2011. 11. 26.

ÜNNEPI GYÖMBÉRES-MÉZES-NARANCSOS-ALMÁS KACSAMELL, MAZSOLÁS VÖRÖSBOROS ALMASZÓSSZAL

Folytatom az ünnepi ételek sorát, természetesen most is kacsamellet fogok sütni, de most egy gyömbéres fűszerezésűt. Most ennek jött el az ideje, vettem egy hatalmas darab gyömbért a héten, ami jó teába és jó húsokhoz is. Mivel csak vörösbort találtam itthon, így mind a húshoz mind a szószhoz ezt fogom felhasználni, de fehérborral is tökéletes.


GYÖMBÉRES-MÉZES-NARANCSOS-ALMÁS KACSAMELL, MAZSOLÁS VÖRÖSBOROS ALMASZÓSSZAL:
hagyma, alma, narancs, gyömbér, fűszerek, ezen az ágyon sül a kacsa
Hozzávalók:


3 db hízott kacsamell
2 db alma
1 db narancs leve és héja
2 ujjnyi  gyömbér
1 db vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
őrölt fahéj
durvára darált színes bors
2-3 evőkanál méz
2 dl vörösbor
pár szeg szegfűszeg



Almaszószhoz:
3-4 db alma
sütés előtt
1 narancs leve és héja
őrölt fahéj
1 kanál vaníliás pudingpor
kevés barna cukor
1 dl vörösbor
kevés víz
2 marék nagy szemű mazsola
1 dl tejszín







Elkészítés:
A kacsamell sütéséhez előveszek egy sütőtálat,
aminek az aljára vékonyan szeletelve elhelyezem a hagymát, almát és a gyömbért. Erre reszelem a fokhagymákat és rákarikázom a jól megmosott narancsot. Meghintem a fűszerekkel: őrölt fahéj, durvára darált színes bors, szegfűszeg, só.
60 perc sütés után kerül a húsra a méz, ekkor még ilyen halovány

Erre helyezem a megsózott, borsozott és fahéjjal is meghintett kacsamelleket, melyek bőrét szépen bekockáztam. Ráöntöm a vörösbort, alufóliával letakarom és 60-70 percet sütöm előmelegített 190 C fokos sütőben. Ezután a fóliát leveszem, mivel elég sok lé van alatta kb. 3 dl-t leszívok, pecsenyeszívóval. Vékony sugárban a kacsamellre mézet csurgatok, nem sokat 2-3 evőkanálnyi mennyiséget és visszatolom a sütőbe addig amíg a bőre szép piros (inkább barna) nem lesz.

Ekkor leemelem egy vágódeszkára a húsokat, egy pár percet pihentetem, majd 1 cm-es szeletekre vágom.

Az almaszószhoz az almákat megpucolom és kisebb kockákra vágom. Egy kisebb edénybe szórom a narancsot belefacsarom, a megmosott héját csak úgy beledobom (a végén kidobom) , majd hozzáadom a barna cukrot, vizet, őrölt fahéjat és a vörösbort. Megsózom egy picit és lassan forralva 10 perc alatt elkészül, ekkor a tejszínben elkeverem a vaníliás pudingport (keveset) és azt hozzákeverem, ezzel besűrítem és most keverem bele a mazsolát. Éppen csak felforralom és tálalásig lefedem.
megsülve, jaj de szép:)

A megsült felszeletelt mellet az almaszósszal és sült krumplival illetve burgonya krokettel tálalom.

Mondanom sem kell, hogy nagyon ízlett mindannyiunknak, fejenként sok volt 1-1 kacsamell, mert nem bírtuk megenni.

Csak addig süssük, hogy ne feketedjen meg a zöldség-gyümölcs ágy alatta.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése