2012. 06. 10.

RÁKÓCZI TÚRÓS

A Guszti sokszor gúnyolódik azon, hogy nálunk mindig kell, hogy legyen a hűtőben tejfölnek meg túrónak.

Igen, ez így van! A tejföl szinte mindenhez jó, a túró meg azért kell, hogyha hirtelen sütit akarok csinálni, akkor legyen mihez nyúlnom.

Na, természetesen ma is volt túró ezért egy hagyományos süti következik, persze úgy ahogy én csinálom:)

Ma reggel éppen sárgabarack lekvárt bontottam fel, ezért szinte adta, hogy Rákóczi túrós legyen, (az epret meg megeszem én).

Rákóczi túrós 


RÁKÓCZI TÚRÓS SÜTI:
tészta, tojásfehérje és töltelék
Hozzávalók:


Tészta:
25 dkg margarin
1,5 dl tejföl
35 dkg liszt
13 dkg cukor
1 db tojás
1 citrom reszelt héja
pici só
1 csomag sütőpor


Töltelék:
0,5 kg túró
2,5 dl tejföl
3 evőkanál búzadara
túrós töltelék, összekeverés előtt
4 tojás sárgája
1 citrom reszelt héja
2 marék aszalt ribizli (vagy mazsola)
fél csomag vanília pudingpor 
cukor - ízlés szerint de nem kell sok, mert a barack lekvár édes


sárgabarack lekvár


Tetejére:
4 tojás fehérje
30 dkg cukor
pici só
1 kiskanál ecet


Elkészítés: A tésztához a puha margarint összekeverem egy nagyobb tálban a többi hozzávalóval, majd egy közepes méretű tepsibe nyomkodom.

az elősütött tésztát baracklekvárral megkenem
Előmelegített sütőben 180 C fokon 18 percet sütöm.  A túrótöltelékhez szintén mindent egy tálba teszek, majd összekeverem.  Az elősütött tésztát először megkenem sárgabarack lekvárral, erre kanalazom a túrós tölteléket.

erre kanalazom a túrós tölteléket
Elsimítom a tetején a túrót, majd visszatolom a sütőbe és 180 C fokon a túrót is megsütöm, további fél óra alatt.


a tojáshabot jó keményre felverem
A tojáshabot a cukorral, sóval és ecettel addig keverem géppel, amíg kemény habcsókot nem kapok, akkor jó, ha feje tetejére állítva az edényből nem folyik ki, hanem megáll benne.


berácsozom és a közöket baracklekvárral kitöltöm
Ezt a habot csillagfejű nyomózacskóba kanalazom és rácsokat nyomok a megsült tészta tetejére.
A hőmérsékletet visszaveszem 100 C fokra.



ez mindig siker:)
A tojáshabos rácsok belsejét baracklekvárral pöttyözöm, majd visszatolom a sütőbe és most már csak szárítom a habot 100 C fokon.  Kell neki legalább 20-25 perc, az ujjammal  szoktam ellenőrizni, hogy ropog-e már a hab és ha igen, akkor kiveszem, hagyom egy kicsit hűlni, majd szeletelem.

1 szeletke Rákóczi túrós 





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése