Bármikor ha veszek narancsot és citromot, a héját megmosom, lereszelem és egy folpackba csomagolom darabonként majd a mélyhűtőbe tárolom. Így amikor sütni szeretnék egyet előveszek belőle.
Ha több időm van vagy télen amikor több narancsot veszünk egyszerre, akkor egyszerűen kandírozom a narancshéjat. Kár lenne kidobni ezt a finom és süteményekhez nélkülözhetetlen héjat. Kétféle eljárást használok:
NARANCSHÉJ KANDÍROZÁSA EGYSZERŰBB MÓDSZER:
Hozzávalók:
narancshéj vékonyan levágva
és keskeny csíkokra szeletelve
cukorszirup
Elkészítése: A narancsok héját vékonyan levágjuk, majd ezeket a darabokat hosszú és keskeny csíkokra daraboljuk. Mennyiségtől függően cukorszirupot készítünk és ebbe keverjük a narancshéjakat. Lassú tűzön néha rápillantva és megkeverve addig forraljuk, amíg a fehér belső része átlátszóvá puhul. Ekkor papírtörlőre kiszedjük, megszárítjuk és kristálycukorba forgatjuk. A tárolása a legjobb egy zárható üvegedényben (befőttes üveg) és a hűtő alsó polcán.
Felhasználható sütemények díszítésére, krémek ízesítésére, piskóták és tészták ízesítésére, bejgli töltelékbe, fagylalt készítéséhez stb.
NARANCSHÉJ KANDÍROZÁSA BONYOLULTABB MÓDSZER:
Hozzávalók:
Narancshéj 2-3 kg narancsból,
cukor szirup
Elkészítése: 1 hetet vesz igénybe, de ne
ijedjünk meg tőle, végtelenül egyszerű.
A narancshéjakat előkészítjük ugyanúgy mint
az előző módszernél, feldaraboljuk majd keskeny
csíkokra vágjuk. Egy nagyobb edénybe tesszük fel
forralni és bőséges mennyiségű cukorszirupot
használunk ez esetben. Ez azt jelenti, hogy
2-3 kg narancshoz ugyanennyi cukorból készített
szirupot használunk. Addig forraljuk lassú tűzön, amíg
megpuhul a héja, ez kb 3/4 óra. Ezután veszünk egy magas peremű és széles tepsit. Ebbe beleöntjük az
egészet. Alufóliával letakarjuk , az alufóliát megszurkáljuk pár helyen, hogy szellőzzön a szirup és állni hagyjuk. Ilyenkor én kiteszem az erkélyre. Minden nap 7 napon keresztül megnézem a párolgását és minden nap 1 dl cukorsziruppal feltöltöm. A 7 nap letelte után ezt is papírtörlőre kiveszem, megszárogatom , kristálycukorba hempergetem és befőttes üvegekbe teszem. Tárolás szintén a hűtőszekrény alsó polcán.
2-3 kg narancs héjából 2 befőttes üvegnyi mennyiség lesz.
Ennél a módszernél vastagabb héjú narancsot használok.
2011.12.12.
Tegnap egy újabb módszert találtam ki, ez az összes közül a legjobb! Már vittem is ma be a melóhelyre ajándékba és nagyon-nagyon örültek neki.
Most ide nem írom le még egyszer, hanem a 2011.12.11.-i bejegyzésem olvassa el akit érdekel: NARANCSHÉJ KANDÍROZÁSA, MÉG ELKÉSZÜLHET AZ ÜNNEPEKRE a címe.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése