2012. 05. 31.

EPRES-TÚRÓGOMBÓC

Egy nagyon egyszerűen elkészíthető, de fantasztikusan finom desszert következik, olyan amivel még az egészen kezdők is biztosan elkápráztatják a vendégeiket:)


epres túrógombóc


EPRES-TÚRÓGOMBÓC:
Hozzávalók:


0,5 kg túró
4 db tojás
4 dl búzadara
1 evőkanál liszt
pici só


olaj
zsemlemorzsa


4 dl tejföl
kevés cukor
1 csomag vaníliás cukor


12 db eper


Elkészítés: Előző nap bekeverem a hozzávalókból a túró gombócot, egy kicsivel több búzadarát keverek bele, különben szétfőnek a gombócok. Friss eperrel készítsük, mert már próbáltam fagyasztottal is és az nem lett ilyen szép:)

A zsemlemorzsát olajon, állandó kevergetés mellett megpirítom.

A tejfölt elkeverem a cukorral és a vaníliás cukorral, ezzel locsolom majd a gombócok tetejét.

Sós vizet forralok egy lábosban, majd a túrógombócokba 1-1 szem epret nyomok, és a forró vízbe pottyantom, pár percig forralom, óvatosan, szűrőlapáttal kiszedem és megforgatom  a pirított zsemlemorzsában.
Bőven meglocsolom a vaníliás cukros tejföllel, isteni finom:)


2012. 05. 29.

HÁZI HAMBURGER ÉS SZÓSZ

Ritkán kívánom meg a hamburgert, de akkor nagyon:)

kész hamburger zsemle, de saját húspogácsa és saját szósz


2 napig kész hamburger zsemlével ettük, de mára elfogyott, így Limara Péksége oldalán találtam egy hamburger zsemle receptet, amit most megcsinálok. A húspogácsát és szószt is készítek, mert a Big Mac szósz nagyon ízlik:) Persze azt nem állítom, hogy ez az eredeti recept, én ezeket az ízeket érzem ki belőle.

én sütöttem a hamburger zsemlét, házi a húspogácsa és a big-mac szósz



HÁZI BIG-MAC:
itt még forgatja a tésztát a gép, de már látszik, hogy jó lesz:)
Hozzávalók:


hamburger zsemle:
2 dl langyos tej
2 evőkanál cukor
1 kiskanál só
40 g olaj
1 tojás
1 dl joghurt
60 dkg liszt
1 csomag szárított élesztő (zöld)
1 tojás a kenéshez


big-mac szósz
szósz:
3 dl joghurt
2 dl cézár saláta öntet (el is maradhat)
3 db ecetes, savanyú uborka
1 db vöröshagyma
1 evőkanál mustár
kevéske cukor
3 evőkanál majonéz
1 evőkanál balzsamecet
pici só
kevés őrölt fehér bors


hamburger pogácsa:
0,5 kg darált hús
1 nagy vöröshagyma reszelve
2 evőkanál ketchup
1 evőkanál mustár
fél kiló húsból 8 db lett
4 gerezd fokhagyma reszelve
1 kiskanál méz
1 db tojás
őrölt kömény
őrölt bors
zeller levél
kevés só


paradicsom karika
sajt
bacon szalonna szeletek kisütve


Elkészítés:  A hamburger zsemléhez valókat kenyérsütőbe teszem, 1,5 órás keverő-kelesztő programra állítom.
Amikor elkészült 8 db-ra vágom a megkelt tésztát, (mert a fél kiló húsból 8 db húspogácsát csináltam) majd zsemle formára gömbölyítem és sütőpapírral bélelt sütőlapra helyezem.  Letakarom folpackkal és hagyom, hogy a gombócok duplájukra keljenek.

bevágom a zsemlék tetejét és mehet vissza a sütőbe 45 fokon kelni


Ekkor  tetejüket tojással lekenem, egy egészen kevés oregánoval meghintem és előmelegített 180 C fokos sütőben 18 perc alatt készre sütöm. Amikor kiveszem rögtön  langyos vízzel átkenem a tetejüket.

megsültek:)


A szószhoz a savanyú uborkát és a hagymát lereszelem, majd egy tálban összekeverem a többi hozzávalóval és készen is van.

A hamburger húspogácsához a hozzávalókat szintén összekeverem,  majd a megsült zsemléknél egy kicsivel nagyobb húspogácsákat készítek, mivel egy kissé laza a szerkezetük, a fagyasztóba teszem addig, amíg  majd olajban kisütöm.

Az első sütést az olajban sütöttem, a másodikat már grillen, ez utóbbi jobb megoldásnak bizonyult.

húspogik még sütés előtt


grillen sülnek a húspogácsák

Második alkalommal kontakt grillen sütöttem ki a húspogácsákat úgy, hogy magukat a húsokat olajoztam be és 5 percig sütöttem a legmagasabb fokozaton. Ez jobb, mint olajban kisütni!

A bacon szalonna csíkokat kisütöm olajban és félreteszem. Az összeállításnál a félbevágott zsemlékre (most nem pirítottam meg előre, hiszen frissen sütöttem) tettem a megsült szalonnát, erre a húspogácsa, szósz, sajt, paradicsom, végül a zsemle teteje került.
Nem volt itthon jégsaláta ezért az lemaradt, de így is nagyon finom volt.




2012. 05. 28.

PIRÍTOTT CSIRKEMELL CSÍKOK KARAMELLIZÁLT ANANÁSSZAL-ZÖLDSÉGEKKEL

Hasonló étel következik, mint tegnap, de friss ananászt vettem és ezt is belerakom. Az ananász mellé meg jól illik a kókusz és a tejszín.

Az arányokra figyelni kell, hogy az ízek harmonikusak legyenek és az édes ízek ne domináljanak túlságosan.

Nagyon szeretem az ehhez hasonló könnyű ételeket amik szemnek és szájnak is tetszetősek:)
pirított-pácolt csirkemell csíkok ananásszal-zöldségekkel-kókusszal-tejszínnel

ugyan az, de ezt ettem én:)
PIRÍTOTT CSIRKEMELL CSÍKOK KARAMELLIZÁLT ANANÁSSZAL-ZÖLDSÉGEKKEL:
Hozzávalók:
pác:
olaj
szójaszósz
3-4 gerezd fokhagyma reszelve
1 kis vöröshagyma reszelve
curry por
ujjnyi gyömbér reszelve
őrölt fehér bors
darált chili


1 egész csirkemell

1 db friss ananász fele
4 dkg vaj
1 evőkanál cukor vagy méz

3-4 dkg kókusz reszelék
3-4 dl mediterrán zöldség keverék
2 dl tejszín
vajon karamellizálom az ananász kockákat

őrölt gyömbér

Köret:
3 dl rizs


Elkészítés: A csirkemellet lefejtem a csontról és vékonyabb csíkokra vágom. A pácot elkészítem egy fedeles tálba, összekeverem a csirkemellel, lefedem és hűtőbe teszem másnapig.

Az ananászt megpucolom és levágom a középső torzsa részéről. Kisebb kockákra vágom, majd a felét 4 dkg vajon egy evőkanálnyi cukorral karamellizálom. Folyamatosan keverem, hogy le ne égjen.

már pirul a csirkemell
A körethez a rizst megmosom, lecsepegtetem, majd olajon kissé megpirítom, sózom, kevés petrezselyem levelet is szórok hozzá. 4,5 dl forró vízzel felöntöm, lefedem és pár perc forralás után elzárom, magától elkészül a rizs.

zöldségekkel, kókusszal és tejszínnel felöntve, csak a végén adom hozzá az ananászt
Egy nagyobb serpenyőben a pácolt csirkemelleket hirtelen kisütöm, hozzáadom a mediterrán zöldségeket, ezzel tovább keverem, sózom, őrölt gyömbérrel meghintem, majd kókuszreszelékkel megszórom és ezzel is pirítom egy keveset. Végül belekeverem a karamellizált ananász kockákat (keveset hagyok díszítésre) és felöntöm 2 dl tejszínnel. Egyet forralok rajta és készen is van.



2012. 05. 27.

PÁCOLT CSIRKEMELL CSÍKOK, ZÖLDSÉGGEL-SZILVÁVAL ÉS TÉSZTÁVAL

Egy könnyen emészthető étel következik, sok zöldséggel, szilvával, keleties fűszerezéssel. A csirke csíkokat a megszokott pácomba rakom, ezt sokszor használom, azután a különbséget mindig az jelenti, hogy végül milyen zöldségeket, esetleg gyümölcsöt pirítok mellé.

Készülhet wokban vagy egy nagyobb, serpenyőben, a lényeg, hogy magas hőmérsékleten pirítom és nem főzöm vagy párolom.





CSIRKEMELL CSÍKOK ZÖLDSÉGEKKEL-SZILVÁVAL:
Hozzávalók:
pirul a hús és a zöldségek, szép színesek
1 csomag wok tészta
1 db egész csirkemell
Pác:
olaj
szójaszósz
3-4 gerezd fokhagyma reszelve
1 kis vöröshagyma reszelve
curry por
ujjnyi gyömbér reszelve
őrölt fehér bors
darált chili


70-80 dkg vegyes keleti zöldség keverék (sziámi)
5-6 db gomba
szójaszósz
őrölt fahéj
0,5 kg magozott szilva (fagyasztott is jó)
őrölt gyömbér
1 evőkanál méz (el is maradhat)
1 dl bor



Elkészítés: A páchoz valókat előző nap egy fedeles tálban összekeverem. A csirkemellet a csontról levágom és vékonyabb csíkokra vágom, beleforgatom a pácba, lefedem és beteszem a hűtőbe.

Másnap a wokban vagy a széles serpenyőben hirtelen megsütöm a pácból kiemelt csirkemell csíkokat, ezután a nagyobb darabokra vágott gomba következik, majd a sziámi zöldségkeverék.

Magas hőfokon pirítom együtt őket, majd szójaszósszal és egy dl borral felöntöm és fedő nélkül pirítom tovább. A szilva szemeket csíkokra vágom, végül ezeket is a keverékhez adom. Fűszerezem őrölt fahéjjal, mézzel, gyömbérrel végül egy kevés sóval. A szilvának nem kell sok pirítás, akkor jó, ha még egyben van és nem kunkorodik le a héjáról.

Végül a wok tésztát is belekeverem, 2 dl vizet öntök hozzá,  elkeverem és 3-4 perc alatt elkészül az étel.




2012. 05. 24.

TÖRÖK CITROMOS-ÁFONYÁS GRÍZES SÜTI

Ezt a receptet tegnap olvastam és annyira megtetszett az egyszerűsége, hogy ma megvettem azt a pár dolgot, ami kell hozzá és gyorsan meg is csinálom. A Guszti azt mondta, hogy valamire hasonlít az íze, hát persze, a császármorzsára lényegében, de az ízesítése egy kicsit különbözik:)

Jó nagy tepsivel csináltam, de másnak inkább azt javaslom, hogy fele mennyiséggel készítse, mert túl sok lett!

török citromos-áfonyás-grízes félholdak
ezeket kockára vágtam




TÖRÖK CITROMOS-ÁFONYÁS GRÍZES SÜTI:
Hozzávalók:  1 nagy tepsihez:
1 kg búzadara
25 dkg margarin
4 dl joghurt
4 dl tejföl
2 dl tej
45 dkg cukor
5 db citrom reszelt héja
5 db  citrom leve
1 csomag vaníliás cukor
7 db tojás
8 dkg vörös áfonya
1 csomag sütőpor
kókuszreszelék


Elkészítés: A sütő méretének megfelelő nagy tepsit sütőpapírral kibélelek. Egy nagy tálban összekeverem a joghurtot a tojással, tejföllel, tejjel búzadarával, 20 dkg cukorral, a reszelt citromhéjjal, 3 citrom levével, olvasztott margarinnal és a sütőporral. Végül az áfonyát is belekeverem.

a masszát a tepsibe öntöm, elsimítom


A tepsibe öntöm, a tetejét elsimítom, majd előmelegített sütőben 180 C fokon 45 percet sütöm.


megsült, sziruppal leöntöm és kókuszreszelékkel meghintem


Közben a maradék 25 dkg cukrot, 2-3 dl vízzel és 2 citrom levével felforralom, 5 percig főzöm, majd lehúzom a tűzről és hagyom kihűlni.



Amikor a süti elkészül, akkor ezt a szirupot még a tepsiben ráöntöm a süti tetejére. Rögtön meghintem a kókuszreszelékkel. Hagyom kihűlni, majd felkockázom.

hidegen és langyosan is fincsi




TARJA ZÖLDSÉGES PAPLAN ALATT, ÚJBURGONYA ÁGYON

Most egy ízletes egytálétel következik. Hasonlít a Dubarry-ra de még teszek bele zöldborsót, gombát és a masszát egy kicsit sűrűbbre készítem.  Tarját használok, mert az nem olyan száraz, mint a karaj és nem olyan szívós mint a comb.

alul újburgonya, felül karfiolos-zöldborsós-gombás-sajtos paplan:)




TARJA KARFIOLLAL, BORSÓVAL RAKVA, ÚJBURGONYA ÁGYON:
Hozzávalók:
sül a tarja a hagyma karamellizálódik, a bor már elpárolódott
4 vastagabb szelet tarja
1 db nagy vöröshagyma
1 fej karfiol
3 dl zöldborsó
4-5 db gomba
2 dl édes bor
4 dl tej
3 db tojás
2 evőkanál liszt

bors
bazsalikom
mustár
1 kg újburgonya
olaj
reszelt sajt
petrezselyem levél


Elkészítés: Egy serpenyőben kevés olajon a megsózott hús szeleteket pár percig pirítom, majd az apróra vágott vöröshagymát is hozzáadom. Ezután a  bort aláöntve fél órán át forralom, amikor  bor elpárolog róla és a hússzeletek megpuhultak, kiveszem őket.

töltelék:gomba, karfiol, tojás, tej, petrezselyem, só, bors, hagyma


A visszamaradt olajba, (amiben karamellizálódott a hagyma) közvetlenül beleszórom a lisztet, hagyom pirulni, majd hozzáöntöm a tejet, sózom, borsozom,mustárral ízesítem,  petrezselyem levelet is adok hozzá, majd a szeletelt gombát, néhány percig kevergetem, ez idő alatt besűrűsödik, majd a tűzről lehúzom és a három tojást belekeverem.

újburgonya ágyon a megsült tarja, rászórom a zöldborsót és jöhet a töltelék vagy paplan?


Egy másik edényben kevés olajon egy kis víz hozzáadásával megpárolom a karfiolt, roppanósra. Ezt is hozzá keverem a töltelékhez.

alufóliával lefedem és 45 percet sütöm


Egy kisebb hőálló tál aljára szeletelem a megpucolt, nyers újburgonyát, erre rakom a hússzeleteket, rászórom  zöldborsót, meghintem bazsalikommal és sóval.

45 perc múlva reszelt sajtot szórok rá és visszatolom még, hogy a sajt is megsüljön


Erre halmozom a karfiolos-gombás-tojásos tölteléket. Alufóliával letakarom és előmelegített 180 C fokos sütőben 45-50 percig sütöm. Ezután a fóliát leveszem róla, meghintem reszelt sajttal és visszatolom a sütőbe, de csak addig, míg a sajt szépen ráolvad és egy kissé megpirul.

Tálalás előtt állni hagyom, majd a húsok körül kockára vágom.



2012. 05. 20.

ALMÁS-VANÍLIÁS PALACSINTA

Kicsi lányt várunk vendégségbe, aki ráadásul madár étkű, ezért húsos ételben nem is gondolkodtam, a palacsintát viszont szeretik a gyerekek.

almás-vaníliás palacsinta


ALMÁS-VANÍLIÁS PALACSINTA:
Hozzávalók:
almás szósz és vanília puding
3 db tojás
60 dkg finomliszt
5 dl tej
1-2 dl szódavíz
vanília aroma
pici só
olaj


Krém:
1 csomag vaníliás puding
7 dl tej
3 evőkanál cukor


Almás szósz:
3-4 db alma
1-2 evőkanál cukor
őrölt fahéj
őrölt szegfűszeg
fél citrom leve
pici víz


Elkészítés: Hagyományos módon palacsintákat sütök, olyan 17-20 db-ot. A pudingport is elkészítem, de több tejet rakok bele, mint a leírás, hogy kissé folyósabb legyen.




Az almákat megpucolom, kisebb kockákra vágom és cukorral, citromlével, fűszerekkel és egy kevés vízzel párolódni rakom fel, közepes lángon. Amikor az alma kockák megpuhultak, de még nem esnek szét, akkor leveszem tűzről és az elkészült hígabb vaníliás pudingba keverem. Lefedem, hogy ne bőrösödjön, amíg felhasználom.



A palacsintákat tetszés szerint belül megtöltöm és a tetejükre is kanalazok belőle. Egyszerű, de nagyon finom.

2012. 05. 19.

ZÖLDSÉG TORTA HÚSSAL ÉS KÍNAI KELKÁPOSZTÁVAL

Egy szépséges rakott zöldség étel következik. Lehet hússal készíteni, ekkor főétel és húsmentesen is ekkor köret vagy vega-kaja:)
Rendkívül egyszerű, bármilyen zöldséggel kombinálható, a kínai kel a hosszúkás és gyenge levelei miatt  népszerű nálunk, sokszor használom wok-ban készített ételekhez is, az íze nem olyan karakteres mint a hagyományos kelkáposztának.

húsos zöldség torta



ZÖLDSÉG TORTA HÚSSAL ÉS KÍNAI KELKÁPOSZTÁVAL:
pörkölt, forrázott kínai kel, főtt rizs, zöldségek, reszelt sajt, 
Hozzávalók:
1 db kínai kel
0,5 kg darált hús
30-40 dkg mediterrán zöldségkeverék
3 dl rizs
4 dl tejfölt
15 dkg reszelt sajt
1 db tojás
2 db vöröshagyma
1 db zöldpaprika
1-2 db paradicsom
4 gerezd fokhagyma
húsos szalonna a tetejére
olaj

őrölt bors
őrölt kömény
pirospaprika
majoránna


Elkészítés: A rizst sós vízben megfőzöm, leszűröm.  A kínai kel alsó kemény 1/3 részét levágom, a többit  edénybe állítom és leforrázom forró vízzel. A darált húst a hagymákkal, paprikákkal, paradicsommal, fűszerekkel megpirítom.

darált húsból pörkölt
Egy nagyobb tortaformát (28 cm átmérőjű) sütőpapírral kibélelek, egy kevés olajjal meglocsolom az alját, és a nagyobb kel levelekkel az alját kibélelem úgy, hogy a levelek vége túllógjon egy kissé a forma peremén.

első réteg: kínai kel, rizs, mediterrán zöldségek
Erre szórom a megfőtt rizst, majd szépen elegyengetem az alján. Erre jön a mediterrán zöldségköret, ezt is elsimítom. A tejfölben elverek egy tojást és ennek harmadát rákenem a zöldségekre, rákanalazom a darált húsos pörkölt felét és ezt is elegyengetem.
reszelt sajttal meghintve az első réteg

Meghintem reszelt sajttal, sózom és újabb réteg kínai kel levelet teszek rá, majd a darált húsos pörkölt másik fele következik, erre a tojásos tejföl második harmada.


2. réteg: pörkölt, tejföl, kínai kel



befejezés: leveleket visszahajtom, tojásos tejföllel lekenem, szalonnával díszítem


Végül a leveleket visszahajtom, a maradék kínai kellevéllel befedem az egészet, a maradék tojásos tejföllel lekenem és pár szelet húsos szalonnát is rakok a tetejére.


megsült



Előmelegített 190 C fokos sütőben 35-40 percet sütöm, majd hagyom állni egy 20 percet és csak ezután szeletelem úgy mint egy tortát.




2012. 05. 13.

PILÁF SERTÉSHÚSSAL, ZÖLDSÉGEKKEL, GOMBÁVAL

A piláf az olyan mint a rizses hús, csak tőlünk keletre egy picit máshogyan ízesítik. Bárányhússal csinálják a törökök, de mi nem szeretjük a bárányhúst, lehet csirkével vagy bármilyen hússal készíteni.
Rengeteg zöldséggel variálható.

A fűszerezése és a sok zöldség miatt, nagyon jó a gyomornak, könnyen emészthető. (Ez most fontos, mert tegnap éjjel megint epegörcsöm volt )


sertéshúsos piláf, zöldségekkel, gombával


PILÁF SERTÉSHÚSSAL, ZÖLDSÉGEKKEL, GOMBÁVAL:
Hozzávalók:
40 dkg sertés tarja vékony csíkokra vágva
a rizs kivételével itt már minden benne van
1 db cukkini
5 db gomba
3 db zsenge karalábé
5 db új sárgarépa
2 db új fehérrépa
4-5 szál újhagyma felkarikázva
4-5 gerezd fokhagyma reszelve
1 ujjnyi gyömbér reszelve
olaj
szójaszósz
durvára darált színes bors
kurkuma ízlés szerint

3 dl rizs


Elkészítés: Egy nagyobb serpenyőben a hús csíkokat hirtelen megsütöm, ezután kevés vizet aláöntve, lefedem és puhára párolom.

Ez idő alatt a zöldségeket vékony csíkokra vágom, a gombát felszeletelem, a cukkinit szintén vékonyabb csíkokra vágom.



Fél óra múlva a hús már elfőtte a levét, ekkor hozzáadom  a karalábét, répákat, gombát, újhagymát, fokhagymát, gyömbért, meglocsolom szójaszósszal, sózom, borsozom, kurkumával meghintem, majd újból lefedem és hagyom párolódni a zöldségeket a hússal.

A rizst megmosom, lecsöpögtetem, majd 5-6 perc párolás után először a cukkinit adom hozzá, majd a rizst is a  zöldségek után szórom, összekeverem,   majd 2 pohár vizet öntök hozzá, lefedem és kis lángon készre párolom.


"Kérek még" íze volt:)