Töltött paprika rengeteg féle van, azért írtam a címben, hogy ez a paradicsomos változat, mert szinte bármivel tölthető a paprika, de a magyaros változat az a paradicsomos húsgombócos.
Darált borjúhússal csinálom, mert azt vettünk és nem TV (tölteni való) paprikával, hanem étkezésivel, ami egy kicsit vékonyabb, de ugyanúgy meg lehet vele csinálni.
Többféle verzió van, van aki először vízben főzi meg a paprikákat és a paradicsomot utána adja hozzá és van aki már az elején a fűszeres paradicsomos vízben készíti el. Én a kettőt kombinálom, addig főzöm a vízben, amíg keletkezik egy kis hab a nyers hús miatt, azt leszedem és ekkor öntöm hozzá a passzírozott paradicsomot. Továbbiakban már együtt főnek.
Nem használok sűrített paradicsomot, nagyon jó minőségű passzírozottakat lehet kapni, ezért nem pepecselek frissel.
Mindegyikünk kedvére teszek ezért lesznek paprikák megtöltve, ez a fiúk kedvence , nekem meg lesz kopasz gombóc. Ezt az ételt, meg a töltött káposztát is kopasz gombócokkal szeretem.
|
töltött paprika |
TÖLTÖTT PAPRIKA: BORJÚHÚSSAL, PARADICSOMOSAN:
Hozzávalók:
|
pár percig sós, zellerleveles vízben főzöm |
0,6 kg darált borjúhús (más is jó)
8 db paprika
1 nagy vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
2 dl rizs
zellerlevél
majoránna
őrölt bors
só
1 tojás
1,4 l passzírozott paradicsom
2-3 evőkanál cukor
olaj
kevés liszt
Köret:
főtt burgonya
Elkészítés: Először a tölteléket készítem el, amihez a rizst sós vízben előfőzöm, majd leszűröm és lecsepegtetem.
A hagymát apróra vágom és kevés olajon megfonnyasztom. Egy tálban a darált hús összekeverem a rizzsel, hagymával, reszelt fokhagymával, fűszerezem: sóval, őrölt borssal, majoránnával, zellerlevéllel. Hozzáadok egy tojást, majd a paprikákba töltöm az elkészült tölteléket. A paprikák végébe először egy keveset letuszkolok, hogy egészen végig megtöltsem.
A maradék töltelékből kopasz gombócok lesznek.
|
a passzírozott, fűszeres paradicsomlében főzöm készre |
Egy jó nagy edényben sós vizet forralok, amit ízesítek zeller levéllel is. Ebbe teszem bele a megtöltött paprikákat és a gombócokat. Ilyenkor már nem kell, hogy annyira zubogjon, jobb, ha csendesen forr.
|
kiszedem a tölteléket és vékonyan berántom a paradicsomos szószt |
Pár perc után amikor a szélén összegyűlik a nyers hús kevéske habja, azt leszedem és hozzáöntöm a passzírozott paradicsomot. Ízesítem a cukorral, még adok hozzá zeller levelet, őrölt borsot és hagyom készre főni.
|
fincsi lett:) |
Amikor elkészült egy tálcára kiszedem a töltelékeket, egy egészen vékony rántást csinálok hozzá és készen is van.
Köretként főtt burgonyát adok hozzá.
Az éjjel a Guszti még nekikezdett a meggy cefre lefőzésének, amivel ma délelőtt végzett is.
Hát a végeredmény ott folyik: