Amikor gyerek voltam akkor max. a meggymártás volt a főtt marhahúshoz és valahogy nincs a Top 10-ben nálam, de a saját konyhámban már bátrabban próbálkozom a wok-os ételek mellett az egyéb gyümölcsös húsokkal.
A gyümölcs kiválasztásnál azt vettem észre, hogy minél húsosabb és aromásabb vagyis ízletesebb egy gyümölcs, természetesen annál finomabb az elkészült étel. A meggy mellett igen finomak a barackok, az ananász, a szilva, narancs, alma. A cseresznyétől, egrestől, körtétől nem vagyok úgy elájulva, a málna és a ribizli nagyon fincsi, de azokat a sok mag miatt szűrni kell.
A gyümölcsös húsokhoz illő fűszerek: fahéj, fokhagyma, édes chili, kurkuma, gyömbér, koriander, mild curry, színes borsok, ánizs, bazsalikom, méz, kókusz reszelék, én főleg ezeket szoktam használni.
A sütéshez pedig mivel elektromos a főzőlapom, lapos és magasabb falú serpenyőt használok, mert a wok serpenyőnek nagyon keskeny a talpa ami a hővel érintkezik és úgy vettem észre, hogy nem jó így a hőátadás. A pirításhoz pedig magas hőre van szükségem.
őszibarackos pirított sertéscsíkok |
őszibarackos pirított sertéscsíkok |
Hozzávalók:
hozzávalók |
fejenként 1 szelet sertés comb
egészen vékony csíkokra vágva
1 darabka friss gyömbér reszelve
3 gerezd fokhagyma reszelve
fél citrom héja reszelve és leve
1 mokkáskanál mild curry
1 mokkáskanál kurkuma
1 mokkáskanál őrölt fahéj
2 evőkanál méz
2 evőkanál szójaszósz
2 mokkáskanál durvára darált színes bors
1 db chili paprika ereit és magját kiszedve, szeletelve
kevés só 8 db őszibarack pucolva és cikkekre vágva
Elkészítés: Egy nagyobb serpenyőben kevés olajon a sertéscomb csíkokat fehéredésig pirítom, ezután hozzáadom a fűszereket és a chilit, tovább pirítom állandó kevergetés mellett.
olajon pirítom a húst, chilit és a fűszereket |
citromlé és héja, szójaszósz, gyömbér, fokhagyma és őszibarack is belekerült |
amikor elkészül ilyen sűrű szaftja lesz |
Pirított párolt rizzsel tálalom.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése