2012. 03. 31.

KEDVENCÜNK A BRASSÓI APRÓPECSENYE

A Guszti szülinapjára természetesen a két nagy kedvencet csináljuk, a brassóit és a rántott húst. Tarjából.

isteni brassói




BRASSÓI APRÓPECSENYE:
kezdetben így pirul
Hozzávalók:
1,2 kg tarja
2 nagy hagyma
10 gerezd fokhagyma
2 db zöldpaprika
1-2 db paradicsom
1 db babérlevél (kisebb)
8 szelet bacon szalonna
8 dkg sertés zsír
himalájai kősó
sok őrölt bors
sok morzsolt majoránna 
kevés őrölt kömény
kevés fűszerpaprika
kiskanálnyi darált csípős paprika
fűszerekkel, kevés vízzel, kevergetve


2,5 kg burgonya


Elkészítés: Egy nagyobb edényben a zsíron a szalonnát és az apróra vágott hagymát megdinsztelem, erre jön a csíkokra vágott tarja, amit fehéredésig pirítok. Ezután mehet bele a zöldpaprika, paradicsom, fűszerek ízlés szerint, fokhagyma.

Percekig kevergetem, majd egy kevés vízzel felöntöm, és lefedem. Ezt a folyamatot ismételgetem 8-10  alkalommal, amíg a hús vaj puha nem lesz, de még nem esik szét. Mindig csak kevés vizet öntök alá, hogy piruljon is párolódjon is. 60-70 perc alatt elkészül.



A burgonyát megpucolom, kockára vágom és egy nagy lábosban sós vízben, forrástól számított 5 percet forralom, majd rögtön leszűröm. Nem szép, ha szétfő!

az előfőzött burgonya nem szárad szét és gyorsabban megsül


Egy olajsütőt feltöltök olajjal és ebbe sütöm ki 3 részletben a burgonyát, majd sózom és az elkészült brassói húshoz keverem.


Azonnal tálalom.

CSOKOLÁDÉ TORTA 3 ÍZŰ PISKÓTÁVAL, LEKVÁRRAL

Már megint ünneplünk:) Hétfőn lesz a Guszti 38. szülinapja ezt ünnepeljük ma, holnap és még ki tudja meddig:)))

Csokitortát készítek, mert az a kedvence, mindjárt kettőt, hogy hétfőn legyen mivel megkínálni a munkatársait.
A 3 ízű piskóta azt jelenti, hogy 3 tepsivel sütök, mindegyikben 4 tojásból piskótát, az egyiket kakaóval, a másikat dióval a harmadikat csak simán citromhéjával ízesítem meg.


csokikrémes, lekváros, diós-kakaós és citromos piskótával





CSOKOLÁDÉ TORTA 3 ÍZŰ PISKÓTÁVAL, LEKVÁRRAL:
Hozzávalók: 3 tepsi tésztához
3 x 4 db tojás
3 x 4 evőkanál cukor
3 x 1 evőkanál olaj
3 x 4 db evőkanál liszt
3 x fél csomag sütőpor
3 x 1 csomag vaníliás cukor
pici só mindegyikbe


az első tésztába még kell:
2 evőkanál kakaópor
2 evőkanál tej


a második tésztába még kell:
10 dkg durvára tört dió
forralom a csokikrémet
2 evőkanál tej


a harmadik tésztába még kell:
1 citrom reszelt héja


Csokoládé krém:
4 dl habtejszín
40 dkg margarin
15 dkg cukor
60 ml eszpresszó kávé
8 dkg magas kakaótartalmú étcsoki
8 dkg belga étcsoki pasztilla


5-6 dl sárgabarack lekvár
itt még csak 2 lap hozzávalói vannak


tetejére:
csokimáz:
8 dkg vaj
8 dkg cukor
4 dkg kakaópor
4 evőkanál víz
grillázs mogyoró
cica figura


Elkészítés: A tésztának többféle képen is nekikezdhetek, úgy is, hogy egyszerre választom szét a tojásokat és az összes fehérjét felverem, majd szétosztom 3 felé. Én így csinálom.


majdnem készen vannak, az egyiken a csokikrém a másikon csokimáz

3 tálba kerülnek a tojások sárgái, mindegyikhez hozzáadom a szükséges anyagokat: cukrok, só, olaj, liszt, sütőpor és jól kikeverem, majd jöhetnek az ízesítők, az egyikbe kakaópor és tej, a másikba durvára tört dió és tej, a harmadikba a reszelt citrom héja.

A tepsikbe sütőpapírt teszek és belesimítom egyenletesen a tésztát, majd előmelegített sütőben 180 C fokon pár perc alatt (5-6 perc) megsütöm, majd hagyom kihűlni és lehúzom a papírt róla.

ezt viszi be a munkahelyére a Guszti


Mindegyik megsült tésztát hosszában elfelezem, így a két süteményhez kapok 3-3 lapot.

A széleiket 1-2 cm vastagon levágom, nem szükséges így csinálni, én csak azért csinálom, hogy ne legyen unalmas, és ezeket a tészta csíkokat magasításnak beleteszem majd a krémbe vagy lekvárba.



A krémhez egy edényben felforralom a tejszínt a cukorral és a margarinnal, forralom 8 percig együtt, közben hozzáadom a presszó kávét és a csokikat is. Legvégül lehúzom a tűzről és a kakaóport egy pohárban elkeverem egy kevés forró tejszínes lével, így csomómentesen tudom belekeverni. Az egészet hagyom kihűlni, majd hűtőbe teszem dermedni. (legjobb előző nap elkészíteni).

csokimáz, mehet dermedni a hűtőbe, átöntöttem tálba, mert így könnyebb kikeverni


Ha megdermedt géppel felhabosítom, jól kikeverem és már tölthető is a piskótára.

Tálcára teszem az alsó lapokat, mindegyikre kerül sárgabarack lekvár, erre jönnek a tészta csíkok, azután a csokikrém , ezután a középső lapok jönnek, erre kevesebb lekvárt rakok, majd csokikrémet végül befedem a tetejével mind a kettő sütit, az egyikre csokimázat készítek, a másikra a maradék csokikrém kerül.



Grillázs mogyoró darabokkal és cicás figurákkal díszítem és mehetnek a hűtőbe.





2012. 03. 25.

ÜNNEPI SZÍNES SZŰZBATYU, SPENÓTOS HÁZI SZÉLES METÉLTTEL

Még mindig a Gyurka 25. szülinapját ünnepeljük, így (ha már a torta nem lett olyan szép, mint amilyennek terveztem) az ebédnél azért kiteszek magamért.

Na jó, semmi extra, mindenből csak egy pici kell, de sokféle pici:)

A spenótos metélt reggel jutott eszembe, mert először a spenót gombócokat is a húshoz terveztem adni, de aztán meggondoltam magam.

A végeredményhez nem kell semmit hozzáfűzni, elég a képet megnézni.:)
Időben a tészta 40 perc volt a hús szintén 40 perc.





SZÍNES SZŰZBATYU, SPENÓTOS SZÉLES METÉLTTEL:
Hozzávalók:
a spenótos tésztához:
10 dkg leveles spenót
3 tojás
33 dkg liszt

4 gerezd fokhagyma
vaj


a szűzbatyuhoz:
1-2 csík sertés szűz
12 szelet  bacon
6 szelet füstölt sonka
12 db mozzarella golyó
6-12 db gomba
ananász
12 karika póréhagyma
5-8 dkg reszelt trappista sajt
6-12 db koktél paradicsom

durvára darált színes bors


Elkészítés: Először a tésztát készítem el: A fagyasztott spenótot 1 percre mikróba teszek, hogy kiengedjen. Összekeverem a tojásokkal, liszttel, sóval, reszelt fokhagymával és kézzel tésztát gyúrok belőle. Ha kell még picit lisztezem, hogy elváljon a tál falától.

csak 2-3 percet kell forralni


Egy nagyobb lábosban sós, olajos vizet teszek fel forralni. A tésztát 5-6 db-ra vágom és a kilapított korongokat a tésztagépen 1-4 fokozatig, fokozatonként 2-3-szor átengedem, hogy sima legyen. Ha szükséges lisztezem, hogy ne ragadjon, majd késsel felszeletelem és a forró vízben pár perc alatt megfőzöm.

leszűrve és vajon átforgatva várja, hogy megegyük:)


Leszűröm, majd kevés vajon átforgatom, lefedem a tálalásig.

mindenből egy pici kell:)


A húshoz egy 12 db-os muffin formát használok. A bacon szalonnát elfelezem és mindegyik formába teszek szalonnát is , majd a füstölt sonkát is elfelezem és abból is teszek mindegyikbe. Ezután vékonyra felszeletelem a szűzérmét, 24 szeletre lesz szükségem.

ananász, gomba, sajtok, koktél paradicsom, nyammiii..


A formába nyomok 1-1 szelet szűzérmét, meghintem sóval, erre rakok 1-1 karika póréhagymát, majd a gomba, ananász darabkák, koktél paradicsom és a mozzarella golyó következik.

befedem amennyire tudom a szalonnával és lefedve mehet a forró sütőbe


Meghintem durvára darált színes borssal, ráteszek mindegyikre még 1 szelet szűzérmét, erre került a reszelt trappista sajt, végül ráhajtom a lelógó szalonnát, lefedem alufóliával és előmelegített sütőbe 230 C fokon 20 percet sütöm.
megsültek a szűzbatyuk vagy falatok


Ezután a fóliát leveszem róla és további 20 percet sütöm, hogy a teteje megpiruljon és a levet is elpárolja amit engedett.
könnyű, finom, ünnepi, különleges




2012. 03. 24.

MOGYORÓS BROWNIE MASCARPONÉS KÓKUSZKRÉMMEL, ANANÁSSZAL

A Gyurka 25. szülinapjára akartam kirukkolni egy fantasztikus tortával.  6 órát dolgoztam vele, de lett olyan mint terveztem mivel a  brownie tészta nehezen tölthető a tészta állaga miatt.

A tetejére szerettem volna marcipánból egy farkast kivágni, de amikor átemeltem a csokimázra, megnyúlt és így már jegesmedve lett belőle:)



Ma fel is vágtuk és nagyon finom, a tömény csoki ízét lágyítja a kókuszkrém, ami nem túl édes.

Ha valaki utánam csinálja azt javaslom, hogy fele mennyiséget készítsen a krémből, mert ez így hatalmas mennyiség lett.
A tésztát pedig nem kell félbe vágni, hanem a krémet a tetejére pakolni, ananásszal díszíteni és csokimáz is elmaradhat.


MOGYORÓS BROWNIE, MASCARPONÉS KÓKUSZKRÉMMEL, ANANÁSSZAL:
A vékony tészta:
4 tojás
3 evőkanál liszt
1 evőkanál kakaópor
1 evőkanál olaj
4 evőkanál cukor
fél csomag sütőpor
pici só


Brownie tészta:
4 tojás
20 dkg belga étcsoki pasztilla
10 dkg barna cukor
30 dkg liszt
18 dkg vaj
a vékony tésztát felcsíkozom, a brownie megy a sütőbe
fél csomag sütőpor
1 csomag vaníliás cukor
10 dkg mogyoró durvára darálva
pici só


Krém:
8 dl tej
1 csomag tejszín ízű pudingpor
20 dkg kókusz reszelék
4 evőkanál cukor
50 dkg mascarpone sajtkrém
2 csomag zselatin fix
rumaroma


1 doboz körszeletes ananász
mogyorós brownie, ananásszal


Csokimáz:
8 dkg vaj
8 evőkanál víz
8 evőkanál cukor
7 evőkanál kakaópor
10 dkg csoki pasztilla


díszítéshez:
marcipán
cukorgyöngy


Elkészítés:
Először a 4 tojásos piskótát készítem el lapos, sütőpapírral bélelt tepsiben, majd hagyom kihűlni és vékony csíkokra szeletelem. Ez lesz a torta belsejében a spirál minta.
a tésztát spirál alakban tuszkolom a krémbe, hogy szeletelésnél szép legyen:)


A brownie tésztához a vajjal együtt 2 x 1 perc alatt mikróban felmelegítem a csokipasztillát, majd hozzá keverem a cukrot, a tojások sárgáját és az összes többi hozzávalót, végül a 4 tojás fehérje keményre felvert habját.

az összes kókuszkrémet ráhalmozom

Egy kerek 28 cm-es nagyobb tortaformát sütőpapírral kibélelek, ebbe kanalazom a masszív tésztát és 160 C fokosra előmelegített sütőben 50 percet sütöm. (kicsit szárazabbra, mert félbe vágtam).
kell a keret, mert túl sok a krém


szilikon lapon a kivágott papírminta alapján vágom körbe a marcipánt


Lehúzom róla a papírt és óvatosan félbevágom. TÖRÉKENY! Az alsó lapra körben ananászt teszek, erre kerül a kókuszos krém:

A kókusz krémhez a tejet egy lábosban felmelegítem, belekeverem a kókuszreszeléket, majd a cukorral elkevert pudingport is, felforralom, majd lehúzom a tűzről és jégen kihűtöm.
Ha kihűlt a mascarponeval, zselatin fix-el és rumaromával, géppel jól kikeverem.

A kókuszkrém harmadát elkenem az ananászokon, majd spirális alakban a tésztacsíkokat belenyomom, ezután a többi krémet eloszlatom rajta, (a tészta karimája legyen a torta körül) végül a tetejével lefedem és hűtőbe teszem dermedni.
ez már nem farkas, hanem medve és ronda a díszítés:-(


A csokimáz hozzávalói felmelegítem, rácsurgatom a tortára, hagyom azt is dermedni.

A farkasfejhez a kivágott papírformát előkészítem, egy szilikon lapon a marcipánt kinyújtom, körbevágom a minta szerint. (az átemelésnél megnyúlt, óvatosabban kell csinálni)



A torta tetejét díszítem azzal amit találok itthon:)

Megjegyzés: 28 cm-es tortaformába egy hatalmas torta lett belőle, rengeteg krémmel, ezért a fele krém is elég.

2012. 03. 18.

RÁNTOTT SAJT MACKÓSAJTBÓL

Olvastam valahol, hogy a "kockasajtot" is ki lehet rántani és egy finom, puha sajtot kapunk. Persze, hogy finom puha, hiszen az alapanyag is puha.
2 x kell panírozni , a sarkokra is odafigyelni és nem túl erős lángon kisütni, csipesszel forgatni.

Ma eljött a kockasajt ideje:) Kétfélével is próbálkoztam, a füstölttel és a natúrral és persze mellé egy kis rántott husi.


A végeredmény ízlett, úgyhogy máskor is fogok csinálni!

2012. 03. 16.

KOLBÁSSZAL TÖLTÖTT KARAJ, ZÖLDBAB PÖTTYÖKKEL

Zöldbab pöttyökkel? A zöld ceruzababnak csak esztétikai szerepe van itt, olyan kis szép, persze lehetne sárgarépa is. Mivel csak 3 adagot csináltam, így könnyű volt a díszítést beletenni.

Köretként szívesen ettem volna hozzá majonézes burgonyát, de nem volt itthon majonéz:-(

kolbásszal töltött karaj, zöldbab pöttyökkel

KOLBÁSSZAL TÖLTÖTT KARAJ, ZÖLD CERUZABAB PÖTTYÖKKEL:
Hozzávalók:
karaj egészben
csabai szárazkolbász
5-6 szál zöld ceruzabab 
5 gerezd fokhagyma
zsír

sertéssült fűszersó


Köret:
burgonya
zsír
petrezselyem


Elkészítés: A karajt középen felszúrom és a kolbászt belecsúsztatom. Éles, hegyes késsel körbe újabb lyukakat szúrok és mindegyikbe egy zöld ceruzababot tolok.


A húst ízlés szerint sózom, fűszerezem és ráreszelem a fokhagymát, az egészet zsírral bekenem és alufólia alatt 70 percet sütöm 200 C fokon, majd a fóliát szétbontva további 45-50 percet sütöm.


Amikor készen van, kiveszem és hagyom hűlni, mielőtt felszeletelem.


Köretként sós vízben főtt, zsíron átforgatott burgonyát tálalok, de bármilyen köret illik hozzá, akár hidegen vagy hidegtálon is pompás.



2012. 03. 15.

SZŰZÉRMÉK SÓS-FŰSZERES PALACSINTATÉSZTÁBAN

A mai ebéd ötletét a gyerek adta. Ettek a múltkor kínaiban és azt mondta, hogy apró húsdarabkák voltak tésztában kisütve és ízlett Neki. Kínaiban nem eszek, régen a Vörös Sárkányban igen, de tegnap reggel is láttam egy keleti nőt köpködni és nem ez volt az első élményem velük kapcsolatban, hogy gusztustalanul viselkednek.

Na, visszatérve az ebédre, a szűzpecsenyét nagyon szeretjük így ma palacsinta tésztában sütöm ki.

sós palacsintatésztában sült szűzérme, gombás-brokkolis rizzsel


SZŰZÉRMÉK SÓS-FŰSZERES PALACSINTA TÉSZTÁBAN, GOMBÁS BROKKOLIS RIZZSEL:
Hozzávalók:


nem kell semmiből sem sok
1 csík szűzérme 35 dkg
1 tojás
kevés tej
liszt, amennyit felvesz
durvára darált színes bors

3 gerezd fokhagyma reszelve
kevés szódabikarbóna
olaj


Köret:
3 dl rizs
8-10 szem gomba
25 dkg brokkoli

bors
olaj


Elkészítés: A tésztát egy tálban kikeverem, akkor jó az állaga, ha sűrűbb mint a palacsinta, de elég folyós, hogy belemártsuk a húst.
nem tudom, hogy látható-e a tészta sűrűsége


A szűzpecsenyét megmosom, ha van vastagabb hártya, leszedem. 1 cm vastag ferde szeletekre vágom, amit fólia alatt kiklopfolok. Mindkét oldalukat megsózom.


Olajat hevítek egy serpenyőben , a húsból annyit amennyi a serpenyőben kényelmesen elfér belemerítek a tésztába és közepes lángon kisütöm.
Nagyobb lángon a tészta megsül, de a hús félig nyers marad!

A körethez a gombákat megpucolom, a brokkolit is és megmosom. A rizst is lemosom, lecsepegtetem. Kevés olajat hevítek egy serpenyőben, ebbe először a rizst pirítom pár percig, majd a feldarabolt gombát és brokkolit is belekeverem, sózom, borsozom, pár percig keverem, majd 4,5 dl forró vizet öntök rá, lefedem és pár perc után a lángot is lekapcsolom alatta, magától elkészül. (elektromos főzőlapom van)




MEGLEPETÉS!:)

Ma a Guszti is főzött, csirkepörköltet combból és mellből, jó paradicsomosan, paprikásan, rengeteg hagymával, fokhagymával.




Mivel maradt egy kevés a sós palacsinta tésztából, mondtam Neki, hogy köretként használja fel a pörkölt mellé.
csirke java pörkölt

sós-fűszeres palacsintán a csirke pörkölt

Ilyen lett!