öntettel összekeverem és készen is van.

Ezt a salátát szilveszterkor a hidegtála alapjaként szoktam használni, most viszont szendvics bagettbe teszem úgy, hogy félbevágom, az aljából kiszedem a belsejét, ide helyezek egy jégsaláta levelet (ez erősebb és ropogósabb, mint a fejes saláta) erre kanalazom a francia salátát, erre egy szelet sonkát teszek és még egy pár szelet uborkát is.


ÓRIÁS PALACSINTA, BOLOGNAI HÚSOS-GOMBÁS RAGUVAL:
Hozzávalók:
0,5 kg darált hús
1 l paradicsom sűrítmény
2 db paradicsom kockára vágva
1/3 csomag szárzeller feldarabolva
5 gerezd fokhagyma, reszelve
2 fej hagyma reszelve
25 dkg gomba darabolva
oregánó
bazsalikom
őrölt babérlevél
só,
cukor
durvára darált színes bors
olaj
zellerlevél


Elkészítés: A darált húsból a fűszerekkel a gombával és hagymákkal pörköltet készítek, amikor a levét elfőtte, még egy kevés vizet öntök még  alá és lefedve tovább párolom, majd egy jó fél óra múlva hozzáadom a paradicsompürét és pár percig ezzel is tovább forralom. Ha szükséges utánaízesítek.

Az óriás palacsintához sós palacsinta tésztát készítek, ezt a nagy méretű elektromos sütőben kisütöm, a ragut a palacsinta közepére halmozom, ráhajtom a palacsinta széleit, sajttal megszórom és azonnal tálalom.


(a kép nem adja vissza, de egy palacsinta 2 nagy merőkanál tésztából készült, nagyon laktató)


Csináltam az egyik fiú kérésére édeset is, meggyeset, csokiöntettel.



G.Tibi ezzel az adaggal próbálkozott, de kifogott rajta:))