2012. 12. 16.

ROZSOS-BURGONYÁS KENYÉR, PIZZA, MA EZT SÜTÖK:)

Tegnap elkészült egy nagyobb adag töltött káposzta. Már este a gyerek is és a Guszti is megkóstolta és az összes kenyeret megették.

Így ma kenyeret fogok sütni. Rozsos lesz, mert van itthon rozslisztem, illetve ahogy a tészta elkészül, már rakom is a kenyérsütőbe pizza tésztáját. Egy kis szervezés és minden bele fér még a délelőttbe:)

Mind a pizza tésztához, mind a kenyértésztához főtt áttört burgonyát is adok, ez nagyon jót tesz a tésztának, puha marad tőle.


burgonyás-rozsos kenyér




ROZSOS-BURGONYÁS KENYÉR:
ebben az ovális tálban sült
Hozzávalók:

70 dkg finomliszt
15 dkg rozsliszt
1 nagyobb burgonya megfőzve, áttörve
2 kiskanál só
1 kiskanál cukor
1 csomag száraz élesztő
1 kiskanál sütőpor
2 dl langyos tej
1 dl langyos víz
2 evőkanál olaj


Elkészítés: A tésztát kenyérsütőgéppel dolgozom ki, mert így könnyebb. Mindent beleteszek és fél órás keverő programra állítom. Meg szoktam nézni még menet közben, hogy jó-e az állaga, akkor jó, ha egy szép, enyhén párás felületű gombócot kapok. Ha túl száraz akkor langyos vizet adok hozzá, ha nagyon kenődik vagy tapad, akkor még lisztet.



A sütőt 50 C fokra előmelegítem. Előveszek egy nagyobb jénait (az enyém ovális), aminek teteje is van. Sütőpapírt vágok bele és ebbe teszem bele az elkészült tésztát. A tetejét ráteszem és betolom a langyos sütőbe, hagyom a duplájára kelni, ez kb. 35-40 perc.

Ezután leveszem a tetejét és a megkelt tésztába késsel csíkokat vágok, hogy szebb legyen sütés után.

A sütőt felmelegítem 180 C fokra, a tetejét visszateszem az üvegtálnak és betolom a sütőbe a kenyeret.
Addig sütöm, amíg a teteje szépen elkezd barnulni, ekkor leveszem az üvegfedelet és készre sütöm.

Amikor elkészült, kiborítom, lehúzom a sütőpapírt, rácsra teszem és ecsettel langyos vízzel átkenem. Ettől egy picit felpuhul a héja. Hagyom kihűlni, majd konyharuhába csomagolom.

PIZZA: BACONNAL, SONKÁVAL, GOMBÁVAL, HAGYMÁVAL, KUKORICÁVAL:
Hozzávalók:
pizza tészta
Tészta: 2 nagy tepsihez

1 kg liszt
2 nagyobb burgonya megfőzve, áttörve,
2 dl tej, langyos
1 dl víz, langyos
1 dl olaj
1 kiskanál cukor
2 kiskanál só
1 csomag száraz élesztő
1 kiskanál oregánó

Tetejére:
sonka kocka
bacon csíkok
gomba szeletek
ketchup vagy paradicsomszósz
lila hagyma
oregánó
bazsalikom

kukorica
reszelt sajt

Elkészítés: A tésztához valókat kenyérsütőben dolgoztatom ki, 1,5 órás keverő-kelesztő programmal.

Amikor elkészült 2 felé vágom. A két nagyobb tepsit olajjal vékonyan kikenem, majd ebbe nyújtom bele a tésztákat.

pizza sonka-gomba-bacon-hagyma-kukorica feltéttel


A sütőt 240 C fokra állítom be, mert a pizzának elég nagy melegre van szüksége. A tésztákat megkenem paradicsomszósszal, fűszerezem bazsalikommal, oregánóval. Ezután késsel megszurkálom a tésztát elég sűrűn.



Rászórom a sonkát, szeletelt lila hagymát, bacont, gombát, kukoricát, végül a sajtot is.

Forró sütőben 15 perc alatt készre sül.
a megsült pizzák és a kenyérke:)






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése