Limara péksége oldalára ellátogattam és megnéztem, hogy milyen fortélyokat tudok Tőle ellesni:)
Két fortélyt is találtam az egyik az öreg tészta, a másik egy sütőzacskós kelesztési technika, az előbbit most hasznosítom:)
Az öreg tésztát 1 nappal előbb kell bekeverni, ezért neki is kezdek, hogy holnap megsüthessem:
burgonyapelyhes, szotyis cipócska |
mákkal hintett burgonyapelyhes cipócska |
öreg tészta |
ÖREG TÉSZTA:
Hozzávalók:
25 dkg liszt
1,5 dl langyos víz
pici cukor
kevés élesztő
Elkészítés: A hozzávalókat összekeverem egy tálban, akkor jó, ha egy kicsit keményebb a tészta. Ezután lefedem és hagyom megkelni, sőt túlkelni. Másnap mehet a kenyérsütőbe a többi hozzávalóval együtt:
BURGONYAPELYHES HÁZI ZSEMLE, CIPÓ:
Hozzávalók: 2 tepsinyi zsemle vagy 1 tepsi zsemle és 1 db zsemlecipó
5,4 dl langyos víz
a fenti mennyiségű öreg tészta
2 evőkanál só
4 evőkanál olaj
1 kiskanál ételecet
4 evőkanál burgonyapehely
85-90 dkg finomliszt
1 evőkanál cukor
1 csomag száraz élesztő
Elkészítés: Kenyérsütő gépbe teszem a tészta hozzávalóit és 1,5 órás keverő, kelesztő programra állítom.
Amikor elkészült, lisztezett asztalra borítom és félbe vágom. Az egyik darabot 8-9 részre vágom, mindegyik darabot megformázom kissé oválisra, majd sütőpapírral bélelt tepsibe teszem. Késsel keresztben bevagdosom.
ez lesz majd a szotyis |
A másik darabot is feldarabolom ugyanígy, de ebből formázáskor hurkákat készítek úgy, hogy a gömbölyű formát a végén asztalon kisodrom. Ezt is sütőpapírral bélelt tepsibe teszem. Ennek a közepét vágom meg hosszában.
A sütőt bekapcsolom 40 C fokra és beleteszek egy tálban vizet az aljára. A cipócskákat is lekenem a kezemmel vízzel és betolom a sütőbe 50 percre kelni.
szalámi, kolbász, sajt, jégsali és big-mac szósz (ezt is csináltam) |
Amikor kiveszem, langyos vízzel rögtön átkenem a tetejüket, ettől megpuhulnak.
2012.06.20.-i bejegyzésemben: házi kenyér és mákos fonott copfok
http://www.blogger.com/blogger.g?blogID=7747509805756070532#editor/target=post;postID=9032915452354179050
3 LISZTES HAGYMÁS FONOTT COPFOK:
Hozzávalók: 8 db-hoz
2,2 dl langyos víz
1 evőkanál só
2 evőkanál olaj
1 dl joghurt
2 evőkanál burgonyapehely
2 evőkanál zabpehely liszt
4 evőkanál teljes kiőrlésű rozsliszt
40 dkg finomliszt
1 evőkanál cukor
1 csomag száraz élesztő
1 db hagyma olajon megdinsztelve
őrölt kömény
Elkészítés: A hagymát kevés olajon megdinsztelem. A tészta hozzávalóit a kenyérsütőbe teszem és 1,5 órás keverő, kelesztő programra állítom.
kelesztés előtt még kukacok |
kelesztés után már egy kissé dagik |
egy hagyma bőven elég bele |
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése