Banánnal még nem csináltam sütit eddig, - valamiért nem tetszettek - de most bevillant, hogy ez lehetne a nyerő íz:)) Természetesen az imádott mascarponét ki nem hagynám belőle,úgyhogy most ezt a sütit osztom meg:
KARAMELLIZÁLT GYÜMÖLCSÖS MASCARPONE KRÉMES ZABPELYHES TORTA:
Hozzávalók:
Tészta:
2 db tojás
10 dkg vaj
2 evőkanál cukor
2 evőkanál zabpehely
1 evőkanál liszt
1/2 csomag sütőpor
pici só
1 kiskanál őrölt fahéj
Krém:
1 csomag lapzselatin
2 dl habtejszín
25 dkg mascarpone krémsajt
1 narancs reszelt héja
Karamellizált gyümölcshöz:
3 db banán
2 db őszibarack
5 dkg vaj
8 dkg cukor
Tetejére:
4 dkg cukor
1 csomag Bourbon vaníliás cukor
1-2 db őszibarack
Elkészítés:
A sütőt előmelegítem 170 C fokra. Először a tésztához egy tálban a tojásokat, a puha vajat, a cukrot, fahéjat és sót 5-6 percig géppel keverem, hogy jól felhabosodjon. Ezután hozzáadom a lisztet a zabpelyhet és a sütőport. Sütőpapírral bélelt kerek kapcsos tortaformába (28 cm-es) öntöm és megsütöm. Tűpróbával ellenőrzöm, de ne süssük túl, mert akkor törékeny lesz a tészta. Kiborítom egy rácsra és hagyom kihűlni.
A karamellizált gyümölcsökkel kezdem. Egy serpenyőben a vajat a cukorral felmelegítem és kevergetve felolvasztom. A banánt karikákra az őszibarackot kis kockákra vágom és beleforgatom. Állandó kevergetés mellett karamellizálom, majd lehúzom a tűzről és félreteszem.
A krémekhez a lapzselatint a kezemben folyó langyos víz alatt megpuhítom majd egy hőálló tálba teszem, hozzáadom a cukrot és egy pici vizet és mikróban egy perc alatt felmelegítem, majd rögtön belekeverem a karamellizált gyümölcsöket.
Hagyom lehűlni, de néha megkeverem.
Egy másik tálban a habtejszínt a reszelt narancshéjjal felverem kemény habbá, hozzáadom a mascarponét és azzal is keverem egy ideig, majd az egészet belekeverem a banános-barackos cukros zselébe.
Beteszem a hűtőbe.
Beteszem a hűtőbe.
A serpenyőt újra előveszem, hogy a tetejére a kis kockákra vágott őszibarackot a cukrokkal szintén karamellizáljam.
Ha készen van ezt is hagyom kihűlni.( 2-3 perc)
Ha készen van ezt is hagyom kihűlni.( 2-3 perc)
A tortát összeállítom: A kihűlt tészta köré karimát teszek, ebbe kanalazom a mascarponés-tejszínes-banános-őszibarackos krémet. Erre kerülnek az őszibarack kockák és s serpenyőben maradt kevéske cukros lét is rácsurgatom.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése