2013. 01. 26.

ANANÁSZOS CSIRKE, BÉBIRÉPÁVAL, RIZSTÉSZTÁVAL

Ezeket az ételeket szeretem igazán. Ízletes és nem terheli meg a gyomot, nem kell utána órákig ejtőzni, mert könnyen emészthető.

Friss ananásszal csináltam, de persze konzervvel is lehet, csak egyet ne tegyetek, kókusztej helyett ne használjatok kókusztejport, mert arra én régebben ráfaragtam, volt egy furcsa mellékíze.



ananászos csirke bébirépával és rizstésztával

ANANÁSZOS CSIRKEMELL, BÉBIRÉPÁVAL, RIZSTÉSZTÁVAL:
Hozzávalók:

1-2 csirkemell filé vékony csíkokra szeletelve
1 db friss ananász, kisebb kockákra darabolva
165 ml kókusztej
1 db hagyma
2 gerezd fokhagyma
2 db piros chili paprika felkarikázva
8 dkg vaj
kevés olaj
1 kanál magos mustár
1 kiskanál wok fűszerkeverék
1 kiskanál őrölt gyömbér
őrölt színes bors
20 dkg bébirépa


1 csomag rizstészta (metélt)

Elkészítés: Egy wok serpenyőben vagy laposabb serpenyőben a vajat az olajjal felhevítem. Ebbe kerülnek a csirkemell csíkok, jól megpirítom, majd hozzáadom a hagymákat,  bébirépát, chilit, fűszereket, végül az ananász kockákat.

gyorsan pirulnak a hozzávalók


Pár percet pirítom, majd lefedem, hogy a répa is megpuhuljon. Ezután keverem bele a kókusztejet. Egyet forralok rajta és készen van.

az ananászt a végén keverem bele


nagyon fincsi volt


A metéltet forró vízbe teszem 2 perc alatt elkészül, leszűröm és az ananászos csirkéhez keverem.

(Az ananászt a középső torzsájáról le kell vágni és csak a húsát felkockázni.)

2013. 01. 21.

RÉPATORTA EGYSZERŰEN, NARANCSOS MASCARPONE KRÉMMEL

Egy nagyon kedves ismerősömnek van ma szülinapja (Beus) és az előbb hívtam telefonon, hogy milyen tortát szeretne.
Kétféléből is választhatott, ribizlis-mascarponés  süti vagy répatorta volt a kínálat és Ő a répatortát választotta.  Persze egy kis narancsos mascarpone krémet azért csinálok hozzá, hogy még finomabb legyen.

répatorta, narancsos-vaníliás mascarpone krémmel


RÉPATORTA, NARANCSOS MASCARPONE KRÉMMEL:
Hozzávalók:


az alapanyagok a tésztához
tészta:
6 db tojás
4 db sárgarépa durvára reszelve
20 dkg dió durvára darálva
6 evőkanál barna cukor
5 evőkanál liszt
1,5 dl olaj
őrölt fahéj ízlés szerint
őrölt gyömbér ízlés szerint
őrölt zöld kardamom ízlés szerint
1 csomag vaníliás cukor
1 csomag sütőpor
10 dkg aszalt vörös áfonya
1 evőkanál holland kakaópor
kevés só

Krémhez:
25 dkg mascarpone krém
2 db narancs reszelt héja
rumaroma
1 csomag főzős vanília puding
0,5 l tej
3 evőkanál cukor


Elkészítés: Egy nagyobb tálba ütöm az egész tojásokat, hozzáadom a cukrot, sót és géppel jól kikeverem, ez legalább 10 perc keverést jelent.

mehet a sütőbe, minimum 1 órára


Ezután hozzáadom a többi hozzávalót és keverőlapáttal vegyítem, a végén egy sűrű masszát fogok kapni.


a krémhez a puding elkészült, ha kihűlt belekeverem a mascarponét is

A sütőt előmelegítem 180 C fokra. Kibélelek egy normál kerek tortaformát alufóliával vagy sütőpapírral (én az előbbivel) és ebbe öntöm a masszát, majd betolom a sütőbe és kb 60 perc alatt készre sütöm.
Tűpróbával ellenőrzöm, hogy a közepe is megsült-e.  Ha igen, akkor rácsra borítom és hagyom kihűlni.

megsült és felvágva látszik milyen szép rusztikus a belseje

A krémhez a vaníliás pudingot a leírás szerint megfőzöm. Amikor elkészült belereszelem a két megmosott narancs héját és adok hozzá egy kevés rumaromát. Hagyom kihűlni, majd amikor lehűlt, belekeverem géppel a mascarpone krémet.



A kihűlt tésztát 3 felé vágom, a krémmel megtöltöm, majd a maradékkal bevonom az egész tortát.



Színezett kókuszreszelékkel díszítem, mert a mascarpone krémet nehéz díszíteni, mivel a nedvessége oldja, bármit rakok rá.




2013. 01. 20.

FŰSZERES TARJA SZELETEK, GOMBÁS RIZZSEL

Ma tarja szeleteket fogok sütni, jó fűszeresen, szaftosan, borral is felöntve. Sütök még medvehagymás házi kenyeret is, ezek következnek:

fűszeres, mustáros tarja szeletek, gombás rizzsel


FŰSZERES TARJA SZELETEK, GOMBÁS RIZZSEL:
Hozzávalók:
5 vastagabb szelet tarja
1 db nagy vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
1 db zöldpaprika
1 db paradicsom
olaj vagy zsír

őrölt kömény, ízlés szerint
1 kiskanál csípős darált paprika
1 kiskanál fűszerpaprika
1 kiskanál wok fűszerkeverék
1 kiskanál majoránna
1 evőkanál magos mustár
1 dl bor
víz

Gombás rizshez:
6-7 db gomba
4 dl rizs
8 dl forró víz
arasznyi szeletelt póréhagyma

őrölt bors
olaj

Elkészítés: A rizshez egy serpenyőben olajon a póréhagymát és a gombát, sózom, borsozom és megfonnyasztom. Ezután adom hozzá a megmosott rizst, pirítom pár percet, majd felöntöm kétszeres mennyiségű forró vízzel.
Lefedem, hagyom egy kicsit forrni, majd elzárom és a saját gőzében hagyom megpuhulni.

Egy másik serpenyőben olajon a felaprított hagymát megpirítom, hozzáadom az apróra vágott paprikát, paradicsomot, majd a tarjaszeleteket, amiket fűszerezek köménymaggal, majoránnával, wok fűszerkeverékkel, sóval, csípős darált paprikával, felöntöm borral, lefedem, majd közepes lángon megpárolom.



Amikor a levét elpároltam, újabb adag bort vagy vizet öntök alá, a hús szeleteket megfordítom, magos mustárt keverek bele és újra lefedve párolom tovább.



Ezt a folyadékpótlást folytatom, amíg a hús teljesen meg nem puhul, kb 45-60 perc.



medvehagymás, tejfölös házikenyér


MEDVEHAGYMÁS , TEJFÖLÖS HÁZIKENYÉR:
Hozzávalók:


2 dl tejföl
0,6 kg liszt

1 kiskanál cukor
1 evőkanál medvehagyma
0,5 dl olaj
3 dl langyos víz
1 csomag száraz élesztő

Elkészítés:Kenyérsütőbe teszem a hozzávalókat és fél óra alatt kidolgoztatom a géppel a tésztát.

Ezután átteszem egy sütőpapírral bélelt hőálló tálba, megvágom a tetejét, lefedem és 50 C fokon  duplájára kelesztem.

Ezután a hőmérsékletet 190 C fokra állítom és megsütöm a kenyeret. Félidőben leveszem az üvegtetőt, hogy ropogósra süljön a teteje.


ilyen szép, formás és illatos lett:)

Amikor elkészült, rácsra teszem, rögtön, még melegen lekenem egy kevés vízzel, ezzel megpuhul a héja, majd konyharuhával letakarva hagyom kihűlni.



2013. 01. 15.

CSÜLÖK SOK FOKHAGYMÁVAL, SÜTŐZACSKÓBAN SÜTVE

A csülökkel eredetileg más terveim voltak, konkrétan kocsonyát akartam csinálni, de mivel az újév már elkezdődött pár hete, így ez most elmarad.:)

Viszont, kipróbálom a sütőzacskós csülök sütést. Az utóbbi időben erre kattantam rá, mert annyira egyszerű és utána olyan könnyű a mosogatás. Sütöttem már pulykát, oldalast, sertés combot, őzet, most a csontos csülök következik.
sült csülök, sok fokhagymával és hagymás törtburgonyával


CSÜLÖK, SOK FOKHAGYMÁVAL:
Hozzávalók:

1 db szép nagy csontos csülök
8 duci gerezd fokhagyma

őrölt kömény
wok fűszerkeverék
2 kanál házi lecsó
0,5 dl bor

sütőzacskó

Elkészítés: A megmosott csülök minden oldalán a bőrt bevagdalom. Befűszerezem sóval, őrölt köménnyel és wok fűszerkeverékkel.

Lereszelem a fokhagymákat és minden oldalát jól bekenem vele.

A sütőt 200 C fokra előmelegítem. Egy nagyobb tepsibe teszem a sütőzacskót, belekanalazom a házi lecsót, beleteszem a fűszeres csülköt, aláöntök egy kevés bort, majd szorosan lezárom a zacskót. Néhány helyen megszurkálom a zacskó tetejét, hogy a gőzök távozni tudjanak és betolom a sütőbe.




1,5 óráig rá sem kell nézni.


1,5 óra múlva megnyitom a sütőzacskót, ekkor még ilyen halovány:)

Ezután kiemelem a tepsit, a sütőzacskó tetejét levágom, hogy most már a bőre is ropogósra tudjon sülni.



További fél óra múlva elkészült. Tányérra emelem, hagyom egy kicsit állni, majd levágom a csontról.



Hagymás, héjában főtt burgonyával tálalom.

hagymás tört burgonya

Ehhez héjában megfőzöm a burgonyát, majd megpucolom. Egy nagy fej hagymát olajon megdinsztelek, erre vágom rá a főtt burgonyát, jól összeforgatom és egy kissé megpirítom, majd sózom és tálalom.

Nem drága étel, 3 nagy adag lett belőle:)

2013. 01. 13.

KRÉMES-SZILVÁS SÜTI

Ez a süti szintén menet közben alakult, de nem rossz, nem rossz:)

Reggel arra gondoltam, hogy valamilyen szilvás sütit csinálok, legyen sült az egész, ne legyen pite féle, de legyen valami nedves is benne, először a tejfölre gondoltam, de mivel csak 2 nagy pohárral van itthon az meg kell majd a kukorica salihoz, így a tejszínhez fordultam.

A végeredmény tetszik, illatos és finom, úgyhogy most ezt osztom meg:


KRÉMES-SZILVÁS SÜTI:
Hozzávalók:


Tészta:
25 dkg margarin
15 dkg cukor
40-45 dkg liszt
1 db tojás
1 csomag sütőpor
1 citrom reszelt héja
pici só

80 dkg felezett, magozott szilva

3 marék durvára tört dió

3 db tojás
1 csomag vanília puding
4 dl tejszín
3 evőkanál cukor
1 kiskanál őrölt fahéj
rumaroma ízlés szerint

Elkészítés:A tésztához egy nagy tálban összegyúrom a puha margarint a többi hozzávalóval.

A sütőt előmelegítem 180 C fokra. Egy közepes méretű tepsibe nyomkodom a tésztát (egy picit tapadós) és 13 perc alatt elősütöm.

a krém hozzávalói összekeverve, dió durvára törve


Ezután szilvával kirakom a tetejét és elkészítem a krémet.


mehet a sütőbe

Egy tálban összekeverem a tejszínnel a hozzávalókat, majd felfőzöm mint egy pudingot, csak állandóan kevergetve, mert leragad.


35 perc alatt megsül

Ezt a sűrű masszát ráöntöm a szilvák tetejére, elsimítom, majd durvára darált dióval megszórom a tetejét és visszatolom 35-40 percre a sütőbe.



Készen is van, csak kihűlés után szeletelem.








SPENÓTOS HÁZI TÉSZTA, TEJSZÍNES-GOMBÁS-ZÖLDSÉGES SZÓSSZAL

Mára egy könnyű tészta étel következik, 40 perc alatt elkészíthető úgy is, hogy a tésztát magunk csináljuk:)


spenótos házi tészta, tejszínes-gombás-zöldséges szósszal


SPENÓTOS HÁZI TÉSZTA, TEJSZÍNES-GOMBÁS-ZÖLDSÉGES SZÓSSZAL:
Hozzávalók:

tésztához:
3 db tojás
30 dkg liszt

0,5 dl langyos víz
3-4 gombóc fagyasztott leveles spenót

szószhoz:
0,5 kg gomba
30 dkg zöldségkeverék (én kínait használtam)
póréhagyma, ízlés szerint
4 gerezd fokhagyma
2 evőkanál házi lecsó

őrölt színes bors
oregáno
petrezselyem levél
olaj
3 dl tejszín
kevés keményítő

tetejére:
reszelt sajt

Elkészítés: A szósszal kezdem: egy nagyobb serpenyőbe olajon az apróra vágott póréhagymát megdinsztelem. Belekanalazom a házi lecsót, majd hozzáadom a tisztított és feldarabolt gombát. Sózom, borsozom, majd amikor a levét elpároltam, hozzákeverem a zöldségeket. Fűszerezem sóval, borssal, oregánoval és petrezselyemmel, majd pár percre lefedem.



párolódik

A végén kerül bele a zúzott fokhagyma, 4 nagy gerezdet raktam bele, mert a gomba és a fokhagyma jó barátok:)


a tejszínt is belekevertem

A tejszínt ráöntöm, majd egy kevés keményítővel besűrítem, hagyom egyet rottyanni és készen is van.
végül kevés keményítővel besűrítettem
A spenótos tésztához a fagyasztott spenótot kiolvasztom. Egy tálban összegyúrom a tészta hozzávalóit, majd tésztagéppel kinyújtom (5-ös fokozatig) , végül metéltre vágom.



nyúlik a spenótos házi tészta:)

Forró, sós vízben 1-2 perc alatt kifőzöm, majd tálaláskor reszelt sajtot hintek a tetejére.


a motor kell hozzá, mert különben sokkal lassabb



3 tojásból, 4 adag lett, elég gazdaságos:)


fincsi volt, jó étvágyat!

Nagyon hamar elkészült és mégsem a hagyományos, húsmentes tésztaétel:)



2013. 01. 02.

ŐZ SÜLT, VÖRÖSBOROS-ZÖLDSÉGES MÁRTÁSSAL

Ritkán készítek vadat, de nemrég kaptam egy nagy darab őzet. Szétbontás után látszik, hogy egészen fiatal állat lehetett, a bordáin szinte semmi hús.

Pácolás nélkül, sütőzacskóban készítem el, hogy ne száradjon ki a hús, zöldségágyon, amiből a végén mártás lesz.

tessék elhinni, hogy alul van az őz, azon a vörösboros mártás és a tetején a zsemlegombóc:)


ŐZ SÜLT , MÁRTÁSSAL:
Hozzávalók:


őz hús
3 db sárgarépa falatokra vágva
1 db fehér répa, falatokra vágva
1 db vöröshagyma, falatokra vágva
3-4 gerezd fokhagyma apróra vágva
fél zeller gumó, apróra vágva
1,5 dl vörösbor

őrölt bors
mustár
15 szem borókabogyó, szétlapítva
őrölt babérlevél
medvehagyma
kakukkfű
rozmaring

Mártáshoz:
a megfőtt zöldségek és a leve
4 dl tejföl
balzsamecet
cukor
mustár
őrölt bors
1,5 dl vörösbor
olaj
liszt


Elkészítés: A vadhúst megmosom és tálcára rakom. Minden oldalát a fűszerekkel jól bedörzsölöm, a mustárral is, majd rászórom a szétlapított boróka bogyókat.




A sütőt 200 C fokra előmelegítem. Egy nagy tepsibe teszem a sütőzacskót és beleszórom, majd szétterítem benne az összes zöldséget. Erre a zöldségágyra fektetem a húsokat.



Aláöntöm a vörösbort, szorosan lezárom a zacskót, megszurkálom egy jó pár helyen a tetején, hogy a gőzök távozni tudjanak. Ezután betolom a sütőbe és 1 órán át hagyom sülni.

Ekkorra elkészül és a sütőzacskót levágom róla. A húst, mivel nem szeletelhető a bonyolult csontok miatt, így egy konyhai ollóval levágom és tálra teszem.



A megmaradt zöldségből elkészítem a mártást. Kevés olajon rántást készítek, ebbe teszem az összetört zöldségeket, a levét, fűszerezem ízlés szerint mustárral, balzsamecettel, cukorral, borssal, majd fellazítom a vörösborral  (botmixerrel pépesítem) és végül a tejföllel.


A húsokat 4 tálba szedem ki, a mártást elosztom rajta és zsemlegombóccal tálalom.


A zsemlegombócot mivel el kellett mennem, már csak este csináltam meg, így a szép tálalás is elmaradt, mert nem ma esszük meg.    Bocsiiiiiii:)