Sok éve, hogy minden december 30.-án kolbásszal töltött karajt sütök. Miért? Mert egy kisebb részét megesszük a többi megy a szilveszteri hidegtálra.
A húst akkor lehet jól szeletelni, ha állt egy napot a hűtőben.
Köretnek, hogy ünnepi legyen színesebb köretet választottam.
KOLBÁSSZAL TÖLTÖTT KARAJ, SPENÓTOS BURGONYAPÜRÉ, VÖRÖSBOROS PÁROLT KÁPOSZTA:
Hozzávalók:
egybe karaj
1 szál csabai kolbász
só
őrölt kömény
frissen őrölt színes bors
4-5 gerezd fokhagyma apróra vágva
1 db vöröshagyma szeletelve
1 dl bor
1 sütőzacskó
Spenótos burgonyapüré:
2 kg burgonya
30 dkg leveles spenót
|
spenótos burgonyapüré |
8 dkg vaj
só
tej
1 db reszelt fokhagyma
őrölt bors
Vörösboros párolt káposzta:
2 dl vörösbor
1 kis fej lila káposzta
arasznyi póréhagyma
olaj
őrölt kömény
só
cukor
ecet
balzsamecet
Elkészítés: Nem muszáj sütőzacskóban megsütni, de annyira egyszerű így és olyan finom porhanyós lesz a hús, hogy újabban sokszor használok sütőzacskót.
|
megsült a kolbásszal töltött karaj |
A húst megmosom, tálcára teszem és egy éles és hosszú késsel , lehetőleg középen üreget vágok. Ebbe tolom be a kolbászt, majd körben jól befűszerezem.
A sütőt előmelegítem 200 C fokra. Egy nagyobb tepsibe teszem a sütőzacskót, belekarikázom a vöröshagymát és a fele apróra vágott fokhagymát. A másik fele fokhagymát a húsra szórom és beleteszem a zacskóba. Aláöntöm a bort és szorosan lezárom. A zacskót a fölső részén jó pár helyen megszurkálom, hogy a gőzök távozni tudjanak belőle.
Betolom a sütőbe és 1:40 percig rá sem kell nézni. Ezután a zacskó tetejét levágom róla és hagyom egy kicsit pirulni a tetejét.
Ezután tálra szedem a húst és várok vele 20 percet, mielőtt felszeletelném.
A spenótos burgonyapüré csak annyiban különbözik a simától, hogy a tejbe beleteszem a parajlevelet és úgy forralom fel. A főtt burgonyát összetöröm, a fokhagymát , vajat hozzáadom, sózom, majd fellazítom a forralt spenótos tejjel.
|
még párolódik a káposzta |
A lila káposztához a káposztát felszeletelem. Egy serpenyőben olajon megdinsztelem az apróra vágott póréhagymát, erre jön a szeletelt káposzta. Fűszerezem sóval, köménnyel, majd fedőt teszek rá és hagyom párolódni.
A végén adom hozzá a cukrot és az eceteket.
Időt a káposztához nem írok, mert van aki ropogósan szereti, ez kb. 10-15 perc párolás, én viszont puhábban szeretem ez több időt vesz igénybe. A bort teljesen elpárolom a káposztáról.