Az almatortához szinte semmi nem kell, szegényebb napokon tökéletesen megfelel, illetve bármilyen más gyümölccsel el lehet készíteni, gondolok a szilvára, a sárgabarackra, de én most, hogy már sül a süti csak azt mondhatom, hogy kevés finomabb illat van, mint a karamellizált fahéjas sült alma illata!
Ha nincs otthon kardamom, nem számít, ha barack sincs akkor legyen 2 db alma és a fűszerek, esetleg mazsola.
Ír almatorta |
az íze is olyan finom, mint az illata:) |
Hozzávalók: 22 cm-es formához
alapanyagok, alig kell hozzá valami |
33 dkg finom liszt
12 dkg vaj
10 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
fél csomag sütőpor
1 db tojás
1 dl tej
pici só
1 db alma
2-3 db barack
fél mokkáskanál őrölt fahéj
4-5 db zöld kardamom belső magjai
fél mokkáskanál őrölt gyömbér
2 lapos evőkanál cukor
Elkészítés: A puha vajat a liszttel elmorzsolom, majd hozzáadom a felvert tojást, a tejet és a sót meg a vaníliás cukor felét. Összekeverem és egy egészen lágy tésztát kapok.
A sütőt előmelegítem 175 C fokra.
Egy közepes méretű pite tálat (vagy hőálló tányért) kivajazok és ebbe nyújtom vagy nyomkodom bele a tészta felét.
a fele tésztára rászeletelem a gyümölcsöket |
Egy tálkában összekeverem a 2 evőkanál cukrot a fahéjjal és a gyömbérrel, a kardamom magokkal és a fél vaníliás cukorral. Ezt a keveréket szórom a gyümölcsök tetejére. (jobb, ha kávédarálóban összedaráljuk a kardamom miatt)
meghintem a cukor-fahéj-gyömbér-kardamom-vaníliás cukor keverékkel |
befedem a maradék tésztával a leeső részekkel díszítem |
Egy pohárba kevés tejet öntök, ezt ecsettel szétkenem a tészta tetején, meghintem vékonyan kristály cukorral és betolom az előmelegített sütőbe 55-60 percre.
hát nem gyönyörűűűű:) |
a süti a képen egy kissé életlen, na de a tányéron a fény, az éles:) |
Rachel Allen puhára felvert tejszínt javasol mellé.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése