Nem vagyok egy húsimádó, de a családtagjaim igen ezért kezdjük a kacsával ami olcsóbb egy picit a libánál, mégis (szerintem) finomabb. Ezt onnan tudom, hogy karácsony környékén egyszerre sütöttem római tálban őket és meglepetésemre a kacsa melle finomabb volt.
ILLATOS KACSACOMB ZÖLDFŰSZEREKKELÉS LEVENDULÁVAL:
Hozzávalók:
4 db kacsacomb, 1 kávéskanál borókabogyó, 1 kávéskanál szegfűbors egész,
1 kávéskanál majoránna, 6-8 levél friss bazsalikom, 4 ágacska friss levendula, 2 kávéskanál borsikafű,
2 gerezd fokhagyma apróra vágva, 2 dl muskotályos bor, 4 evőkanál kacsazsír, só,
A körethez: burgonya (héjában főzve majd megsütve) vegyes saláta,
Elkészítés:
A kacsacombokat megtisztítjuk, kicsit bevagdossuk, majd befűszerezzük.
A tepsibe minimális mennyiségű olvasztott kacsazsírt rakunk,(elvileg a kacsához nem kell, de nem szeretném hogy ha a levendula megégne) erre a combokat, a friss bazsalikomot rátépkedjük, a levendulaágakat is belerakjuk, majd a bort aláöntve, alufóliával letakarva 220 fokon sütjük 1 órát, majd a fóliát lehúzzuk, a hőmérsékletet visszavesszük 190 fokra, és további 1 órát sütjük. A sütés vége felé a levét leszívjuk vagy leöntjük, és ropogósra sütjük a bőrét.
Burgonyával és vegyes salátával tálaljuk.
KACSA APRÓLÉK LEVES:
Hozzávalók:
- kacsaaprólék (nyak, far, hát, zúza)
- 4-5 db sárgarépa
- 2 db fehér répa
- 1 karalábé
- 1/2 zellergumó
- 1 fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- petrezselyem
- zellerlevél
- só
- majoránna
- egész bors
- pár szem római köménymag
- 1 paradicsom
- 1 zöldpaprika
- fűszerpaprika
Elkészítés:
Az aprólékot sima hideg vízben felforralom 2-3 percig, habos lesz, majd kiveszem belőle, a levet kiöntöm, az edényt kiöblítem, és újra feltöltöm hideg vízzel, bele az aprólék, de most már hozzáadok mindent a zöldségek kivételével, és lassú tűzön kb. 2 órát főzöm.
A zöldségeket megtisztítom, feldarabolom fél cm vastagságú csíkokra, és beleteszem a levesbe, ezzel még további fél órát főzöm.
Cérnametéltet főzök hozzá.
A zöldségeket megtisztítom, feldarabolom fél cm vastagságú csíkokra, és beleteszem a levesbe, ezzel még további fél órát főzöm.
Cérnametéltet főzök hozzá.
Macerásnak tűnhet 2x nekikezdeni, de így gyönyörű tiszta lesz a levesünk. Csirkeaprólékkal nem kell ennyi ideig főzni.
Kacsasült narancsszósszal, almakompóttal és hagymás krumplival:
Hozzávalók:
- 1 egész kacsa
- 3 dl száraz bor
- 2 db alma
- 1 fej hagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 1/2 citrom
- kakukkfű
- majoránna
- 1 dl szójaszósz
- só
- 1 ujjnyi reszelt gyömbér
- 1 darabka egész fahéj
- 5 szem egész szegfűszeg
- 0,5 dl olívaolaj,
- A narancsszószhoz:
- 3 narancs leve
- pecsenyelé és 0,5 dl bor
- 1 evőkanál cukor
- 1 kávéskanál őrölt fahéj
- 1/2 kávéskanál őrölt gyömbér
- 1 narancs héja vékony csíkra vágott héja
- só
- Az almakompóthoz:
- 3 db alma (megpucolva, kockára vágva)
- kevés cukor
- őrölt fahéj
- őrölt szegfűszeg
- 1/2 citrom leve és héja,
- A hagymás krumplihoz: 2 kg krumpli, só, 2 dl tejföl, 1 fej hagyma,
Elkészítés:
A kacsát megmossuk, feldaraboljuk (a farhátat később levesbe teszem), és az alábbi öntetbe forgatjuk: szójaszósz, só, citromleve, reszelt gyömbér.
Ezután tepsibe tesszük, és megfűszerezzük mindkét oldalát majoránnával és kakukkfűvel. A hagymát, a fokhagymát és a 2 almát lereszeljük kicsi lyukú reszelőn, és ezt a pépes keveréket is a kacsadarabokra kenjük. Aláöntünk 2-3 dl bort, beledobjuk a citromhéját, lefedjük alufóliával, majd 200 fokos sütőben 2 órát sütjük. Ezután levesszük a fóliát, visszavesszük a hőmérsékletet 155 fokra, és infrán, légkeverésen tovább pirítjuk kb. 20 percig. Készen van.
A hagymás krumplihoz a krumplit héjában megfőzzük, megpucoljuk, kockákra vágjuk, a hagymát apróra vágjuk, olajon megdinszteljük, ehhez keverjük a krumplikockákat, sózzuk, és a tejföllel bekeverjük.
A narancsszószhoz 3 narancs levét kifacsarjuk (a rostja is mehet bele), 1 evőkanál cukrot karamellizálunk, bele a narancslé, 1 narancs héját zöldségpucolóval levágjuk, 1-2 mm-es csíkokra vágjuk és mehet a cukros narancslébe, majd fűszerezzük (őrölt fahéj, őröl gyömbér, só), kb. 1 dl pecsenyelevelet és fél dl bort öntünk hozzá, és lassú tűzön besűrítjük. Kb fél óra, és készen van.
Az almakompóthoz az almát a fűszerekkel, a citrom héjával és levével, a cukorral és kis vízzel megpároljuk.
Végül a kacsasültet a hagymás krumplival, a kompóttal és a narancsszósszal tálaljuk.
Ezután tepsibe tesszük, és megfűszerezzük mindkét oldalát majoránnával és kakukkfűvel. A hagymát, a fokhagymát és a 2 almát lereszeljük kicsi lyukú reszelőn, és ezt a pépes keveréket is a kacsadarabokra kenjük. Aláöntünk 2-3 dl bort, beledobjuk a citromhéját, lefedjük alufóliával, majd 200 fokos sütőben 2 órát sütjük. Ezután levesszük a fóliát, visszavesszük a hőmérsékletet 155 fokra, és infrán, légkeverésen tovább pirítjuk kb. 20 percig. Készen van.
A hagymás krumplihoz a krumplit héjában megfőzzük, megpucoljuk, kockákra vágjuk, a hagymát apróra vágjuk, olajon megdinszteljük, ehhez keverjük a krumplikockákat, sózzuk, és a tejföllel bekeverjük.
A narancsszószhoz 3 narancs levét kifacsarjuk (a rostja is mehet bele), 1 evőkanál cukrot karamellizálunk, bele a narancslé, 1 narancs héját zöldségpucolóval levágjuk, 1-2 mm-es csíkokra vágjuk és mehet a cukros narancslébe, majd fűszerezzük (őrölt fahéj, őröl gyömbér, só), kb. 1 dl pecsenyelevelet és fél dl bort öntünk hozzá, és lassú tűzön besűrítjük. Kb fél óra, és készen van.
Az almakompóthoz az almát a fűszerekkel, a citrom héjával és levével, a cukorral és kis vízzel megpároljuk.
Végül a kacsasültet a hagymás krumplival, a kompóttal és a narancsszósszal tálaljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése