2011. 12. 18.

ÜNNEPI PITE: ALMÁS-MÁKOS TÖLTELÉKKEL

A tésztája hagyományos omlós, ami új, hogy az almatöltelék alá tettem egy réteg mákos bejgli tölteléket. Na persze nem álltam neki külön csinálni, hanem a tegnapi bejgli sütésnél több lett a mákos töltelék, mint amennyit be tudtam tekerni, így adta magát, hogy a mai pitébe rakom.



ÜNNEPI PITE: ALMÁS-MÁKOS TÖLTELÉKKEL:
Hozzávalók:
Tészta:
40 dkg zsiradék (20 dkg margarin és 20 dkg zsír)
85 dkg finom liszt

1 citrom reszelt héja
1 dl tejföl
10 dkg barna cukor (jó a fehér is)
1 csomag vaníliás cukor
1 csomag élesztő

1 tojás és 1 tojás fehérje

Almás töltelék:
2,2  kg alma
12 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
kevés zsemlemorzsa
őrölt fahéj
Mákos töltelék:
10 dkg darált mák
7 evőkanál házi meggydzsem
3 dkg aszalt vörös áfonya
3 dkg vegyes aszalt gyümölcs
3 dkg kandírozott narancshéj
őrölt fahéj
reszelt citromhéj
vaníliás cukor
fehér rum
Tetejére: 
1 tojás sárgája


Elkészítés:
A zsiradékot gyorsan eldolgozom a többi hozzávalóval, majd a felét egy nagy tepsibe belerakom, a széleit a kezemmel eligazgatom, majd előmelegített 180 C fokos sütőben 12 perc alatt elősütöm.

Ez idő alatt a tölteléket elkészítem: Az almákat megpucolom és lereszelem egy olyan tálba amibe egy nagyobb szűrőt is beleteszek, hogy a levét könnyen ki tudjam nyomkodni. (az almalét megiszom , isteni) Hozzáadom  a fahéjat, zsemlemorzsát végül megszórom cukrokkal.



A mákos töltelékhez mindent egy hőálló tálba teszek, és összekeverem. 


A tészta másik felét is kinyújtom, most viszont a széleit késsel egyenesre vágom, mert a maradék tésztából kis csillagokat fogok kiszúrni. 


Az elősütött tésztára először a mákos bejgli tölteléket terítem szét, erre halmozom az almás tölteléket. A tetejére sodrófa segítségével ráhelyezem a tésztát, a levágott darabokból kiszúrt csillagokat csillagokat ráteszem a tetejére, tojás sárgájával megkenem és apró pici cukor hópelyhekkel díszítem.


Visszatolom a sütőbe és 175-180 C fokon készre sütöm. Kihűlés után szeletelem.








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése