2011. 12. 22.

KARÁCSONYI BÉBIPULYKA SÜLT, ERDEI GYÜMÖLCSÖS-SZILVÁS CSATNIVAL

2 nap múlva lesz karácsony, de a csatnit már ma elkészítem, a hűtőben tökéletesen ellesz. Karácsonyra vettem egy édes kis (2,7 kg-os) pulykát és e mellé fogom kínálni, mert a csatnik nagyon-nagyon feldobják a sült húsok ízét és persze  látványnak sem utolsó.:)

Megint egy kicsit nagyobb mennyiséget készítek, kb. 3 üveg lesz belőle a normál 750 ml-el számolva.
A vörösborból jó minőségűt használjunk, rózsavíz nem szükséges, mert a nélkül is illatos, fűszeres, illetve dupla mennyiségű cukrot is elbír.

A bébi pulyka nem fér el a római tálamba, mert a tetejét már nem tudom rátenni, így marad az, hogy sütőzacskóban sütöm meg. Így nem sérül a bőre.



ERDEI GYÜMÖLCSÖS-SZILVÁS CSATNI:
Hozzávalók:
a csatni hozzávalói
5 dkg vaj
1 kiskanál koriander levél(vagy őrölt mag)
1 citrom reszelt héja
1 kisebb méretű lila hagyma
3-4 evőkanál kókuszreszelék
2 dl barna cukor (lehet több is)
1 mokkáskanál kurkuma
2 mokkáskanál őrölt fahéj
2 mokkáskanál szárított, őrölt chili
2 szelet reszelt friss gyömbér
1 kg fagyasztott, felezett szilva
45 dkg fagyasztott erdei gyümölcs
25 dkg fagyasztott eper

a szilva már rotyog a fűszerekkel
0,5 dl finom vörösbor
2 kupak rózsavíz (el is maradhat)




Elkészítés: A fagyasztott gyümölcsöket szobahőmérsékleten egy kicsit kiengedem.

Egy jó nagy edényben a vajat, a hagymát, kókuszt, fűszereket picit megpirítom, majd mindent belekeverek, kivétel: cukor, eper, erdei gyümölcs és rózsavíz.

A szilvát is beleteszem, mert vastagabb és erősebb a szerkezete mint a többi gyümölcsnek.

belekerült már minden gyümölcs is
Közepes lángon, pár percenként kevergetem 20 percet, ezután hozzáadom a cukrot és további 10 percet kevergetem vele.

Ekkorra már egy kicsit besűrűsödött, hozzáadom az epret is az erdei gyümölcsöket, elkeverem, lefedem és 20 percig lassú tűzön rotyogtatom. Isteni az illata, a legvégén adom hozzá a rózsavizet és készen is van.


Még forrón tiszta üvegekbe töltöm (mint a lekvároknál) és ha kihűlt a hűtőbe tárolom. Ezt a csatnit fogom felmelegítve a karácsonyi pulyka mellé kínálni.


Elkészítési idő kb. 1 óra.


Készen is van, pont 3 üveg lett:))



mehet a madár a sütőbe




KARÁCSONYI BÉBI PULYKA SÜLT:
bőre alatt vajszeletek, a gyümölcsöket befűszereztem
Hozzávalók:


1 db bébipulyka (kb, 2,7 kg)
1 nagyméretű sütőzacskó
3 db alma
3 gerezd fokhagyma
1 db vöröshagyma
1 db narancs
15 dkg vaj                                       
majoránna
kakukkfű
őrölt fahéj

kapott a végén egy kis bacon szalonnát, jól megtömtem:)
szeletelt bacon szalonna
0,5  dl bor


Elkészítés: A pulykát megmosom és a fűszerekkel kívül-belül beszórom. Belülre kerül még a 3 megpucolt alma, a reszelt fokhagyma, a narancs a héjával együtt, jól megmosva és negyedbe vágva illetve a negyedbe vágott vöröshagyma is. Az almákat és a narancsot is jól befűszerezem előtte.

hideg madárból lesz meleg madár
Kívül a pulyka nyaka bőr alatt benyúlva a mellére helyezem a felszeletelt vajat. A bőrét  beborítom bacon szalonnával, sütőzacskóba bújtatom, beleöntök 0,5  dl bort, a zacskót lezárom és tepsibe tolom, ahol 190-200 C fokon 2,5  órát sütöm. 2 óra után a levét leengedem  úgy, hogy a zacskót alul kiszúrom és hagyom, hogy kicsurogjon a felesleges lé. Visszatolom és a  zacskóban teljesen készre sütöm.

(50 percet lehet számolni kg-ként)

Semleges körettel, sült krumplival és párolt rizzsel tálalom illetve a felmelegített erdei gyümölcsös-szilvás csatnival.

Most, hogy már megettük, azt mondhatom, hogy nagyon finom volt, de máskor rizst nem csinálok hozzá, mert a sült krumplival és jó sok csatnival volt az igazi.


keresd a képen a hibát (macska)







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése