2014. 09. 02.

SZÍNES CSOKITORTA KÓKUSZLISZTTEL, KARAJSZELETEK PARMEZÁNOS KARFIOL ALATT, illetve ZÖLDSÉG KROKETT RÁNTOTT HALLAL

Ez volt a szülinapi tortám és a szülinapi ebédem,  megcsinálhattam magamnak:) de amúgy jó volt, ízlett , bár a tortát nem ilyennek képzeltem el.

A szokásos tejszínes főzött csokikrémet készítettem el, mert a jón nem változtatok, de a tésztába tettem ételszínezéket, hogy egy kicsit tarka legyen.
A hús pedig olyasmi mint a Dubarry, de nem besamellel készült, hanem egyszerűbben.

SZINES CSOKITORTA KÓKUSZLISZTTEL:
Hozzávalók: a tésztához
8 tojás
25 dkg kókuszliszt
3 evőkanál liszt

1 evőkanál holland kakaópor
1-1 kiskanál ételszínező, sárga és piros
10 dkg olvasztott teavaj
8 evőkanál cukor
1 csomag sütőpor


Krémhez:
30 dkg teavaj
250 ml habtejszín
18 dkg cukor
8 dkg holland kakaópor
1 dl presszókávé

Tetejére:
30 dkg étcsoki
2 dkg fehér csoki
10 dkg teavaj

Elkészítés: 

Nagyon egyszerű, először a krémmel kezdem, mert annak hűlnie , majd dermednie kell. Egy közepes edénybe felteszem forrni a hozzávalókat (a kakaópor nélkül), kevergetem közben, de nem ragad le, és pontosan 12 percig forralom, majd beleszitálom a tűzről levéve a kakaóport, jól elkeverem, a gyorsaság kedvéért jégen lehűtőm, majd a hűtőbe teszem, hogy megdermedjen.
Dermedés után géppel kikeverem, jó habosra, és készen is van.

A piskótához 3 tésztát készítek, 6 tojásból egy kakaósat, és 2-2 tojásból a másik két színeset. Egyformán készítem, a tojásokat nem választom szét, mert ha kb. 8-10 percig géppel keverem, ugyanazt a hatást érem el, mintha külön választanám a fehérjétől a sárgáját. 3 edényben dolgozom, és a végén keverem csak bele az ételfestéket.


A kerek tortaformát sütőpapírral kibélelem, és 2 részletben sütöm meg a piskótát úgy, hogy először a kakaós felét öntöm bele, majd körbe csurgatom először az egyik színnel, majd körbe csurgatom spirálos alakban a másik színnel.


Az ételfesték az állagát megváltoztatja, így nem elég neki 12 perc sütés, hanem pont a duplájára van szükség 180 C fokon, tehát 24 percre, de tűpróbával ellenőrzöm.


Ezután kiborítom, félbe vágom mind a két megsült tésztát, így 4 kerek lapot kapok, amit megtöltök a felhabosított krémmel. A tetejére nem kell, mert arra az  olvasztott csoki kerül.



Egy edényben megolvasztom a vajjal az étcsokit, a másikban óvatosan a fehét csokit és az étcsokival bevonom, a fehér csokit meg csak úgy rányomkodom a tetejére. Lehetett volna szebben is, de nehéz dolgozni a fehér csokival vagy én vagyok béna, olyan grízes lett nekem, olyan hamar dermedt.




KARAJ SZELETEK PARMEZÁNOS KARFIOL ALATT:
Hozzávalók:
karaj szeletek 2-3 szelet fejenként
1 szép nagy karfiol
1 db zsemle
1 db tojás
snidling
őrölt bors

parmezán sajt reszelve
érlelt trappista sajt reszelve
petrezselyem levél

Elkészítés:
A karfiolt rózsáira szedem és sós vízben megfőzöm. A főzőlevet ráöntöm a zsemlére, hogy felpuhuljon, majd szűrőre teszem és jól kinyomkodom. Hozzá keverem a megfőtt karfiolt, a tojást, a reszelt érlelt trappistát, az apróra vágott snidlinget és petrezselyem levelet, sózom, borsozom és ezt a keveréket ráhalmozom az előzőleg lisztbe forgatott és kisütött karaj szeletekre.



Rászelek annyi parmezánt, amennyit lehet és előmelegített 200 C-fokos sütőben , légkeveréssel segítve a pirulást, megsütöm.



Krumplipürével tálaltam és kovászos uborkával, fincsi volt:)

A halat együtt horgásztuk Csőváron a "Pista bácsival", a héten 3 x is voltunk kinn és mindannyiszor fogott egy szép pontyot és a reszlit is. Az első közel 4 kg-osból lett a rántott hal, amihez egy egyszerű brokkolis krokettet készítettem, hogy valamit ide Nektek is fel tudjak rakni.

BROKKOLIS ZÖLDSÉG KROKETT:
Hozzávalók:
1 fej brokkoli
2 db karalábé
4 db közepes méretű burgonya

4-5  db tojás
petrezselyem levél, 
újhagyma
őrölt bors
liszt
olaj
zsemlemorzsa



Elkészítés: ez is egyszerű, csak el kell kezdeni és kevés alapanyagból, jó nagy mennyiségű krokett készül, ami finom is és különleges is.
A zöldségeket sós vízben puhára főzzük, majd összetörjük. 2 db tojást felverünk, ebbe forgatjuk majd meg a kroketteket, a többi alapanyagot  mind hozzáadjuk a zöldségekhez és egy közepesen puha állagú tésztát kapunk. Lisztezett kézzel kisebb hurkákat sodorunk, ezeket tetszőleges 1, 5- 2 cm-es darabokra vágjuk, (nem baj ha nem szép, mert sütés előtt tudunk rajta még alakítani), majd tojásba és zsemlemorzsába forgatjuk. Forró olajban kisütjük.

Snidlinges tartár mártással tálaltam:)