2011. 11. 20.

KARÁCSONYI KACSASÜLT NARANCS SZÓSSZAL, ALMAKOMPÓTTAL ÉS HAGYMÁS KRUMPLIVAL

Ezt az ételt az emeli ünnepivé, hogy nem a megszokott párolt káposztával hanem izgalmas szósszal és kompóttal kínáljuk. A kacsasült ízesítése is ennek megfelelő:
soványabb pecsenyekacsa comb és mell narancs szósszal és alma kompóttal

egzotikus fűszerezésű hízottkacsa mell és comb alma-narancs chutney-val







KACSASÜLT NARANCSSZÓSSZAL , ALMAKOMPÓTTAL ÉS HAGYMÁS KRUMPLIVAL:
Hozzávalók:
1 egész kacsa vagy csak combok és mellek
3 dl száraz fehérbor
2 db alma
1 db vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
fél citrom
kakukkfű és majoránna
1 dl szójaszósz
ujjnyi friss reszelt gyömbér (húsokhoz jobb a friss)
1 db egész fahéj

5 szem szegfűszeg
olaj de csak annyi amennyivel hajszál vékonyan a tepsit kikenjük


Hagymás krumplihoz:
2 kg krumpli
2 dl tejföl

1 vöröshagyma


Narancsszószhoz:
3 narancs leve
pecsenyelé (sok lesz a kacsából)
0,5 dl bor
1 evőkanál cukor
1 kávéskanál őrölt fahéj
fél kávéskanál őrölt gyömbér
1 megmosott és nagyon vékony csíkokra vágott narancs héja
só, esetleg egy kevés chilipor
3 dkg teavaj


Almakompóthoz:
3 db alma megpucolva, kockára vágva
cukor, 
kevés őrölt fahéj
2-3 szem szegfűszeg
fél citrom leve és héja


Elkészítés:

A kacsát megmossuk, feldaraboljuk (a farhátat később levesbe teszem), és az alábbi öntetbe forgatjuk: szójaszósz, só, citromleve, reszelt gyömbér.

Ezután tepsibe tesszük, és megfűszerezzük mindkét oldalát majoránnával és kakukkfűvel. A hagymát, a fokhagymát és a 2 almát lereszeljük kicsi lyukú reszelőn, és ezt a pépes keveréket is a kacsadarabokra kenjük. Aláöntünk 2-3 dl bort, beledobjuk a citromhéját, lefedjük alufóliával, majd 200 fokos sütőben 2 órát sütjük. Ezután levesszük a fóliát, visszavesszük a hőmérsékletet 155 fokra, és infrán, légkeverésen tovább pirítjuk kb. 20 percig. Készen van.

A hagymás krumplihoz a krumplit héjában megfőzzük, megpucoljuk, kockákra vágjuk, a hagymát apróra vágjuk, olajon megdinszteljük, ehhez keverjük a krumplikockákat, sózzuk, és a tejföllel bekeverjük.

A narancsszószhoz 3 narancs levét kifacsarjuk (a rostja is mehet bele), 1 evőkanál cukrot karamellizálunk, bele a narancslé, 1 narancs héját zöldségpucolóval levágjuk, 1-2 mm-es csíkokra vágjuk és mehet a cukros narancslébe, majd fűszerezzük (őrölt fahéj, őröl gyömbér, só), kb. 1 dl pecsenyelevelet és fél dl bort öntünk hozzá meg a vajat és lassú tűzön besűrítjük. Kb fél óra és készen van.

Az almakompóthoz az almát a fűszerekkel, a citrom héjával és levével, a cukorral és kis vízzel megpároljuk. (hagyományos módon csak nem annyi lével)

Végül a kacsasültet a hagymás krumplival, a kompóttal és a narancsszósszal tálaljuk.











Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése