Nem vagyok egy ragadozó, simán elvagyok minimális húsmennyiséggel is. Viszont évente egyszer eljön az augusztus és akkor van az öcsémmel a születésnapunk. Ritkán ajándékozgatjuk egymást, de kivételesen az öcsém hozta a húst ajándékba.
Eddig nem ettem, csak hallottam, hogy van érlelt marhahús, de mivel legalább 13 éve voltam utoljára étteremben, így mikor ehettem volna ilyen marhahúst? Legelőször az elkészítését szakemberre bíztuk, aki úgy simogatta, szagolgatta, tapogatta, mintha kisbaba lett volna vagy valami más csoda.
Érdemes legalább egyszer mindenkinek kipróbálni, hogy a különbséget érezhesse a minőségi hús és a között amit a bevásárlóközpontokban kínálnak. Vaaaaan:)
STEAK:
Hozzávalók:
érlelt, előhűtött rostélyos (Top Sirloin)
borskeverék
teavaj
só
olaj
A körethez:
főtt kukorica
burgonya
A salátához:
paradicsom
uborka
újhagyma
olívaolaj
mentalevél
oregáno
só
cukor
ecet
Elkészítés:
Mivel érlelt húsról van szó, csak letöröljük a levét, szobahőmérsékleten kezdjük el a szeletelést 2 cm vastagra. Minden szeletet vékonyan bekenünk olajjal, és borskeverékkel meghintjük.
Nagyon forró sütőn oldalanként 4 percig mediumra sütjük a hússzeleteket. Minimális vajat adunk hozzá fordításkor. Rácsra tesszük pihenni. Sózzuk.
A köretet előre elkészítjük. A krumplikat lemossuk, lesikáljuk, és vízben előfőzzük kb. 10 perc alatt. Majd kivesszük, alufóliába csomagoljuk, és sütőben készre sütjük 200 fokon 40 perc alatt.
A kukoricát megtisztítjuk, felezzük, és sós vízben megfőzzük.
A salátához a zöldségeket szeletelővel leszeleteljük, besózzuk, a mentát és az oregánót is belekeverjük, állni hagyjuk, majd pár óra múlva a levét leöntjük, olívaolajjal meglocsoljuk, és ecetes-cukros salátalével bekeverjük.
A köretet előre elkészítjük. A krumplikat lemossuk, lesikáljuk, és vízben előfőzzük kb. 10 perc alatt. Majd kivesszük, alufóliába csomagoljuk, és sütőben készre sütjük 200 fokon 40 perc alatt.
A kukoricát megtisztítjuk, felezzük, és sós vízben megfőzzük.
A salátához a zöldségeket szeletelővel leszeleteljük, besózzuk, a mentát és az oregánót is belekeverjük, állni hagyjuk, majd pár óra múlva a levét leöntjük, olívaolajjal meglocsoljuk, és ecetes-cukros salátalével bekeverjük.
ROSTON SÜLT MARHA, SZÓJÁS GYÖMBÉRES PÁCBAN:
Hozzávalók:
50 dkg marhahátszín szeletelve (2 cm vastagra)
1 nagy fej hagyma reszelve
6 gerezd fokhagyma reszelve
kb. 1,5 dl szójaszósz (fedje be a húsokat)
1 dl bor (száraz fehér!)
4 kiskanál reszelt friss gyömbér
1 kiskanál fehér bors
só
olaj
10 dkg vaj
Elkészítés:
A szeletelt marhahúsokat a fenti alapanyagokból összeállított pácban 2 napig hűtőben pácoljuk.
A rostonsütőt felmelegítjük, és egy kevés vajat hevítve a hússzeleteket beletesszük úgy, hogy a pácot késsel letoljuk róla, és besózzuk, borsozzuk.
Egy - a szeletsütő méreténél valamivel kisebb - lábasban vizet rakunk, és ezt rátesszük a sülő húsokra nehezéknek. A sütési idő 3-5 perc között van oldalanként, ne mozgassuk, csak egyszer fordítsuk meg.
(Nálunk a 4 perc bevált, már nem véres, de még szaftos.)
A húsról a pácot kevés vajon kis lángon kevergetve készre sűrítjük.
ROSTON SÜLT MARHA, CÉKLÁS KRUMPLIPÜRÉVEL:
Hozzávalók:
- fejenként 2 szelet marha fehérpecsenye
- 1 kg krumpli
- 2 db nyers cékla
- 1 dl tej
- 6 dkg teavaj
- 40 dkg kelbimbó
- pici olaj
- zsemlemorzsa
- szezámmag
- só
- őrölt szerecsendió
- A páchoz:
- olaj
- bors
- fokhagyma
- mustár
Elkészítés:
A köret elkészítésénél nekem egy kicsit folyós lett a püré, mert az egészet botmixerrel kevertem és olyan ragadós volt, hogy alig vitte, ezért javaslom, hogy külön törjük össze a krumplit és külön a céklát. Nem kell idegenkedni az ízétől, a céklának semmilyen kirívó íze nincs, viszont gyönyörű a színe.A húst kb. 1 cm vastag szeletekre vágjuk, és bepácoljuk előző nap.
A krumplit megpucoljuk, felkockázzuk, sós vízben megfőzzük, leszűrjük, áttörtjük. A céklát megfőzzük, ha puha, hideg vízzel lehűtjük, megpucoljuk, apró kockákra vágjuk, és botmixerrel pürésítjük. Az áttört krumplit, a céklapürét, a vajat, a forró tejet, sót, szerecsendiót összekeverjük. Lefedjük.
A kelbimbót sós vízben megfőzzük, leszűrjük és kevés olajon zsemlemorzsával és szezámmaggal egy kicsit megforgatjuk.
A rostonsütőt felforrósítjuk, a hússzeleteket rátesszük, már nem mozgatjuk, 3-4 percig sütjük mindkét oldalát. Megfordítás után meleg vízzel telt lábast használunk nehezéknek. Rácson 1-2 percet állni hagyjuk majd a köretekkel tálaljuk.
A krumplit megpucoljuk, felkockázzuk, sós vízben megfőzzük, leszűrjük, áttörtjük. A céklát megfőzzük, ha puha, hideg vízzel lehűtjük, megpucoljuk, apró kockákra vágjuk, és botmixerrel pürésítjük. Az áttört krumplit, a céklapürét, a vajat, a forró tejet, sót, szerecsendiót összekeverjük. Lefedjük.
A kelbimbót sós vízben megfőzzük, leszűrjük és kevés olajon zsemlemorzsával és szezámmaggal egy kicsit megforgatjuk.
A rostonsütőt felforrósítjuk, a hússzeleteket rátesszük, már nem mozgatjuk, 3-4 percig sütjük mindkét oldalát. Megfordítás után meleg vízzel telt lábast használunk nehezéknek. Rácson 1-2 percet állni hagyjuk majd a köretekkel tálaljuk.
ÉRLELT HÁTSZÍN ROSTON, SZÍNES KÖRETEKKELÉS ZÖLDBORS MÁRTÁSSAL:
Hozzávalók:
- 2 kg érlelt hátszín 1,5 cm vastag szeletekre vágva
- durvára darált színes bors keverék
- olívaolaj
- só
- A körethez:
- 2 kg nagyobb szemű krumpli
- rozmaring
- olaj
- só
- 50 dkg morzsolt kukorica
- 5 dkg vaj
- só
- petrezselyemzöld
- céklapüré
- zöldbors mártás
Elkészítés:
A krumplikat jól megmosom, 20 percig előfőzöm sós vízben, majd héját leszedem, olajban megforgatom, sózom, rozmaringgal beszórom, és alufóliába csomagolom. 180 fokon készre sütöm.
A kukoricát a vajon, sóval és petrezselyemmel, fedő alatt puhára párolom.
Mivel érlelt marhahúsról van szó, így rögtön kezdhetjük a sütést, nagyon forró rostlapon. Minden szeletet vékonyan olívaolajjal bekenünk és meghintjük a borskeverékkel. 4-6 percig sütjük oldalanként, így már nem véres a közepe, de finom omlós a hús állaga.
A kukoricát a vajon, sóval és petrezselyemmel, fedő alatt puhára párolom.
Mivel érlelt marhahúsról van szó, így rögtön kezdhetjük a sütést, nagyon forró rostlapon. Minden szeletet vékonyan olívaolajjal bekenünk és meghintjük a borskeverékkel. 4-6 percig sütjük oldalanként, így már nem véres a közepe, de finom omlós a hús állaga.
CÉKLAPÜRÉ:
Hozzávalók:
2 kg nyers cékla
2 kg nyers cékla
- 1 evőkanál balzsamecet
- 1 db hagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- torma (4-5 cm-es darabka)
- 2 dl tejföl
- só
- őrölt római kömény
- 2 evőkanál olívaolaj
Elkészítés:
A céklákat sós vízben puhára főzöm. Hideg vízben lehűtöm és megpucolom. Apróbb kockákra vágom, és egy nagyobb tálba teszem.
Az olíván a hagymát és a fokhagymát üvegesre dinsztelem, majd a céklához adom, befűszerezem, és botmixerrel pürésítem. A tormát megpucolom, lereszelem, és ízlés szerint adok hozzá, legvégül a tejfölt is hozzákeverem.
Az olíván a hagymát és a fokhagymát üvegesre dinsztelem, majd a céklához adom, befűszerezem, és botmixerrel pürésítem. A tormát megpucolom, lereszelem, és ízlés szerint adok hozzá, legvégül a tejfölt is hozzákeverem.
ZÖLDBORS MÁRTÁS:
Hozzávalók:
- ,5 dkg zöldbors (száraz)
- 2 dl főzőtejszín
- 2 dl rozé bor
- 2 evőkanál cukor
- 1 evőkanál dijoni natúr mustár
- 2 evőkanál olívaolaj
- só
Elkészítés:
A zöldborsot klopfolóval szétnyomjuk, majd az olívaolajon egy kicsit kipattogtatjuk. Óvatosan felöntjük a borral, mehet bele a mustár, a só, a cukor, bepároljuk, fedő nélkül. Ha besűrűsödött, felöntjük a tejszínnel, és pár perc alatt lassan összeforraljuk.