2011. 12. 23.

ÜNNEPI HÚSÉTEL: LEVELES TÉSZTÁBA GÖNGYÖLT KARAJ, DIÓVAL, VÖRÖS ÁFONYÁVAL, MARCIPÁNNAL

Egy újabb ünnepi, de könnyed ételt mutatok be. Nem rettenetesen drága mégis egy mutatós és finom étel, ami fontos, hogy az alapanyagok jól legyenek összeválogatva.
A leveles tészta a Tante Fanny friss tésztája legyen, (ne valami fagyasztott), a dió friss legyen, és nem muszáj karajból készíteni, akár csirkemell vagy pulykamell is lehet.
A Tante Fanny tésztával nagyon elégedett vagyok, papíron megfelelően ki van nyújtva, csak kitekerem és már tölthető is és sütni a papírral együtt teszem be.

Mire a sütőbe tettem 1 óra telet el, ezután még 55 percig sütöttem és a felszeletelés előtt fél órát vártam vele, úgyhogy kb. 2,5 óra a elkészítési ideje.

a "húsbejgli" még hidegen is finom


LEVELES TÉSZTÁBA GÖNGYÖLT KARAJ, DIÓS TÖLTELÉKKEL, VÖRÖS ÁFONYÁVAL ÉS MARCIPÁNNAL:

Hozzávalók:
1 csomag friss leveles tészta(nyújtott)
5-6 szelet karaj
15 dkg durvára darált dió
15 szem szép dió
2 db tojás
8 dkg reszelt sajt
2 evőkanál tejföl
1 db közepes méretű lila hagyma
olaj
liszt
5 dkg aszalt vörös áfonya
5 dkg marcipán kockára vágva


csak félig rakom a húst
Fűszerezéshez:
durvára darált színes bors
őrölt fahéj
koriander levél



Elkészítés: a hússzeleteket egészen vékonyra kiklopfolom, sózom, meghintem liszttel és kevés forró olajban gyorsan, csak kifehéredésig sütöm, hogy ne keményedjen meg. Tálra teszem amíg a tölteléket elkészítem.

feltekerés előtt
A diót durvára darálom, utána tolom a lila hagymát és a sajtot is. Hozzáadom az egyik  tojás sárgáját, tejfölt, fűszerezem ízlés szerint, majd a 2 tojás fehérje felvert habját is belekeverem.
Kenhető állagú legyen, ne túl híg.

Kitekerem a leveles tésztát és a kisült hússzeleteket a felén elrendezem, erre kenem a diós, fűszeres tölteléket, majd meghintem az aszalt áfonyával és a marcipán darabokkal.

A papírja segítségével összetekerem, és lehúzom róla a papírt, de az alján meghagyom.

tojással lekenve, dióval díszítve
A tetejét megkenem a másik tojás sárgájával, a szép diószemekkel is kirakom a tetejét és 200 C fokra előmelegített sütőbe tolom, ahol fél órát ezen a hőmérsékleten sütöm, majd további 25 percet visszaveszem a hőmérsékletet 180 C fokra, mert nem szeretném, hogy megégjen a tészta, viszont a belseje az süljön át.

Amikor megsült, nem vágom fel azonnal, hanem legalább 20 percet várok vele és csak utána szeletelem.

Köretként bármit kínálhatunk, legjobb a legegyszerűbb illetve kompóttal vagy  barackos öntettel fokozhatjuk az ízeket.

kisült, nemsokára szeletelem
















felszeletelve

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése