Tegnap kaptam egy egyszerű kis fagyi gépet. Eddig is csinálgattam, és őzgerinc formába fagyasztottam, de az állaga túlságosan kemény volt, hiányzott a jégkristályok összetörése, amit ez a kis masina most elvégez majd:)
A FAGYLALTGÉP ELŐTT:
Kókuszos-áfonyás levendulás jégkrém:
Hozzávalók:
4 dl habtejszín
2 dl kókusztej
1 rúd vanília vagy 2 cs. vaníliás cukor
4 evőkanál cukor
1 citrom reszelt héja
5 dkg kókuszzsír (el is maradhat)
1 marék friss kék áfonya
6 db friss levendula virág
Elkészítés:
A habtejszínt a cukor felével, géppel kemény habbá verem, a végén belekeverem a reszelt citrom héjat és a kókuszreszelék felét.
A többi hozzávalót egy kisebb edényben feltesszük melegíteni, az áfonyát és a levendula virágot is, melyet előtte apróra vágtunk. (Ne tegyünk bele több virágot, mert az íze elég intenzív) Jégen lehűtjük .
Egy őzgerinc formát folpackkal kibélelünk, ebbe először a fehér színű tejszínhabos krémet töltjük, majd ennek a közepére csurgatjuk végig a lila színű krémet. Lefedjük a folpackkal, majd legalább 3 órára mélyhűtőbe tesszük. Tapasztalatom szerint ennyi idő kell amíg a fagyink teljesen megdermed és szeletelhető.
Na de ez volt a múlt és mostantól megnyitott a házi fagyizónk:)
Kókuszos-banános fagylalt:
Hozzávalók:
2 db érett banán, 8 dkg kókuszreszelék, 4 dl habtejszín, 2 dl tej, 5 dkg cukor, 1 cs. vaníliás cukor
Elkészítés:
A banánokat pépesítjük botmixerrel, erre kerül a többi hozzávaló, jól összekeverük és a lehűtött, keverésre állított készülékbe töltjük. Innen egy picit eltértem a használati utasítástól, mert a fagyasztóba állítva, az ajtót rácsukva kevertettem a géppel 30 percet, ekkor megnéztem és úgy találtam, hogy még nem elég fagyos, nem nőtt meg a térfogata eléggé és további 20 percig folytattam a kevertetést.
Kivéve egy tökéletes állagú, megfelelő keménységű jégkrémet kapunk. Ezt átkanalazzuk egy fedeles tálkába majd visszatesszük a mélyhűtőbe.
Nekiálltam a következő fagyinak:
Epres - vaníliás fagylalt:
Hozzávalók:
25 dkg eper, 4 evőkanál cukor, 4 dl habtejszín, fél citrom leve, 8 dkg kész vanília puding,
Elkészítés:
Az epret megmossuk, tisztítjuk, majd pépesítjük botmixerrel, ezután összekeverjük a többi hozzávalóval.
A vanília puding nálunk egy kis tálkával maradék volt ( reggelire vanília pudingos gofrit csináltam és rögtön félretettem belőle egy tálkával a fagyihoz). A keveréket a működő fagyigépbe öntjük és a mélyhűtőbe helyezve 45 percig kevertetjük, majd amikor az állaga megfelelően kemény és a térfogata is jelentősen megnőtt, átkanalazzuk egy fedeles tároló edénybe és visszatesszük a mélyhűtőbe.
Csokoládés csokifagylalt:
Hozzávalók:
45 dkg étcsokoládé, 2,5 dl habtejszín, 2 dl tej, 5 dkg cukor, 5 dkg holland kakaópor
Elkészítése:
A tejet és a tejszínt egy edénybe feltesszük melegedni, ebbe tördeljük bele az étcsokoládét. A cukrot és a holland kakaóport egy pohárban kevés tejszínnel elkeverjük, majd a meleg tejes-tejszínhez adjuk és forralunk rajta egyet. Lehúzzuk a tűzről és teljesen lehűtjük. Hidegen beletöltjük a működésbe hozott fagylaltgépbe és 45 perc alatt elkészítjük a csokoládé fagylaltunkat.
Fagylaltkehelybe kanalazzuk, banán szeletekkel, áfonyával és csokiöntettel díszítjük.
Elkészítési idő: 1 óra
Nehézségi fok: könnyű
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése