El is készültek, azért írok többes számot, mert egyszerre kettőt csináltam, egy lisztmenteset magunknak és egy normál liszttel készültet.
A lisztmenteshez zabpelyhet használtam aminél csak egy probléma adódott, nagyon törékeny lett a tészta.
Óvatosan kell vele bánni a felvágásnál, a lekvárral kenés után pedig óvatosan kell a tetejét visszahelyezni.
SACHER TORTA:
Hozzávalók:
Tészta:
5 tojás fehérje
7 tojás sárgája
10 dkg vaj
2 evőkanálolaj
15 dkg étcsokoládé (jó minőségű)
1 evőkanál holland kakaópor
1 csomag vaníliás cukor
12 dkg cukor
5 evőkanál liszt
fél csomag sütőpor
1 kiskanál őrölt fahéj
só
380 ml baracklekvár (házi)
Csokimáz:
2 tojás fehérje
5 dkg vaj
12 dkg porcukor
15 dkg étcsokoládé (jó minőségű)
Díszítés:
pár kocka fehér csoki
színes cukorszív
mandula pálca
Elkészítés:
A tésztához a tojásokat szétválasztom, a fehérjét pici sóval és egy kevés cukorral kemény habbá verem.
A sütőt előmelegítem 170 C fokra.
Egy másik nagyobb tálban a puha vajat, a tojássárgákkal és az olvasztott csokival jól kikeverem, hozzáadom a többi alapanyagot legvégén keverem bele a sütőporral elkevert lisztet.
Egy 22 cm-es kerek kapcsos formát sütőpapírral kibélelek, ebbe öntöm a tésztát, és kb 50 percig sütöm. Tűpróbát végzek. A tésztáról leveszem a tortaformát és hagyom kihűlni.
Ha kihűlt elfelezem és vastagon megkenem finom sárgabarack lekvárral. Ráteszem a tetejét, lenyomkodom és a tetejét is megkenem lekvárral.
Elkészítem a csokimázat: Egy hőálló tálba a 2 tojás fehérjét a porcukorral lehetőleg kemény habbá verem, majd belekeverem az olvasztott vajat és az olvasztott csokit. Vízfürdőre teszem és addig kevergetem a gőz fölött, amíg sűrű krémet kapok.
Ezt a csokimázat öntöm rá a lekváros tésztára, elsimítom, az oldalára is kenek.
Díszítem pár kocka olvasztott fehér csokivak és krumpliból kifaragott "K" betűt nyomok bele, mert a gyerek , Krisztián nevű barátjának viszi (utólag) szülinapi ajándékba.
SACHER TORTA ZABPEHELLYEL:
Hozzávalók:
Tészta:
5 tojás fehérje
7 tojás sárgája
10 dkg vaj
2 evőkanálolaj
15 dkg étcsokoládé (jó minőségű)
1 evőkanál holland kakaópor
1 csomag vaníliás cukor
12 dkg cukor
25 dkg teljes kiőrlésű zabpehely
fél csomag sütőpor
1 narancs reszelt héja
só
380 ml baracklekvár (házi)2 tojás fehérje
5 dkg vaj
12 dkg porcukor
15 dkg étcsokoládé (jó minőségű)
Díszítés:
pár kocka fehér csoki
színes cukorszív
Elkészítés:
A tésztához a tojásokat szétválasztom, a fehérjét pici sóval és egy kevés cukorral kemény habbá verem.
A sütőt előmelegítem 170 C fokra.
Egy másik nagyobb tálban a puha vajat, a tojássárgákkal és az olvasztott csokival jól kikeverem, hozzáadom a többi alapanyagot legvégén keverem bele a sütőporral elkevert zabpelyhet.
Egy 28 cm-es kerek kapcsos formát sütőpapírral kibélelek, ebbe öntöm a tésztát, és kb 45 percig sütöm. Tűpróbát végzek. A tésztáról leveszem a tortaformát és hagyom kihűlni.
Ha kihűlt elfelezem és vastagon megkenem finom sárgabarack lekvárral. Ráteszem a tetejét, lenyomkodom és a tetejét is megkenem lekvárral. A tészta elég törékeny, nagyon óvatosan kell vele bánni.
Elkészítem a csokimázat: Egy hőálló tálba a 2 tojás fehérjét a porcukorral lehetőleg kemény habbá verem, majd belekeverem az olvasztott vajat és az olvasztott csokit. Vízfürdőre teszem és addig kevergetem a gőz fölött, amíg sűrű krémet kapok.
Ezt a csokimázat öntöm rá a lekváros tésztára, elsimítom, az oldalára is kenek.
Díszítem pár kocka olvasztott fehér csokivak és krumpliból kifaragott "S" betűvel díszítem.
Elkészítési idő: 1,5 óra
Nehézségi fok: közepesen bonyolult
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése