2013. 08. 31.

TÖLTÖTT PULYKACOMB ÉS TEJSZÍNES GESZTENYÉS SÜTI

Sziasztok, ma van a szülinapom!!!

Már kaptam szép ajándékokat, úgyhogy boldog vagyok, Nektek is legyen szép a napotok, akik olvassátok:):)

A pulykacombot a kedvesem kérte, én nem szoktam venni ilyesmit, de mivel elég nagy db húsról van szó és még bőr is van rajta, gondoltam egy jó töltelékkel, feldobom és megsütöm.



töltött pulykacomb, szőlős franciasalátával

TÖLTÖTT PULYKACOMB:
Hozzávalók:

1 db pulykacomb 1,2-1,5 kg
3 db csirke máj
2 db főtt tojás
1 db nyers tojás
2 db zsemle beáztatva
fél csokor friss petrezselyem levél
5 db gomba
2-3 db vöröshagyma

őrölt bors
fűszer paprika
majoránna


Elkészítés: Egy serpenyőben a felcsíkozott májat, gombát és a hagymát megfonnyasztom, sózom, borsozom, majd az áztatott zsemlékhez keverem. Hozzáadok még egy nyers tojást , fűszerezem végül az aprított zöldpetrezselymet is belekeverem.

A pulykacomb bőre alá töltöm a keveréket, hústűvel lezárom és sütőzacskóba teszem, ami alá még nagyobb db hagymákat vágok.

Lezárom a zacskót, megszurkálom és előmelegített 200 C fokos sütőben 1,5 órát sütöm.


Franciasalátával tálaltam.




TEJSZÍNES GESZTENYÉS SÜTI:
Hozzávalók:

Tészta:

5 db tojás
1 evőkanál holland kakaópor
1 db narancs héja
5 evőkanál cukor
4 evőkanál liszt
2 evőkanál olaj
1 csomag sütőpor
1 csomag vaníliás cukor
pici só

Krém:
2,5 dl habtejszín felverve
1 csomag habfixáló
4 evőkanál porcukor
rum vagy rumaroma
15 dkg puha vaj
25 dkg gesztenye massza

Elkészítés: A tészta hozzávalóiból hagyományos piskótát készítek, úgy, hogy a fehérjét kemény habbá verem, a többi hozzávalót szintén géppel jól kikeverem, vegyítem a két keveréket és sütőpapírral bélelt lapos tepsiben, 170 C fokon 13 percet sütöm.

Ezután 3 részre vágom, megkenem a gesztenyés krémmel, amihez a habtejszínt egy kis porcukorral és a habfixálóval kemény habbá verem. A puha vajat a többi cukorral és a gesztenye masszával rumaromával szintén jól kikeverem. A habbal fellazítom a krémet, megkenem a tészta lapokat, a tetejére és az oldalára is hagyok és egy kis darab gesztenye masszát félretéve, a tetejét ezzel díszítem.

A narancshéja egy kellemes ízt adott az amúgy is finom sütinek.


Sanyikám és a Nyifuka, hát nem édesek?


2013. 08. 12.

BROWNIE ASZAT GYÜMÖLCCSEL ÉS TÖLTÖTT KARALÁBÉ

Úgy hozta a sors, hogy pár hete egyedül élek (4 macskával) de a főzésben még nem álltam át az 1 személyre:-(
A múlt héten 6 napig ettem a rakott karfiolt, amit nagyon szeretek, na de 6 x egymás után??????

A hétvégi bolognait megosztottam a Csigával, így az hamarabb elfogyott, most viszont sütit is csinálok, hogy ne egyek meg naponta 1 tábla csokit, illetve töltött karalábét is, hátha ezt nem unom meg:)

A brownie-t egy kicsit szárazabbra sütöm, mert a melóhelyre is szeretnék vinni belőle, úgyhogy jó ha csomagolható állagú.



BROWNIE ASZALT GYÜMÖLCCSEL:
Hozzávalók:

20 dkg étcsoki

5 db tojás
35 dkg cukor
1,75 dl olaj
18 dkg liszt
1/2 csomag sütőpor
1 csomag vaníliás cukor vagy
vanília rúd kikapart belseje

10 dkg durvára tört dió
2 marék aszalt gyümölcs

Elkészítés: 
A csokit és az olajat egy kisebb edényben éppen, hogy felolvasztom, rögtön le is veszem a tűzről.
Egy keverőtálban a tojásokat a cukorral , géppel jól kikeverem, majd belecsurgatom az olvadt csokit, a lisztet , a sütőport, sót, vaníliát, végül a durvára darált diót és az aszalt gyümölcsöket.


A sütőt előmelegítem 170 C fokra.


Egy kisebb szögletes tepsibe sütőpapírt teszek, a masszát ebbe öntöm bele, majd 35 percig sütöm, óvatosan kiemelem és hagyom kihűlni.


TÖLTÖTT KARALÁBÉ:
Hozzávalók:
4 db nagyobb karalábé, félbe vágva
30 dkg darált hús

1 db paprika
kis db-ka szalonna
1 db paradicsom
2 gerezd fokhagyma
1 db vöröshagyma

őrölt bors,
oregánó
pirospaprika
őrölt  köménymag
kapor levél
3 dl tejföl
krém fehér sajt
olaj

Elkészítés:  Először a tölteléket készítem el: Egy serpenyőben olajon megdinsztelem az apróra vágott hagymát és a szalonnát , majd hozzáadom a darált húst és jól megpirítom, kevés vizet mindig aláöntök és lefedem.
Ezután belekeverem az apróra vágott paprikát, paradicsomot, fűszerezem és továbbra is lefedve hagyom, hogy elpárologjon a ráöntött víz.

Fél óra alatt készen van.

A karalábékat (jó nagyok) félbevágom és egy kisebb rész kivágok a közepéből.
Úgy mint a karfiolt, meg lehetne főzni előre, de most van időm kivárni, így nyersen teszem a tepsibe.

Sütőpapírra helyezem a kivájt karalábékat, rákanalazom és rányomkodom a tölteléket, erre tejfölt kanalazok, végül fehér sajttal díszítem. Aláöntök 1 dl vizet.

Szorosan lezárom fóliával és 200 C fokos előmelegített sütőben 1 órát sütöm. Ezután a fóliát leveszem és még sütöm 5-10 percet.

Csak így magában fogom enni (legalább 4 napig:)