Hát eljött a nagy nap, szombaton fogják ünnepelni a felesége szülinapját, így én tegnap megkaptam a mascarponét és a mákot, most meg nekiállok, DE.
Nem fogok ugyanolyan tortát csinálni, hiszen mindig valami újra vágyom, így most narancsos ihletésű lesz a torta és tenni fogok bele egy kis házi pálinkát is a Guszti csodás pálinkáiból.
MÁKTORTA NARANCSOS PÁLINKÁS MASCARPONE KRÉMMEL:
Hozzávalók:
tészta:
20 dkg darált mák
6 db tojás
4 evőkanál liszt
1 csomag sütőpor
1 csomag vaníliás cukor
2 mokkás kanál őrölt fahéj
15 dkg cukor
25 dkg margarin
1 dl tej
só
krém:
50 dkg mascarpone krémsajt
5 dl habtejszín
ebből lesz a krém: narancslé-pálinkazselés, mascarponés, tejszínhabos |
2 csomag habfixáló
20 dkg porcukor
15 dkg kandírozott narancshéj
3 db narancs frissen facsart leve
3 db narancs reszelt héja
1 dl házi pálinka
őrölt fahéj
1 csomag vaníliás cukor
Tetejére:
kandírozott narancshéj,
grillázs mogyoró
Elkészítés:
Először a tésztát készítem el, a tojásokat szétválasztom és a fehérjéből kemény habot verek. Egy másik tálban a puha margarinhoz adom a tojások sárgáját, a cukrokat, sót, fahéjt és géppel jól kikeverem. Ezután adom hozzá a darált mákot, tejet és a lisztet a sütőporral.
a mennyiségeknél egy kicsit elszaladt velem a ló:) |
A töltelék nagyon egyszerű, mert nem kell sütni: a habtejszínt a porcukorral és a habfixálóval, kemény habbá verem egy tálban. Egy másik nagyobb tálban a többi hozzávalót keverem össze: narancshéj, vaníliás cukor, fűszerek, mascarpone, kandírozott narancshéj.
A lapzselatint beáztatom langyos vízbe, majd kicsavarom majd egy hőálló tálba teszem, ráöntöm a narancslevet és a pálinkát és mikróba teszem, felmelegíteni, de csak éppen 1 percre, hogy ne forrjon, jól elkeverem, majd egy picit hagyom hűlni. Ezután összekeverem először a mascarponés krémmel végül beleforgatom a tejszínhabot is. Jó sok krém lett, de a tészta is sok.
mehet a hűtőbe, majd dermedés után díszítem |
A kihűlt tortalapot 3 felé vágom, az alját belerakom egy torta búra aljába, köré rakok egy krém karimát, ha ez nincs akkor tegyük vissza a tortaforma oldalát. Erre simítom a krém 1/3 részét, majd a második lapot is megkenem végül a tetejére simítom a krém utolsó harmadát. Beteszem dermedni a hűtőbe.
2 óra múlva az oldaláról leveszem a karimát, késsel elsimítom az oldalán a krémet. Díszítem apróra vágott kandírozott narancshéj kockákkal és meghintem grillázs mogyoróval.
Megjegyzés: a torta hatalmas lett, persze egy születésnapi torta legyen grandiózus, de ha csak úgy otthonra szeretnénk elkészíteni, nyugodtan felezzük/harmadoljuk a mennyiségeket és akkor elég csak félbe vágni a lapot és úgy tölteni vagy 2 tojásos tésztánál csak a tetejére halmozzuk a krémet.
Ezt a krémet nyugodtan poharakba lehet tölteni és gyümölccsel feldíszítve pohárkrémként is kínálhatjuk, mert könnyű és nagyon-nagyon finom.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése