BURGONYÁS HÁZIKENYÉR:
Hozzávalók:
1 db nagy burgonya megfőzve és áttörve
kb 60 dkg finom liszt
10 dkg vaj, olvasztva
só
1 kiskanál cukor
1 csomag száraz élesztő
kevés őrölt kömény
2 dl tejföl
Elkészítés: Az összes alapanyagot a kenyérsütővel kidolgoztatom 1,5 órás keverő, kelesztő programmal. Ezután a tésztát, aminek az állaga egy rugalmas és puha, lisztezett asztalon jól átforgatom, olyan gombócot gyúrok belőle, folyamatos forgatással, mintha zsemlét készítenék.
A sütőt 45 fokra állítom és egy ovális jénai tálba sütőpapírt teszek. Ebbe helyezem tésztát, 2 vágást ejtek rajta, majd lefedem, és fél órát kelni hagyom. Ezután 180 C fokra állítom a sütőt, a tésztát kiveszem, tojással lekenem a tetejét és meghintem egy kevés egész köménnyel. Lefedem újra és elkezdem sütni.
szép rugalmas és puha, hagytam a sütőpapírban, letakarva kihűlni |
Amikor szépen feljön a kenyér és színt kapott a teteje, akkor leemelem a fedelét és világos barnára sütöm.
Ezután kiveszem, sütőpapírral együtt egy rácsra teszem, lefedem konyharuhával, hogy a héja ne keményedjen meg.
Szerintem nagyon szép lett és nem morzsálódik, pedig puha-pihe az állaga. Na ilyet nemsokára újra csinálok:):)
A következő étel elkészítésénél két embernek is szerettem volna kedvezni. Az egyikük vendégségbe jött hozzám, a másikhoz másnap mentem én és vittem magammal. Ő cukorbeteg, liszt- és glutén érzékeny, így ez az étel Neki is megfelelő volt, és mivel már túl is vagyunk rajta, mondhatom, hogy ízlett mindkettőjüknek. Na jó, persze nekem is:):)
ANANÁSZOS-CSIRKÉS-ZÖLDSÉGES-RIZSTÉSZTÁS KÍNAI, PERSZE AHOGY ÉN SZERETEM:
Hozzávalók:
2-3 filézett csirkemell
0,5 kg csiperke gomba
20 dkg bébirépa vagy sárgarépa vékony csíkokra vágva
2 db fehérrépa vékony csíkokra vágva
2 db karalábé vékony csíkokra vágva
0,5 kg kínai zöldségkeverék
Pác:
olívaolaj
színes borskeverék
curry por
3-4 reszelt fokhagyma
1 darabka reszelt friss gyömbér
2 evőkanál paradicsompüré
kevés őrölt fahéj
szójaszósz
1 csomag rizstészta
balzsamecet
szójaszósz
1 doboz ananászkonzerv, darabolt
Elkészítés: A csirkemellet egészen vékony csíkokra felvágom, majd az összekevert pácba teszem, elkeverem és egy napot a hűtőben pihentetem.
Ezután forró olajban először a húst, majd a zöldségeket is megpirítom, szójaszósszal és balzsamecettel is meglocsolom. Hozzákeverem a leszűrt ananászt is és ezzel is lepirítom.
A rizstésztát leírás szerint elkészítem, (van amelyiket előtte pár percet főzni kell és van amelyiket csak forró vízzel kell leönteni és egy kicsit állni hagyni), és összekeverem a pirított hússal és a zöldségekkel.
/Az ilyen ételeket nagyon könnyű megemészteni, teljesen máshogy viselkednek, mint a magyaros ételek, ezért nagyon kedvelem télen-nyáron./
Végül egy egyszerű sajtos-vajas pogácsát osztok meg. A barátnőmmel készítettük, igen jók lettek az arányok és az a kevés ami másnapra maradt, az porhanyós és puha volt:)
SAJTOS-VAJAS POGÁCSA:
Hozzávalók:
30 dkg puha vaj (nem margarin)
20 dkg reszelt sajt
1 db burgonya megfőzve, leszűrve, áttörve
2 db tojás
50-60 dkg liszt
1 db friss élesztő
őrölt kömény ízlés szerint
só ízlés szerint
2 dl tejföl
kevés tej,
cukor
Elkészítés: Ezt is kenyérsütővel dolgoztattam ki, de anélkül is lehet. Minden hozzávalót beletettem, az élesztőt kevés tejben, cukorral felfuttattam és úgy adtam hozzá. 1,5 órás keverő, kelesztő programra állítom, majd lisztezett asztalon 1,5 cm vastagra kinyújtom.
Közepes méretű pogácsákat szaggatok ki belőle, a maradékot újra összegyúrom és abból is pogácsákat készítek.
A tetejüket tojással lekenem, majd egész köménnyel és reszelt sajttal megszórom.
Előmelegített 180 C fokos sütőben addig sütöm, amíg a teteje szép piros nem lesz. Kiszárítani nem szabad, kb 20-25 perc alatt megsül.
GOMBÁS-ZÖLDBORSÓPÖRKÖLT:
Hozzávalók:
0,5 kg gomba
1 db vöröshagyma
2 gerezd reszelt fokhagyma
0,5 kg zöldborsó
1 db zöldpaprika
1 db paradicsom
só
őrölt bors
majoránna
4 dl tejföl
keményítő a sűrítéshez
fűszerpaprika
Elkészítés: Egy magasabb falú serpenyőben olajon megpirítom a hagymát, majd hozzáadom az apróra vágott paprikát, paradicsomot, gombát és a zöldborsót, fokhagymát is. Sózom, fűszerezem ízlés szerint majd lefedem és kis lángon hagyom megpuhulni.
Elég addig amíg a levét a gomba elpárolja. Ezután meghintem fűszerpaprikával, majd megszórom keményítővel és elkeverem benne a tejfölt is. Egyet rottyantok rajta és készen is van.
Nokedlivel tálaltam.