még nem dermedt meg tökéletesen |
RÉSZEGES ÁFONYÁS TÚRÓSZELET:
Hozzávalók:
tészta:
4 tojás
4 evőkanál liszt
1 evőkanál kakaópor
2 evőkanál olaj
4 evőkanál cukor
pici só
fél csomag sütőpor
Krém:
0,5 kg túró
2 dl habtejszín
1 dl tejföl
4 evőkanál porcukor
a piskóta csíkok díszítésnek vannak bele téve |
15 dkg áfonya (kék és piros)
1 citrom reszelt héja
1 csomag zselatin fix
1 csomag habfixáló
0,5 dl gyümölcs pálinka
Tetejére:
4 evőkanál cukor
3 evőkanál kakaópor
4 evőkanál víz
5-6 dkg vaj
Elkészítés: A tésztához a tojásokat szétválasztom, a fehérjéből kemény habot verek a sárgájához hozzáadom a cukrot, kakaóport és olajat és ezt is jól kikeverem, majd hozzáadom a lisztet, sütőport és a fehérjék kemény habját.
A sütőt előmelegítem 180 C fokra, a sütő méretének megfelelő nagyobb tepsibe sütőpapírt helyezek, erre csurgatom a piskótát, szétterítem egy lapáttal, majd pár perc alatt (7-8 perc) megsütöm, majd hagyom kihűlni.
leöntve csokimázzal |
A krémhez két tálat veszek elő, az egyikben a tejszínt a habfixálóval és a porcukorral kemény habbá verem. A másik tálban a túrót, a citromhéjat, az áfonyát , a tejfölt a vaníliás cukrot, a zselatin fixet és a pálinkát keverem össze, majd a felvert tejszínhabot is belekeverem.
A kihűlt piskóta széleit vékonyan levágom, 2-2 vékony csíkban. A maradék tésztát felezem.
Az alsó lapot tálcára teszem, erre kanalazom a krém majdnem felét, beleállítom a 4 vékony csíkot és rákanalazom a maradék túrós krémet.
A tetejére rakom a másik piskóta lapot, egy kicsit lenyomkodom, az oldalán a túrós krémet elsimítom, majd a hűtőbe teszem, amíg a csokimázat elkészítem.
A csokimáz hozzávalóit egy kisebb edényben felmelegítem, addig kevergetem amíg sima, fényes nem lesz és ráöntöm a sütemény tetejére, késsel elsimítom, majd hagyom dermedni.
Dermedés után felszeletelem.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése