Hát jó régen, kb. 2 hónapja nem tettem fel semmi újat ide, természetesen meg tudom magyarázni:)
Megrendelésre és ajándékba is gyártottam a bejgliket, (összesen 60 rudat csináltam) illetve mivel 2 munkahelyen is dolgozom, időm már nincs túl sok.
Na de most pár új dolgot csináltunk, volt amit nem is én főztem, hanem a kedvesem.
Kezdjük azzal amit István csinált: kakaspörkölt és tárkonyos leves.
KAKASPÖRKÖLT TÚRÓS HÁZI TÉSZTÁVAL:
Hozzávalók:
1 db fiatal kakas
2 db hagyma
2 db zöldpaprika
2 db paradicsom
só
őrölt bors
füstölt szalonna
füstölt sonka
2 féle fűszerpaprika (édes és csípős)
majoránna
kakukkfű
zsír
4 dl félédes fehérbor
Elkészítés:
A kakast szétdaraboljuk, a combokat, mellet kifilézzük. ( A többiből levest főzünk.) Apró kockákra vágjuk a húst, majd zsíron először a füstölt szalonnát és sonkát megpirítjuk, ezután belekeverjük a húst és tovább pirítjuk. Hozzáadjuk az apróra vágott hagymát, ezzel tovább pirítjuk, majd jöhetnek a paprika, paradicsom. Fedő alatt többszöri hozzáadással kb 4 dl fehérbort adunk hozzá, (a kakas nem puhul meg hamar, erre készüljünk fel) végül fűszerezzük ízlés szerint.
Köretként túrós házi tésztát készítünk, szalonnával.
TÁRKONYOS-TEJSZÍNES CSIRKERAGULEVES:
Hozzávalók:
2 db csirkemell filé
3-4 db sárgarépa
3-4 db fehérrépa
30 dkg zöldborsó
1 db hagyma
1 db karalábé
1 db kis zeller
só
őrölt bors
1 evőkanál tárkony (szárított)
3-4 dl főzőtejszín
1 db citrom leve
2 db erőleves kocka (el is maradhat)
petrezselyemlevél
olaj
Elkészítés:
A csirkemellet apró kockákra vágjuk, majd olajon fehéredésig pirítjuk. Minden zöldséget, (a zöldborsó kivételével) a hagymát is apróra vágjuk és hozzáadjuk a húshoz. Meghintjük ízlés szerint fűszerekkel, felöntjük vízzel és az erőleves kockákat is hozzáadjuk.
Fedő alatt, kis lángon puhára főzzük, majd végül hozzáadjuk a zöldborsót és az apróra vágott petrezselyemlevelet is. A zsenge zöldborsónak pár perc is elég, hogy megpuhuljon.
Belekeverjük a tejszínt és a tárkonyt, majd amikor újra felforr, akkor facsarjuk bele a citrom levét.
Jó étvágyat hozzá, jó kis recept, próbáljátok ki:):)
MASCARPONÉS GYÜMÖLCSÖS SAJTTORRA (SÜLT)
Hozzávalók:
Tésztához:
2 db tojás
2 evőkanál cukor
4 evőkanál liszt
2 evőkanál tejföl
5 dkg olvasztott vaj
só
fél csomag sütőpor
A sajtkrémhez:
0,5 kg mascarpone
2 evőkanál tejföl 20 %
1 csomag főzős vaníliás pudingpor
1 csomag vaníliás cukor
4 evőkanál cukor
1 citrom reszelt héja
40 dkg erdei gyümölcsös keverék (fagyasztott)
10 dkg ribizli (fagyasztott)
Elkészítés:
A tészta nagyon egyszerű. Az egész tojásokat a cukorral kb. 10 percet keverem géppel, majd hozzáadom a többi hozzávalót.
Egy nagyobb (28 cm) csatos kerek tortaformát kibélelek sütőpapírral, majd ebbe kanalazom a tésztát. Állagra egy kissé sűrűbb mint a piskóta tészta. Előmelegített 180 C fokos sütőben elősütöm, kb 12 perc.
Amíg a tészta sül, elkészítem a krémet: a mascarponét a tejföllel és a gyümölcs kivételével a többi hozzávalóval összekeverjük, géppel pár percet keverjük. Az elősütött tésztára kanalazom a sajtkrém felét, ezután jönnek a gyümölcsök szépen elrendezve, hogy mindenhova egyformán jusson, majd betakarom a másik fele sajtkrémmel.
A sütő hőmérsékletét visszaveszem 165-170 C fokra, majd 60-70 percet sütöm a tortát.
Mivel tél van, így az erkélyre kiteszem dermedni, mert csak ezután szeletelhető.
(ketten voltunk rá, de sokáig nem maradt meg:)
A következő étel alapját a december végi disznóvágás (160 kg-os volt szegény pára) és azt azt elkövető mester azaz Sanyi adta. Ő készítette a kolbászhúst, sőt bele is töltötte a szűzpecsenyébe.
A mi dolgunk már csak a megsütése volt. Hidegen és melegen is finom volt, itt köretként egy majonézes burgonyasalátát csináltam.
KOLBÁSZHÚSSAL TÖLTÖTT SZŰZPECSENYE, MAJONÉZES BURGONYA SALÁTÁVAL:
Hozzávalók:
1 egész szűzpecsenye
kolbászhús (vagy darált hús fűszerezve)
zsír
köménymag
Majonézes burgonyasaláta:
2 dl majonéz
5 dl tejföl
só
2 evőkanál cukor
1 evőkanál mustár
1 evőkanál balzsamecet
fél citrom leve
őrölt bors
1 db lila hagyma apróra vágva
1,5 kg kis kockákra vágott főtt burgonya
Elkészítés:
A töltött szűzpecsenyét megsóztam, köménnyel is meghintettem, majd zsírral bekentem és sütőzacskóban 1,5 órát sütöttem 190 C fokon.
A végén a zacskó tetejét kivágtam, hogy a külső rész egy kicsit megpiruljon.
A majonézzel összekevertem a többi hozzávalót, végül a főtt, lehűtött burgonyát is belekevertem.
Hát ezzel sok meló nem volt:)