Tegnap ígértem, hogy megsütöm és meg is sütöttem. Bármilyen gyümölccsel, esetleg a nélkül csak mazsolával is nagyon finom, én azért választottam az áfonyát, mert volt itthon a fagyasztóba és a friss epret inkább megettem magában:-)
EGYSZERŰ TÚRÓTORTA, ÁFONYÁVAL:
Hozzávalók:
a tésztához:
1 egész tojás
5 dkg cukor
10 dkg vaj
15 dkg liszt
fél csomag sütőpor
pici só
fél csomag vaníliás cukor
túrókrémhez:
0,5 kg tehéntúró
0,4 dl tej
4 dl tejföl 20 %
3 db tojás
1 csomag főzős vanília pudingpor
15-20 dkg cukor
1 citrom reszelt héja
1,5 csomag vaníliás cukor
5 dkg vaj
tetejére:
1 doboz áfonya (20 dkg)
Elkészítés: Először a tésztát állítom össze, a puha vajat összekeverem az összes hozzávalóval, pár percet pihentetem a hűtőben,majd attól függően, milyen tepsibe teszem (én szeretem a szögleteset,mert így könnyű tálcára tenni és nem foglal annyi helyet a hűtőben, mint a kerek) a tepsi alját kikenem vajjal és bele nyomkodom a tésztát, lehetne nyújtani is az állagát tekintve, de így gyorsabb.
A sütőt előmelegítem 170 C fokra.
Beteszem a tésztát és kb 15 percig elősütöm.
Túrótöltelék: Először a száraz hozzávalókat teszem egy nagyobb tálba, túró, pudingpor, cukor, vaníliás cukor, összekeverem, majd az egész tojások, a tejföl, vaj, összekeverem végül most már géppel keverve hozzáadom a tejet is. Legvégén reszelem bele a citromhéjat.
Ezt az egészet ráöntöm a tésztára, meghintem az áfonyával , majd visszatolom a sütőbe és min. 60 percig sütöm. Tűpróba.
Majd elzárom a sütőt, de a melegben hagyom kihűlni.
Jó étvágyat hozzá!
Nem fogok varázsolni inkább megosztom a sütemények iránti szenvedélyes lelkesedésemet, hókuszpókusz helyett pedig könnyen elkészíthető recepteket kínálok.
2015. 05. 31.
2015. 05. 29.
Fűszeres tarja szeletek, tejszínes-sajtos-brokkolival és grillezett sajttal, illetve majdnem bakonyi csirkemell és egy igazi"váló ok" a tökfőzelék:-)
Szakácsnak főztem ma, de jól sikerült, így megosztom Veletek is. Ma a cél az volt, hogy könnyű ételt készítsek, ne kelljen sokat mosogatni szóval olyan mindenhogyan kímélőset.
Egy régi barátom jött vendégségbe, így aztán Neki próbáltam remekelni:-)
A köretet szoktam olyankor is csinálni, ha éppen diétázom, mert magában is finom.
FŰSZERES TARJA SZELETEK, TEJSZÍNES-SAJTOS-BROKKOLIVAL:
Hozzávalók:
5-6 vastagabb szelet tarja
1 csomó újhagyma
5 dkg zsír vagy vaj
só, őrölt borskeverék,
őrölt kömény,
curry fűszerkeverék,
2,5 dl tejszín 30%
3 dl tejföl 20 %
15 dkg reszelt sajt
2 fej (1 kg) brokkoli
só, őrölt bors,
3 egész tojás
Elkészítés: A brokkoli rózsákat levágom a torzsáról és sós vízben előfőzöm, leszűröm. Egy közepes méretű sütőedényt kibélelek sütőpapírral és ebbe helyezem a a brokkoli rózsákat, szorosan egymásmellé. Sózom, borsozom.
A sütőt előmelegítem170 C fokra.
A tejszínt, a tejfölt, a tojásokat és a reszelt sajtot összekeverem, az egészet ráöntöm a brokkolikra, elsimítom, majd 30 percig sütöm, készen is van.
A tarja szeletek mindkét oldalát az összes fűszerrel meghintem, sütőzacskóba teszem,mellé rakom a zsiradékot és az újhagymát.
A sütőt 200 C fokra állítom, a sütőzacskót zárom és 1 órán át sütöm, ezután már csak tálalni kell.
A grillsajtot meghintettem grillsajt fűszerkeverékkel és vajon mindkét oldalát megpirítottam, vigyázzunk ezzel a fűszerrel, óvatosan mert nagyon sós!
Majdnem bakonyi csirkemell:
Hozzávalók:
4 db csirkemell filé
30 dkg zöldbab
1 fej vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
3 dl tejföl
kevés kolozsvári szalonna apróra vágva
só, bors,fűszarpaprika,
2-3 evőkanál házi lecsó vagy
1-2 db paprika, 1-2 db paradicsom
kevés balzsamecet (vagy ecet)
kevés zsiradék (olaj, vaj vagy zsír)
kevés liszt
Elkészítés: A csirkemelleket vékony csíkokra vágom, a többi hozzávalót is apróra feldarabolom. A szalonnával, hagymával kezdem a lecsó következik utána, végül a húst is belekeverem, ezután fűszerezem és felöntöm egy kis vízzel , majd fedő alatt párolom,kevergetem és ha szükséges még öntök alá egy kis vizet. 20 perc múlva hozzákeverem a zöldbabot is, lefedem, 10 perc alatt készen van.
Ezután az egész tetejére hintek egy púpos kiskanálnyi lisztet, elkeverem, majd a tejfölt is hozzáadom, rottyantok rajta egyet és készen van.
Most kérésre rizzsel tálaltam, de én jobban szeretem ehhez az ételhez a nokedlit.
Már lehet kapni friss főzőtököt (én imádom), úgyhogy a héten csináltam tökfőzeléket is.
Volt egy ismerősöm, aki ezt az ételt "VÁLÓ OK"-nak hívta,annyira nem szerette. Nos én nem vagyok így vele, igaz csak a friss tökből készített tökfőzeléket szeretem, a fagyasztottat én sem.
A receptet most nem írom le, mert korábban már megosztottam veletek, de a képet azt igen:
Ma a terveim szerint még sütök egy túrótortát, tészta nélkülit, áfonyával, de ezt majd legközelebb .....
Jó étvágyat!
:-)
Egy régi barátom jött vendégségbe, így aztán Neki próbáltam remekelni:-)
A köretet szoktam olyankor is csinálni, ha éppen diétázom, mert magában is finom.
FŰSZERES TARJA SZELETEK, TEJSZÍNES-SAJTOS-BROKKOLIVAL:
Hozzávalók:
5-6 vastagabb szelet tarja
1 csomó újhagyma
5 dkg zsír vagy vaj
só, őrölt borskeverék,
őrölt kömény,
curry fűszerkeverék,
2,5 dl tejszín 30%
3 dl tejföl 20 %
15 dkg reszelt sajt
2 fej (1 kg) brokkoli
só, őrölt bors,
3 egész tojás
Elkészítés: A brokkoli rózsákat levágom a torzsáról és sós vízben előfőzöm, leszűröm. Egy közepes méretű sütőedényt kibélelek sütőpapírral és ebbe helyezem a a brokkoli rózsákat, szorosan egymásmellé. Sózom, borsozom.
A sütőt előmelegítem170 C fokra.
A tejszínt, a tejfölt, a tojásokat és a reszelt sajtot összekeverem, az egészet ráöntöm a brokkolikra, elsimítom, majd 30 percig sütöm, készen is van.
A tarja szeletek mindkét oldalát az összes fűszerrel meghintem, sütőzacskóba teszem,mellé rakom a zsiradékot és az újhagymát.
A sütőt 200 C fokra állítom, a sütőzacskót zárom és 1 órán át sütöm, ezután már csak tálalni kell.
A grillsajtot meghintettem grillsajt fűszerkeverékkel és vajon mindkét oldalát megpirítottam, vigyázzunk ezzel a fűszerrel, óvatosan mert nagyon sós!
Majdnem bakonyi csirkemell:
Hozzávalók:
4 db csirkemell filé
30 dkg zöldbab
1 fej vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
3 dl tejföl
kevés kolozsvári szalonna apróra vágva
só, bors,fűszarpaprika,
2-3 evőkanál házi lecsó vagy
1-2 db paprika, 1-2 db paradicsom
kevés balzsamecet (vagy ecet)
kevés zsiradék (olaj, vaj vagy zsír)
kevés liszt
Elkészítés: A csirkemelleket vékony csíkokra vágom, a többi hozzávalót is apróra feldarabolom. A szalonnával, hagymával kezdem a lecsó következik utána, végül a húst is belekeverem, ezután fűszerezem és felöntöm egy kis vízzel , majd fedő alatt párolom,kevergetem és ha szükséges még öntök alá egy kis vizet. 20 perc múlva hozzákeverem a zöldbabot is, lefedem, 10 perc alatt készen van.
Ezután az egész tetejére hintek egy púpos kiskanálnyi lisztet, elkeverem, majd a tejfölt is hozzáadom, rottyantok rajta egyet és készen van.
Most kérésre rizzsel tálaltam, de én jobban szeretem ehhez az ételhez a nokedlit.
Már lehet kapni friss főzőtököt (én imádom), úgyhogy a héten csináltam tökfőzeléket is.
Volt egy ismerősöm, aki ezt az ételt "VÁLÓ OK"-nak hívta,annyira nem szerette. Nos én nem vagyok így vele, igaz csak a friss tökből készített tökfőzeléket szeretem, a fagyasztottat én sem.
A receptet most nem írom le, mert korábban már megosztottam veletek, de a képet azt igen:
Ma a terveim szerint még sütök egy túrótortát, tészta nélkülit, áfonyával, de ezt majd legközelebb .....
Jó étvágyat!
:-)
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)