2013. 09. 29.

SZABOLCSI APRÓ TÖLTÖTT KÁPOSZTÁK, ÉDES KÁPOSZTÁBÓL ÉS MÉG EGYEBEK:)

Nemrég voltunk a Kedvesem családjánál Dombrádon. Jó, arról most nem beszélek, hogy visszafelé 2 traffipaxba is beleszaladtam:-(, inkább egy finom hagyományos ételt osztok meg Veletek.

Korábban a savanyú káposztás verziót ismertem csak, amivel egy kolléganőm kínált meg régebben, ennek a töltelékét kukorica darával készítette, rizs helyett. A savanyú káposztás verziót sokáig kell főzni, ezt az édes káposztásat viszont elég csak 20 percet.

A házigazdák elmondták, hogy a régi asszonyok, reggel odatették főni a töltött káposztát, majd amikor elkészült (vaslábasban), akkor több réteg konyharuhába bebugyolálták és elmentek a templomba.


Szabolcsi töltött káposzta édes káposztából

SZABOLCSI APRÓ TÖLTÖTT KÁPOSZTA, ÉDES KÁPOSZTÁBÓL:
Hozzávalók:

1 fej lapos édes káposzta
bebugyolálva az elkészült káposzta


0,5 kg darált sertés hús
0,25 kg rizs

őrölt bors
Erős Pista, ízlés szerint
2-4 gerezd fokhagyma, reszelve
1-2 fej vöröshagyma apróra vágva
1 üveg házi paradicsomlé (sűrűbb)
fűszerpaprika
olaj vagy zsír

Elkészítés: A lapos édes káposzta torzsáját kivágjuk, majd forró, sós vizes edénybe tesszük pár perce, hogy a levelek egy kissé megpuhuljanak és szétváljanak. Minden egyes levél vastag eres részét levágjuk, így 2-2 fél káposzta levelet kapunk. Ezekbe töltjük majd a tölteléket.



legalább 100 éves ez a vaslábos:):)
Töltelék:
 Olajon vagy zsíron megfonnyasztjuk a hagymát, hozzáadjuk a pirospaprikát és lehúzzuk a tűzről, nehogy megégjen. Egy tálba összekeverjük a darált hússal és a félig előfőzött rizzsel, majd ízlés szerint fűszerezzük.



A káposztalevelekbe olyan módon csavarjuk a fűszeres darált húst, hogy apró tölcséreket kapjunk és a mérete se legyen nagyobb 1-2 falatnál. Nem kell nagyon szorosan, mert a rizs még dagad egy kicsit.
félretoljuk a fedő káposzta leveleket és ott a sok apró töltött káposzta:)


A megmaradt káposztaleveleket feldaraboljuk és a felét a vaslábos aljára szórjuk (hogy ne ragadjon le), erre rakjuk szépen sorba a töltött káposztákat, majd befedjük a másik felével a darabolt káposztának. Sűrűbb paradicsomlével öntjük le, majd lefedve 20 percet forraljuk, de nem nagy lángon.


Tálaláskor a káposztadarabokat félretoljuk és a töltelékek mellé tejfölt kínálunk:)
Nekem ízlett!!!

egészen Dombrádig vittük, így ebbe a sütemény hordozóba tettem


FEKETEERDEI MEGGYTORTA:
Hozzávalók:
Tészta: 8 tojásos piskóta

8 db tojás
8 evőkanál cukor
7 evőkanál liszt
1 evőkanál holland kakaópor
1 csomag sütőpor
1 csomag vaníliás cukor
pici só

Krém:
1 csomag tejszínízű pudingpor
0,5 l tej
4 evőkanál cukor
0,25 l habtejszín
2 evőkanál porcukor
1 csomag habfixáló

1 üveg magozott meggybefőtt
0,5 dl cseresznyepálinka
kevés őrölt fahéj
1 csomag lapzselatin

Tetejére: 
csoki forgács

Elkészítés: A tejszínízű pudingot megfőzöm leírás szerint, üvegtálba öntöm és hagyom kihűlni.
A habtejszínt is felverem a habfixálóval és a porcukorral, jó kemény habbá, majd a kihűlt pudinghoz keverem, géppel.



A meggybefőttet ízesítem fahéjjal és pálinkával, majd felmelegítem (nem forralom) és az áztatott zselatin lapokat feloldom benn, majd egy folpackkal bélelt tálcára öntöm, hogy abban szilárduljon meg.


A tésztához nem választom szét a tojásokat, hanem egybe verem fel a cukorral.  Géppel, kb 10 percen keresztül keverem, majd hozzáadom a kakaóport és a liszttel elkevert sütőport is.

Sütőpapírral bélelt lapos tepsibe öntöm, majd előmelegített 180 C fokos sütőben 12-14  perc alatt készre sütöm.
közben szedtünk egy kis paprikát is (vagyis én nem szedtem én néztem:)

Ha kihűlt a piskóta, lehúzom róla a sütőpapírt és elfelezem és mivel vastag a szelet a vastagságában is felezem, így 4 lapot kapok. Megtöltöm az alsó lapot a krém közel 1/4 részével, erre teszem a csíkokra vágott meggyes zselét. Úgy szebb, ha úgy rakjuk, mint a téglát, tehát alul a szélére, a középső sorban a közepére kerül a meggyzselé csík. A tetejére már nem raktam, ott a maradék krémmel befedtem és csokit forgácsoltam rá.

Végül is kibírta a pár 100 km-es utat és rázkódást:)

Tegnap grilleztünk:



A pácban volt fokhagyma, hagyma, bazsalikom, rozmaring, grill fűszer keverék, őrölt színes bors.

LIBATEPERTŐS POGÁCSA:
Hozzávalók: 1 tepsihez

25 dkg liba tepertő
50 dkg liszt
1 dl fehér bor
2 evőkanál tejföl
3 evőkanál libazsír

őrölt bors
1 csomag zöld száraz élesztő
1 db tojás

Elkészítés: Géppel összekeverem és megkelesztem a lisztet, a tejfölt, bort, libazsírt, élesztőt és a sót. Egészen puha tésztát kapok. Lisztezett asztalon kinyújtom, rákenem a ledarált libatepertőt, sózom, borsozom, majd összegöngyölöm és kinyújtom, ezt ismétlem 2 x , úgy, hogy fél órát hagyok mindkét esetben a kelésre, letakarva, langyos helyen.

Előmelegítem a sütőt 200 C fokra, majd a 1,5 cm-re kinyújtott tésztát becsíkozom késsel, kiszaggatom a kisebb pogácsákat, a tetejüket felvert tojással lekenem és 13-15 perc alatt kisütöm.

Majdnem elfogyott, mire eszembe jutott, hogy lefényképezzem:)




2013. 09. 14.

AFRIKAI HARCSAPÖRKÖLT JUHTÚRÓS SZTRAPACSKÁVAL ÉS KAPROS TÚRÓS SÜTI, ILLETVE EGY EGYSZERŰ DE NAGYSZERŰ MÁLNA LEVES

Nem szeretem a halat, de attól még sokan szeretik, így most egy közkedvelt halétel következik:


afrikai harcsapörkölt juhtúrós sztrapacskával

Afrikai harcsapörkölt, juhtúrós sztrapacskával:
Hozzávalók: 3 adaghoz

1 szép harcsafilé

1 db vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
1 db paprika
1 db paradicsom

őrölt bors
4 dl tejföl
1,5 dl Cserszegi fűszeres bor
5 dkg bacon apróra vágva
fűszerpaprika

sztrapacskához: 5 adaghoz
1 kg nyers krumpli reszelve
35 dkg liszt
3 db tojás
kaporlevél


10 dkg juhtúró
15 dkg bacon kocka kisütve

Elkészítés: Egy nagyobb edényben olajon az apróra vágott hagymát és bacont megpirítom, majd hozzáadom a szintén apróra vágott paprikát és paradicsomot, lefedem és puhára párolom, majd hozzáadom a 2 x 2 cm-es kockákra vágott harcsafilét.


4-5 percig pirítom , majd felöntöm borral, fűszerezem és hagyom, hogy a bor elpárologjon róla.

Ez kb 15 percet vesz igénybe, majd tejfölt adok hozzá és tulajdonképpen készen van, lehetne keményítővel is sűríteni, de nem kellett, így pont jó volt.

A sztrapacskához egy nagy edényben sós vizet teszek fel forrni. Ezután lereszelem a nyers krumplit egy tálba, hozzáadom a többi alapanyagot és kikeverem, olyan nokedli sűrűségűvé. Egy picit legyen sűrűbb, mert a krumpli levet ereszt.




Hagyományos nokedli szaggatóval szaggatom bele a forró vízbe, de máskor meg kézzel vagdosom vágódeszkáról és akkor kicsit nagyobbak a galuskák. Ki, hogyan szereti:)

Eközben a bacont kevés olajon kisütöm és a leszűrt sztrapacskára öntöm a zsírral együtt, majd rámorzsolom a juhtúrót is. (Ha szükséges és szeretjük, ide is mehet még tejföl)

Együtt tálalom őket.

Kapros túrós süti:
Hozzávalók:


25 dkg margarin vagy vaj
45 dkg liszt
1 tojás
2 evőkanál tejföl
1 csomag sütőpor
8 dkg liszt


Túrós töltelék:
0,5 kg túró
4 evőkanál búzadara
5 db tojás
1 csomag vaníliás cukor
3 marék mazsola
1 csokor kapor levél
5-10 dkg cukor ízlés szerint


Elkészítés: A puha margarint összekeverem a többi hozzávalóval, majd egy sütőpapírral kibélelt kerek tortaformába nyomkodom.
Előmelegített 180 C fokos sütőben 13 percet elősütöm.



A túrós töltelékhez a tojásokat szétválasztom, a fehérjét kemény habbá verem. Egy másik tálban a túrót keverem össze a többi hozzávalóval, végül óvatosan a fehérjehabot is belekeverem.

(nem szeretem, ha nagyon édes, így kevés cukrot tettem bele, elbír többet is)



Ezt öntöm az elősütött tésztára, majd visszatolom a sütőbe és további 30-35 percet sütöm. (Tűpróba)
Ha megsült, hagyom a formában kihűlni és csak ezután veszem le róla a karimát és szeletelem.


Egyszerű málna-barack leves:
Hozzávalók:

1 doboz friss málna
1 doboz őszibarack befőtt (kisebb)
1 pohár málna szörp
1 pohár jaffa szörp
0,5 l tejszín
cukor ízlés szerint
Víz

Elkészítés: A hozzávalókat hidegen csak összeöntjük, állni hagyjuk és már fogyasztható is.


Ezt a levest a barátnőm készítette a szülinapunkra és meglepően finom volt, olyan virág íze és illata volt a kétféle szörptől, amit egyenlő arányba kell beletenni. Lapátoltuk rendesen:):)

Próbáljátok ki!  :)