2013. 10. 05.

BABY CSIRKE SÜLT, BURGONYA FÁNKKAL ÉS ALMÁS CHUTNEY-VAL

Ünnepi jellegű étel következik, pedig egyszerű elkészíteni. Ezt a picuri csirkét nemrég találtuk, konkrétan a Metro-ban, nem volt olcsó, 1000 Ft/db és majd a képen látszik, hogy egy normál csirke combhoz képest milyen picurka:)

BABY CSIRKE SÜLT, BURGONYA FÁNKKAL ÉS ALMÁS CHUTNEY-VAL:
Hozzávalók:

baby csirke vagy normál méretű csirke
2 db vörös hagyma
2 db alma

majoránna

burgonya fánk:
4-5 db főtt áttört burgonya
60-70 dkg liszt
1 csomag száraz élesztő
0,5-1 dl olaj
1-1,5 dl langyos tej
1-2 evőkanál tejföl
só ízlés szerint
1 kiskanál cukor

almás chutney:
5-7 db alma megpucolva, kisebb kockákra vágva
1 db lilahagyma
2-3 gerezd fokhagyma
őrölt gyömbér ízlés szerint
1-2 db kicsi chili paprika
2 evőkanál méz
őrölt szines bors
őrölt kurkuma
1 mokkáskanál koriander

1/3 üveg cseresznye befőtt
1 marék arany mazsola
olíva olaj

Elkészítés: A csirkéket megmosom, befűszerezem, a hagymákat és az almát nagyobb cikkekre vágom és a sütőzacskóba teszek mindent.  A sütőt 200 C fokra előmelegítem és addig sütöm, amíg szép színt nem kap a hús, ez kb 1 óra.

pindurka a baby csirke

Ezután a sütőzacskót kinyitom és pirítok rajta még egy keveset.

A burgonya fánkhoz a főtt burgonyáról a levét leöntöm, áttöröm tejjel, majd hozzáadom az olajat és a többi hozzávalót, és mindent a kenyérsütőbe teszek, hogy a géppel dolgoztassam ki a tésztát. Ha nincs kenyérsütő, akkor kézzel kell dagasztani, amíg egy puha, rugalmas és egy egészen kicsit ragadós tésztát kapunk. Hagyom kelni 1 órát, jó ha a duplájára megkel.


Egy nagyobb tálcát szoktam elővenni, azt olajjal bekenem vastagon és erre borítom ki a tésztát. Olajos kézzel és késsel vágok darabokat, amiket rögtön a forró olajba teszek.
(Ebből a tésztából lehet lángost és nagyobb fánkokat is csinálni)
Mindkét oldalát megsütöm, szalvétán lecsepegtetem a felesleges olajat róla.

Az almás chutney-hoz az almákat és a hagymákat megpucolom, kisebb kockákra vágom. Olíva olajon a hagymákat megpárolom, majd hozzáadom az alma kockákat, az apróra karikázott chilit, a reszelt gyömbért (őrölt is jó) és a többi hozzávalót.
Pár perc kell csak neki, amíg az alma megpárolódik, ha nincs elég leve felönthetjük bármivel, vízzel, almalével, borral is.

Együtt tálalom őket, a maradék fánkot, meg fokhagymás tejföllel ettük meg:)


Ezt a chutneyt bátran ajánlom mindenkinek, aki még nem evett ilyesmit, mert a Kedvesem is most evett először és ízlett neki. Igazán feldobja a sült hús ízét és különlegessé teszi:)