GYÖMBÉRES-MÉZES-NARANCSOS-ALMÁS KACSAMELL, MAZSOLÁS VÖRÖSBOROS ALMASZÓSSZAL:
hagyma, alma, narancs, gyömbér, fűszerek, ezen az ágyon sül a kacsa |
3 db hízott kacsamell
2 db alma
1 db narancs leve és héja
2 ujjnyi gyömbér
1 db vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
őrölt fahéj
durvára darált színes bors
2-3 evőkanál méz
2 dl vörösbor
pár szeg szegfűszeg
só
Almaszószhoz:
3-4 db alma
sütés előtt |
őrölt fahéj
1 kanál vaníliás pudingpor
kevés barna cukor
1 dl vörösbor
kevés víz
2 marék nagy szemű mazsola
1 dl tejszín
só
Elkészítés:
A kacsamell sütéséhez előveszek egy sütőtálat,
aminek az aljára vékonyan szeletelve elhelyezem a hagymát, almát és a gyömbért. Erre reszelem a fokhagymákat és rákarikázom a jól megmosott narancsot. Meghintem a fűszerekkel: őrölt fahéj, durvára darált színes bors, szegfűszeg, só.
60 perc sütés után kerül a húsra a méz, ekkor még ilyen halovány |
Erre helyezem a megsózott, borsozott és fahéjjal is meghintett kacsamelleket, melyek bőrét szépen bekockáztam. Ráöntöm a vörösbort, alufóliával letakarom és 60-70 percet sütöm előmelegített 190 C fokos sütőben. Ezután a fóliát leveszem, mivel elég sok lé van alatta kb. 3 dl-t leszívok, pecsenyeszívóval. Vékony sugárban a kacsamellre mézet csurgatok, nem sokat 2-3 evőkanálnyi mennyiséget és visszatolom a sütőbe addig amíg a bőre szép piros (inkább barna) nem lesz.
Ekkor leemelem egy vágódeszkára a húsokat, egy pár percet pihentetem, majd 1 cm-es szeletekre vágom.
Az almaszószhoz az almákat megpucolom és kisebb kockákra vágom. Egy kisebb edénybe szórom a narancsot belefacsarom, a megmosott héját csak úgy beledobom (a végén kidobom) , majd hozzáadom a barna cukrot, vizet, őrölt fahéjat és a vörösbort. Megsózom egy picit és lassan forralva 10 perc alatt elkészül, ekkor a tejszínben elkeverem a vaníliás pudingport (keveset) és azt hozzákeverem, ezzel besűrítem és most keverem bele a mazsolát. Éppen csak felforralom és tálalásig lefedem.
megsülve, jaj de szép:) |
A megsült felszeletelt mellet az almaszósszal és sült krumplival illetve burgonya krokettel tálalom.
Mondanom sem kell, hogy nagyon ízlett mindannyiunknak, fejenként sok volt 1-1 kacsamell, mert nem bírtuk megenni.
Csak addig süssük, hogy ne feketedjen meg a zöldség-gyümölcs ágy alatta.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése