ŐSZIBARACKOS GYÜMÖLCSRÍZS CSOKIPUDINGGAL:
Hozzávalók:
- 2 dl rizs
- 1 l tej
- 5 dkg vaj
- 1 üveg őszibarackbefőtt
- 1 kávéskanál ánizsmag
- 1 kiskanál őrölt fahéj
- 1 citrom reszelt héja
- 10 kiskanál cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 csomag vaníliás pudingpor (főzős)
- 1 csomag étcsokis pudingpor (főzős)
- A díszítéshez:
- tortadara
- jégcukor
Elkészítés:
Egy edényben a leírásnak megfelelően elkészítem az étcsokis pudingot, félreteszem, lefedem.
Egy másik edényben kb 3 dl vizet forralok, mehet bele a citromhéj, a vaj, az ánizsmag, a fahéj, a vaníliás cukor és a megmosott rizs. Lassan forralva a rizsszemek puhulásáig főzöm, majd egy pohárban bekeverem az 5 kanál cukrot és a vaníliás pudingport a tej másik felével, és a rizshez adom, felforralom, kész is. Belekeverem a felkockázott őszibarackot, pár szemet meghagyok a díszítéshez.
Üvegpohárban egymásra halmozom a két krémet, díszítem.
Egy másik edényben kb 3 dl vizet forralok, mehet bele a citromhéj, a vaj, az ánizsmag, a fahéj, a vaníliás cukor és a megmosott rizs. Lassan forralva a rizsszemek puhulásáig főzöm, majd egy pohárban bekeverem az 5 kanál cukrot és a vaníliás pudingport a tej másik felével, és a rizshez adom, felforralom, kész is. Belekeverem a felkockázott őszibarackot, pár szemet meghagyok a díszítéshez.
Üvegpohárban egymásra halmozom a két krémet, díszítem.
Kókusztejjel készítve még finomabb.
MANDARINOS MASCARPONÉS POHÁRKRÉM GRÁNÁTALMÁVAL ÉS CSOKIFENYŐVEL:
Hozzávalók:
A krémhez:25 dkg mascarpone,
2,5 dl habtejszín
8-10 dkg porcukor
1 csomag vaníliás cukor
5 db szép nagy mandarin
1 db gránátalma
1 csomag habfixáló
1 csomag instant zselatinfix
rumaroma, rum vagy narancslikőr
A piskótához:
2 tojás
2 evőkanál cukor
2 evőkanál liszt
1 evőkanál olaj
pici só
1 citrom reszelt héja
A díszítéshez:
6 kocka étcsoki
1 kávéskanál olaj,szórócukor
Elkészítés:
A 2 tojásból kisebb tepsiben elterítve pár perc alatt kisütöm a piskótát, majd még langyosan, hogy ne töredezzen szét, kiszurkálom a formákat (köröket a rétegek közé, fenyőket a tetejére). A fenyőket olvasztott csokival megkenem és dekorcukorral megszórom.
Ennél a krémnél kevés cukrot használtam fel, hogy az ízeket érezzük, ne a cukrot. A tejszínt 2 kanál porcukorral és a habfixálóval kemény habbá verem, mehet a hűtőbe. Egy nagyobb tálban a mascarponét, a narancshéjat, a cukrokat, pici rummal, a zselatinfix felével és 1 mandarin kifacsart levével géppel jól kikeverem. (1 mandarint meghagyok díszítéshez.) Összekeverem a már felvert tejszínhabbal, és mehet a hűtőbe.
A gránátalmából kikanalazom a magokat, és a mandaringerezdeket is óvatosan megpucolom a hártyától.
Egy másik tálba facsarom a megmaradt 3 nagy mandarin levét, hozzákeverem a zselatinfixnek másik felét, és mehet a hűtőbe dermedni.
Poharakba rétegetem a krémet, a gyümölcsöt, a piskótakarikákat, a mandarinzselét, a tetejét pedig a piskótafenyőkkel díszítem.
Ennél a krémnél kevés cukrot használtam fel, hogy az ízeket érezzük, ne a cukrot. A tejszínt 2 kanál porcukorral és a habfixálóval kemény habbá verem, mehet a hűtőbe. Egy nagyobb tálban a mascarponét, a narancshéjat, a cukrokat, pici rummal, a zselatinfix felével és 1 mandarin kifacsart levével géppel jól kikeverem. (1 mandarint meghagyok díszítéshez.) Összekeverem a már felvert tejszínhabbal, és mehet a hűtőbe.
A gránátalmából kikanalazom a magokat, és a mandaringerezdeket is óvatosan megpucolom a hártyától.
Egy másik tálba facsarom a megmaradt 3 nagy mandarin levét, hozzákeverem a zselatinfixnek másik felét, és mehet a hűtőbe dermedni.
Poharakba rétegetem a krémet, a gyümölcsöt, a piskótakarikákat, a mandarinzselét, a tetejét pedig a piskótafenyőkkel díszítem.
Ha nincs kedvünk sütögetni, készen vett piskótát is használhatunk hozzá, de így finomabb és olcsóbb is
EPRES MASCARPONÉS POHÁRKRÉM PISKÓTA KORONGGAL:
Hozzávalók:
- A piskóta koronghoz:
- 2 tojás
- 2 evőkanál liszt
- 1 evőkanál kakaópor
- 2 evőkanál cukor
- 5 evőkanál tej
- 2 evőkanál olaj
- só
- 1/3 csomag sütőpor
- kevés kandírozott narancshéj
A krémhez:
12,5 dkg mascarpone
1 dl habtejszín
1 citrom reszelt héja
25 dkg eper a
2 evőkanál porcukor
2 db lapzselatin
Elkészítés:
A 2 tojást beleütöm egy tálba, és a cukorral, az olajjal, a kakaóporral 5-6 percig keverem géppel, hogy jó habos legyen, majd mehet bele a liszt, a tej és a sütőpor, átkeverem.
Zsírpapírral kibélelek egy nagyobb lapos tepsit. A sütőt előmelegítem 180 fokra. Kanállal kerek halmokat kanalazok a tepsire a tészából, kb. 6-8 darabot, egymástól legalább 3 cm-re. A tetejére kandírozott narancshéj darabokat szórok, és a sütőben pár perc alatt készre sütöm.
A krémhez a lapzselatint elkészítem, hűlni hagyom. Egy tálban a tejszínt a cukorral kemény habbá verem, majd a mascarpone sajtot is belekeverem, illetve most már mehet bele az eper fele amit előtte botmixerrel pépesítek, a citromhéj és a zselatin is.
Zsírpapírral kibélelek egy nagyobb lapos tepsit. A sütőt előmelegítem 180 fokra. Kanállal kerek halmokat kanalazok a tepsire a tészából, kb. 6-8 darabot, egymástól legalább 3 cm-re. A tetejére kandírozott narancshéj darabokat szórok, és a sütőben pár perc alatt készre sütöm.
A krémhez a lapzselatint elkészítem, hűlni hagyom. Egy tálban a tejszínt a cukorral kemény habbá verem, majd a mascarpone sajtot is belekeverem, illetve most már mehet bele az eper fele amit előtte botmixerrel pépesítek, a citromhéj és a zselatin is.
A sütőpapírról leszedem a piskóta korongokat, elrendezgetem a poharakban, ha nagyobbak lettek félbe, negyedbe vágom, a krémet rákanalazom és felezett eperszemekkel és csokivirágokkal díszítem.
Kombinálható más gyümölcsökkel, málnával, meggyel, őszibarackkal....stb.
Elkészítési idő: 40 perc
Nehézségi fok: könnyű
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése