Ez lesz az első kísérletezésem, mert állítólag ahányszor csinálja az ember, mindannyiszor más és más lesz a sajt, én is szeretném majd megtalálni a nekünk legjobban ízlő variációt.
Legközelebb fogok csinálni parenyicát és megpróbálkozom a füstöléssel is:)
A friss sajtot zöld-fűszerekkel és lila hagymával ízesítem, a Herbaházban találtam sajt- és túró fűszerkeveréket, ezt most kipróbálom, de bazsalikommal, petrezselyemmel, snidlinggel, durvára darált dióval, köménnyel is ízesíthető.
A folyamat nem túl bonyolult és nem is túl időigényes, mert a várakozási idők alatt, bármi mást lehet csinálni, viszont 2-3 órát azért mindenképpen szánni kell rá.
kipréselt, sóban úsztatott friss sajt |
Hozzávalók:
5 l friss tehéntej
0,2 g Lactoferm tejoltó kultúra
kevés só a tejbe 20 % sóoldat
Elkészítés: Egy nagyobb lábosban 45 C fokra melegítem a tejet, amibe tettem egy evőkanálnyi sót, majd kevés vízzel elkeverem a tejoltót és belekeverem a langyos tejbe, állni hagyom 65 percet, letakarva. Ez a megalvasztás.
felvágom az alvadékot, minél kisebb annál jobb |
tiszta szövet, lyukacsos préselő edényke, szűrő szükséges a sajtkészítéshez |
az alvadékot leszűröm, kézzel jól kinyomkodom a savót belőle |
belenyomkodom egy szűrő edénykébe, lefedem egy lyukacsos tetővel |
2,5 kg-os súllyal préselem 18 órán át |
préselés közben többször megforgatom a sajtot a tálkában |
20 % sóoldat (1 l-ben 20 dkg oldott só) |
5 órán át áztattam a sós oldatban |
kivéve így néz ki, átvette a préselő edényke formáját |
sütőpapírba csomagolom, de a tetejét nem zárom rá, csak ráhelyezem |
HÁZISAJT KÉSZÍTÉS II.: FRISS ZÖLD-FŰSZERES ÉS LILA HAGYMÁS LÁGYSAJT:
Hozzávalók:
5 l tej
7 lapos evőkanál só
14 evőkanál 15 % ételecet
ízlés szerint zöld fűszerek
fél lila hagyma apróra vágva
Elkészítés: A tejet szinte felforralom, állandóan kevergetve, hogy ne égjen le. Ezután a sót és az ecetet belekeverem, hozzáadom a fűszerkeveréket és folyamatosan kevergetem 5-6 percen át, majd hagyom állni és hűlni 45 percen át.
zöld fűszerekkel forralom, majd az ecetet és a sót is belekeverem |
az alvadékot gézen leszűröm, belekeverem az apróra vágott lila hagymát, majd kézzel kipréselem |
préselem 2 órát |
ilyen szép kis korong lett belőle |
zöld-fűszeres, lila hagymás friss sajt |
zöld fűszeres lila hagymás sajt |
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése