2014. 06. 29.

KÖNNYŰ GRÍZES-MEGGYES SÜTI ÉS ZÖLDSÉGLEPÉNY CSIRKEFASÍRTTAL



grízes-meggyes süti
KÖNNYŰ MEGGYES-GRÍZES SÜTI:
Hozzávalók egy kis tepsihez:

4 egész tojás
2 evőkanál búzadara
1 dl tej
2 evőkanál liszt
1 csomag vaníliás cukor
60 dkg meggy
4 evőkanál cukor
1 csomag sütőpor
1 citrom reszelt héja
5 dkg vaj (olvasztott)


Elkészítés: A búzadarát a tejjel összekeverem és hagyom állni, hogy a szemek megduzzadjanak.

Az egész tojásokat a cukrokkal és az olvasztott vajjal, géppel kb. 10 percig keverem, hogy jól felhabosodjon, a sütőt közben előmelegítem 180 C fokra.

Hozzáadom a tejben áztatott búzadarát, a lisztet, a sütőport és összekeverem, végül a reszelt citromhéjat is hozzákeverem.


A kisebb méretű tepsibe sütőpapírt vágok, majd ebbe öntöm a tésztát, a magozott meggyszemekkel szépen sorban kirakom.


180 C fokon kb 12 percet sütöm.

Ez ilyen egyszerű volt:)


ZÖLDSÉGLEPÉNY, CSIRKEFASÍRTTAL:
Hozzávalók a lepényhez:
1 db karfiol

1 db karalábé
3 db sárgarépa
1 db cukkini
1 db csillagtök
3 marék zöldborsó

őrölt bors
10 dkg reszelt sajt
3 dl tejszín
4 egész tojás
4 dl tejföl
petrezselyem levél
1 evőkanál liszt

Elkészítés: a karfiolt, répát és karalábét előfőzöm sós vízben majd leszűröm. A többi zöldséget nem kell, mert megpuhulnak sütés közben.

Előmelegítem a sütőt 170 C fokra és előveszek egy nagyobb tepsit (a sütő sajátját) és abba sütőpapírt teszek. Megspriccelem olajjal, majd ráhalmozom az összes zöldséget, amit előtte kisebb darabokra vágtam, illetve megfőztem és leszűrtem.

Megszórom sóval, borssal és reszelt sajttal. A tojásokat a tejszínnel és a tejföllel összekeverem, a lisztet is hozzáadom, majd az egészet a zöldségre öntöm, kanállal lenyomkodom, hogy mindenhol érje a zöldségeket.


Az egészet meghintem vékonyan zsemlemorzsával és a sütőbe tolom, amíg szép piros színe nem lesz, ez kb 40 perc.

Kockára vágom, majd sütök egy kis sült krumplit a fasírt mellé.

CSIRKEFASÍRT:
Hozzávalók:

1-2 csirkemell filé
1 db áztatott zsemle
1 db vöröshagyma ledarálva
3-4 gerezd fokhagyma reszelve
1 egész tojás
só, bors,
majoránna, petrezselyemlevél,
mustár ízlés szerint

zsemlemorzsa

Elkészítés:A hozzávalókat egy tálban jól összekeverjük és kisebb golyókat forgatunk a zsemlemorzsába, majd olajban kisütjük.



Jó Étvágyat hozzá!  :)








2014. 06. 23.

FASÍRTTAL TÖLTÖTT DAGADÓ ÉS PALEO CSOKITORTA












Vége a sulinak, így egy kicsit szabadabb vagyok, kezdhetem a receptek feltöltését.
Először csináltam paleo tortát, ezt is rendelésre készítettem a Szilvinek a férje szülinapjára, Ő csinálja a körmömet:)




Őszintén,nagyon drága egy ilyen süti, mert liszt helyett diót használtam, cukor helyett pedig nyírfacukrot. Ebből, mivel nem annyira édes, egy kicsivel többet kell használni, mint a répacukorból, de a végeredménynek sikere volt (állítólag):)

A töltött húst általában zsemlével, májjal, főtt tojással, petrezselyemmel , szóval a szokásos módon csináltam eddig, de a tölteléknek a gyereknél sosem volt nagy sikere, így most simán fasírttal töltöttem meg.


FASÍRTTAL TÖLTÖTT DAGADÓ:
Hozzávalók:


1 szép nagy dagadó
0,5 kg darált hús (bármilyen)

1 db vöröshagyma reszelve
3-4 gerezd fokhagyma reszelve
1 db egész tojás,
1 db áztatott zsemle
fűszerek ízlés szerint:
fűszerpaprika,
őrölt kömény
majoránna,
zsír
bor
sertéshús fűszerkeverék



Köret:
rizs, kukorica
újburgonya

Elkészítés: Egy nagyobb tálban összekeverem a fasírt hozzávalóit, a sütőt előmelegítem 200 C fokra.

A sertés dagadót felszúrom a közepénél, vigyázva, hogy ne szakadjon ki, majd a tölteléket szépen beletömködöm.

Egy közepes méretű tepsibe sütőpapírt teszek, (csak azért, hogy ne kelljen sikálni a tepsit) erre helyezem a megtöltött , besózott, zsírral megkent és sertés fűszersóval meghintett húst.

Aláöntök egy kevés bort (nekem vörös bor volt csak  itthon), de persze vízzel vagy alaplével is lehet.

Alufóliával letakarom és 200 C fokon 1,5  órát sütöm, majd leveszem a fóliát, a húst megfordítom és légkeveréssel, 160 C fokon ,  tovább sütöm, amíg szép piros nem lesz mindkét oldala.

Hagyom állni a húst, majd felszeletelem. Köretként kissé megfőzött, majd megsütött újburgonyát és kukoricás rizst tálaltam.
A képen nem látszik, de paradicsom saláta is volt mellé:)

Paleo torta, karamellizált cukor lapokkal


PALEO CSOKITORTA :
Hozzávalók:
Tészta:
8 tojás
18 evőkanál darált dió (durvára darált)
12 evőkanál nyírfacukor
1 csomag sütőpor
pici őrölt fahéj


Krém:
0,5 l habtejszín 32-35 %-os
9 evőkanál nyírfacukor
50 dkg vaj
0,5 dl erős presszó kávé
8-9 dkg holland kakaópor
6-8 evőkanál házi sárgabarack lekvár (cukor mentes)

Elkészítés: Először a krémet csinálom meg, mert annak hűlnie kell, még jobb, ha előző nap már megcsináljuk.

Egy 3 l-es lábosban felteszem forrni a tejszínt, hozzáadom a vajat és a cukrot, ezzel 12 percet forralom, kevergetés mellett.
Lehúzom a tűzről, mehet bele a presszó kávé és beleszitálom a kakaóport is.
Jól elkeverem, majd hagyom kihűlni végül a hűtőben dermesztem, másnap géppel habosra kikeverem.

A tésztához az egész tojásokat a cukorral 10 percet keverem géppel, ez idő alatt szépen felhabosodik. Hozzáadom a darált diót, sót, őrölt fahéjat és a sütőport. Az állaga olyan legyen mint a piskótának.

Előmelegített 180 C fokos sütőbe, sütőpapírral bélelt tepsibe öntve, kb. 15 percet sütöm, persze tűpróbával ellenőrzöm, hogy jó e már a tészta.

Ezután hagyom a tésztát kihűlni és éles késsel 3 lapra vágom, megkenem  lekvárral majd  a habosra kikevert krémmel kívül belül.

A tetejére (ez már nem paleo) rendes kristálycukorból csináltam amorf lapokat, amiket sütőpapírra csorgattam ki, majd ráhalmoztam a tetejére.


Megjegyzés: Csináltam ilyen sütit magunknak is később és ebbe már tettem egy kevés lisztet is, mert a csak dióból készült (és ráadásul durvára darált dióból) piskóta kissé lapos volt. Persze így már csak hasonló volt, nem ez:)


Bocsi, ezt olyan hamar elpusztítottuk, hogy nem volt időm lefényképezni a végeredményt:):)