Megint egy kicsit nagyobb mennyiséget készítek, kb. 3 üveg lesz belőle a normál 750 ml-el számolva.
A vörösborból jó minőségűt használjunk, rózsavíz nem szükséges, mert a nélkül is illatos, fűszeres, illetve dupla mennyiségű cukrot is elbír.
A bébi pulyka nem fér el a római tálamba, mert a tetejét már nem tudom rátenni, így marad az, hogy sütőzacskóban sütöm meg. Így nem sérül a bőre.
ERDEI GYÜMÖLCSÖS-SZILVÁS CSATNI:
Hozzávalók:
a csatni hozzávalói |
1 kiskanál koriander levél(vagy őrölt mag)
1 citrom reszelt héja
1 kisebb méretű lila hagyma
3-4 evőkanál kókuszreszelék
2 dl barna cukor (lehet több is)
1 mokkáskanál kurkuma
2 mokkáskanál őrölt fahéj
2 mokkáskanál szárított, őrölt chili
2 szelet reszelt friss gyömbér
1 kg fagyasztott, felezett szilva
45 dkg fagyasztott erdei gyümölcs
25 dkg fagyasztott eper
só
a szilva már rotyog a fűszerekkel |
2 kupak rózsavíz (el is maradhat)
Elkészítés: A fagyasztott gyümölcsöket szobahőmérsékleten egy kicsit kiengedem.
Egy jó nagy edényben a vajat, a hagymát, kókuszt, fűszereket picit megpirítom, majd mindent belekeverek, kivétel: cukor, eper, erdei gyümölcs és rózsavíz.
A szilvát is beleteszem, mert vastagabb és erősebb a szerkezete mint a többi gyümölcsnek.
belekerült már minden gyümölcs is |
Ekkorra már egy kicsit besűrűsödött, hozzáadom az epret is az erdei gyümölcsöket, elkeverem, lefedem és 20 percig lassú tűzön rotyogtatom. Isteni az illata, a legvégén adom hozzá a rózsavizet és készen is van.
Még forrón tiszta üvegekbe töltöm (mint a lekvároknál) és ha kihűlt a hűtőbe tárolom. Ezt a csatnit fogom felmelegítve a karácsonyi pulyka mellé kínálni.
Elkészítési idő kb. 1 óra.
Készen is van, pont 3 üveg lett:)) |
mehet a madár a sütőbe |
KARÁCSONYI BÉBI PULYKA SÜLT:
bőre alatt vajszeletek, a gyümölcsöket befűszereztem |
1 db bébipulyka (kb, 2,7 kg)
1 nagyméretű sütőzacskó
3 db alma
3 gerezd fokhagyma
1 db vöröshagyma
1 db narancs
15 dkg vaj
majoránna
kakukkfű
őrölt fahéj
só
kapott a végén egy kis bacon szalonnát, jól megtömtem:) |
0,5 dl bor
Elkészítés: A pulykát megmosom és a fűszerekkel kívül-belül beszórom. Belülre kerül még a 3 megpucolt alma, a reszelt fokhagyma, a narancs a héjával együtt, jól megmosva és negyedbe vágva illetve a negyedbe vágott vöröshagyma is. Az almákat és a narancsot is jól befűszerezem előtte.
hideg madárból lesz meleg madár |
(50 percet lehet számolni kg-ként)
Semleges körettel, sült krumplival és párolt rizzsel tálalom illetve a felmelegített erdei gyümölcsös-szilvás csatnival.
Most, hogy már megettük, azt mondhatom, hogy nagyon finom volt, de máskor rizst nem csinálok hozzá, mert a sült krumplival és jó sok csatnival volt az igazi.
keresd a képen a hibát (macska) |
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése