GESZTENYÉS, ALMAKOMPÓTOS SÜTI:
Hozzávalók:
- egy 30 x 25 cm-es kisebb tepsihez:
- A tésztához:
- 4 tojás
- 1 evőkanál holland kakaópor
- 2 evőkanál olaj
- 1 csomag vaníliás cukor
- 4 evőkanál cukor
- 3 evőkanál finomliszt
- 1 csomag sütőpor
- só
- A töltelékhez:
- 2 darab almából kompót:
- (cukor, fahéj, szegfűszeg, citromhéj, alma)
- 25 dkg gesztenyemassza
- 20 dkg margarin
- rumaroma
- 8 dkg cukor
- 5 dl habtejszín
- 8 dkg cukor
- 2 csomag zselatinfix
Elkészítés:
A tésztához a tojásokat szétválasztom, a fehérjét kemény habbá verem, a sárgáját a cukorral, az olajjal és a kakaóporral szintén jól kikeverem, majd mehet bele a sütőpor és a liszt, végül óvatosan a fehérjehab.
A sütőt előmelegítem 170 fokra, egy kisebb tepsit kibélelek zsírpapírral, és belesimítom a tésztát. Kb. 22 percig sütöm (tűpróba).
A kompótból az almát kisebb cikkekre vágom.
A gesztenyemasszából egy picit félreteszek a díszítéshez, a többit a cukorral és a puha margarinnal és a rumaromával habosra keverem.
Egy másik tálban a tejszínt a cukorral és a zselatinfix-szel keverem tartós habbá.
A tésztát kifordítom egy tálcára, ha kihűlt, rákenem a gesztenyemasszát, erre helyezem az almacikkeket, majd a habbal betakarom. Díszítem, és megszilárdulás után szeletelem.
A sütőt előmelegítem 170 fokra, egy kisebb tepsit kibélelek zsírpapírral, és belesimítom a tésztát. Kb. 22 percig sütöm (tűpróba).
A kompótból az almát kisebb cikkekre vágom.
A gesztenyemasszából egy picit félreteszek a díszítéshez, a többit a cukorral és a puha margarinnal és a rumaromával habosra keverem.
Egy másik tálban a tejszínt a cukorral és a zselatinfix-szel keverem tartós habbá.
A tésztát kifordítom egy tálcára, ha kihűlt, rákenem a gesztenyemasszát, erre helyezem az almacikkeket, majd a habbal betakarom. Díszítem, és megszilárdulás után szeletelem.
Ha nincs kicsi tepsink, akkor arányosan több tojásból készítsük a tésztát, és a gesztenyemasszából is 2 csomaggal vegyünk.
KÖNNYŰ, KEVERT GESZTENYÉS SÜTI:
Hozzávalók:
A tésztához:- 20 dkg margarin
- 4 tojás
- 12 dkg cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 citrom reszelt héja
- 1 evőkanál holland kakaópor
- 1,5 dl tejföl
- 1 db alma pépesre reszelve
- 1 csomag sütőpor
- 38 dkg liszt
- A krémhez:
- 2 dl növényi tejszín
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 csomag habfixáló
- 10 dkg puha margarin
- 25 dkg gesztenyemassza
- 5 dkg cukor
- rumaroma
- 1 evőkanál almapép
- Valamint:
- csokireszelék
- 4 evőkanál lekvár
Elkészítés:
A tésztához a puha margarint, a cukrokat és az almapépet géppel pár percig keverjük, majd mehet bele a többi hozzávaló, de innen már kézzel keverjük tovább.
190 fokra előmelegített sütőben, zsírpapírral bélelt lapos 33 cm x 30 cm-es tepsiben kb. 25 percig sütjük. (Tűpróba!) Kivesszük és hűlni hagyjuk.
A habot a vaníliás cukorral és a habfixálóval felverjük.
Egy másik tálban a puha gesztenyemasszát a margarinnal és a rumaromával, az almapéppel és a cukorral habosra keverjük, majd a tejszínhabbal óvatosan összeforgatjuk.
A kihűlt tésztát lekvárral megkenjük és rákanalazzuk a gesztenyés krémet. Nagy késsel elsimítjuk, a tetejét csokireszelékkel díszítjük.
190 fokra előmelegített sütőben, zsírpapírral bélelt lapos 33 cm x 30 cm-es tepsiben kb. 25 percig sütjük. (Tűpróba!) Kivesszük és hűlni hagyjuk.
A habot a vaníliás cukorral és a habfixálóval felverjük.
Egy másik tálban a puha gesztenyemasszát a margarinnal és a rumaromával, az almapéppel és a cukorral habosra keverjük, majd a tejszínhabbal óvatosan összeforgatjuk.
A kihűlt tésztát lekvárral megkenjük és rákanalazzuk a gesztenyés krémet. Nagy késsel elsimítjuk, a tetejét csokireszelékkel díszítjük.
A tésztát borítsuk tálcára rögtön, mert törékeny.
még folytatom.......
még folytatom.......
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése