Szerencsére ma már több TV csatorna foglalkozik a főzéssel, aki nagyon keres az talál is ilyen műsorokat. Természetesen én nagyon szeretem nézni, csinálni és le sem kell írnom , annyira érdekel, hogy rögtön megjegyzem amit látok. Így volt ez a wok használatánál is. Néhány alap dolgot kell elsajátítani és a siker garantált.
Az alap, ami nélkül nem foghatunk neki az 3 dolog: fokhagyma, friss gyömbér, szójaszósz.
Az előkészítés szintén fontos, mert az összes zöldségnek, a bepácolt húsnak a főzés megkezdésekor , előkészítve és feldarabolva rendelkezésre kell állnia. A húst jó ha egy nappal előtte bepácoljuk. A zöldségeket ráér aznap feldarabolni, ahol egy szempont fontos, hogy szép, egyforma darabokra, vékony csíkokra vágjuk őket, ami szemnek tetszetős és gyorsan átpirul.
KÓKUSZOS CURRYS CSIRKEMELL PIRÍTOTT ZÖLDSÉGEKKEL RIZSTÉSZTÁVAL:
Hozzávalók:
- 3 db csirkemell
- 3 db karalábé
- 5 db új sárgarépa
- 50 dkg keleti zöldségkeverék
- 1 szál póréhagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 50 dkg rizstészta
- 10 dkg kókuszreszelék
- olaj
- 2 gerezd reszelt fokhagyma
- 2 kávéskanál gyömbérpaszta
- 1 kávéskanál cukor
- só
- A páchoz:
- szójaszósz
- 2 gerezd reszelt fokhagyma
- 3 kávéskanál garam masala (por vagy paszta)
- 3 kávéskanál curry por
- 2 kávéskanál reszelt friss gyömbér
- só
- tej
- olaj
Elkészítés:A csirkemellet letisztítjuk és vékony csíkokra vágjuk. A páchoz valókat összekeverjük, ebbe forgatjuk a csirkemellcsíkokat, és annyi olajat öntünk rá, hogy ellepje. Lefedjük, és 1 napig állni hagyjuk hűtőben.
A karalábét és a sárgarépát vékonyan felszeleteljük. Wok edényben forró olajban megpirítjuk, szójaszósszal és 1 kanálnyi cukorral együtt, majd egy nagy tálba öntjük. A keleti zöldségkeveréket is megpirítjuk egy kis reszelt fokhagymával és szójaszósszal együtt, majd ezt is a nagy tálba öntjük. A póréhagymát is felkarikázzuk, majd kevés olajon ezt is kisütjük, végül a csirkemellcsíkokat pirítjuk meg a gyömbérpasztával és kevés szójaszósszal. Ha megpirult, rászórjuk a kókuszreszeléket, ezzel már csak átforgatjuk, és a tálba öntjük.
A rizstésztát a leírásnak megfelelően elkészítjük. Egy nagy edényben az egészet összekeverjük és tálaljuk.
Hozzávalók:
- 30 dkg pulykamell nagyon vékony csíkokra vágva
- 1 db mangó
- 1 fej brokkoli
- 3 db sárgarépa
- 6 db gomba
- 30 dkg zöldségkeverék (fagyasztott)
- 1 csomag wok tészta
- A páchoz:
- 3 gerezd fokhagyma
- 3 kiskanál currypor
- chili durvára darálva
- gyömbérpaszta vagy friss gyömbér reszelve
- szójaszósz
- 1 dl tej
- 1 dl olaj
- kurkuma
- 1 kanálnyi (curry paszta) vagy őrölt római kömény
- örölt koriander
- A sütéshez:
- szójaszósz
- vaj
A páchoz valókat egy zárható tetejű tálban összekeverem, a vékony csíkokra vágott húsokat megforgatom benne, majd lefedem, és hűtőben legalább 1 napig érlelem.
Az összes zöldséget megtisztítom majd gyufaszál méretű csíkokra vágom. Kevés vajon, magas hőmérsékleten a zöldségeket fajtánként pár percig pirítom, a mangót hagyom a végére (kevés szójaszószt adok mindig hozzá). A pirított zöldségeket egy nagyobb edénybe gyűjtöm.
Végül a húst is kisütöm, összekeverem a zöldségekkel, majd a tésztával, 2 dl forró vizet öntök alá, és lefedem. 2 percig állni hagyom, majd tálalom.
WOKBAN PIRÍTOTT CSIRKEMELL ZÖLDSÉGEKKEL ÉS SÁFRÁNYOS RIZZSEL:
Hozzávalók:
- 1 db egész csirkemell
- 1 karalábé
- 3 db sárgarépa
- 1 fej hagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- kisebb darabka gyömbér
- 10 dkg zöldbab
- 20 dkg gomba
- 1/2 kínai kel
- 20 dkg fagyasztott kínai zöldségkeverék
- szójaszósz
- garam masala (por vagy paszta)
- olaj
- só
- tej
- A körethez:
- 3 dl rizs (hosszúszemű)
- sáfrány
- só
- olaj
Elkészítés:
A csirkemellet egészen vékony csíkokra vágjuk és bepácoljuk garam masala por vagy paszta és kevés tej keverékébe. Lefedve hűtőbe tesszük.
A hagymát, a fokhagymát és a gyömbért egészen apróra feldaraboljuk, tálcára tesszük.
A többi zöldséget hasonló méretű csíkokra daraboljuk, mehet a tálcára, valamint a fagyasztott kínai zöldségkeveréket is a tálcára tesszük.
Előkészítünk egy nagy hőálló tálat, amibe a pirított zöldségeket fogjuk kiszedni.
A wokban a hagymákat és a gyömbért pirítjuk először kevés olajon 5-6 percig, ezután következnek a többiek, lehetőleg fajtánként pirítsuk, és ne tegyünk egyszerre nagy mennyiséget a wokba. Szójaszósszal locsoljuk, ha szükséges, minden zöldség előtt kevés olajat adunk hozzá. Mindegyiket a nagy hőálló tálba öntjük.
A végén a csirkemellcsíkokat pirítjuk, ha kezd levet ereszteni, fedőt teszünk rá, pár percig fedő alatt sütjük, majd levesszük a fedőt és összekeverjük a zöldségekkel, ha szükséges, utána sózzuk.
Elkészítjük a sáfrányos rizst: egy serpenyőben kevés olajon megpirítunk 1 bögrényi megmosott hosszúszemű rizst. Rászórjuk a sáfrányszálakat, sózzuk, és felöntjük 2 bögre meleg vízzel. Fedő alatt kis lángon készre főzzük.
A hagymát, a fokhagymát és a gyömbért egészen apróra feldaraboljuk, tálcára tesszük.
A többi zöldséget hasonló méretű csíkokra daraboljuk, mehet a tálcára, valamint a fagyasztott kínai zöldségkeveréket is a tálcára tesszük.
Előkészítünk egy nagy hőálló tálat, amibe a pirított zöldségeket fogjuk kiszedni.
A wokban a hagymákat és a gyömbért pirítjuk először kevés olajon 5-6 percig, ezután következnek a többiek, lehetőleg fajtánként pirítsuk, és ne tegyünk egyszerre nagy mennyiséget a wokba. Szójaszósszal locsoljuk, ha szükséges, minden zöldség előtt kevés olajat adunk hozzá. Mindegyiket a nagy hőálló tálba öntjük.
A végén a csirkemellcsíkokat pirítjuk, ha kezd levet ereszteni, fedőt teszünk rá, pár percig fedő alatt sütjük, majd levesszük a fedőt és összekeverjük a zöldségekkel, ha szükséges, utána sózzuk.
Elkészítjük a sáfrányos rizst: egy serpenyőben kevés olajon megpirítunk 1 bögrényi megmosott hosszúszemű rizst. Rászórjuk a sáfrányszálakat, sózzuk, és felöntjük 2 bögre meleg vízzel. Fedő alatt kis lángon készre főzzük.
PULYKAFALATOK, ZÖLDSÉGGEL, TÉSZTÁVAL WOKBAN :
Ezzel az étellel szerettem volna pályázni a Vénusz étolaj pályázatán, de figyelmetlenségem miatt sajnos későn küldtem be, akkor amikor már lezárult a pályázat.-(
Hozzávalók:
- 25 dkg spagetti (vagy rizstészta)
- 20 dkg pulykamell /nagyon vékony csíkra vágva/
- 3 db sárgarépa /nagyon vékony csíkokra vágva/
- 1 db karalábé /kis kockára vágva/
- 1 db hagyma /reszelve/
- 5 gerezd fokhagyma /reszelve/
- 10 dkg ceruzabab
- 10 dkg hüvelyes borsó
- 10 dkg mini kukorica /feldarabolva/
- 1 db sárga kaliforniai paprika /vékony csíkra vágva/
- só
- cukor
- szójaszósz
- curry
- kurkuma
- olaj
Elkészítés:
A feldarabolt húst egy kisebb tálban bepácolom: szójaszósz, 1 kiskanál curry por, 1 kiskanál kurkuma por, kicsi olaj, kicsi só, be a hűtőbe.
A tésztát megfőzöm, leszűröm, félrerakom.
Az előkészített zöldségeket, fajtánként megpirítom kevés olajon, sózom és szójaszósszal meglocsolom, majd egy nagy üvegtálba öntöm mindegyiket.
A húst a hagymával és a fokhagymával a végén piritom meg, majd a nagy üvegtálban mindent összekeverek. Azonnal tálalom.
A tésztát megfőzöm, leszűröm, félrerakom.
Az előkészített zöldségeket, fajtánként megpirítom kevés olajon, sózom és szójaszósszal meglocsolom, majd egy nagy üvegtálba öntöm mindegyiket.
A húst a hagymával és a fokhagymával a végén piritom meg, majd a nagy üvegtálban mindent összekeverek. Azonnal tálalom.
CURRYS SERTÉSCSÍKOK ZÖLDSÉGEKKEL, WOKBAN PIRÍTVA:
Hozzávalók:
- 60 dkg sertéshús
- 2 karalábé
- 2 sárgarépa
- 1 cukkini
- 6 fej gomba
- 10 dkg zöldbab
- fél fej brokkoli
- fél fej karfiol
- 1 db vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- kevés tej
- olaj
- 2 kávéskanál currypor
- só
- wok fűszerkeverék vagy koriander és szójaszósz
Elkészítés:
A sertéshúst kb. 1,5 cm-es kockákra vágom. Tálba teszem, sózom, curryvel beszórom, és egy kis tejet öntök rá, megy a hűtőbe.
A zölségeket vékony, 0,5 cm-es csíkokra vágom, a hagymát és a fokhagymát apró kockákra.
Először a zöldségeket pirítom meg a wokban kevés olajon (egy nagy tálba kiszedem őket), azután a húst a tejjel, végül a húsra, ha a levét elvesztette, ráöntöm a hagymákat. Ha megpuhultak, jöhetnek vissza a zöldségek és a fűszerek. Összeforgatom, és rizzsel vagy tésztával tálalom.
A zölségeket vékony, 0,5 cm-es csíkokra vágom, a hagymát és a fokhagymát apró kockákra.
Először a zöldségeket pirítom meg a wokban kevés olajon (egy nagy tálba kiszedem őket), azután a húst a tejjel, végül a húsra, ha a levét elvesztette, ráöntöm a hagymákat. Ha megpuhultak, jöhetnek vissza a zöldségek és a fűszerek. Összeforgatom, és rizzsel vagy tésztával tálalom.
KÓKUSZTEJES CSIRKEMELL, ZÖLDSÉGEK, WOKBAN PIRÍTVA:
Elkészítés:
A csirkemellet vékony csíkokra vágom, besózom, és a kókusztejbe áztatom.
A zöldségeket 0,5 cm-es csíkokra vágom. A hagymát lereszelem, a fokhagymát apróra vágom.
Először a zöldségeket pirítom át a wokban 2 kanál olajon, ezeket egy nagyobb tálba kiszedem, majd a csirkemellet a (kókusztej nélkül), végül a hagymát és a fokhagymát, de erre ráöntöm a húsról maradt kókusztejet, ez lesz a szósz.
Minden összekeverek és átforgatom. Párolt rizzsel vagy üvegtésztával tálalom, ki mit szeret.
Fenti ételeket mindenki a maga ízlésére és kedvére változtathatja. Mindegyik nagyon ízletes volt és könnyen emészthetőek a sok zöldségtől.
Elkészítési idő: kb 1 óra
Nehézségi fok: könnyű
A csirkemellet vékony csíkokra vágom, besózom, és a kókusztejbe áztatom.
A zöldségeket 0,5 cm-es csíkokra vágom. A hagymát lereszelem, a fokhagymát apróra vágom.
Először a zöldségeket pirítom át a wokban 2 kanál olajon, ezeket egy nagyobb tálba kiszedem, majd a csirkemellet a (kókusztej nélkül), végül a hagymát és a fokhagymát, de erre ráöntöm a húsról maradt kókusztejet, ez lesz a szósz.
Minden összekeverek és átforgatom. Párolt rizzsel vagy üvegtésztával tálalom, ki mit szeret.
Fenti ételeket mindenki a maga ízlésére és kedvére változtathatja. Mindegyik nagyon ízletes volt és könnyen emészthetőek a sok zöldségtől.
Elkészítési idő: kb 1 óra
Nehézségi fok: könnyű
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése