A héten nem egyszer gondoltam egy fincsi citromos kekszre, így végül csak nekikezdtem,de mivel a gyerek a csokisat jobban szereti, egyből kétfélét csináltam.
CITROMOS VAGY CSOKIS KEKSZ:
Hozzávalók:
citromos keksz:
10 dkg vaj,
15 dkg liszt
9 dkg cukor
félcsomag vaníliás cukor
csipetnyi sütőpor
1 tojás sárgája
2 evőkanál tej
só
2 citrom reszelt héja
fél citrom leve
kandírozott citrom vagy narancs héj
csokis keksz:
10 dkg vaj
15 dkg liszt
9 dkg cukor
fél csomag vaníliás cukor
csipetnyi sütőpor
csipetnyi só
1 tojás sárgája
1 kiskanál kakaópor
csipetnyi őrölt fahéj
csipetnyi őrölt gyömbér
4 evőkanál tej
5 dkg étcsoki apróra vágva
Elkészítés: 2 tállal dolgozok, mindegyikbe beleteszem az összes hozzávalót, a vaj szoba hőmérsékletű legyen.
Szépen összedolgozom, ha nagyon morzsalékos még egy kis tejet lehet hozzáadni.
Fóliába tekerem és kb. 4 cm-es rudat formálok belőlük, majd félórára a fagyasztóba teszem.
Ezután attól függően, hogy vékonyabb vagy vastagabb kekszeket szeretnék, vágom 5-9 mm vastag korongokra.
Sütőpapírral bélelt tepsibe teszem és előmelegített 170 C fokos vagy légkeverésnél 160 C fokossütőbe teszem. 12 perc kell a vékonyabbnak és 18 perc a vastagabb szeleteknek, akkor van készen, ha az oldalán egy picit megpirul.
Ne süssük túl, mert akkor kiszárad. Zárt dobozba elég sokáig el áll, de mindegy is, mert sosem tudni meddig állna el, hiszen előbb elfogy:-)
Jó étvágyat hozzá!
Nem fogok varázsolni inkább megosztom a sütemények iránti szenvedélyes lelkesedésemet, hókuszpókusz helyett pedig könnyen elkészíthető recepteket kínálok.
2015. 06. 27.
2015. 06. 26.
SAJTTAL ÉS SPENÓTOS TÉSZTÁVAL SÜLT CSIRKE, és PIRÍTOTT CSIRKEMELL CSÍKOK, RUKKOLÁVAL,PARADICSOMMAL,KUKORICÁVAL
Sziasztok:-)
Megvagyok, aki tudja az tudja aki nem annak elmondom, túl vagyok mind a 2 plasztikai műtéten. Jól, nagyon szépre/szépen sikerültek:-)
A doki neve dr László Gyula és mindenkinek jó szívvel ajánlom, bármilyen problémája is akadna.
Na és akkor előrukkolok a mai 2 étellel, amit az elmúlt időszakban csináltam. Könnyűek, nyáriasak, pár alapanyagból és nem nagyon drágák, ellenben nagyon finomak:-)
SAJTTAL ÉS SPENÓTOS TÉSZTÁVAL SÜLT CSIRKE COMBOK:
Hozzávalók:
40 dkg spenót levél vagy
1 doboz fagyasztott spenótlevél
1 lapos evőkanál liszt
2 dl tejszín
só
őrölt bors
3 gerezd fokhagyma reszelve
30 dkg reszelt sajt (bármilyen)
1 doboz spagetti vagy penne tészta
olaj vagy vaj
A csirkéhez:
3 egész csirke comb (felezve)
só
őrölt bors
mustár
Elkészítés: Először a csirkével foglalkozunk, mert a tészta hamar megvan. A sütőt előmelegítjük 200 C fokra. A csirkéket félbe vágjuk, sózzuk, borsozzuk és j vastagon mustárral bekenjük mind a két oldalát. Ezután sütőzacskóba tesszük, melléöntünk 1 dl folyadékot,ami lehet víz, alaplé, száraz fehér bor, lezárjuk a zacskót és a sütőben pirosra sütjük, ez kb 45 perc.
A tésztát, sós,olajos vízben a dobozon feltüntetett ideig főzzük, majd leszűrjük.
A spenótot előkészítjük, ha friss, leforrázzuk, apróra vágjuk, ha fagyasztott akkor felolvasztjuk, kevés vajon megfuttatjuk a reszelt fokhagymával, sózzuk, borsozzuk és 1 kanál liszttel meghintjük majd a tejszínnel felöntjük. Nem baj ha hígabb a spenótfőzeléknél majd a tészta felszívja.
Összekeverjük az elkészült spenótot a megfőtt tésztával, az egészet olajozott tepsibe terítjük.
A megsült csirkéket a levével együtt ráhelyezzük a tésztára, vastagon meghintjük az egészet reszelt sajttal és visszatoljuk a forró sütőbe de csak addig, amíg a sajt szépen rápirul.
Lehet tálalni:-)
PIRÍTOTT CSIRKEMELL RUKKOLÁVAL, PARADICSOMMAL,
KUKORICÁVAL:
Hozzávalók:
3 db csirkemell filé csíkokra vágva
8 db koktél paradicsom negyedelve
1 cs. rukkola
1 dob. kukorica
4 szál újhagyma
só
őrölt bors
oregánó
olaj
Köret: tojásos rizs
3 dl rizs
3 db tojás
kevés tej vagy tejszín
olaj
só
petrezselyem levél
Elkészítés: A tojásos rizzsel kezdem, mert ennek kell több idő. A rizst megmosom, kevés olajon megpirítom, sózom, meghintem petrezselyem levéllel és 2 x-es mennyiségű meleg vízzel felöntöm. Hagyom felforrni, majd takarékra teszem és lefedem.
A 3 tojásból kevés sóval, tejjel vagy tejszínnel hígabb, darabosabb tojásrántottát készítek és az elkészült rizsbe belekeverem.
Egy serpenyőbe olajat öntök, ebbe megpirítom a csirkemell csíkokat, majd sózom, fűszerezem, borsozom, és hozzáadom a többi hozzávalót, a koktél paradicsomot, a kukoricát, az újhagymát és a rukkolát.
Csak átforgatom és már készen is van.
Jó étvágyat!
Megvagyok, aki tudja az tudja aki nem annak elmondom, túl vagyok mind a 2 plasztikai műtéten. Jól, nagyon szépre/szépen sikerültek:-)
A doki neve dr László Gyula és mindenkinek jó szívvel ajánlom, bármilyen problémája is akadna.
Na és akkor előrukkolok a mai 2 étellel, amit az elmúlt időszakban csináltam. Könnyűek, nyáriasak, pár alapanyagból és nem nagyon drágák, ellenben nagyon finomak:-)
sajttal, spenótos tésztával sült csirke combok
SAJTTAL ÉS SPENÓTOS TÉSZTÁVAL SÜLT CSIRKE COMBOK:
Hozzávalók:
40 dkg spenót levél vagy
1 doboz fagyasztott spenótlevél
1 lapos evőkanál liszt
2 dl tejszín
só
őrölt bors
3 gerezd fokhagyma reszelve
30 dkg reszelt sajt (bármilyen)
1 doboz spagetti vagy penne tészta
olaj vagy vaj
A csirkéhez:
3 egész csirke comb (felezve)
só
őrölt bors
mustár
Elkészítés: Először a csirkével foglalkozunk, mert a tészta hamar megvan. A sütőt előmelegítjük 200 C fokra. A csirkéket félbe vágjuk, sózzuk, borsozzuk és j vastagon mustárral bekenjük mind a két oldalát. Ezután sütőzacskóba tesszük, melléöntünk 1 dl folyadékot,ami lehet víz, alaplé, száraz fehér bor, lezárjuk a zacskót és a sütőben pirosra sütjük, ez kb 45 perc.
A tésztát, sós,olajos vízben a dobozon feltüntetett ideig főzzük, majd leszűrjük.
A spenótot előkészítjük, ha friss, leforrázzuk, apróra vágjuk, ha fagyasztott akkor felolvasztjuk, kevés vajon megfuttatjuk a reszelt fokhagymával, sózzuk, borsozzuk és 1 kanál liszttel meghintjük majd a tejszínnel felöntjük. Nem baj ha hígabb a spenótfőzeléknél majd a tészta felszívja.
Összekeverjük az elkészült spenótot a megfőtt tésztával, az egészet olajozott tepsibe terítjük.
A megsült csirkéket a levével együtt ráhelyezzük a tésztára, vastagon meghintjük az egészet reszelt sajttal és visszatoljuk a forró sütőbe de csak addig, amíg a sajt szépen rápirul.
Lehet tálalni:-)
PIRÍTOTT CSIRKEMELL RUKKOLÁVAL, PARADICSOMMAL,
KUKORICÁVAL:
Hozzávalók:
3 db csirkemell filé csíkokra vágva
8 db koktél paradicsom negyedelve
1 cs. rukkola
1 dob. kukorica
4 szál újhagyma
só
őrölt bors
oregánó
olaj
Köret: tojásos rizs
3 dl rizs
3 db tojás
kevés tej vagy tejszín
olaj
só
petrezselyem levél
Elkészítés: A tojásos rizzsel kezdem, mert ennek kell több idő. A rizst megmosom, kevés olajon megpirítom, sózom, meghintem petrezselyem levéllel és 2 x-es mennyiségű meleg vízzel felöntöm. Hagyom felforrni, majd takarékra teszem és lefedem.
A 3 tojásból kevés sóval, tejjel vagy tejszínnel hígabb, darabosabb tojásrántottát készítek és az elkészült rizsbe belekeverem.
Egy serpenyőbe olajat öntök, ebbe megpirítom a csirkemell csíkokat, majd sózom, fűszerezem, borsozom, és hozzáadom a többi hozzávalót, a koktél paradicsomot, a kukoricát, az újhagymát és a rukkolát.
Csak átforgatom és már készen is van.
Jó étvágyat!
2015. 06. 14.
Nyárias rakott krumpli csirkével, friss gyümölcs saláta
Ma korán keltem,hogy ne a nagy hőségben kelljen főzőcskéznem.
Az alapanyagok meg voltak,csak azt nem döntöttem el, hogy mi lesz belőle, végül a kényelem döntött, amíg főtt a karfiol, a krumpli és pirult a csirke, addig csinálhattam mást is, a tepsiben összerakva, meg ugye megint magától elkészült:-)
NYÁRIAS RAKOTT KRUMPLI CSIRKEMELLEL, ZÖLDSÉGEKKEL:
Hozzávalók:
3-4 db csirkemell filé
1 db karfiol
20 dkg sárgarépa kocka
1,2 kg újburgonya
1 db vöröshagyma
2 db paradicsom
2 db zöldpaprika
2 gerezd fokhagyma
olaj
2db egész tojás
20 dkg reszelt sajt
4 dl 20-25 % tejföl
só
őrölt bors
curry fűszerkeverék
Elkészítés: A burgonyát héjában megfőzzük és megpucoljuk. A karfiolt rózsáira szedjük és szintén megfőzzük. A csirkemelleket apró kockákra vágjuk, a hagymákat is, és kevés olajon megpirítjuk, utána mehet bele a paprika, paradicsom, répakocka fűszerezzük majd 8-10percre lefedve pároljuk.
A sütőt előmelegítjük 170 C fokra.
Úgymint a rakott krumplinál, felkarikázva rétegezzük a kiolajozott tepsibe először a krumplit, majd a karfiolt, ezután a húsos ragut, majd újra a burgonya. Sózzuk, rétegenként.
A tejfölt elkeverjük a tojásokkal és a reszelt sajttal. Az egészet elterítjük a tetején és 40 percet sütjük,amíg a teteje szép színt kap.
A napokban csináltam nagyon finom gyümölcs salátát,csak friss gyümölcsökből, tegyétek Ti is ezt, ebben a melegben kimondottan jólesik:-)
GYÜMÖLCSSALÁTA FRISS GYÜMÖLCSÖKBŐL:
Hozzávalók:
1 db ananász
3 db banán
7 db őszibarack
6 db mandarin
1 db sárgadinnye
40 dkg eper
1 doboz szeder
1 l 100 % almalé
pici só
Elkészítés: Minden alapanyagot megpucolunk és feldaraboljuk kb. egyforma méretűre.
Nagy mennyiség lesz,így nagyobb tálat válasszunk,pici sóval meghintjük, átforgatjuk,majd az egészet az almalével felöntjük. Cukor, citromlé nem kell bele.
Lefedjük,hűtőbe tesszük és készen is van:-) Fincsi:-)
Az alapanyagok meg voltak,csak azt nem döntöttem el, hogy mi lesz belőle, végül a kényelem döntött, amíg főtt a karfiol, a krumpli és pirult a csirke, addig csinálhattam mást is, a tepsiben összerakva, meg ugye megint magától elkészült:-)
NYÁRIAS RAKOTT KRUMPLI CSIRKEMELLEL, ZÖLDSÉGEKKEL:
Hozzávalók:
3-4 db csirkemell filé
1 db karfiol
20 dkg sárgarépa kocka
1,2 kg újburgonya
1 db vöröshagyma
2 db paradicsom
2 db zöldpaprika
2 gerezd fokhagyma
olaj
2db egész tojás
20 dkg reszelt sajt
4 dl 20-25 % tejföl
só
őrölt bors
curry fűszerkeverék
Elkészítés: A burgonyát héjában megfőzzük és megpucoljuk. A karfiolt rózsáira szedjük és szintén megfőzzük. A csirkemelleket apró kockákra vágjuk, a hagymákat is, és kevés olajon megpirítjuk, utána mehet bele a paprika, paradicsom, répakocka fűszerezzük majd 8-10percre lefedve pároljuk.
A sütőt előmelegítjük 170 C fokra.
Úgymint a rakott krumplinál, felkarikázva rétegezzük a kiolajozott tepsibe először a krumplit, majd a karfiolt, ezután a húsos ragut, majd újra a burgonya. Sózzuk, rétegenként.
A tejfölt elkeverjük a tojásokkal és a reszelt sajttal. Az egészet elterítjük a tetején és 40 percet sütjük,amíg a teteje szép színt kap.
A napokban csináltam nagyon finom gyümölcs salátát,csak friss gyümölcsökből, tegyétek Ti is ezt, ebben a melegben kimondottan jólesik:-)
GYÜMÖLCSSALÁTA FRISS GYÜMÖLCSÖKBŐL:
Hozzávalók:
1 db ananász
3 db banán
7 db őszibarack
6 db mandarin
1 db sárgadinnye
40 dkg eper
1 doboz szeder
1 l 100 % almalé
pici só
Elkészítés: Minden alapanyagot megpucolunk és feldaraboljuk kb. egyforma méretűre.
Nagy mennyiség lesz,így nagyobb tálat válasszunk,pici sóval meghintjük, átforgatjuk,majd az egészet az almalével felöntjük. Cukor, citromlé nem kell bele.
Lefedjük,hűtőbe tesszük és készen is van:-) Fincsi:-)
2015. 05. 31.
EGYSZERŰ DE NAGYSZERŰ TÚRÓTORTA, ÁFONYÁVAL
Tegnap ígértem, hogy megsütöm és meg is sütöttem. Bármilyen gyümölccsel, esetleg a nélkül csak mazsolával is nagyon finom, én azért választottam az áfonyát, mert volt itthon a fagyasztóba és a friss epret inkább megettem magában:-)
EGYSZERŰ TÚRÓTORTA, ÁFONYÁVAL:
Hozzávalók:
a tésztához:
1 egész tojás
5 dkg cukor
10 dkg vaj
15 dkg liszt
fél csomag sütőpor
pici só
fél csomag vaníliás cukor
túrókrémhez:
0,5 kg tehéntúró
0,4 dl tej
4 dl tejföl 20 %
3 db tojás
1 csomag főzős vanília pudingpor
15-20 dkg cukor
1 citrom reszelt héja
1,5 csomag vaníliás cukor
5 dkg vaj
tetejére:
1 doboz áfonya (20 dkg)
Elkészítés: Először a tésztát állítom össze, a puha vajat összekeverem az összes hozzávalóval, pár percet pihentetem a hűtőben,majd attól függően, milyen tepsibe teszem (én szeretem a szögleteset,mert így könnyű tálcára tenni és nem foglal annyi helyet a hűtőben, mint a kerek) a tepsi alját kikenem vajjal és bele nyomkodom a tésztát, lehetne nyújtani is az állagát tekintve, de így gyorsabb.
A sütőt előmelegítem 170 C fokra.
Beteszem a tésztát és kb 15 percig elősütöm.
Túrótöltelék: Először a száraz hozzávalókat teszem egy nagyobb tálba, túró, pudingpor, cukor, vaníliás cukor, összekeverem, majd az egész tojások, a tejföl, vaj, összekeverem végül most már géppel keverve hozzáadom a tejet is. Legvégén reszelem bele a citromhéjat.
Ezt az egészet ráöntöm a tésztára, meghintem az áfonyával , majd visszatolom a sütőbe és min. 60 percig sütöm. Tűpróba.
Majd elzárom a sütőt, de a melegben hagyom kihűlni.
Jó étvágyat hozzá!
EGYSZERŰ TÚRÓTORTA, ÁFONYÁVAL:
Hozzávalók:
a tésztához:
1 egész tojás
5 dkg cukor
10 dkg vaj
15 dkg liszt
fél csomag sütőpor
pici só
fél csomag vaníliás cukor
túrókrémhez:
0,5 kg tehéntúró
0,4 dl tej
4 dl tejföl 20 %
3 db tojás
1 csomag főzős vanília pudingpor
15-20 dkg cukor
1 citrom reszelt héja
1,5 csomag vaníliás cukor
5 dkg vaj
tetejére:
1 doboz áfonya (20 dkg)
Elkészítés: Először a tésztát állítom össze, a puha vajat összekeverem az összes hozzávalóval, pár percet pihentetem a hűtőben,majd attól függően, milyen tepsibe teszem (én szeretem a szögleteset,mert így könnyű tálcára tenni és nem foglal annyi helyet a hűtőben, mint a kerek) a tepsi alját kikenem vajjal és bele nyomkodom a tésztát, lehetne nyújtani is az állagát tekintve, de így gyorsabb.
A sütőt előmelegítem 170 C fokra.
Beteszem a tésztát és kb 15 percig elősütöm.
Túrótöltelék: Először a száraz hozzávalókat teszem egy nagyobb tálba, túró, pudingpor, cukor, vaníliás cukor, összekeverem, majd az egész tojások, a tejföl, vaj, összekeverem végül most már géppel keverve hozzáadom a tejet is. Legvégén reszelem bele a citromhéjat.
Ezt az egészet ráöntöm a tésztára, meghintem az áfonyával , majd visszatolom a sütőbe és min. 60 percig sütöm. Tűpróba.
Majd elzárom a sütőt, de a melegben hagyom kihűlni.
Jó étvágyat hozzá!
2015. 05. 29.
Fűszeres tarja szeletek, tejszínes-sajtos-brokkolival és grillezett sajttal, illetve majdnem bakonyi csirkemell és egy igazi"váló ok" a tökfőzelék:-)
Szakácsnak főztem ma, de jól sikerült, így megosztom Veletek is. Ma a cél az volt, hogy könnyű ételt készítsek, ne kelljen sokat mosogatni szóval olyan mindenhogyan kímélőset.
Egy régi barátom jött vendégségbe, így aztán Neki próbáltam remekelni:-)
A köretet szoktam olyankor is csinálni, ha éppen diétázom, mert magában is finom.
FŰSZERES TARJA SZELETEK, TEJSZÍNES-SAJTOS-BROKKOLIVAL:
Hozzávalók:
5-6 vastagabb szelet tarja
1 csomó újhagyma
5 dkg zsír vagy vaj
só, őrölt borskeverék,
őrölt kömény,
curry fűszerkeverék,
2,5 dl tejszín 30%
3 dl tejföl 20 %
15 dkg reszelt sajt
2 fej (1 kg) brokkoli
só, őrölt bors,
3 egész tojás
Elkészítés: A brokkoli rózsákat levágom a torzsáról és sós vízben előfőzöm, leszűröm. Egy közepes méretű sütőedényt kibélelek sütőpapírral és ebbe helyezem a a brokkoli rózsákat, szorosan egymásmellé. Sózom, borsozom.
A sütőt előmelegítem170 C fokra.
A tejszínt, a tejfölt, a tojásokat és a reszelt sajtot összekeverem, az egészet ráöntöm a brokkolikra, elsimítom, majd 30 percig sütöm, készen is van.
A tarja szeletek mindkét oldalát az összes fűszerrel meghintem, sütőzacskóba teszem,mellé rakom a zsiradékot és az újhagymát.
A sütőt 200 C fokra állítom, a sütőzacskót zárom és 1 órán át sütöm, ezután már csak tálalni kell.
A grillsajtot meghintettem grillsajt fűszerkeverékkel és vajon mindkét oldalát megpirítottam, vigyázzunk ezzel a fűszerrel, óvatosan mert nagyon sós!
Majdnem bakonyi csirkemell:
Hozzávalók:
4 db csirkemell filé
30 dkg zöldbab
1 fej vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
3 dl tejföl
kevés kolozsvári szalonna apróra vágva
só, bors,fűszarpaprika,
2-3 evőkanál házi lecsó vagy
1-2 db paprika, 1-2 db paradicsom
kevés balzsamecet (vagy ecet)
kevés zsiradék (olaj, vaj vagy zsír)
kevés liszt
Elkészítés: A csirkemelleket vékony csíkokra vágom, a többi hozzávalót is apróra feldarabolom. A szalonnával, hagymával kezdem a lecsó következik utána, végül a húst is belekeverem, ezután fűszerezem és felöntöm egy kis vízzel , majd fedő alatt párolom,kevergetem és ha szükséges még öntök alá egy kis vizet. 20 perc múlva hozzákeverem a zöldbabot is, lefedem, 10 perc alatt készen van.
Ezután az egész tetejére hintek egy púpos kiskanálnyi lisztet, elkeverem, majd a tejfölt is hozzáadom, rottyantok rajta egyet és készen van.
Most kérésre rizzsel tálaltam, de én jobban szeretem ehhez az ételhez a nokedlit.
Már lehet kapni friss főzőtököt (én imádom), úgyhogy a héten csináltam tökfőzeléket is.
Volt egy ismerősöm, aki ezt az ételt "VÁLÓ OK"-nak hívta,annyira nem szerette. Nos én nem vagyok így vele, igaz csak a friss tökből készített tökfőzeléket szeretem, a fagyasztottat én sem.
A receptet most nem írom le, mert korábban már megosztottam veletek, de a képet azt igen:
Ma a terveim szerint még sütök egy túrótortát, tészta nélkülit, áfonyával, de ezt majd legközelebb .....
Jó étvágyat!
:-)
Egy régi barátom jött vendégségbe, így aztán Neki próbáltam remekelni:-)
A köretet szoktam olyankor is csinálni, ha éppen diétázom, mert magában is finom.
FŰSZERES TARJA SZELETEK, TEJSZÍNES-SAJTOS-BROKKOLIVAL:
Hozzávalók:
5-6 vastagabb szelet tarja
1 csomó újhagyma
5 dkg zsír vagy vaj
só, őrölt borskeverék,
őrölt kömény,
curry fűszerkeverék,
2,5 dl tejszín 30%
3 dl tejföl 20 %
15 dkg reszelt sajt
2 fej (1 kg) brokkoli
só, őrölt bors,
3 egész tojás
Elkészítés: A brokkoli rózsákat levágom a torzsáról és sós vízben előfőzöm, leszűröm. Egy közepes méretű sütőedényt kibélelek sütőpapírral és ebbe helyezem a a brokkoli rózsákat, szorosan egymásmellé. Sózom, borsozom.
A sütőt előmelegítem170 C fokra.
A tejszínt, a tejfölt, a tojásokat és a reszelt sajtot összekeverem, az egészet ráöntöm a brokkolikra, elsimítom, majd 30 percig sütöm, készen is van.
A tarja szeletek mindkét oldalát az összes fűszerrel meghintem, sütőzacskóba teszem,mellé rakom a zsiradékot és az újhagymát.
A sütőt 200 C fokra állítom, a sütőzacskót zárom és 1 órán át sütöm, ezután már csak tálalni kell.
A grillsajtot meghintettem grillsajt fűszerkeverékkel és vajon mindkét oldalát megpirítottam, vigyázzunk ezzel a fűszerrel, óvatosan mert nagyon sós!
Majdnem bakonyi csirkemell:
Hozzávalók:
4 db csirkemell filé
30 dkg zöldbab
1 fej vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
3 dl tejföl
kevés kolozsvári szalonna apróra vágva
só, bors,fűszarpaprika,
2-3 evőkanál házi lecsó vagy
1-2 db paprika, 1-2 db paradicsom
kevés balzsamecet (vagy ecet)
kevés zsiradék (olaj, vaj vagy zsír)
kevés liszt
Elkészítés: A csirkemelleket vékony csíkokra vágom, a többi hozzávalót is apróra feldarabolom. A szalonnával, hagymával kezdem a lecsó következik utána, végül a húst is belekeverem, ezután fűszerezem és felöntöm egy kis vízzel , majd fedő alatt párolom,kevergetem és ha szükséges még öntök alá egy kis vizet. 20 perc múlva hozzákeverem a zöldbabot is, lefedem, 10 perc alatt készen van.
Ezután az egész tetejére hintek egy púpos kiskanálnyi lisztet, elkeverem, majd a tejfölt is hozzáadom, rottyantok rajta egyet és készen van.
Most kérésre rizzsel tálaltam, de én jobban szeretem ehhez az ételhez a nokedlit.
Már lehet kapni friss főzőtököt (én imádom), úgyhogy a héten csináltam tökfőzeléket is.
Volt egy ismerősöm, aki ezt az ételt "VÁLÓ OK"-nak hívta,annyira nem szerette. Nos én nem vagyok így vele, igaz csak a friss tökből készített tökfőzeléket szeretem, a fagyasztottat én sem.
A receptet most nem írom le, mert korábban már megosztottam veletek, de a képet azt igen:
Ma a terveim szerint még sütök egy túrótortát, tészta nélkülit, áfonyával, de ezt majd legközelebb .....
Jó étvágyat!
:-)
2015. 01. 29.
CSOKIS CAPPUCCINÓ TORTA
A Guszti megkért, hogy az apukája szülinapjára csináljak egy szokásos csokitortát. Jó, jó,de akkor mit teszek fel ide a blogra,ha mindig ugyanazt a csokitortát kéri mindenki?
Így módosítottam rajta egy kicsit, de a végeredmény finom is és tetszik is:-)
Hosszúkás formára készítettem, mert a hordozómba (Pécsre fog utazni a süti) pont ilyen méret fér el.
CSOKIS CAPPUCCINO TORTA:
Hozzávalók:
Tészta:
1 púpos evőkanál nescafe por
5 egész tojás
5 evőkanál cukor
pici só
0,5 dl tej
0,5 dl olaj
5 evőkanál liszt
fél csomag sütőpor
Krémek:
1. Csokis:
500 ml habtejszín
50 dkg teavaj
20 dkg cukor
1 púpos evőkanál nescafe por
7 dkg holland kakaópor
2. Fehér:
250 g mascarpone krém
2 csomag vaníliás cukor
fél csomag habfixáló
Díszítéshez:
csoki levelek
kandírozott narancshéj darabkák
Elkészítés:
A tésztához a tojásokat a cukorral, nescaféval, tejjel, olajjal, sóval géppel 10 percen át keverem, ezután belekeverem a lisztet és a sütőport.
Pont olyan lesz, mintha a tojásokat szétválasztottam volna:-)
Előmelegítem a sütőt 180 C fokra.
Sütőpapírral bélelt tepsibe teszem, ( a sütő saját tepsijébe) elsimítom és 12perc alatt készre sütöm.
A csokis krémhez a kakaópor kivételével minden hozzávalót egy nagyobb lábasba teszek, majd óvatosan forralom 15 percen át,kevergetve, végül hozzákeverem a kakaóport és lehúzom a tűzről, hagyom kihűlni , dermedni, majd géppel felhabosítom.
A fehér krémhez a mascarponét simán összekeverem a 2 zacskó vaníliás cukorral és a habfixálóval.
Összeállítás: A megsült piskóta lapot 3 csíkra vágom, az alsó lapot megkenem a csokis krém harmadával, erre rákenem a fehér krém felét, majd jön a második lap, ugyan ezt ismétlem, végül a harmadik lappal befedem és a maradék csokikrémmel bevonom.
Díszítem készen kapható csokilevelekkel és kandírozott narancshéj darabkákkal.
Így módosítottam rajta egy kicsit, de a végeredmény finom is és tetszik is:-)
Hosszúkás formára készítettem, mert a hordozómba (Pécsre fog utazni a süti) pont ilyen méret fér el.
CSOKIS CAPPUCCINO TORTA:
Hozzávalók:
Tészta:
1 púpos evőkanál nescafe por
5 egész tojás
5 evőkanál cukor
pici só
0,5 dl tej
0,5 dl olaj
5 evőkanál liszt
fél csomag sütőpor
Krémek:
1. Csokis:
500 ml habtejszín
50 dkg teavaj
20 dkg cukor
1 púpos evőkanál nescafe por
7 dkg holland kakaópor
2. Fehér:
250 g mascarpone krém
2 csomag vaníliás cukor
fél csomag habfixáló
Díszítéshez:
csoki levelek
kandírozott narancshéj darabkák
Elkészítés:
A tésztához a tojásokat a cukorral, nescaféval, tejjel, olajjal, sóval géppel 10 percen át keverem, ezután belekeverem a lisztet és a sütőport.
Pont olyan lesz, mintha a tojásokat szétválasztottam volna:-)
Előmelegítem a sütőt 180 C fokra.
Sütőpapírral bélelt tepsibe teszem, ( a sütő saját tepsijébe) elsimítom és 12perc alatt készre sütöm.
A csokis krémhez a kakaópor kivételével minden hozzávalót egy nagyobb lábasba teszek, majd óvatosan forralom 15 percen át,kevergetve, végül hozzákeverem a kakaóport és lehúzom a tűzről, hagyom kihűlni , dermedni, majd géppel felhabosítom.
A fehér krémhez a mascarponét simán összekeverem a 2 zacskó vaníliás cukorral és a habfixálóval.
Összeállítás: A megsült piskóta lapot 3 csíkra vágom, az alsó lapot megkenem a csokis krém harmadával, erre rákenem a fehér krém felét, majd jön a második lap, ugyan ezt ismétlem, végül a harmadik lappal befedem és a maradék csokikrémmel bevonom.
Díszítem készen kapható csokilevelekkel és kandírozott narancshéj darabkákkal.
2015. 01. 24.
ŐZPÖRKÖLT BURGONYAKROKETTEL , majd FÁCÁN LEVESNEK ÉS SÜLTNEK, SÓS TÚRÓFÁNKKAL, KÖRTÉVEL
Két vadételt fogok megosztani Veletek.
Az első az őzpörkölt, ma már bárki hozzá juthat ehhez a húsféléhez, általában kilós adagokban lehet kapni, ha fagyasztott állapotú és persze ha ismerős hozza frissen, akkor még jobb:-)
Őzpörköltburgonya krokettel:
Hozzávalók:
kb. 1 kg őzhús,egyforma darabokra vágva
1 db vöröshagyma
1 cikk fokhagyma
3-4 szem boróka bogyó
őrölt borsízlés szerint
paprika, paradicsom vagy házi lecsó ízlés szerint
3-4 dl vörösbor
őrölt fűszerpaprika
esetleg csípős paprika, aki szereti
só
zsiradék
Kroketthez:
5 szem krumpli
2 db egész tojás
só
15-20 dkg liszt
őrölt szerecsendió
tojásfehérje
zsemlemorzsa
olaj
Elkészítés: A burgonya kroketthez a krumplikat héjában megfőzöm, áttöröm, majd egy tálban minden hozzávalóval összekeverem. Hagyom kihűlni, majd kézzel kisebb adagokat kiveszek belőle és 1,5 cm vastag nudlikat sodrok belőle. Nem kell túl hosszúra nyújtani, jó ha 4-5 db krokett lesz egyszerre, méretük olyan 1,5x 3,5 cm.
Tojásfehérjébe forgatjuk majd zsemlemorzsába, azután olajba kisütjük. Ha sokat készítünk, fagyasztóba eláll.
Az őzpörkölthöz egy hagyományos pörkölt alapot készítünk, dinsztelt hagymával, majd beleforgatjuk a húsdarabokat, átpirítjuk és vízzel több alkalommal felöntjük Ízesítjük ízlés szerint én most nem tettem csípőst bele és 2-3 kanál házi lecsóval dobtam fel. Fél időben mehet bele a vörösbor, ezzel puhára pároljuk, majd zsírjára sütjük.
Egyszerű és nagyon finom.
A fácánt azért készítem el az alábbiak szerint, mert elég száraz a húsa és nem is túl nagy darab:-)
A fácánt hideg vízben többször átmosom, áztatom, majd feldarabolom és az egészet levesnek elkészítem.
Konkrétan karalábélevesbe főztem bele.DE, csak azokat a darabokat hagyom meg levesnek, amit nem fogok megsütni, (farhát, nyak, zúza, szív, máj) a többi húst csak előfőzöm, majd kiveszem a levesből és tepsiben sütöm tovább.
FÁCÁNOS KARALÁBÉLEVES:
Hozzávalók:
1 db fácán feldarabolva
1 db vöröshagyma
5 db karalábé felkockázva
3-3 db sárga répa és petrezselyem gyökér
petrezselyem levél,
zeller levél,
só
10 szem egész bors
tejföl
liszt a habaráshoz
olaj
FÁCÁNSÜLT:
fácán java (comb, mell,)
só
bors
őrölt fahéj
zsiradék
5-6 körte félbe vágva
méz vagy cukor
1-2 dl fehér bor, de jó a vörös is
5 dkg vaj
Elkészítés: Hideg vízbe felteszem főni a húsdarabokat, majd amikor forrni kezd lehabozom.
Félóra után az egészet lemosom és friss hideg vízben újra felteszem főni. Itt már fűszerezem egész borssal és fokhagymával.
A többit továbbfőzöm. Egy másik lábosban kevés olajon a feldarabolt zöldségeket megdinsztelem,
rászedem az aprólékot és felöntöm a fácán levével.
Puhára főzöm a zöldségekkel, végül tejfölös habarással fejezem be. A leves kész.
A nagyobb darab húsokat sózom, borsozom,kevés őrölt fahéjat szórok rá és zsírral bekenve sütőzacskóba teszem. 2 merőkanálnyi körtés levet és1 dl bort öntök mellé.
Mellé pakolok 1-2 körtét amit előtte megpucoltam és félbe vágtam illetve 1 db almát is.
Előmelegített 200 C fokos sütőben szép pirosra sütöm.
A többi körtéből öntetet készítek úgy, hogy mézzel vagy cukorral és borral, sóval, borssal fahéjjal és 3 szem szegfűszeggel felfőzöm.
Amikor megpuhult a körte beledobok egy kis darab vajat és készen is van.
SÓS TÚRÓFÁNK:
Hozzávalók:
0,5 kg túró
4 db tojás
só
25-30 dkg liszt
fél csomag sütőpor
olaj a sütéshez
Elkészítés: Egy tálban minden hozzávalót kézzel jól összekeverek, ragad egy kissé de nem baj, állni hagyom pár percet, majd forróolajban, egy vízbe mártott fagylaltos kanállal beleszaggatom a fánkokat. Szép kerek gombócok lesznek, meg is dagadnak, így nem rakom tele az edényt.
Maguktól megfordulnak, ha van elég helyük, ha nem villával átforgatom.
Nagyon hamar elkészül, ezt hagyjuk a végére, kb 20-25 perc.
Ezzel a körettel tálalom a sült fácánt.
Az első az őzpörkölt, ma már bárki hozzá juthat ehhez a húsféléhez, általában kilós adagokban lehet kapni, ha fagyasztott állapotú és persze ha ismerős hozza frissen, akkor még jobb:-)
Őzpörköltburgonya krokettel:
Hozzávalók:
kb. 1 kg őzhús,egyforma darabokra vágva
1 db vöröshagyma
1 cikk fokhagyma
3-4 szem boróka bogyó
őrölt borsízlés szerint
paprika, paradicsom vagy házi lecsó ízlés szerint
3-4 dl vörösbor
őrölt fűszerpaprika
esetleg csípős paprika, aki szereti
só
zsiradék
Kroketthez:
5 szem krumpli
2 db egész tojás
só
15-20 dkg liszt
őrölt szerecsendió
tojásfehérje
zsemlemorzsa
olaj
Elkészítés: A burgonya kroketthez a krumplikat héjában megfőzöm, áttöröm, majd egy tálban minden hozzávalóval összekeverem. Hagyom kihűlni, majd kézzel kisebb adagokat kiveszek belőle és 1,5 cm vastag nudlikat sodrok belőle. Nem kell túl hosszúra nyújtani, jó ha 4-5 db krokett lesz egyszerre, méretük olyan 1,5x 3,5 cm.
Tojásfehérjébe forgatjuk majd zsemlemorzsába, azután olajba kisütjük. Ha sokat készítünk, fagyasztóba eláll.
Az őzpörkölthöz egy hagyományos pörkölt alapot készítünk, dinsztelt hagymával, majd beleforgatjuk a húsdarabokat, átpirítjuk és vízzel több alkalommal felöntjük Ízesítjük ízlés szerint én most nem tettem csípőst bele és 2-3 kanál házi lecsóval dobtam fel. Fél időben mehet bele a vörösbor, ezzel puhára pároljuk, majd zsírjára sütjük.
Egyszerű és nagyon finom.
A fácánt azért készítem el az alábbiak szerint, mert elég száraz a húsa és nem is túl nagy darab:-)
A fácánt hideg vízben többször átmosom, áztatom, majd feldarabolom és az egészet levesnek elkészítem.
Konkrétan karalábélevesbe főztem bele.DE, csak azokat a darabokat hagyom meg levesnek, amit nem fogok megsütni, (farhát, nyak, zúza, szív, máj) a többi húst csak előfőzöm, majd kiveszem a levesből és tepsiben sütöm tovább.
FÁCÁNOS KARALÁBÉLEVES:
Hozzávalók:
1 db fácán feldarabolva
1 db vöröshagyma
5 db karalábé felkockázva
3-3 db sárga répa és petrezselyem gyökér
petrezselyem levél,
zeller levél,
só
10 szem egész bors
tejföl
liszt a habaráshoz
olaj
FÁCÁNSÜLT:
fácán java (comb, mell,)
só
bors
őrölt fahéj
zsiradék
5-6 körte félbe vágva
méz vagy cukor
1-2 dl fehér bor, de jó a vörös is
5 dkg vaj
Elkészítés: Hideg vízbe felteszem főni a húsdarabokat, majd amikor forrni kezd lehabozom.
Félóra után az egészet lemosom és friss hideg vízben újra felteszem főni. Itt már fűszerezem egész borssal és fokhagymával.
A többit továbbfőzöm. Egy másik lábosban kevés olajon a feldarabolt zöldségeket megdinsztelem,
rászedem az aprólékot és felöntöm a fácán levével.
Puhára főzöm a zöldségekkel, végül tejfölös habarással fejezem be. A leves kész.
A nagyobb darab húsokat sózom, borsozom,kevés őrölt fahéjat szórok rá és zsírral bekenve sütőzacskóba teszem. 2 merőkanálnyi körtés levet és1 dl bort öntök mellé.
Mellé pakolok 1-2 körtét amit előtte megpucoltam és félbe vágtam illetve 1 db almát is.
Előmelegített 200 C fokos sütőben szép pirosra sütöm.
A többi körtéből öntetet készítek úgy, hogy mézzel vagy cukorral és borral, sóval, borssal fahéjjal és 3 szem szegfűszeggel felfőzöm.
Amikor megpuhult a körte beledobok egy kis darab vajat és készen is van.
SÓS TÚRÓFÁNK:
Hozzávalók:
0,5 kg túró
4 db tojás
só
25-30 dkg liszt
fél csomag sütőpor
olaj a sütéshez
Elkészítés: Egy tálban minden hozzávalót kézzel jól összekeverek, ragad egy kissé de nem baj, állni hagyom pár percet, majd forróolajban, egy vízbe mártott fagylaltos kanállal beleszaggatom a fánkokat. Szép kerek gombócok lesznek, meg is dagadnak, így nem rakom tele az edényt.
Maguktól megfordulnak, ha van elég helyük, ha nem villával átforgatom.
Nagyon hamar elkészül, ezt hagyjuk a végére, kb 20-25 perc.
Ezzel a körettel tálalom a sült fácánt.
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)