Sokat gondolkodtam, hogy milyen csatni legyen, hiszen már volt szilvás, barackos, narancsos és erdei gyümölcsös is, így most egy egyszerűbbet az almásat választom, persze egy kis ribizlivel:)
almás-ribizlis csatni |
ALMÁS-RIBIZLIS CSATNI:
Hozzávalók:
ezek kellenek hozzá |
2 kiskanál olaj
1 teáskanál római kömény, darálva
1 teáskanál édes kömény, darálva
2 db chili
1 teáskanál őrölt gyömbér
1,5 teáskanál őrölt fahéj
só
1 teáskanál kurkuma
1 teáskanál koriander mag, őrölve
fél teáskanál szerecsendió, őrölt
5 dkg cukor
fél teáskanál őrölt zöld kardamom
0,5 dl víz
6 db alma, megtisztítva, felkockázva
30 dkg ribizli (fagyasztott)
Elkészítés: Egy edényben az olajat megforrósítom, beleszórom a darált római köményt és az édes köményt, majd megpirítom, ezután a felkarikázott chilit adom hozzá, majd a megpucolt, felkockázott almát. Sózom, majd fűszerezem gyömbérrel, kurkumával, fahéjjal és felöntöm a fél dl vízzel.
Állandóan kevergetem, majd hozzáadom a többi fűszert is és a cukrot. A lángot közepesre veszem, majd a ribizlit is belekeverem.
12-15 perc alatt készre főzöm, tiszta üvegbe töltöm és a hűtőbe teszem ahol 1 hétig felhasználható.
A holnapi bébipulyka mellé fogom tálalni.
KARÁCSONYI BÉBIPULYKA:
Hozzávalók:
a befűszerezett vaj és a birsalmák várakoznak |
3 db birsalma
1 db fehér hagyma
1-2 gerezd fokhagyma
kakukkfű
só
őrölt fahéj
15 dkg vaj
szeletelt bacon
1,5 dl bor
1 nagy sütőzacskó
Elkészítés: Ez a pulyka elég nagy már, alig fért el a végén a sütőzacskóba, pedig a legnagyobba raktam:)
fűszeres vaj a bőre alá, almák, hagyma, fokhagyma a belsejébe |
A pulykát megmosom és a fűszerekkel kívül-belül beszórom. Belülre kerül még a 3 megpucolt birsalma, a fokhagyma, a negyedbe vágott fehér hagyma is. Mivel a bőre beszakadt, hústűvel megtűzöm.
baconnel betakarva |
bor aláöntve, zacskó bezárva |
3,5 óra múlva elkészült |
A birsalmákat és a hagymát kidobom belőle, majd a combokat és a szárnyakat egyben levágom, a mellét azt szeletelem.
ez a melle szeletelve |
comb és szárny, ezt a gyerek ette:) |
Boldog Karácsonyt mindenkinek! |
Guszti, Én, Kriszti |
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése