2012. 02. 25.

TEJSZÍNES-PUDINGOS-GYÜMÖLCSRIZS CSOKIVAL, HIDEGEN

Könnyen elkészíthető, sokféle gyümölccsel variálható, viszonylag pénztárca barát desszert következik, a gyümölcsrizs.

Elég régen csináltam már, mert túl egyszerű ahhoz, hogy blogbejegyzés legyen belőle, de mivel minden héten szeretném gyarapítani több recepttel a kínálatot, így most ezt is belerakom.



TEJSZÍNES-PUDINGOS GYÜMÖLCSRIZS CSOKIVAL:
Hozzávalók:
3 dl rizs
8 dl tej
1 csomag főzős tejszínízű pudingpor
1 vanília rúd kikapart belseje
1 citrom reszelt héja
5 dkg aszalt meggy( vagy mazsola)
30 dkg eper (fagyasztott is jó)
2 evőkanál cukor (elbír többet is)
2 dl habtejszín
1 evőkanál porcukor
3 marék csoki pasztilla
díszítéshez:
eper szemek
ostyarúd
csoki
grillázs mogyoró
víz
pici só


Elkészítés: Egy nagyobb edényben fél liter vizet forralok, beleszóróm a megmosott rizst, belekapargatom a vanília rúd belsejét, hozzáadom a reszelt citromhéjat, sót és addig kevergetem, amíg a rizsszemek megszívják magukat majdnem teljesen puhára.

Ekkor a 2 evőkanál cukrot elkeverem a pudingporral és kevés tejjel, a többi tejet pedig rögtön hozzáöntöm a rizshez. A pudingos keverékkel egy kicsit várok, majd azt is belekeverem. Most szórom bele az aszalt meggyet, és állandóan keverem, hogy le ne égjen.

Ha felforrt és be is sűrűsödött, lehúzom a tűzről és belekeverem az eper nagyobbik részét, díszítéshez hagyok pár szemet. Ezzel már nem főzöm tovább, átöntöm egy üvegtálba és hagyom teljesen kihűlni.





                                 a kihűlt gyümölcsrizshez kevertem a csokit és a tejszínhabot




A habtejszínt a porcukorral keményre felverem, majd a hideg gyümölcsrizshez keverem. Most szórom bele a csoki pasztillákat és lehet is poharakba tölteni.



egy kicsit homályos a kép, de a boróka az jól látszik:))


A tetejét díszítem azzal ami van itthon: csoki, ostyarúd, eper, grillázs mogyoró kandírozott narancshéj.





2012. 02. 24.

BOLOGNAI RAGUS, SPENÓTOS KRÉMSAJTOS LASAGNE HÁZI TÉSZTÁVAL

Ma újra előveszem a csodás tésztagépemet Atlas Marcato 150 és lasagne tésztát készítek. Na, hát az összes  tészta közül ez a legegyszerűbb.
Egy nagyobb tepsinyi adagot készítek, nagyon finom lesz.:)

spenótos, bolognai ragus, krémsajtos lasagne



BOLOGNAI RAGUS, SPENÓTOS LASAGNE:
Hozzávalók:
házi tészta:
4 db tojás
42 dkg finom liszt



Bolognai ragu:
0,5 kg darált hús 
40 dkg sárgarépa
2 vastag ág szárzeller
2 nagy vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
olaj

őrölt bors
1 db zöldpaprika
400 ml hámozott, paradicsom kocka
4 dl passzírozott paradicsom
oregánó
bazsalikom
kevés cukor
őrölt babér


40 dkg leveles spenót
30 dkg tejszínes krémsajt (tömlős)
4 gerezd fokhagyma
őrölt bors
4 dkg reszelt parmezán sajt a tetejére


Elkészítés:  Először a bolognai ragut készítem el: a hagymákat felaprítom és olajon megdinsztelem, ezután hozzáadom a darált húst, kevergetve pirítom, amikor kifehéredett akkor adom hozzá a karikákra vágott szárzellert, sárgarépát, zöldpaprikát.

Pár percig tovább kevergetem majd mehet bele a kétféle paradicsom, fűszerezem ízlés szerint bazsalikommal, oregánóval, őrölt borssal, sóval, pici cukorral, őrölt babérral.

Lefedem és lassú tűznél, néha megkevergetve fél órán át párolom.



A házi lasagne tésztát 4 tojásból elég készíteni, 4 adaghoz. A tészta hozzávalóit gyorsan kidolgozom kézzel, asztalon kisodrom egy vastagabb hengerré, majd 5-6 felé vágom. A tésztagépen átengedem 1-5 fokozatig mindegyik csíkot, majd nagyobb darabokra vágom és bő olajos, sós vízbe 1-2 percet forralom. Ezután leöntöm róla a víz nagyobb részét, hogy ne ázzon a tészta, de nem hagyom szárazon sem, mert gumis lesz.



Egy nagyobb tepsit kiolajozok, erre kerülnek az alsó tészta lapok. Erre kanalazom a bolognai ragu 2/3 részét. Erre újabb lapok jönnek, amire a spenót leveleket terítem (én fagyasztottal dolgoztam, azt előtte kiengedtem), borsozom, 4 gerezd fokhagymát reszelek rá, majd a 3 tömlős sajtkrémet is rányomom darabokban.
Ezt befedem a maradék tésztával, amire a maradék bolognai ragu kerül. A tetejét meghintem egy kis zacskónyi reszelt parmezán sajttal.


Előmelegített 180 C fokos sütőben fél órát sütöm, amíg szépen megpirul a sajt a tetején.

Tálalás előtt egy kicsit hűlni hagyom, mert csak akkor szeletelhető szépen.



Megjegyzés:
A spenótos tölteléket máshogy is elkészíthetjük, pl. úgy mint a spenót főzeléket vagy csak megdinszteljük és a sajtot rányomjuk. A sóval óvatosan bánjunk, mert a sajtok is és a ragu is meg a tészta főzővize is sós.

Szaftos és finom így készítve, de mégsem tocsog a besamel mártásban.



A tányéron lévő mennyiséget éppen most ettem meg, hát meg kell dicsérnem magamat, igen jól sikerült.:)


2012. 02. 19.

OMLÓS ALMÁS PITE MEGGYDZSEMMEL

Volt a hűtőben egy bontott üveg darabos meggy dzsem, hát, hogy ne árválkodjon, az almás pite meg ne legyen mindig ugyan az, összeadtam őket:)

Semmi extra de mégis egy kicsit más.

hosszúkásra szeleteltem, így könnyebb csomagolni


ALMÁS PITE MEGGYDZSEMMEL:
Hozzávalók:
elősütött lap, megkenve meggydzsemmel
tészta
90 dkg finom liszt
35 dkg margarin
2 tojás
1 csomag vaníliás cukor
1 csomag sütőpor
1 citrom reszelt héja
1,5 dl tejföl
15 dkg cukor


almás töltelék:
2,5 kg alma
15 dkg cukor
5 dkg zsemlemorzsa
őrölt fahéj
1 csomag vaníliás cukor
mehet a sütőbe vissza


4-5 kanál darabos meggydzsem


tetejére:
1 tojás sárgája


Elkészítés: A puha margarint a többi hozzávalóval, kézzel összegyúrom, addig amíg a tészta elválik az edény falától, majd kétfelé választom.


A sütőt előmelegítem 180 C fokra. Egy nagyobb tepsibe terítem az egyik kinyújtott tészta lapot, betolom a sütőbe és elősütöm 15 perc alatt.

Az almatöltelékhez az almát megpucolom, vastagabbra lereszelem, meghintem a cukrokkal és a zsemlemorzsával, bőven adok a fahéjból is bele, majd félreteszem.

A félig megsült alsó lapot kiveszem, megkenem a meggydzsemmel, ráhalmozom az alma tölteléket, befedem a másik lappal, kézzel szépen eligazítom.


Tojás sárgájával megkenem a tetejét, villával csíkozom és meg is szurkálom, hogy a gőzök tudjanak távozni, majd visszatolom a sütőbe és addig sütöm, amíg szép barna nem lesz a teteje.

Csak kihűlés után szeletelem fel.

2012. 02. 18.

TORTILLA SÜTÉS HÁZILAG, CSIRKÉS TACO, RÓZSABORS SZÓSZ, PARADICSOMOS SALSA,

A készen kapható tortilla meglehetősen drága, ezért szoktam inkább magam csinálni. Hasonló a palacsintához, de ezt kinyújtom nagyon vékonyra és szárazon sütöm meg mindkét oldalát forró elektromos serpenyőben. Azért elektromosban, mert ebben szoktam az óriás palacsintákat is sütni, és jobb minél nagyobb tésztát sütni, hiszen  annál könnyebb jól megpakolni.:)
ebben kétféle hús van csirke és szűzérme, kétféle szósz és a sali

TORTILLA TÉSZTA  OREGÁNÓVAL:
szilikon lapon könnyű nyújtani a legvékonyabbra
Hozzávalók:
60 dkg búza finom liszt
1 db közepes méretű főtt burgonya
2-3 dl langyos víz

friss vagy morzsolt oregánó
fél csomag sütőpor
1,5 dl olaj vagy olvasztott margarin


Elkészítés
oldalanként pár percig kell sütni
Egy tálban összekeverem a hozzávalókat, a főtt burgonyát áttöröm, majd lassan adagolom bele folyadékot. Csak annyit amennyit felvesz, kézzel összegyúrom, nem kell sokáig csak amíg elválik az edény falától és egy rugalmas, nem ragacsos tésztát kapok. Lefedem és egy fél órát állni hagyom.


salsa szósz
Ezalatt készítem el a paradicsomos szószt.


Ezután kiborítom az asztalra és késsel folyamatosan felezgetem, amíg 8-12 kisebb gombócot nem kapok. Nyújtófával egészen vékonyra kinyújtom, (a legjobb szilikon lapon) lehetőleg megtartva a kerek formát.


Bekapcsolom az elektromos sütőt 200 C fokra és szárazon pár percig sütöm mindkét oldalukat. Egymásra rakom őket, majd lefedem, hogy ne hűljön ki és ne száradjon tovább, mert akkor törik.


SALSA SZÓSZ:
kétféle szósz
5 db húsos paradicsom
2 gerezd fokhagyma
1 kisebb vöröshagyma
chili szósz (üveges)

koriander levél
oregánó
cukor
őrölt bors
olaj


Elkészítés: Egy edényben kevés olajon dinsztelem a lereszelt hagymákat, majd hozzáadom az apróra vágott paradicsomot, amit előtte forró vízbe pottyantottam, hogy a héját könnyebben tudjam lehúzni. Fűszerezem ízlés szerint, egy kevés csípős chili szószt is adok hozzá.  Lassú tűzön 10 percet forralom, kevergetve és készen is van.


CSIRKÉS TACO, PARADICSOMOS SALSÁVAL ÉS HÁZI TORTILLÁVAL:


friss, szép színes, egészséges, finom, mi kell még?
SALÁTA:
1 db jégsaláta
fél kígyó uborka
2 db paradicsom
1 doboz póréhagyma csíra
1 zacskó színes répa csík


Elkészítés: Egy nagy tálban összekeverem a vékony csíkokra vágott uborkát, az apró kockákra vágott paradicsomot  és a vékonyra szelt jégsalátát a többi hozzávalóval. 


pácolódik a hús
PÁCOLT RÁNTOTT CSIRKE CSÍKOK:
Pác:
olaj
2 dundi gerezd fokhagyma
mild curry por

őrölt bors
sötét szója szósz


1 egész tanyasi csirkemell


Bunda:
liszt, tojás,  zsemlemorzsa


Elkészítés: Egy kisebb tálban összekeverem a pác hozzávalóit és az 1-2 cm-es hosszú csíkokra vágott csirkemell filéket beleforgatom. Lefedem és a hűtőben  és másnapig állni hagyom.


sülnek a csirke csíkok, de tettem mellé rántott szűzérmét is.
Másnap hagyományos módon bepanírozom és kisütöm. A megsült húsokat vékonyan felkockázom vagy csíkozom és a salátával, szósszal a tortilla közepére halmozom. 
Tölcsért formázok belőle vagy csak félbe hajtom és  melegen tálalom.


elég jól néz ki:)
Ha 12 db tortillát sütök akkor 12 db rántott hús kell hozzá.


JOGHURTOS RÓZSABORSOS SZÓSZ:
pattog a rózsabors
Hozzávalók:
0,5 l joghurt
1 gerezd fokhagyma
fél vöröshagyma reszelve
2 kiskanál  balzsamecet
fél citrom leve

2 kiskanál cukor
8 dkg rózsabors
2 kiskanál mustár


Elkészítés:
Egy serpenyőben kevés olajon a klopfolóval kicsit szétnyomott rózsaborsot és a finomra reszelt hagymát megfuttatom,  ezután 


mehet bele a joghurt, a citromlé, mustár, só, cukor, balzsamecet és lassú forralással, kevergetve (a cukor miatt leéghet) besűrítem, ez kb. 25 perc. Készen van.


rózsabors szósz
A borsmártások készülhetnek egyformán, akár zöld borsról, akár rózsaborsról van szó.
Nem csípnek, kellemes az ízük, ha van itthon, teszek bele bort is, de most nem volt:-(

2012. 02. 16.

GESZTENYÉS MEGGYES PISKÓTA

Volt itthon gesztenye massza, ezért most egy gesztenyés süti következik. Gondolkodtam, hogy tekercs legyen vagy szelet, de aztán mivel meggyet is szeretnék bele tenni, így maradtam a megszokott formánál. Elég jól bevált, hogy levágom vékonyan a széleit és azokat használom fel a meggy megtartására.



GESZTENYÉS-MEGGYES  PISKÓTA:
Hozzávalók:
tészta, krém, meggydzsem
tészta:
4 tojás
4 evőkanál cukor
2 evőkanál holland kakaópor
5 evőkanál liszt
1 dl tejföl
3 evőkanál olaj
pici só
1 csomag sütőpor


krém:
25 dkg gesztenye massza
25 dkg margarin
1 kis rumaroma
a vékony tésztacsíkok közé kerül a meggydzsem
5 evőkanál porcukor


meggydzsem


csokimáz:
3 evőkanál cukor
3 evőkanál holland kakaópor
3 evőkanál víz
5 dkg margarin


reszelt fehér csoki a tetejére


csokimázzal és reszelt fehér csokival
Elkészítés: A tészta hozzávalóiból, piskótát sütök úgy, hogy a tojások fehérjét külön választva kemény habbá verem. A sárgáját a cukorral, olajjal, tejföllel, kakaóporral szintén jól kikeverem, majd hozzáadom a lisztet és a sütőport illetve a fehérje habot is. Előmelegített sütőben, a sütő méretének megfelelő sütőpapírral bélelt tepsibe simítom és 180 C fokon 12 perc alatt kisütöm.
Hagyom kihűlni, majd lehúzom róla a sütőpapírt és a széleiből hosszában 3 vékony csíkot vágok le, a maradékot pedig félbe vágom.
Így megkapom az alsó és felső piskóta lapot és 3 vékonyat, ami majd a meggyet fogja közre.

A krémhez  gesztenyemasszát a margarinnal, porcukorral, rumaromával kikeverem.

szeletelhető, nekem tetszik
A kihűlt alsó lapra kanalazom a krém felét, elsimítom, majd 2 vékony csíkot teszek rá, aminek a közepére végig kanalazom a meggy dzsemet. (jó a befőtt vagy a fagyasztott meggy is) Erre jön a harmadik vékony csík tészta és ezt befedem a maradék krémmel. Erre kerül a teteje, amit lenyomkodok, az oldalán is elsimítom a krémet.

A csokimázhoz valókat egy edényben felolvasztom, majd ha sima és fényes akkor rácsurgatom a süti tetejére, késsel elsimítom, reszelek rá egy kevés fehér csokit és mehet a hűtőbe dermedni.

Nagyon egyszerű, aki nem szereti a margarinos krémet, az kicserélheti tejszínhabra is, de abba bele kell tenni 1 csomag habfixálót, különben nem lesz a krémnek tartása.

Most, hogy nézegetem a képeket, annyira ronda ez az alumínium tálca, de csak ez ami olyan hosszú, hogy elfér rajta a süti. ígérem, hogy egyszer veszek már egy szebbet, de mindig elfelejtem:)))



2012. 02. 13.

VALENTIN NAPRA: CSOKIS-MEGGYES-NARANCSOS MÁZAS MUFFIN

Holnap Valentin nap lesz és mivel vannak aranyos szívecskés kapszlijaim, most felhasználom:)

Muffint csinálok, színes cukormázzal, olyan  bizsut:)) Hihi, erről most az jutott az eszembe, hogy amikor egészen kislány voltam akkor nyúztam anyámat egy rózsaszín vagy világoskék lakkcipőért. Persze sosem kaptam, mert erre mondták azt nekem, hogy olyan bizsu. A fekete az nem volt az:-(


muffinok szép kis szívecskés kapszliban


VALETIN NAPI: CSOKIS-MEGGYES-NARANCSOS  MUFFIN:
a mogyorót végül nem is raktam bele
Hozzávalók:  12 db-hoz
4 db tojás
18 dkg margarin
4 evőkanál cukor
6 evőkanál liszt
1 csomag sütőpor
1 csomag vaníliás cukor
1 db mandarin leve  (lehet narancs is)

2 marék csokipasztilla
kandírozott narancshéj apróra vágva
12 kiskanálnyi meggy dzsem
őrölt fahéj
2 csomag puncs ízű cukormáz
a tészta állaga : puha, rugalmas
rákanalaztam a  meggyet
pár csepp piros ételfesték
pár csepp cherry aroma
cukor szívek


Elkészítés: A tojásokat szétválasztom, a fehérjét kemény habbá verem.

Egy másik tálba a margarint felolvasztom, beleteszem a tojások sárgáját, cukrokat, mandarin levet, sót és jól kikeverem.

kevertem egyet rajta






Ezután hozzáadom a sütőporos lisztet és a tojáshabot, ezzel már óvatosabban keverem, végül belekerülnek a csoki pasztillák és a kandírozott narancshéjak is.

A muffin formát kikenem margarinnal, a sütőt előmelegítem 170 C fokra.

Mindegyik formát 3/4 részig megtöltöm a tésztával, 12 db után pont el is fogy.


A tetejére kanalazok a meggy dzsemből, majd egy mozdulatot fordítok rajta, hogy egy kicsit keveredjen a tésztával.

Előmelegített sütőbe tolom és tűpróbáig sütöm, majd hagyom teljesen kihűlni és óvatosan kiveszem a formából.

A cukormázat az ételfestékkel és az aromával meg picike vízzel kikeverem, hogy kenhető mázat kapjak, és ezzel a mázzal kenem le a muffinok tetejét. Megszórom cukor szívecskékkel és hagyom  megszilárdulni rajta.
1 csomag cukormáz csak 6 db-ra elég

Végül szívecskés kapszlikba teszem és készen is van.

nekem tetszik:)

készen van


Ja azt nem is írtam, hogy mindig reménykedem abban, hogy 1 csomag elég lesz a cukormázból, de soha sem elég. Azért különböző színűek, mert az első adagba tettem piros ételszínezéket, a második adagba nem tettem, csak a cherry aromát.


2012. 02. 12.

HÁZI TÉSZTA KÉSZÍTÉS : A KÁPOSZTÁS KOCKA


Mondanom sem kell, hogy ezt is imádom! Amikor még iskolába jártam és otthon ez volt az ebéd, akkor hazamentem, magam elé vettem  lábost és csak ettem, ettem ettem...:)

káposztás kocka, házi tésztával, jó sok káposztával


Régebben úgy ettem, hogy a tányér egyik felét megcukroztam, a másik felét megsóztam, de már felnőttem és ennyit nem is ehetek:-(

3 tojásból, 7-es fokozattal ilyen rengeteg tészta lesz:)
Szóval házi tészta készítés. Megint elővettem a csodálatosan szép és igen hasznos Marcato Atlas 150 tésztagépemet, persze a nagyon szükséges motorral együtt, mert mint a mákos tésztánál és a túrós csuszánál is leírtam, akkor gyors és egy emberes a munka, ha van szabad kezünk, hogy folyamatosan adagoljuk a gépbe a nyújtani valót.

tésztánként vágom fel, így sem nagy munka, gyorsan megvan
A legfinomabb tészta akkor készül, ha a maximális tojást amit a liszt felvesz belerakjuk, ettől lesz rugalmas és vékonyra nyújtható, a főzésnél meg kellően szilárd. 1 kg liszt 9-10 tojást vesz fel a tojások méretétől függően, de ebből hatalmas mennyiség lesz, így én azt javaslom, hogy 3-4 tojásból készítsünk tésztát és ez 3-4 normál adagnak lesz megfelelő.

Ha nincs a konyhánk arra felkészülve, hogy megfelelő helyen szárítsuk ki a tésztát, (mint ahogy nekem sincs, 4 macska mellett) akkor mindig csak annyit készítsünk, amit ezután rögtön meg is főzünk.

Mivel már sokszor csináltam házi tésztát, és mindegyik közel azonos időt vett igénybe, azt mondhatom, hogy kézzel kidolgozva a tésztát, majd ezután 4-7-es fokozatig kinyújtva , esetleg  nem a géppel, hanem kézzel vágva (mint itt a kockatésztát) sem vesz több időt igénybe 35-40 percet a tészta készítés.
Ellenben finomabb, sokkal olcsóbb és érezni benne a törődést:)

felül a kész párolt káposzta, alul olajos sós vízben pár perc kell a tésztának
A kinyújtási fokozatokról: minél vékonyabbra nyújtjuk, annál kevesebb idő kell a főzésre és annál lágyabb a tészta. Egy káposztás kockánál jó a vékonyra (6-os 7-es fokozat) nyújtott tészta, de mondjuk a lasagne elkészítésénél maradjunk a vastagabb  (4-es 5-ös fokozat)  mellett.

A főzési idő szintén függ a tészta vastagságától, de friss tészta esetében 2-4 perc.

HÁZI TÉSZTÁBÓL  KÁPOSZTÁS KOCKA:
Hozzávalók:
készen is van:)
tészta:
3 db tojás
32 dkg finom liszt



1 közepes fejes káposzta
olaj
3 evőkanál cukor
fehér bors



Elkészítés: Először a káposztát készítem  el, durva reszelőn lereszelem egy tálba, majd bőségesen megsózom, majd lefedem és állni hagyom.
Fél óra múlva, egy nagyobb serpenyőben olajon ízlés szerinti mennyiségű cukrot karamellizálok, majd erre teszem a kicsavart káposztát. Folyamatosan kevergetem pár percig, majd meghintem fehér borssal, lefedem és a lángot lejjebb veszem, párolom egy fél órát.
Ezzel a káposzta elkészült.

A tésztához valókat egy tálban kézzel összegyúrom, minél homogénebb, közepesen kemény  legyen a tészta gombóc.
Kiszedem a tálból az asztalra, hengert formázok belőle és 1 cm-es korongokat vágok le.

Most rakom fel az olajos-sós vizet forralni, egy nagyobb lábosban, mert pont akkor kezd el forrni amikor a tésztával elkészülök.

nyammiiii...
A tésztagépen minden szeletet egymás után először az 1-es majd a többi fokozaton áteresztem, egészen a 7-es fokozatig. Ilyenkor már elég hosszúak a tészta csíkok, ezért elfelezem őket, hogy könnyebben lehessen bánni vele.

Kockára vágom, majd a forró vízben megfőzöm, de csak pár perc kell neki, aztán rögtön leszűröm, hideg vízzel átöblítem és ráöntöm az egészet a kész káposztára.

Már csak tálalni kell, ezt is ízlés szerint én újabban sóval meghintve jobban szeretem, mint cukrosan.