Szinte mindenhez használható, gyümölcshöz, csokihoz, borhabhoz, dióhoz, mákhoz szóval lesz mit megosztanom, mert mascarponéval rengeteget sütök.
MASCARPONÉS TÚRÓS TORTA SOK GYÜMÖLCCSEL:
Hozzávalók:
- A tésztához:
- 10 dkg margarin
- 1 tojás
- 5 dkg cukor
- 1 citrom reszelt héja
- 1 csomag vaníliás cukor
- fél csomag sütőpor
- pici só
- 20 dkg liszt
- A krémhez:
- 25 dkg mascarpone
- 50 dkg tehéntúró
- 2,5 dl habtejszín
- 7 dkg porcukor
- 1 citrom reszelt héja
- 15 csepp triple sec aroma
- 2 csomag habfixáló
- 13 db babapiskóta
- Valamint:
- 50 dkg eper
- 4 db kivi
- 15 dkg áfonya
- 1 barack konzerv
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1/2 csomag tortazselépor
- 3 kanál lekvár
- pici kókuszreszelék
Elkészítés:
A krémhez a mascarponét a túróval, 1 csomag habfixálóval, a porcukorral, a citromhéjjal, a triple sec aromával géppel 4 percig keverem. A gyümölcsökből díszítésnek félreteszek pár szemet, a többit felszeletelve a túrós krémbe forgatom óvatosan. A habtejszínt a cukorral és a másik csomag habfixálóval kemény habbá verem (géppel), és óvatosan beleforgatom a mascarponés-túrós-gyümölcsös keverékbe, beteszem a hűtőbe.
Ha kihűlt a tészta, a kapcsos formában hagyjuk, és körbebéleljük vékony fóliával (befőző), és 3 kanál lekvárral megkenjük. Erre halmozzuk a krém felét, befedjük babapiskótával, majd a maradék krémet ráhalmozzuk. A tetejét gyümölcsökkel díszítjük, és vékonyan tortazslét húzunk rá /1/2 tortazselépor, 1 dl víz, 1 perc a mikróba, kevergetni, hűlni hagyni és bekenni, de csak a gyümölcsöket/. Hűtőbe 4-5 órát kell dermedni hagyom, majd a tortakarimát leveszem, kókuszreszelékkel beszórom az oldalát, és tálalom.
Egyszerűen gyönyörűűűű. A kivivel vigyázni kell, mert előfordulhat (nem is merek belegondolni, hogy miért) hogy megkeseredik. Aki biztosra akar menni, nem teszi rá.
10 napig gondolkodtam a következő sütin, a krémnél tudtam, hogy valamilyen mascarponéset szeretnék, és ma délelőtt kaptam ajándékba 100%-os almapépet és agave szirupot, úgyhogy akkor már tudtam, hogy ezeket beleépítem a sütibe. Ez az egyik TOP sütim, kifejezetten KARÁCSONYI a fűszerezése, de mégis könnyű a krémje. Mindenkinek csak ajánlani tudom, annyira különleges és nem csak télen!!!
KARÁCSONYI LEG LEG TORTA:
Hozzávalók:
- A tésztához:
- 3 tojás
- 80 ml agave szirup vagy méz, vagy 10 dkg cukor
- 18 dkg
- 1,8 dl kefir
- 1 narancs reszelt héja
- kb. 5-6 cm-es darabka friss gyömbér reszelve
- 1 alma reszelve
- 1 csomag sütőpor
- 35 dkg finomliszt
- 2 kiskanál őrölt fahéj
- 1 kiskanál őrölt szegfűszeg
- 1/2 kiskanál ánizsmag
- 10 dkg apróra vágott aszalt gyümölcs (mediterrán mix)
- pici só
- A krémhez:
- 50 dkg mascarpone light sajtkrém
- 35 dkg 100 % almapép
- 1 narancs reszelt héja
- 3 evőkanál sárgabarack- vagy narancslekvár
- 15 dkg cukor
- 1 csomag zselatinfix
- 5-6 dkg kandírozott narancshéj
Elkészítés:
Egy nagyobb tálban az agave szirupot (vagy mézet) a tojásokat, a puha margarinnal és a kefirrel géppel pár percig keverem, majd belekerül a többi hozzávaló is: só, narancshéj, fűszerek, reszelt alma és gyömbér, aszalt gyümölcs, liszt, sütőpor, ezt már kanállal és kézzel keverem tovább, sűrű nokedliszerű tésztát kapok.
A sütőt 180 fokra előmelegítem, a sütő saját tepsijét zsírpapírral kibélelem, majd erre kanalazom rá a tésztát, elegyengetem simára, és 25 perc alatt megsütöm. Hagyom kihűlni.
A krémhez a hozzávalókat a kandírozott narancs kivételével mind egy nagyobb keverőtálba teszem, géppel jól kikeverem, majd a végén a kandírozott narancskockák is belekerülnek.
A kihűlt lapot 3 felé vágom, a krémmel megkenem, a tetejére és az oldalára is kerüljön.
A sütőt 180 fokra előmelegítem, a sütő saját tepsijét zsírpapírral kibélelem, majd erre kanalazom rá a tésztát, elegyengetem simára, és 25 perc alatt megsütöm. Hagyom kihűlni.
A krémhez a hozzávalókat a kandírozott narancs kivételével mind egy nagyobb keverőtálba teszem, géppel jól kikeverem, majd a végén a kandírozott narancskockák is belekerülnek.
A kihűlt lapot 3 felé vágom, a krémmel megkenem, a tetejére és az oldalára is kerüljön.
MASCARPONÉS CSOKIS GYÖMBÉRES TORTA:
- Hozzávalók:
- A tésztához:
- 5 db M-es tojás
- 13 dkg cukor
- 20 dkg margarin
- 1 kis pohár kefir (140 g)
- 2 kávéskanál őrölt gyömbér
- 1 kávéskanál őrölt faéj
- 1 db alma reszelve
- 1 db narancs reszelt héja
- 40-43 dkg liszt
- 1 csomag sütőpor
- 10 dkg birsalmasajt kockákra vágva (vagy 2 marék aszalt gyümölcs)
- pici só
- A krémhez:
- 50 dkg mascarpone sajtkrém
- 1 db körte vagy alma pépesre reszelve
- 2,5 dl habtejszín
- 4 evőkanál holland kakaópor
- 1 csomag instant zselatinfix
- 1 narancs reszelt héja
- 3 evőkanál barack vagy narancslekvár
- 14 dkg cukor
- A díszítéshez:
- kandírozott narancshéj
- csokireszelék vagy golyók
Elkészítés:
Nagyon egyszerű, mindent csak keverni kell!
Egy tálban a puha margarint a cukorral és a tojásokkal géppel pár percig keverjük, majd mehet bele a többi hozzávaló. Jól átkeverjük, és a sütő tepsijébe kanalazzuk, amit kibéleltünk zsírpapírral vagy alufóliával. Erre rászórjuk a birsalmakockákat vagy aszalt gyümölcsöket.
180 fokra előmelegített sütőben kb. 25 percig sütjük. Kihűtjük, és 3 felé vágjuk.
A krémhez a habtejszínt egy picike cukorral és a habfixáló felével kemény habbá verjük. A krémsajtot az összes többi hozzávalóval szintén összekeverjük, majd a végén a tejszínhabot is belekeverjük. Amíg a tészta hűl, visszatesszük a hűtőbe.
Összeállítjuk a sütit: megtöltjük a lapokat úgy, hogy jusson krém a tetejére és az oldalára is. Díszítjük, és pár óra dermedés után szeleteljük.
Egy tálban a puha margarint a cukorral és a tojásokkal géppel pár percig keverjük, majd mehet bele a többi hozzávaló. Jól átkeverjük, és a sütő tepsijébe kanalazzuk, amit kibéleltünk zsírpapírral vagy alufóliával. Erre rászórjuk a birsalmakockákat vagy aszalt gyümölcsöket.
180 fokra előmelegített sütőben kb. 25 percig sütjük. Kihűtjük, és 3 felé vágjuk.
A krémhez a habtejszínt egy picike cukorral és a habfixáló felével kemény habbá verjük. A krémsajtot az összes többi hozzávalóval szintén összekeverjük, majd a végén a tejszínhabot is belekeverjük. Amíg a tészta hűl, visszatesszük a hűtőbe.
Összeállítjuk a sütit: megtöltjük a lapokat úgy, hogy jusson krém a tetejére és az oldalára is. Díszítjük, és pár óra dermedés után szeleteljük.
DIÓS NARANCSOS TORTA MASCARPONE KRÉMMEL:
Hozzávalók:
- A piskótához:
- 6 tojás
- 5 púpos evőkanál durvára darált dió
- 6 evőkanál cukor
- 1 narancs reszelt héja
- 2 evőkanál finomliszt
- 1 csomag sütőpor
- 3 evőkanál étolaj
- pici só
- 1/2 kávéskanál őrölt fahéj
- 1/2 kávéskanál őrölt gyömbér
- A habhoz:
- 2,5 dl habtejszín
- 6 dkg porcukor
- 1 csomag habfixáló
- A krémhez:
- 50 dk g mascarpone sajtkrém
- 8 dkg porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 narancs leve
- 1 narancs reszelt héja
- rumaroma
- 1 csomag zselatinfix
- kandírozott narancshéj
- A díszítéshez:
- kandírozott narancshéj
- tört zöld pisztácia
Elkészítés:
A tojásokat szétválasztom, a fehérjét egy kis sóval és cukorral kemény habbá verem. A sárgáját az olajjal és a cukorral pár percig géppel keverem, majd mehet bele a többi hozzávaló, végül beleforgatom a fehérjehabot is.
A sütőt előmelegítem 175 fokra. Kapcsos 26 cm-es, zsírpapírral bélelt kerek formába öntöm a masszát, majd kb. 45-50 perc alatt megsütöm a tésztát. (Tűpróba!)
Kihűtöm, majd kiborítom, és 3 részre vágom.
A habhoz a tejszínt felverem a cukorral és a habfixálóval, majd a hűtőbe teszem.
A krémhez egy nagyobb edényben a mascarponét kikeverem a narancslével és a narancs reszelt héjával, a cukrokkal és a rummal, majd hozzáadom a zselatin fixet, és belekeverem a kandírozott narancshéjat is, ebből nem kell sok. Ehhez adom a felvert habot a hűtőből, és megkenem a tortalapokat úgy, hogy a tetejére és az oldalára is jusson. Díszítem kandírozott narancshéjjal és pisztáciával (de lehet dióval is).
A sütőt előmelegítem 175 fokra. Kapcsos 26 cm-es, zsírpapírral bélelt kerek formába öntöm a masszát, majd kb. 45-50 perc alatt megsütöm a tésztát. (Tűpróba!)
Kihűtöm, majd kiborítom, és 3 részre vágom.
A habhoz a tejszínt felverem a cukorral és a habfixálóval, majd a hűtőbe teszem.
A krémhez egy nagyobb edényben a mascarponét kikeverem a narancslével és a narancs reszelt héjával, a cukrokkal és a rummal, majd hozzáadom a zselatin fixet, és belekeverem a kandírozott narancshéjat is, ebből nem kell sok. Ehhez adom a felvert habot a hűtőből, és megkenem a tortalapokat úgy, hogy a tetejére és az oldalára is jusson. Díszítem kandírozott narancshéjjal és pisztáciával (de lehet dióval is).
Emlékszem milyen finom volt ez az összeállítás, még biztosan elkészítem máskor is.:))
A következő sütit a Mindmegette Magazin részére készítettem, ebben szerepeltem a 2. számban 2010. októberében. Csak annyit kértek, hogy mák is legyen benne mivel közeleg a karácsony. Nem egy olcsó süti, de igen igen különleges és persze finom is.
GYÖMBÉRES SZILVÁS MÁKOS MASCARPONÉS TORTA:
Hozzávalók:
- A tésztához:
- 1 db alma
- 1 db citrom
- 4 db tojás
- 0,8 dl méz
- 20 dkg vaj
- 2 dl tejföl
- 40 dkg finomliszt
- 1 csomag sütőpor
- 1/2 mokkáskanál őrölt ánizsmag
- 2 mokkáskanál őrölt gyömbér
- 1 mokkáskanál őrölt fahéj
- A mascarponekrémhez:
- 25 dkg mascarpone sajtkrém
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 narancs reszelt héja és leve
- 12 dkg cukor
- 1 mokkáskanál őrölt gyömbér
- 2 dl habtejszín
- 1 csomag zselatinfix
- A mákos krémhez:
- 0,8 dl forró tej
- 20 dkg darált mák
- 8 dkg cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 citrom reszelt héja
- 3 dkg vaj
- 1 evőkanál búzadara
- 1 kávéskanál őrölt fahéj
- 1/2 csomag főzős vaníliás pudingpor
- 2 evőkanál szilvalekvár
- 1 alma reszelve (el is maradhat)
- A szilvazseléhez:
- 1 csomag zselatinfix
- rumaroma vagy rum
- 30 dkg hígabb szilvalekvár
- A tetejére:
- 6 evőkanál szilvalekvár
- csokimáz
Elkészítés: Nem olyan bonyolult, mint első olvasatra.
A tésztához az almát meghámozzuk, lereszeljük. A citrom héját is lereszeljük. A tojást a mézzel, a puha vajjal és a tejföllel kikeverjük, beleszitáljuk a lisztet és a többi hozzávalót. Kézzel alaposan elkeverjük.
A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A sütő saját tepsijét zsírpapírral kibéleljük, és rákanalazzuk a masszát, elsimítjuk (sűrű nokedli szerű az állaga), és kb. 30 perc alatt megsütjük. Hagyjuk kihűlni.
A mascarponés krémhez a tejszínt a cukorral és a zselatinfix-szel keményre verjük, egy másik edényben a mascarponét a vaníliás cukorral és a többi hozzávalóval simára keverjük, majd beleforgatjuk a felvert tejszínhabot is.
A mákos krémhez a 0,8 dl tejet felforraljuk (ne legyen több, mert akkor híg lesz), ráöntjük a darált mákra, beledolgozzuk a cukrokat, a citromhéjat, a fűszereket, a darát, a rumot, a pudingport és a lekvárt is. Ha száraznak találjuk, reszelhetünk bele 1 almát.
A szilvás zseléhez a szilvalekvárt összekeverjük a rummal és a zselatinfix-szel. (Azért keverjük össze, hogy vastagon tudjuk megkenni, és ne csurogjon ki).
A kihűlt tésztát 2 felé vágjuk, és vastagon megkenjük a 3 féle töltelékkel, felülre kerül a mascarpone krém, majd befedjük a másik lappal. Körben is megkenjük szilvalakvárral, és csokimázzal bevonjuk.
A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A sütő saját tepsijét zsírpapírral kibéleljük, és rákanalazzuk a masszát, elsimítjuk (sűrű nokedli szerű az állaga), és kb. 30 perc alatt megsütjük. Hagyjuk kihűlni.
A mascarponés krémhez a tejszínt a cukorral és a zselatinfix-szel keményre verjük, egy másik edényben a mascarponét a vaníliás cukorral és a többi hozzávalóval simára keverjük, majd beleforgatjuk a felvert tejszínhabot is.
A mákos krémhez a 0,8 dl tejet felforraljuk (ne legyen több, mert akkor híg lesz), ráöntjük a darált mákra, beledolgozzuk a cukrokat, a citromhéjat, a fűszereket, a darát, a rumot, a pudingport és a lekvárt is. Ha száraznak találjuk, reszelhetünk bele 1 almát.
A szilvás zseléhez a szilvalekvárt összekeverjük a rummal és a zselatinfix-szel. (Azért keverjük össze, hogy vastagon tudjuk megkenni, és ne csurogjon ki).
A kihűlt tésztát 2 felé vágjuk, és vastagon megkenjük a 3 féle töltelékkel, felülre kerül a mascarpone krém, majd befedjük a másik lappal. Körben is megkenjük szilvalakvárral, és csokimázzal bevonjuk.
A Mindmegette Magazinban Győrfi Viki szép fotói jelentek meg ezekből az egyik:
Csak a sütit nézd, a pufók "szűz" a háttérben én volnék:))
A következő sütit a Guszti (párom) névnapjára készítettem. Rengeteg gyümölccsel amiknél fontos szempont lehet, hogy a mascarpone egyes friss gyümölcsöket nem szeret pl. az ananász, néha a kivit, ha ezeket a gyümölcsöket tesszük bele, konzervet használjunk vagy előtte karamellizáljuk cukorral.
KARIBI ÁLOMTORTA SOK GYÜMÖLCCSEL:
Hozzávalók:
3 db tojás
3 db tojás
- 3 evőkanál cukor
- 2 evőkanál darált mák
- 1 evőkanál liszt
- 1/2 csomag sütőpor
- 1 kávéskanál vanília kivonat
- pici só
- A málnás krémhez:
- 25 dkg mascarpone
- 20 dkg tejföl
- 1 dl habtejszín
- 2 evőkanál porcukor
- 30 dkg málna (fagyasztott)
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 csomag lapzselatin
- 1/2 csomag habfixáló
- A kókuszos krémhez:
- 25 dkg mascarpone
- 20 dkg tejföl
- 1 dl habtejszín
- 2 evőkanál porcukor
- 10 dkg kókuszreszelék
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 csomag lapzselatin
- 1/2 csomag habfixáló
- őszibarack befőtt kockára vágva (3-4 darab)
- 1 marék kandírozott narancshéj
- (ha nincs, 2 narancs reszelt héja)
- Valamint:
- 3 evőkanál lekvár
- a díszítéshez pár szem gyümölcs
- kevés darált pisztácia
Elkészítés:
A tésztához a tojásokat szétválasztom, 1 kanál cukrot és pici sót adok a sárgájákhoz meg a vanília kivonatot, és jól kikeverem. A fehérjéhez a maradék 2 kanál cukrot adom, és kemény habbá verem géppel. A mákot ledarálom (jó a kávédaráló is), és belekeverem a tojáshabba, majd hozzáadom a többi hozzávalót. Kapcsos, 26 cm-es kerek formát kibélelek zsírpapírral és ebbe öntöm a piskótát. Előmelegített, 180 fokos sütőben kb. 18 percig sütöm.
Kifordítom, lehúzom a zsírpapírt, és visszateszem a kapcsos formába, hűlni hagyom.
A krémek szinte egyformán készülnek, az ízesítésben különböznek.
2 tálat veszek elő, mindegyikbe beleteszem a mascarponét, a cukrot, a
tejfölt, a vaníliás cukrot, és géppel kikeverem.
A 2 dl tejszínt egy másik tálban kevéske cukorral és 1 csomag habfixálóval kemény habbá verem, majd elfelezem, és ezt is a két tálba kanalazom.
A 2 csomag lapzselatint beáztatom, majd a leírásnak megfelelően kb. 1 dl vízzel egy edényben felteszem melegedni, de csak addig, hogy feloldódjon a zselatin. Kihűtöm, egy keveset hagyok a tetejére, a többit elfelezem, és belecsurgatom a 2 mascarponés krémbe.
Most ízesítem őket, az egyikbe belekeverem a málnát, a másikba a kókuszreszeléket, a barackkockákat meg a kandírozott narancshéjat. Most van egy fehér kókuszos-barackos krémem és egy szép rózsaszín málnás krémem.
A kapcsos formában lévő piskótát a 3 kanál lekvárral megkenem, és rákanalazom alulra a málnás krémet, elsimítom, erre kerül a kókuszos krém, elsimítom. Gyümölcsdarabokkal díszítem, és a maradék zselatinnal csak átkenem egy ecset segítségével. Pisztáciával meghintem, és hűtőbe teszem pár órát dermedni, még jobb egy éjszakát.
A tésztához a tojásokat szétválasztom, 1 kanál cukrot és pici sót adok a sárgájákhoz meg a vanília kivonatot, és jól kikeverem. A fehérjéhez a maradék 2 kanál cukrot adom, és kemény habbá verem géppel. A mákot ledarálom (jó a kávédaráló is), és belekeverem a tojáshabba, majd hozzáadom a többi hozzávalót. Kapcsos, 26 cm-es kerek formát kibélelek zsírpapírral és ebbe öntöm a piskótát. Előmelegített, 180 fokos sütőben kb. 18 percig sütöm.
Kifordítom, lehúzom a zsírpapírt, és visszateszem a kapcsos formába, hűlni hagyom.
A krémek szinte egyformán készülnek, az ízesítésben különböznek.
2 tálat veszek elő, mindegyikbe beleteszem a mascarponét, a cukrot, a
tejfölt, a vaníliás cukrot, és géppel kikeverem.
A 2 dl tejszínt egy másik tálban kevéske cukorral és 1 csomag habfixálóval kemény habbá verem, majd elfelezem, és ezt is a két tálba kanalazom.
A 2 csomag lapzselatint beáztatom, majd a leírásnak megfelelően kb. 1 dl vízzel egy edényben felteszem melegedni, de csak addig, hogy feloldódjon a zselatin. Kihűtöm, egy keveset hagyok a tetejére, a többit elfelezem, és belecsurgatom a 2 mascarponés krémbe.
Most ízesítem őket, az egyikbe belekeverem a málnát, a másikba a kókuszreszeléket, a barackkockákat meg a kandírozott narancshéjat. Most van egy fehér kókuszos-barackos krémem és egy szép rózsaszín málnás krémem.
A kapcsos formában lévő piskótát a 3 kanál lekvárral megkenem, és rákanalazom alulra a málnás krémet, elsimítom, erre kerül a kókuszos krém, elsimítom. Gyümölcsdarabokkal díszítem, és a maradék zselatinnal csak átkenem egy ecset segítségével. Pisztáciával meghintem, és hűtőbe teszem pár órát dermedni, még jobb egy éjszakát.
Nyammiiii!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése