Na most ez van, de még az ünnepekről maradt a fagyasztóban vaddisznócomb és sárga rókagomba is. Ilyenkor milyen jól jön:)
1 kg-os kicsontozott csomagban van a vaddisznócomb, így csak felbontás után látom, hogy a combon belül melyik részt kaptam és ezt mire tudom használni. Sajnos azt a darabot sikerült megfognom, amelyik a legközelebb van a csülök részéhez és közel a csonthoz, tehát nincs egyben a hús, hanem szét van bontva, így mást én sem tehetek, mint feldarabolom és vastagabb szeletekben sütöm meg.
vaddisznó, zöldséges köret, burgonyafánk |
VADDISZNÓ COMB ZÖLDSÉGÁGYON, BURGONYA FÁNKKAL:
Hozzávalók:
rókagombás zöldségágy |
1 szál póréhagyma
5 db sárgarépa
5 db fehér répa
2 marék szárzeller
fél citrom
8-10 boróka bogyó
só
durvára darált színes bors
mustár
bazsalikom
5-6 gerezd fokhagyma
1 marék sárga rókagomba
1 csomag szeletelt bacon szalonna
mustáros vaddisznó comb szeletek |
zsír
Elkészítés: A fagyasztott rókagombát hideg vízben áztatva kiöblítem, majd forrásban lévő, 1-2 kanál cukrot is tartalmazó vízben egyet forralok rajta, majd leszűröm és feldarabolom.
A zöldségeket mind megpucolom és 1,5 cm-es darabokra vágom, a póréhagymát vékonyabb karikákra, egy magasabb falú tepsibe terítem a zöldségeket, meghintem sóval, durvára darált színes borssal, bazsalikommal és zsiradékot is teszek hozzá bőségesen, mert a vadhúsok elég szárazak.
baconbe tekert vaddisznó comb, zöldségágyon, nem szomjasan:) |
A csomagokat a zöldségágyra ültetem, megszórom az apróra vágott fokhagymával, ráöntöm a vörösbort, lefedem alufóliával.
Itt most 2 lehetőség is van, vagy másnap megsütjük és akkor lefedve megy a hűtőbe, vagy rögtön nekikezdünk:
70 perc után így néz ki, amikor leveszem a fóliát |
megsült |
BURGONYA FÁNK:
Hozzávalók:
0,7 kg főtt áttört burgonya
kb 1 kg liszt
só
1 csomag élesztő (száraz, zöld)
kevés cukor
kevés tej
0,5 dl + a sütéshez olaj
1 db tojás
Elkészítés: a burgonyát sós vízben megfőzöm, leszűröm, áttöröm. Hagyom kihűlni. Egy nagyobb tálba teszem az áttört krumplit és a többi hozzávalót, fél dl olajat is adok hozzá.
fánktészta kelesztés előtt |
Ha a tészta elkészült, lisztezett asztalon késsel kisebb darabokat vágok le belőle, olajos kézzel gombóccá formázom, majd bőséges olajban kisütöm. (de lehet 3 cm vastagra kinyújtani és pogácsaszaggatóval formázni)
sülnek a fánkok, jó sok lett belőle |
Az elkészült húst, ismét megkenem mustárral (vagy mellé adom) a zöldséggel együtt tálalom, köretként a burgonyafánkkal.