ÜNNEPI PITE: ALMÁS-MÁKOS TÖLTELÉKKEL:
Hozzávalók:
Tészta:
40 dkg zsiradék (20 dkg margarin és 20 dkg zsír)
85 dkg finom liszt
1 dl tejföl
10 dkg barna cukor (jó a fehér is)1 csomag vaníliás cukor
1 csomag élesztő
só
1 tojás és 1 tojás fehérje
Almás töltelék:
2,2 kg alma
12 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
kevés zsemlemorzsa
őrölt fahéj
Mákos töltelék:
10 dkg darált mák
7 evőkanál házi meggydzsem
3 dkg aszalt vörös áfonya
3 dkg vegyes aszalt gyümölcs
3 dkg kandírozott narancshéj
őrölt fahéj
reszelt citromhéj
vaníliás cukor
fehér rum
Tetejére:
1 tojás sárgája
Elkészítés:
A zsiradékot gyorsan eldolgozom a többi hozzávalóval, majd a felét egy nagy tepsibe belerakom, a széleit a kezemmel eligazgatom, majd előmelegített 180 C fokos sütőben 12 perc alatt elősütöm.
A mákos töltelékhez mindent egy hőálló tálba teszek, és összekeverem.
A tészta másik felét is kinyújtom, most viszont a széleit késsel egyenesre vágom, mert a maradék tésztából kis csillagokat fogok kiszúrni.
Az elősütött tésztára először a mákos bejgli tölteléket terítem szét, erre halmozom az almás tölteléket. A tetejére sodrófa segítségével ráhelyezem a tésztát, a levágott darabokból kiszúrt csillagokat csillagokat ráteszem a tetejére, tojás sárgájával megkenem és apró pici cukor hópelyhekkel díszítem.
Visszatolom a sütőbe és 175-180 C fokon készre sütöm. Kihűlés után szeletelem.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése