2012. 01. 28.

VADDISZNÓCOMB PÓRÉHAGYMÁS ZÖLDSÉGÁGYON SÜTVE, RÓKAGOMBÁVAL, BACONNAL ÉS BURGONYA FÁNKKAL

Erika, a fodrász barátnőm szokta mondani, hogy "szegények vagyunk, de jól élünk":))
Na most ez van, de még az ünnepekről maradt a fagyasztóban vaddisznócomb és sárga rókagomba is. Ilyenkor milyen jól jön:)


1 kg-os kicsontozott csomagban van a vaddisznócomb, így csak felbontás után látom, hogy a combon belül melyik részt kaptam és ezt mire tudom használni. Sajnos azt a darabot sikerült megfognom, amelyik a legközelebb van a csülök részéhez és közel a csonthoz, tehát nincs egyben a hús, hanem szét van bontva, így mást én sem tehetek, mint feldarabolom és vastagabb szeletekben sütöm meg.

vaddisznó, zöldséges köret, burgonyafánk


VADDISZNÓ COMB  ZÖLDSÉGÁGYON,  BURGONYA FÁNKKAL:
Hozzávalók:
rókagombás zöldségágy
1 kg vaddisznócomb 
1 szál póréhagyma
5 db sárgarépa
5 db fehér répa
2 marék szárzeller
fél citrom
8-10 boróka bogyó

durvára darált színes bors
mustár
bazsalikom
5-6 gerezd fokhagyma
1 marék sárga rókagomba
1 csomag szeletelt bacon szalonna
mustáros vaddisznó comb szeletek
1,5 dl száraz vörösbor
zsír


Elkészítés: A fagyasztott rókagombát hideg vízben áztatva kiöblítem, majd forrásban lévő, 1-2 kanál cukrot is tartalmazó vízben egyet forralok rajta, majd leszűröm és feldarabolom.

A zöldségeket mind megpucolom és 1,5 cm-es darabokra vágom, a póréhagymát vékonyabb karikákra, egy magasabb falú tepsibe terítem a zöldségeket, meghintem sóval, durvára darált színes borssal, bazsalikommal és zsiradékot is teszek hozzá bőségesen, mert a vadhúsok elég szárazak.

baconbe tekert vaddisznó comb, zöldségágyon, nem szomjasan:)
A húst is előkészítem: 30 percre hideg vízbe áztatom, ezután kiveszem, lecsepegtetem,  nagyobb szeletekre vágom, sózom, borsozom, majd mustárral is bekenem. Mindegyikre teszek 2 szem boróka bogyót , majd 2-2 szelet bacon szalonnába tekerem.


A csomagokat a zöldségágyra ültetem, megszórom az apróra vágott fokhagymával, ráöntöm a vörösbort, lefedem alufóliával.

Itt most 2 lehetőség  is van, vagy másnap megsütjük és akkor lefedve megy a hűtőbe, vagy rögtön nekikezdünk:

70 perc után így néz ki, amikor leveszem a fóliát
200 C fokra előmelegített sütőbe tolom, és 70 percig nem is nézek rá. Ezután a fóliát lehúzom és további 1 órát sütöm, de a hőmérsékletet visszaveszem 170 C fokra, hogy a leve elpárologjon és a szalonna szépen megsüljön rajta.

megsült
Amíg sül a hús, addig elkészítem a burgonya fánkot:





BURGONYA FÁNK:
Hozzávalók:
0,7  kg főtt áttört burgonya
kb 1 kg liszt

1 csomag élesztő (száraz, zöld)
kevés cukor
kevés tej
0,5 dl + a sütéshez olaj
1 db tojás


Elkészítés: a burgonyát sós vízben megfőzöm, leszűröm, áttöröm. Hagyom kihűlni. Egy nagyobb tálba teszem az áttört krumplit és a többi hozzávalót, fél dl olajat is adok hozzá.

fánktészta kelesztés előtt
Kézzel alaposan összegyúrom, lisztezem, majd fóliával letakarom és a sütőbe teszem, ahol 45 fokot állítok be és duplájára kelesztem a tésztát.

Ha a tészta elkészült, lisztezett asztalon késsel kisebb darabokat vágok le belőle, olajos kézzel gombóccá formázom, majd  bőséges olajban kisütöm. (de lehet 3 cm vastagra kinyújtani és pogácsaszaggatóval formázni)
sülnek a fánkok, jó sok lett belőle


Az elkészült húst, ismét megkenem mustárral (vagy mellé adom) a zöldséggel együtt tálalom, köretként a burgonyafánkkal.



ZÖLDSÉGLEVES, SÜLT TÚRÓS-BARACKOS PALACSINTA

Erősen hónap vége van, ezért a hétvégén abból tudok főzni ami itthon van.  Van egy őzgerinc csontom a fagyasztóban, van vaddisznó comb is (ezt holnap készítem el), illetve van zöldség , mindenféle.
Így aztán lesz zöldségleves és palacsinta: a palacsinta tésztájába teszek egy kevés vanília aromát így már sütéskor is isteni az illata:)
túrós palacsinta, barack lekvárral, megsütve


SZURKOLÓ LEVES (MINDENT BELE)  ZÖLDSÉGEKKEL:
Hozzávalók:
1 db őzgerinc húsos csont
1 db hagyma
4-5 db gomba
4-5 db kelbimbó
4-5 db sárgarépa
4-5 db vékony fehér répa
2 marék ceruza zöldbab
2 marék szárzeller
fél zöldpaprika
fehér
bors
fél babérlevél
4-5 szem borókabogyó
majoránna
fűszerpaprika

Elkészítés: A húsos csontot hideg vízben felforralom, a habját leszedem, majd beleteszem a hagymát, fűszereket, zöldpaprikát és 1,5 órát lassan forralom. Ezután kerülnek bele a zöldségek, újra lefedem és további 1,5 órát forralom lassan.  Készen is van.
(nem főzök bele tésztát mert nagyon sűrű így is)

TÚRÓS-BARACKLEKVÁROS PALACSINTA SÜTVE:
Hozzávalók:
18 db kisütött palacsinta


a túrós megy a sütőbe, a maradék lekvárral lett töltve
0,5 kg túró
4 dl tejföl
2+ 2  evőkanál cukor
1 citrom reszelt héja
1 csomag vaníliás cukor
2 marék aranymazsola
3,5 dl baracklekvár

Elkészítés: A túrótölteléket elkészítjük (nem szoktam tojást belerakni, mert félek tőle) így a leír hozzávalókat összekeverem, ezzel megtöltöm a palacsintákat, mindegyikre még kanalazok a barack lekvárból. 
megsült

Kivajazott sütőtálba teszem, a sütőt előmelegítem 200 C fokra.

Amikor teleraktam a tálat palacsintákkal, a 2 kanál cukorral elkeverem a tejfölt, ezt rákenem a tetejére és sütőbe tolva addig sütöm, amíg egy kis színe lesz.
Várok vele egy 10 percet, mielőtt tálalom, akár szeletelve, akár darabonként is lehet.

félbevágva jobban látszik a töltelék:)

2012. 01. 24.

BUNDÁS ALMA

Ez is jó hirtelen feltámadó délutáni édesség éhség ellen:))

Gyors, olcsó, egyszerű:
nagyon finom a palacsinta tésztában sült alma:)


BUNDÁS ALMA:
Hozzávalók:
4-5 db alma
1 tojás
tej
liszt

cukor
vanília aroma
fahéj
porcukor
olaj


Elkészítés: Sűrű palacsinta tésztát készítek. Az almát megpucolom, majd 1-1,5 cm vastag karikákra vágom, kivágom a magházát és lisztbe forgatom.

Egy nagyobb serpenyőben olajat hevítek, a lisztes almakarikákat palacsinta tésztába mártom és rögtön kisütöm. Az alma vastagságától függően 5-10 perc alatt szépen megsül, ekkor szalvétára szedem , a felesleges olajat leitatom róla, majd fahéjas porcukorral megszórom, és már tálalható is.

2012. 01. 21.

DIÓ TORTA (RUMMAL, NARANCCSAL)

Elég sok dióm maradt még karácsonyról, így arra gondoltam, hogy diótortát fogok csinálni, a piskótába pedig teszek diót is és kakaót is, hogy szeletelésnél szebb legyen.

pompás diótorta (a tálcáért bocsi, de csak ez ilyen hosszú)


RUMOSDIÓ TORTA, KANDÍROZOTT NARANCCSAL ÉS GRILLÁZS MOGYORÓVAL:
Hozzávalók:
mehet a sütőbe a piskóta
tészta:
7 tojás
15 dkg durvára darált dió
4 evőkanál liszt
7 evőkanál cukor

1 csomag sütőpor
5 dkg olvasztott vaj
1 csomag vaníliás cukor
kevés őrölt fahéj
1-2 kanál kakaópor


Krémhez:
25 dkg durvára dalát dió
1 l tej
kisült és mellette nem kevés a diókrém:)
liszt vagy keményítő
6 evőkanál cukor
őröl fahéj
rumaroma
25 dkg margarin
3 evőkanál porcukor
2 maréknyi kandírozott narancshéj


Tetejére:
dió szemek
grillázs mogyoró


összeállítva
Elkészítés: a tésztához a tojásokat szétválasztom, a fehérjét kevés cukorral és sóval kemény habbá verem. A sárgáját a többi cukorral, puha vajjal szintén kikeverem, majd a durvára darált diót belekeverem, ezután a sütőporos lisztet, végül a fehérje habot is.

A sütőt előmelegítem 180 C fokra. A sütő méretének megfelelő nagyobb tepsit kibélelek sütőpapírral, erre öntöm középre a diós tészta felét, majd kakaóport keverek a maradék tésztába és ezt a két szélére töltöm.

13-14 perc alatt készre sütöm a tésztát, majd hagyom kihűlni.

A krémhez a tejet a lisztet és a durvára darált diót állandó kevergetés mellett felfőzöm. Annyi lisztet adok hozzá, hogy puding szerű sűrűséget érjek el. Ezután keverem bele a tűzről lehúzva a cukrot, a rumaromát, a fahéjat és a kandírozott narancshéjat. Az egészet hagyom kihűlni.
Egy másik tálban a porcukrot a margarinnal habosra keverem, ha a diós pép kihűlt összekeverem a margarinossal.


A megsült és kihűlt tésztáról lehúzom a papírt, hosszában 2 felé vágom és a széleiből is levágok 3 vékonyabb csíkot. Ezután egy tálcára teszem az alsó lapot,  megtöltöm a diós krémmel, erre kerül a 3 vékony csík, ezt is megtöltöm krémmel majd befedem a tetejével.
A tetejére és az oldalára is jut bőven a krémből. Díszítésként diószemekkel kirakom és egy kevés grillázs mogyoróval is meghintem.

SERTÉS KROKETT, FRANCIASALÁTÁVAL

Ezt az ötletet egy somogyi receptből loptam:) Csirkekrokett néven futott, zöldségekkel és főtt krumplival volt összedolgozva, krokett formára alakítva és kisütve.
Egy picikét változtatok rajta, ami a fűszerezését illeti, nem hagyományos fasírt ízű lesz.

franciasaláta, sertés krokettel


SERTÉS KROKETT, FRANCIASALÁTÁVAL:
sertés krokett hozzávalói
Hozzávalók:
50 dkg sertés darált hús (sovány)
50 dkg burgonya
1 db vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma

kakukkfű
fehér bors
curry por
kurkuma
őrölt kömény
2 db tojás
bundázáshoz:
zsemlemorzsa


elég sok lett belőle:)
Elkészítés: A burgonyákat megpucolom, apró kockákra vágom, sós vízben megfőzöm, a főzővizet leöntöm róla és összetöröm, majd hagyom hűlni.

Egy nagyobb tálba összekeverem a darált húst, a reszelt hagymákkal, tojással, áttört burgonyával. Fűszerezem ízlés szerint, összegyúrom, majd kisebb gombócokat formálok, amiket hengerré sodrok és meghempergetem zsemlemorzsában.

Bő, forró olajban kisütöm.

FRANCIASALÁTA:
Hozzávalók:
1 kg francia saláta zöldségkeverék
4-5 db burgonya
2-3 db alma
4-5 db csemege uborka
1 db lila hagyma
Tartármártáshoz:
0,6 l tejföl
3 dl majonéz
mustár
almaecet
balzsamecet

őrölt bors
cukor


Elkészítés:
A zöldséget megfőzöm sós vízben, a kockára vágott burgonyát egy kicsit később rakom a főzővízbe.  Ha megfőtt leszűröm és hagyom kihűlni, majd összekeverem a tartármártással.

Tartármártás: A tejfölt, a majonézt, ízlés szerinti mustárt, sót, cukrot, almaecetet és egy kis kanálnyi balzsamecetet összekeverek, meghintem borssal, majd belekockázom a megpucolt almákat és a csemegeuborkát is. A lila hagymát egészen apró kockákra vágom és ezt is hozzáadom a mártáshoz.


Saláta levélen tálalom a francia salátát a kisült sertés krokettekkel. Ízletes, könnyű ebéd vagy vacsora.





2012. 01. 20.

SERPENYŐS ROZSDÁS MARHAHÚS, SZALVÉTÁS GOMBÓCCAL

A következő ételt szerintem mindenki szereti. Nagyon könnyű elkészíteni, egy kicsit időigényes a 4 órás párolás, de addig bármit csinálhatunk. Vörösborból használjunk hozzá finomat, nekem szerencsém volt ezzel, mert hétfőn Gusztáv névnap volt:)


rozsdás marha fehérpecsenye, szalvétás gombóccal


SERPENYŐS  ROZSDÁS  MARHAHÚS:
most kezdi a több órás párolódást, jóféle vörösborban:)
Hozzávalók:
6-7 vastagabb szelet marha fehérpecsenye
(de másmilyen marhahús is jó)
1 db sárgarépa
1 db fehér répa
3 db vöröshagyma
2,5 dl finom vörösbor
1 db paradicsom
4 óra párolás után így néz ki
3 gerezd fokhagyma
kakukkfű
magos mustár
durvára darált színes bors
őrölt fekete bors
őrölt kömény
őrölt babérlevél

zsiradék


Elkészítés: A marhahúst vastagabb (1,5 cm) szeletekre vágom majd egy nagy serpenyőben olajon a húsok mindkét oldalát megkapatom.

Ezután hozzá teszem a felaprított hagymákat, répákat, paradicsomot, felöntöm a vörösborral, meghintem jó sok borssal és a többi fűszerrel is.

Lefedem és néha ránézek, a húst többször megfordítom, de legalább 3-4 órát párolom. Ha közben a levét elfőné akkor pótolom.
kiszedtem a húst egy tálba

Félidőben a magos mustárt is belekeverem.



Amikor a hússzeletek megpuhultak kiszedem őket egy tálba. A  szaftot  botmixerrel pépesítem majd visszaöntöm a hússzeletekre és készen is van.


SZALVÉTAGOMBÓCHOZ:
Hozzávalók:
3-4 db zsemle, kifli vagy kenyér szelet
1 db vöröshagyma
a húsra töltöttem a turmixolt szaftot, nyammmiii
3 db tojás

őrölt bors
petrezselyemzöld
olaj
liszt
hideg víz


Elkészítés: A zsemléket felkockázom, tepsibe teszem, olajjal meghintem és világos barnára sütöm.

Egy nagyobb tálba teszem a többi hozzávalót, vizet és lisztet annyit adok hozzá, hogy nokedli állagú tésztát kapjak.

Ebbe e tésztába szórom bele a megpirult zsemlekockákat, átkeverem, majd olajozott alufóliára szedem ki, ahol hengert formálok belőle. (akkorát amekkora kényelmesen elfér a forróvizes edényben)

a tésztát alufóliába, majd sütőzacskóba rakom

fő a sós vizben


Egy nagy széles  lábosba sós vizet forralok, az alufóliába csomagolt tésztát sütőzacskóba teszem, és ezzel együtt teszem bele a forró vízbe ahol 20-30 perc alatt, a vastagságától függően, elkészül.



Ekkor kiveszem, lehúzom róla az alufóliát és 1-1,5 cm vastagságúra szeletelem. Ezt kínálom köretnek a rozsdás hús mellé.

2012. 01. 14.

CSOKOLÁDÉS CSOKOLÁDÉ TORTA


A Guszti névnapjára készítem ezt a csokitortát. Nagyon finom és minőségi alapanyagokat kell ahhoz felhasználni, hogy a végeredmény emlékezetes legyen.

Belga csokipasztillát és francia kakaóport teszek bele, mert sajnos a magyar kakaóporok nem finomak és elég világosak is.
csokitorta grillázs mogyoróval szórva
1 szeletke

nem sok maradt másnapra:)



CSOKOLÁDÉS CSOKOLÁDÉTORTA:


sütés előtt



Hozzávalók:
tészta:
7 db tojás
5 dkg olvasztott margarin
7 evőkanál cukor
1 csomag vaníliás cukor
5 evőkanál liszt
1 csomag vaníliás pudingpor
1 csomag sütőpor

2 maréknyi csoki pasztilla






krém:
40 dkg margarin vagy vaj
4 dl habtejszín (32 %)
kisült és 3 lapra vágtam
10 dkg csoki pasztilla
5 dkg kakaópor
10 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
1 presszó kávé ( 60 ml)
tetejére:
grillázs mogyoró
forr a tejszín, cukor, margarin, kávé
Elkészítés: Először a krémet készítem el, mert annak hűlnie kell. Egy edénybe felteszem a tejszínt a cukorral és a presszó kávéval forrni, 4 percig forralom kevergetve, majd a margarint is beleteszem és további 5 percet kevergetem, forralom.

A tűzről lehúzva a csoki pasztillát és a kakaóport is belekeverem.

Félreteszem hűlni, majd ha kihűlt a hűtőszekrénybe kerül dermedni.

ilyen a csokikrém mielőtt kihabosítom keverőgéppel
A piskótához a tojásokat szétválasztom, a fehérjét egy kevés cukorral és sóval kemény habbá verem. A sárgáját a többi cukorral szintén jól kikeverem. Majd mehet bele a liszt, sütőpor, pudingpor, margarin, végül a fehérjehab is. Sütőpapírral bélelt nagy lapos tepsibe simítom, csokipasztillával kirakom a tetejét és 180 C fokon 14 percet sütöm. Hagyom kihűlni, majd a sütőpapírt leveszem róla, 3 lapba vágom és megtöltött a csoki krémmel. A tetejére grillázs mogyorót szórok.




a krém kihabosítva a térfogata egy kicsit meg is nőtt

csokikrém mindenhol

FŐTT MARHAHÚS, ÁFONYÁS - SZILVASZÓSSZAL ÉS BURGONYÁVAL

Tegnap voltam megint a könyvelőnél (Ili) és éppen ebéd időben: főtt marhahús volt meggyszósszal és krumplival. Jó régen  ettünk, így aztán, ha nem is meggyszósszal, de szilvával én is csinálok.

A húslevesről már írtam egy pár bejegyzést, legutoljára éppen tojáskocsonya levesbetéttel volt, így most csak pár dolgot írok le, hátha valaki a megszokásain változtat:)

A fehérpecsenyét (most ezt a húst használtam, mert utána főfogás lesz a hússzeletekből)) 1,5 cm-es szeletekre vágom, majd egy kisebb edényben, vízzel felforralom. Ilyenkor a vér belőle rendesen kihabzik meg minden egyéb ami nem kell a levesbe. Amíg forr addig egy másik nagyobb lábosban a fűszereket, hagymákat összekészítem, hideg vízzel felöntöm, majd a tiszta hússzeleteket ebbe rakom és lassú forralással, lefedve,  3-4 órát főzöm. Félidőben a tisztított zöldségeket is beleteszem.

főtt marha, áfonyás-boros-szilvaszósszal


szép tiszta húsleves
MARHAHÚSLEVES:
Hozzávalók:
4-6 szelet fehérpecsenye 
1 nagy vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
4 db kelbimbó
1 db babérlevél
1 db paprika
1 db paradicsom
8 db sárgarépa
5 db fehér répa
1 db zellergumó
1 csomó zeller levél
1 db karalábé
1 mokkáskanál egész bors
ez ugyanaz a leves csak tésztával, hús nélkül
1 mokkáskanál egész köménymag
1 mokkáskanál erős pityu
hintésnyi kakukkfű
hintésnyi kurkuma



Ha a leves elkészült, a zöldségeket kiszedem, egy tálba rakom, majd a hússzeleteket is kiveszem.
A levest hagyom ülepedni, majd átszűröm egy másik edénybe.

FŐTT MARHAHÚS ÁFONYÁS - SZILVASZÓSSZAL ÉS FŐTT BURGONYÁVAL:
szilva, bor, dió, cukor, fűszerek,citrusok
Hozzávalók:
4-6 szelet fehérpecsenye a levesből
70 dkg felezett szilva (fagyasztott)
2 dl tejszín
1,5 dl vörösbor
őrölt fahéj
őrölt szegfűszeg
őrölt gyömbér
1 evőkanálnyi durvára tört dió
cukor

fél citromhéj reszelve
1 narancs leve és reszelt héja
2 kiskanálnyi vanília pudingpor

benne van a tejszín amit vanília pudingporral sűrítek be
5-7 dkg aszalt vörös áfonya


Elkészítés: a fagyasztott szilvát kiengedem szobahőmérsékleten, majd a vörösborral, cukorral, fűszerekkel, citrusokkal,  felfőzöm. Csak addig főzöm, hogy a szilva szemek megpuhuljanak, de ne essenek teljesen szét. Ekkor szórom bele a vörös áfonyát.
A tejszínben elkeverem a vaníliás pudingport és ezzel besűrítem a szószt.


                                     Sós vízben főtt kockára vágott burgonyával tálalom.