Alig van időm,így két gyorsan elkészíthető étel következik. Megsülnek maguktól, nem kell velük foglalkozni, így mással pl. lekvárfőzéssel is lehet foglalkozni.
Kezdjük a lekvárral, ebből egyszerre nem kell sokat csinálni, mert egész évben kapható, most viszont az ára nagyon kedvező volt, mind a narancsnak, mind a mandarinnak.
Hogy mire szoktam használni? Egy tálba alulra 1-2 kanál lekvár, rá egy natúr joghurt és banán karikák, fahéjjal meghintve. Ezt minden nap meg tudom enni:):) Más gyümölcs is lehet a tetején, de a banán a legfinomabb.
NARANCSLEKVÁR: és MANDARIN LEKVÁR
Hozzávalók:
4-5 kg narancs 4-5 kg mandarin
1 kg cukor 1 kg cukor
Natrium benzoát Nátriumbenzoát
Elkészítés: Mindkét gyümölcsöt megpucoljuk (egyformán csináltam őket), a narancsról késsel lehántjuk a fehér külső héját, a mandarinról nem kell.
Külön lábosban főzöm meg őket, kb 3 óráig főzöm a cukor felével, majd a végén hozzáadom a cukor másik felét is. Mivel a gerezdeket elválasztó héj nem főtt szét, ezt botmixerrel pépesítettem mind a narancsnál, mint a mandarinnál, egyet még forraltam rajta és készen is van.
A befőttes üvegeket 100 C fokon megsütöm a sütőben és még melegen beletöltöm a kész lekvárt. Folpackot teszek az üvegre a kupak alá és erre szórom a nátrium benzoátot, így nem kerül a lekvárba, de évek óta így csinálom és nem romlik meg soha semmi.
A narancs héját pedig kandíroztam, úgy, hogy 3 szor kifőztem vízben és leöntöttem róla, majd a negyedik vízbe már tettem cukrot is 1:1 arányban, ezzel is főztem egy fél órát, majd magasabb peremes tepsibe öntöttem az egészet, alufóliával lefedtem és az erélyen állni hagytam a hidegben 1 hétig.
Ezután leszűrtem, vékony csíkokra vágtam, sütőpapírral bélelt tepsibe szórtam és légkeveréssel szárítottam rajta, majd amikor már nem volt nedves, akkor kristálycukorba hempergettem mindet.
Ezt is befőttes üvegekbe tettem, de a fagyasztóba tárolom felhasználásig.
Nagyon finom sütikbe és teába is.
FORDÍTOTT ALMATORTA
Hozzávalók:
1 csomag leveles tészta
(fagyasztott vagy friss)
5-7 db alma
2 marék dió
1 csomag vaníliás cukor
2 marék kristálycukor
őrölt fahéj ízlés szerint
1-2 dkg vaj
Elkészítés: A sütőt 200 C fokra előmelegítjük, a leveles tészták szeretik a meleget.
Egy kisebb tepsibe sütőpapírt vágok, (lehetne kerek is de én tárolási szempontból most szögletest választottam) erre szeletelem az alma gerezdeket, 2 sorban is lehet. Rászórom a diót (durvára törve), a cukrokat, vajat, őrölt fahéjjal ízesítem. Beborítom a kinyújtott leveles tésztával, az oldalait leszorítom, hogy legyen egy kis pereme,majd ha megfordítom.
Megszurkálom a tésztát és forró sütőben szép világosbarnára sütöm, ez kb 35 perc.
Ezután az erkélyre a hidegre kitettem, hűlni és csak amikor már kihűlt, akkor teszek rá egy tálcát és fordítom át óvatosan.
A sütőpapírt lehúzom és már szeletelhető is.
CSIRKEMELL BACONNEL ÉS HAGYMÁVAL:
Hozzávalók:
1-2 csirkemell filé
olaj
szeletelt bacon szalonna
hagyma
só, bors,tárkony,
Elkészítés: A csirkemellet felszeletelem, majd kevés olajon mindkét oldalát kisütöm.
Egy tepsibe sütőpapírt teszek, erre rakom a csirkemelleket, fűszerezem mindkét oldalukat, majd hagyma karikákat és bacon szalonna darabokat rakok a tetejére, így tolom be a 190 C fokos sütőbe és sütöm amíg a szalonna szépen megsül.
Krumpli főzelékkel tálaltam, de bármilyen körettel, salátával fincsi.