Hosszúkás tortát csináltam, mert egyszerűen nem fér el egy kerek torta most a hűtőben.
A kedvenc csokikrémemet veszem elő /amire a Guszti nővére azt mondta, hogy a világon a legjobb és isten-császár-király vagyok/ annyi módosítással, hogy amikor készen van a krém, akkor még felvert tejszínnel tovább lazítom és így még finomabb lett:)
Az, hogy dobos tetőt teszek rá, az is reggel jutott az eszembe, hát elég macerás, de most sütőpapíron dolgoztam vele és nem csepegtettem össze az pultot. A cukor tetőt nem vízzel, hanem olajjal készítem, gyorsabban megbarnul és ugyanolyan jó.
dupla tejszínes csokitorta, dobos tetővel |
EXTRA FINOM CSOKITORTA DOBOS TETŐVEL:
az egyik már megsült, a másik még nem |
Tészta:
8 db tojás
8 evőkanál cukor
8 evőkanál liszt
1 citrom reszelt héja
pici só
1 csomag sütőpor
3-4 evőkanál tej
3 dkg olvasztott vaj
3 evőkanál holland kakaópor
Krém:
30 dkg margarin
4 dl habtejszín 32 % (állati)
20 dkg cukor
1 dl erős lefőzött kávé
8 dkg holland kakaópor
1 db habfixáló
szeletelt mandula az oldalára
Tetejére:
15 dkg cukor
1 evőkanál olaj
Elkészítés: A tésztához a tojásokat szétválasztom, a fehérjét egy kevés cukorral kemény habbá verem. A sárgáját a többi cukorral, citromhéjjal, sóval, olvasztott vajjal 5-6 percig géppel keverem, jó habosra.
Ezután hozzáadom a lisztet és a sütőport, majd beleforgatom a fehérjehabot is. Előveszek 2 tepsit (a sütő méretének megfelelőt), kibélelem őket sütőpapírral és az egyikbe beleöntöm a piskóta tészta felét, ezt betolom rögtön a sütőbe, amit előmelegítettem 180 C fokra és 12 perc alatt megsütöm, majd kiveszem.
A másik felébe a piskótának szórom a kakaóport és a tejet, kikeverem és ezt tésztát öntöm a másik tepsibe, majd ezt is 12 perc alatt megsütöm, kiveszem, hagyom kihűlni, majd mind a 2 tésztát hosszában 3 részre vágom.
A krémmel szoktam kezdeni, ezt előző nap is el lehet készíteni, mert hűlnie kell és e miatt tart 2,5 órát a torta elkészítése.
most kezd pirulni a mandula |
nekem tetszik és milyen finom:) |
A torta összeállítása: a 3 felé vágott piskótalapokat felváltva egymásra rakom, majd az alsó lapot egy tálcára teszem. Kémmel megkenek 5 lapot, az oldalára is jusson. A 6. lapra kerül az olvasztott cukor.
Ehhez egy edényben a cukrot az olajjal felfőzöm, és amikor minden cukorkristály elolvadt és a cukor is szép világos barna, az előzetesen felszeletelt piskótára csurgatom. Olajozott késsel elsimítom rajta, majd rögtön szét is választom a vágás mentén.
(Amikor kihűlt éles késsel még lehet a szélein javítani, levágni a felesleget.)
Az oldalára egy serpenyőben mandulaszeleteket pirítok szárazon és ezzel szórom be a tortát.
A tetejére felteszem a dobos tetőt és mehet dermedni vissza a hűtőbe.